Jump to content

ino78

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Nakon nedavne smrti majke, brat traži nužan dio na zemljištu koje je ona kupila i darovala meni još prije 15 godina. Ima li on na to pravo, s obzirom da sam ja vlasnik i pošteni posjednik cijelo vrijeme, odnosno da li se ja mogu i trebam pozvati na dosjelost? Hvala puno.
  2. Poštovani, molim za pomoć: prije 10 godina kupili smo zemljište od gospođe u čijem je vlasništvu bila polovica parcele, dok je vlasnik druge polovine njen nevjenačani suprug koji je umro prije 30 godina i nema nasljednika. U ugovoru stoji da ona prodaje i njegov dio ako može, ali taj čovjek je ostao upisan kao vlasnik polovine parcele koju mi cijelo vrijeme koristimo. Na koji način se možemo uknjižiti kao vlasnici cijele parcele a ne samo polovine koja je pripadala prodavateljici? Hvala unaprijed na odgovoru!
  3. Postovani, molim za savjet, zanima me imam li ja i pod kojim uvjetima kao punomocnik (nisam odvjetnik) svoje bake pravo traziti nakadu troskova. Parnica traje vec osam godina tijekom kojih sam nebrojeno puta dolazio na ročišta i pisao podneske. Unaprijed zahvaljujem.
  4. Poštovani, molim za savjet kako zahtjevati od suda da donose odluku o visini pričuve za održavanje zgrade? U zgradi vlasnici velikih objekata određuju cijenu pričuve koja je nepodnošljiva za vlasnike malih lokala od kojih većina nije u funkciji ali svejedno moramo plaćati 19 kn/m2 mjesečno. Hvala unaprijed!
  5. Postupak je u tijeku, radi naknade za plinovod HEP-a, ali oni tvrde da ne trebaju platiti gotovo ništa, jer je vrijednost zemljišta već umanjena onim prvim plinovodom Gradske plinare, za koji uopće nije vođen postupak niti je plaćena naknada.
  6. Poštovani, na našem zemljištu je 1988.g. Gradska plinara povukla plinovod, a 1997.g. još jedan plinovod je povukao HEP. Za prvi plinovod nikada nije vođen postupak o izvlaštenju, ono nije uknjiženo, niti nam je određena naknada, već se za njega saznalo tek sada, u postupku radi naknade za plinovod HEP-a, jer oni tvrde da bi pri određivanju naknade vrijednost zemljišta trebalo smanjiti radi te prve služnosti koja faktički postoji ali nije uknjižena. Molim Vas za savjet kako da dobijemo pravičnu naknadu i od koga. Je li moguće tražiti od Gradske plinare da plati naknadu, i koji dio, i je li moguće da se naknada HEP-a odredi prema punoj cijeni nekretnine a ne smanjenoj. Unaprijed hvala.
  7. Zanima me je li postoji neki jednostavniji nacin da se osigura povrat novaca koje mi je banka uzela kao jamcu, osim tužbe protiv glavnog dužnika? Ako bi dužnik pristao da mi vraca dug, kako to pravno urediti da postoji neka sigurnost? Hvala Vam unaprijed.
  8. Vrhovni sud prihvatio je zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku i odredio rok za rješavanje predmeta kao i novčanu naknadu. Zanima me kada se i na koji način može tražiti od Ministarsva financja isplata te naknade? Zahvaljujem unaprijed.
  9. Zahvaljujem na korisnom savjetu.
  10. Starija gospođa htjela bi urediti odnos s dvoje djece, jedinih nasljedika, tako da sinu nakon njene smrti pripadne 2/5 kuće a kčeri 3/5, ali da kčer ima dužnost brinuti se o njoj do smrti jer dobiva više. Na koji način je nabolje urediti te odnose uzimajući u obzir poreze i pravnu sigurnst ostaviteljice? I je li moguće samo u postocima ili opisno podijeliti kuću ili je potrebno prethodno obaviti parcelizaciju kako bi svako dijete dobilo svoj dio? Unaprijed hvala.
  11. molio bih stručno mišljenje u vezi ove prave situacije; u ovršnom postupku sud, nakon prigovora ovršenika i očitovanja ovrhovoditelja, rješenjem obustavlja ovršni postupak o tome narednih 6 godina ne obavještava ovršenika koji slučajno saznaje za to rješenje, odnosno da je predmet okončan pitanje: - je li sud bio obvezan dostaviti to rješenje ovršeniku ili pozvati ovršenika na ročište na kojem je objavljeno? - ako da, postoje li osnove za neku vrstu kompenzacije? unaprijed zahvaljujem
  12. molio bih stručno mišljenje u vezi ove prave situacije; u ovršnom postupku sud, nakon prigovora ovršenika i očitovanja ovrhovoditelja, rješenjem obustavlja ovršni postupak o tome narednih 6 godina ne obavještava ovršenika koji slučajno saznaje za to rješenje, odnosno da je predmet okončan pitanje: - je li sud bio obvezan dostaviti to rješenje ovršeniku ili pozvati ovršenika na ročište na kojem je objavljeno? - ako da, postoje li osnove za neku vrstu kompenzacije? unaprijed zahvaljujem
  13. Zahvaljujem na savjetu. Da, radi se o zahtjevu za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, i slazem se s vasom ocjenom, zato smo i podnijeli zalbu Vrhovnom sudu. Predlagatelju je odreden iznos naknade od devet tisuca kuna. Je li to prema vasim saznanjima odgovara novijoj praksi Ustavnog suda?
  14. htio bih cuti strucno misljenje i savjet o pravnom pitanju koje se navodno rijetko susrece u praksi. dakle, zemljisno-knjizni postupak trajao je preko deset godina. stranke su podnijele zajednicki zahtjev za naknadu stete zbog nerazumno dugog trajanja. zupanijski sud je zahtjev prihvatio stjecatelju-predlagatelju u zemljisno knjiznom postupku, ali odbio predniku uz objasnjenje da se nije neposredno odlucivalo o njegovim pravima i obvezama. je li po vasem misljenju ovakva odluka suda osnovana, te kojim bi se argumentima eventualno mogla osporavati? unaprijed zahvaljujem
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija