Jump to content

Ribarica

Korisnik
  • Broj objava

    63
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Ovdje se ipak radi o nužnom dijelu, jer postoji darovni ugovor. Znači, nije da se sve vraća u ostavinu i dijeli po pola, već se radi o 1/6.
  2. Moj otac (još je živ) sklopio je sa svojom drugom suprugom ugovor o doživotnom uzdržavanju, ali prije toga su se razveli iako i dalje žive zajedno. Nemam informaciju da li je razvod bio uvjet za takav ugovor. Uglavnom, mi djeca smo isključeni iz nasljedstva. Čula sam da se takav ugovor ne može pobijati, a pobijanje na osnovi njegove uračunljivosti, alkoholizma i sl, mukotrpan je posao u koji se ja osobno neću upuštati. Možda se njihovo zajedničko življenje sada tretira kao izvanbračna zajednica pa smo opet na istome. Pridružujem se pitanju.
  3. Notarice, kako da dođem do Vas, da imam ovjereni takav ugovor makar ga ne nosila u gruntovnicu. Kuća o kojoj se radi je u prodaji, tri godine sam se borila u gruntovnici s jednom njihovom greškom, i sada se više ne usudim išta tamo davati, pogotovo da ne bi nazad uknjižili moju majku u tom mijenjanju pravne osnove. Uglavnom da imam u slučaju ostavinske rasprave ovjereni i solemniziran ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.
  4. Notarice, kada ste zaključivali ugovor o dosmrtnom uzdržavanju? Prije 2 godine nastupile su nove odredbe o solemnizaciji. Odvjetnik se konzultirao s još 2 bilježnika i ne prolazi. Traže vlasnički list, a u cijeloj priči mora se poštivati načelo knjižnog prednika: predlagatelj upisa i knjižni prednik. Ove odredbe vezano za solemnizaciju su novijeg datuma i tek se u praksi javljaju nove situacije koje još nisu definirane, kao npr. ova.
  5. Odvjetnik je rekao da će pokušati kod drugog bilježnika. Još mi se nije javio, ali ću ga danas nazvati da vidim situaciju. Nisam optimistična. Mislila sam Vas, Notarice, pitati smijete li na Forumu napisati kod kojeg javnog bilježnika ste to uspjeli? Ako ne smijete, ići ću od bilježnika do bilježnika da pronađem onoga koji će ovjeriti takav ugovor.
  6. Notarice, ponukana ovom temom, otišla sam kod odvjetnika da napravi ugovor o dosmrtnom uzdržavanju između mene i moj majke. Kuću mi je darovala i ja sam tako uknjižena. Željela bih isključiti nužne nasljednike jer poslije majčine smrti neće biti imovine na njezino ime da se dijeli, i bojim se da će nužni nasljednici tražiti dio od darovane nekretnine. Međutim, kod javnog bilježnika ne prolazi takav ugovor. Mislili smo staviti u čl. 1 da mijenjamo pravnu osnovu, ali javni bilježnik se drži šprance, mora se natrag moja majka uknjižiti, pa tek onda sklapati sa mnom ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Odvjetnik je preporučio da nikako ići na to, jer postupak oko gruntovnice predugo traje da bi se riskiralo. Jer ako moja majka umre, a natrag je uknjižena, onda će nastupiti zakonski nasljednici, a ne samo nužni. Solemnizacija ugovor o dosmrtnom uzdržavanju na vrijednost imovine od 55.000 eura bila bi 2000 kn (samo kao orijentir onima koji bi išli na to).
  7. Majka mi je prije 20 godina darovala kuću. S drugim djetetom za drugu kuću sklopila je ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ima i treće dijete koje je nažalost razvodom braka od nje otuđeno, ali mama više nema neke druge imovine da namiri i to dijete. (Zar sve to trebaju majke?) Usput, svi mi imamo oca koji je pak svu svoju imovinu ugovorom o doživotnom uzdržavanju dao drugoj ženi s kojom je bio u braku, a rastali su se da bi sklopili takav ugovor. Žive i dalje zajedno. Mi djeca smo eliminirani u nasljedstvu s njegove strane. Nakon smrti majke neće biti imovine koja će biti na raspolaganju za nužne nasljednike (njezino treće dijete ili njegovi nasljednici koje uopće ne poznajemo). To znači da će se gledati što je ona za života darovala i od tog dara će se namiriti eventualno potraživanje nužnih nasljednika. Da bi to izbjegli majka sa mnom želi sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju koji bi nastupio umjesto darovnog ugovora. Znači, radi se o promjeni pravne osnove po kojoj sam stekla vlasništvo nad tom nekretninom. Međutim, kuću nakon dužih peripetija od nekoliko godina po gruntovnici oko rješavanja suvlasništva konačno prodajem i imam izvanrednu priliku. Danas smo čule kod bilježnika da ugovor o dosmrtnom uzdržavanju mora imati određenu formu (brojke dopunjene slovima, dvostruke crtice u redovima koji ne završavaju na kraju itd.) i mora proći solemnizaciju, a mi to same ne znamo napraviti. Procjenjuje se vrijednost nekretnine (tko to procjenjuje?) i prema toj vrijednosti naplaćuje bilježnik svoje usluge. Za vrijednost od 55.000 eura troškovi bilježnika su 2000 kn. Odvjetnik je pak druga priča i poseban trošak. Ukoliko bi u ovom trenutku sklopile ugovor i dale u gruntovnicu da se otvori Z (plomba) za ulaganje ugovora u zbirku isprava, a to traje tko zna kako dugo i onemogućuje prodaju kuće, odlučila sam se ići svakako u prodaju kuće i pomoći svojoj djeci, a ugovor sačuvati kod sebe. Sad je pitanje, a pitat ću i odvjetnika pa ću javiti na forum njegovo tumačenje – je li neophodno da ugovor predam u gruntovnicu da bi on bio valjan i s kojim bih nastupila na ostavinskoj raspravi? Jer ako prodam kuću, vjerojatno ne mogu više sklapati takav ugovor (ili mogu?), a dalje kad i ja budem u mirovini i zaboravim na tu kuću, najednom dođe zahtjev za isplatu nužnih nasljednika. To vjerojatno može tražiti i moj brat s kojim je majka sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ili nema veze datum sklapanja ovog ugovora jer se mijenja samo pravna osnova stjecanja moga vlasništva prije 20 godina. I pitanje: na koji način se određuju nužni dijelovi kad npr. te stare kuće više nema jer je srušena i novi vlasnik je na zemljištu napravio katnicu. Molim sve one koji znaju nešto o ovome ili imaju neka ne daj bože negativna iskustva, da se jave.
  8. Mi smo imali suglasnost susjeda za manje od 3 m, ali je bio uvjet po zakonu da s te strane imamo mutna stakla na prozorima. Tako da smo se ipak pridržavali 3 m i dobili građevinsku dozvolu s normalnim prozorima. To je bilo prije 5 godina, područje Zagreb, Gornja Dubrava, Novačka (s velikim parcelama). Pitam se kako u Donjoj Dubravi grade kuće jednu do druge - valjda postoje drugačiji urbanistički uvjeti. Odnosno, konkretan slučaj velike kuće jedna do druge bez problema u jednoj ulici, a u mojoj ulici moja susjeda nije mogla dobiti građevinsku dozvolu jer je morala ostaviti s jedne strane 3 m. Morala je raditi zbog toga stepenice u kući i izgubiti na stambenom prostoru. Je li zakon jednak za sve?
  9. Ako je geodet napravio svoj posao vezano za Prijavni list koji katastar predaje po službenoj dužnosti u gruntovnicu, tj. izvršeno cijepanje čestice u jednu ili više - iza toga slijedi sastavljanje diobnog ugovora među suvlasnicima. To svakako radite s odvjetnikom. Diobni ugovor je isprava konstitutivnog značenja, a to znači da eventualna i pismena pa čak i ovjerena suglasnost ostalih suvlasnika da određenom suvlasniku daju suglasnost za razvrgnuće suvlasništva nije dovoljna. Meni je gruntovnica to odbila jer su rekli da je takva izjava samo deklaratornog značenja. Treba diobni ugovor gdje na jednoj strani jedni kažu da su suglasni ne samo da daju drugom suvlasniku nego da su suglasni i sa svojim dijelom kod razvrgnuća. Diobni ugovor predati na gruntovnicu i čekati....
  10. Za nužni prolaz ne trebate cijepati česticu, već odgovarajućom ispravom dopustiti služnost puta. Svakako treba izaći geodet, u ispravi se treba navesti sve vrlo detaljno. Bez odvjetnika nemojte to raditi jer stvar je vrlo osjetljiva i ide zapravo na teret vašeg vlasništva.
  11. Ne mogu Vam konkretno pomoći, ali samo da se uključim jer i ja sam žrtva aljkavosti rada gruntovnice. Meni su uknjižili na moju imovinu druge ljude. Ima više načina rješenja, ali svi su skupi i dugotrajni, pogotovo ako se radi o gruntovnici u Zagrebu. Možete tražiti ispravak, ali za ispravak trebaju svi suvlasnici biti potpisani u zahtjevu, čak i ovjereno kod bilježnika, ali taj postupak traje dugo. Sami ne možete ništa. Da su Vam kao meni uknjižili druge ljude rješenje koje se smatra brže, ali i skuplje je fiktivni kupoprodajni ugovor. Ja sam se na to odlučila, kupujem pola svoje kuće i plaćam porez. Razmišljam i o tužbi protiv gruntovnice za naknadu štete, ali sve to bude uzalud. Treća opcija je tužiti ljude koji su uknjiženi, koji nemaju pojma o čemu se radi, kažu da oni nemaju ništa s mojom kućom itd. Tužba također traje godinu, dvije. I sve to ne bi bilo tako grozno da se nije dogodilo baš u fazi kad prodajem kuću. Ne mogu ni kuću sada prodati i dalje rješavati stambeni problem. Ne trebate ništa čekati jer samo se neće riješiti, podignite tužbu, ali svakako s odvjetnikom, i pripremite se na borbu i troškove. To je nama naša borba dala. I nemojte gajiti iluzije i čekati da se gruntovnica smiluje; ja sam vjerujte kao i mnogi drugi to osjetila na svojoj koži. Držite se i puno pozdrava.
  12. Čim oporučitelj umre već ste u tom trenutku po zakonu nasljednik i vlasnik. Sve ostalo je formalno, ali da bi mogli lakše raspolagati svojim pravom vlasništva i štititi ga, morate biti upisani u zemljišne knjige. Vaše pravo nitko ne može uzeti, ali za sve aktivnosti koje želite poduzimati treba biti upisan u zemljišne knjige.
  13. Pojedini suvlasnički dijelovi mogu se prodavati. U vlastovnici se nakon provedenog kupoprodajnog ugovora stari suvlasnici zamjenjuju novima. Svi suvlasnici zajedno upisani u vlastovnici su na osnovi svojih razlomaka vlasnici nekretnine upisane u posjedovnici s time da se bez parcelacije nekretnine i diobnog ugovora ne može reći koji fizički dio nekretnine kome pripada.
  14. Pravna informatika kod nas je tek u povojima. Od prije dvije godine postoji kao novi predmet na Pravnom fakultetu pa ako se možete tamo informirati, stupiti u kontakt s profesorom koji se upravo time bavi. Sutra ću Vam javiti ime profesora. Tema je izuzetno važna i zanimljiva, bit ćete kao specijalist jako traženi. Ja se nalazim pred sličnim problemom - u timu sam koji se bavi Record Managementom (upravljanje zapisima) koje je isto tako u povojima u Hrvatskoj. Nema uopće literature, već sam ovisna o informacijama konzultantske tvrtke koja izrađuje program. A htjela bih proširiti znanje i predložiti nešto konkretnije iz te znanosti. Inače sa po zanimanju upravni pravnik i te smo se teme na faksu tek malo dotakli. Nema nikakvih tečajeva i seminara. Da s 50 godina upišem informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu, mislim da ni to nije rješenje. Literatura je ograničena na Internet i kratke napise na engleskom, sve nesistematizirano. Što se tiče pravne informatike na prošlogodišnjem prvom kongresu Fine bila je ta tema pa svakako pratite kad će biti drugi kongres. Fina je prvo ovlašteno tijelo zaduženo za elektronički potpis i njegovu sigurnost. Sve je to blisko povezano s pravnom regulativom zaštite informatičkih (informacijskih) sustava.
  15. Provodi li gruntovnica uknjižbu kupoprodajnog ugovora prije nego li je plaćen porez na promet nekretnina?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija