Jump to content

Grunf1

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Grunf1 objavio

  1. Kako bi se riješila posla u vezi dostave, PU je progurala u OPZ-u jednu divnu odredbu o dostavi, koje sam ja sada žrtva. Naime, u slučaju dostave poreznog akta, dostavljač, ako vas ne nađe, ostavlja pisanu obavijest gdje, kada i kako možete podići porezno rješenje. Rješenje se vraća u Poreznu upravu, i bez obzira što je rješenje kod njih u arhivi, poreznjaci smatraju da je dostava obavljena u roku od 15 dana od navodno ostavljene obavijesti (Čl 51 stavak 6 OPZ-a). Meni je tako navodno ostavljena obavijest o prispjeću poreznog rješenja. Kažem navodno jer ju ja nisam nikada vidio.Poštar tvrdi da je obavijest ostavio. Poreznu upravu to se ne tiče. Ona ima papir od pošte da je obavijest ostavljena. Nakon dostavljene im obavijesti poreznjaci ne poduzimaju ništa 9 mjeseci. Niti šalju opomenu, niti bilo kakvu obavijest iako imaju sve moje podatke, od adrese, telefona, adrese na radnom mjestu. Naravno u tom roku PROŠLI SU SVI ZAKONSKI ROKOVI ZA IZJAVLJIVANJE ŽALBE. Nakon 9 mjeseci Porezna Uprava sastavlja rješenje o ovrsi, i njega za razliku od prvog rješenja dostavlja i na moje radno mjesto. Za mene je bila sreća, što je u principu, rješenje koje sam trebao platiti bilo OK. Jedino me zakačile zatezne kamate i troškovi ovrhe. NO ŠTO BI BILO DA SAM ŽELIO OSPORAVATI RJEŠENJE??? PROPALI MI SVI ROKOVI. ŠTO AKO BILO TKO U BUDUĆNOSTI NA OVAJ NAČIN DOBIJE NEKO NEBULOZNO RJEŠENJE. Pomaže li prijedlog za povrat u prethodno stanje? Pomaže li išta. Mogu li ikako osporiti zaračunane zatezne kamate i troškove ovršnog postupka. Ima li osnove za ovu odredbu (čl 51 OPZ-a) tražiti ocjenu ustavnosti
  2. Pravedno nije - no što s tim. Evo moj slučaj: ja uopće ne mogu koristiti olakšicu na kamate zato što mi je žena imala jednu manju nekretninu, prilikom čije kupnje uopće nismo koristili bilo kakve olakšice.Ti bar imaš mogućnost koristiti olakšicu godinu dvije (odnosno i više godina ako ne zidaš sam). Ja sam u startu onemogućen za bilo kakvu olakšicu
  3. Ne smiješ miješati dva poreza : Porez na promet nekretnina i Porez na dohodak. Kod poreza na promet nekretnina stječe se pravo na oslobođenje čak i kada si prije imao nekretninu, ali manjih dimenzija od zakonom propisanih. Kod poreza na dohodak, gubiš pravo na uvećanje osobnog odbitka, ako si posjedovao bilo kakvu nekretninu.To što si par godina koristio olakšicu bila je čista sreća.
  4. Da razjasnim kod nekretnina postoje: Porez na promet nekretnina – odnosno PDV ako se kupuje od obveznika PDV-a -„Olakšice“ kod poreza na dohodak. Kod poreza na promet nekretnina država je bila široke ruke: porez na promet ne plaća se čak i u slučajevima ako ste prije (vi ili član vaše uže obitelji) imali nekretninu. Naravno ta je nekretnina trebala biti manjih gabarita od onih navedenih u Zakonu. Kod poreza na dohodak postoji mogućnost da povećate svoj osobni odbitak do najviše 12.000,00 kuna godišnje s osnova kamata, ako koristite kredit za kupnju - odnosno s osnova vrijednosti građevinskih radova, ako gradite kuću iz vlastitih sredstava. No ovdje je država bila manje široke ruke: ako ste prije imali bilo kakvu nekretninu (vi ili član uže obitelji) ne možete koristiti povećanje odbitka. Dakle, ako kupite nedovršenu kuću, pa ju nakon nekog vremena prodate, u budućnosti prilikom kupovine nove nekretnine: -Nećete moći koristiti povećanje osobnog odbitka za porez na dohodak -Moći ćete koristiti oslobođenje s osnova poreza na promet nekretnina, ALI SAMO AKO JE ova kuća manje kvadrature od one iz Zakona o porezu na promet nekretnina i naravno ako niste koristili istu povlasticu prilikom nabave ove kuće.(vidi Zakon na stranicama Porezne uprave)
  5. Pošto je ovako i onako max iznos odbitka na bazi godine 12.000,00 kn, možete samo za tu vrijednost radova angažirati nekog građevinara i koristiti povlasticu ne s osnova kamata, već s osnova izgradnje kuće iz vlastitih sredstava.
  6. Imate, ako vam je to prva nekretnina. Ako ste ranije imali nekretninu, bez obzira na njenu veličinu nemate pravo na korištenje kamata kao osobnog odbitka.
  7. Da, legalno je. Naime u Hrvatskoj kamate nisu oslobođene PDV-a, ali su zato PDV-a oslobođene banke. To dovodi do situacije da banke ne zaračunavaju PDV, ali svi drugi koji zaračunavaju kamate moraju iznos kta uvećati za PDV.
  8. Ako je druga strana porezni obveznik mora ispostaviti račun i iznos ugovorene naknade na računu uvečati za PDV
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija