Jump to content

Eudora

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ja uopće nisam napisala da je Županijski sud odbio žalbu moga muža na tu njihovu presudu za dodjelu polovice stana na osnovu 27 godina braka. Već sam napisala da je Županijski sud donio tu presudu na osnovu 27 godina braka, a stan je stečen nasljeđem sa pokojnog oca na sina ( tj. mog muža). Žalili smo se na tu presudu višem sudu u roku. Moje pitanje je bilo jasno kako da nađem na "Sudskoj parksi" slične slučajeve u Rep. Hrvatskoj.Pod kojim nazivom se vode takvi slučajevi?
  2. Ako mi može tko objasniti jednu stvar jer još nisam shvatila čitajući "Sudsku praksu" kako se točno određuje vrijednost spora. Piše u slučajevima na "Sudskoj praksi" stranice Vrhovnog suda RH na primjer ; Broj: Gr2 188/07-2 R E P U B L I K A H R V A T S K A R J E Š E N J E Vrhovni sud Republike Hrvatske u Zagrebu po sutkinji Katarini Buljan, u pravnoj stvari tužiteljice G. Ž. iz M. L., protiv tuženika 1. M. M. iz U., zastupanog po punomoćniku mr. I. K., odvjetniku u M. L. i 2. Grad Mali Lošinj, zastupan po B. S., odvjetniku u M. L., radi utvrđenja nevaljalosti uknjiže i uspostave ranijeg zemljišno-knjižnog stanja, odlučujući o prigovoru tužiteljice nazvanom "prigovor zbog odbačene revizije" protiv rješenja o odbačaju revizije Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj Rev 86/06 od 5. srpnja 2006., dana 25. listopada 2007., r i j e š i o j e: Prigovor zbog odbačene revizije G. Ž. odbacuje se kao nedopušten. Obrazloženje Rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj Rev 86/06 od 5. srpnja 2006. odbačena je kao nedopuštena revizija G. Ž. podnesena protiv pravomoćne presude Županijskog suda u Rijeci broj Gž 2099/04 od 6. srpnja 2005. Protiv navedenog rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske G. Ž. podnijela je "prigovor zbog odbačene revizije" smatrajući da je rješenje o odbačaju revizije nezakonito. Prigovor G. Ž. je nedopušten. Zakonom o parničnom postupku ("Narodne novine", broj: 53/91, 91/92, 112/99, 88/01 i 117/03 – dalje: ZPP) predviđeni su pravni lijekovi kojima stranka može osporavati sudske odluke donesene u parničnom postupku. Tako je čl. 348. ZPP-a predviđena žalba (redovni pravni lijek) protiv odluke donesene u prvom stupnju, dok je čl. 382. ZPP-a predviđena revizija (izvanredni pravni lijek) protiv drugostupanjske odluke, a kada su za to ispunjeni propisani uvjeti (ako vrijednost predmeta spora pobijanog dijela presude prelazi 100.000,00 kn, ako je presuda donesena u sporu koju je pokrenuo radnik protiv odluke o prestanku ugovora o radu odnosno ako je dopuštena tzv. izvanredna revizija odlukom drugostupanjskog suda). Protiv odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske donesenih povodom izjavljene revizije ZPP ne dopušta izjavljivanje pravnih lijekova. Proizlazi dakle da je prigovor G. Ž. protiv odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske o odbačaju njezine revizije nedopušten, zbog čega je odlučeno kao u izreci. U Zagrebu, 25. listopada 2007. Sutkinja: Katarina Buljan, v.r....." Na osnovu čega se vidi da ovaj spor nema vrijednost veću od 100.000 kn? Da li se vrijednost spora navodi u tužbama ili kako? Ili se to vidi već u samom postupku ako je na primjer u pitanju nekretnina ili pokretnina? Molim vas prosvijetlite me, jer zbilja ne razumijem
  3. Bovu hvala vam na brzom odgovoru. Slučaj vodi odvjetnik. Dakle ona se upisala na osnovu toga što ima prijavljenu adresu na toj nekretnini, točno tako.Izvadio je muž ponovno vlasnički list pred malo , na zahtjev Općinskog suda i tamo stoji 1/1 vlasnik je on. Isto tako je muž podnio zahtjev za plaćanjem najamnine kako ste vi naveli. To je već u postupku oko 6 mjeseci, samo što to sporo ide. Ona je tj. njezina odvjetnica (od bivše žene) je podnijela zahtjev Općinskom sudu za polovicu stana na osnovu tog upisa i Općinski sud joj je to dopustio i isto tako je to potvrdio i Županijski sud, ali kod razmatranja tog zahtjeva moj muž nije bio pozvan na davanje izjave nego je to napravljeno mimo njega i naše odvjetnika. Znači samo uz prisutstvo/ na osnovu njihovog zahtjeva. Žalili smo se na taj zahtjev i na to da je to nasljeđe a ne bračna stečevina. Samo što i sami znate to sve traje predugo i odugovlači se.Mi smo do sada već platili preko 12 000 eura stanarine u te sve godine, a ona ne plaća ništa. Zbog toga me zanima kako da točno upišem kod pretraživanja "Sudske prakse" da nađem iste slučajeve ili slične. Zanima me točno pod čime se to vodi "Građanske parnice-razno" ili nešto drugo.
  4. Dakle problem je sljedeći. Tražim konkretno slučajeve u našoj sudskoj praksi kod pravno-imovinskih odnosa.Da pojasnim malo bolje. Naš slučaj je taj da vodimo spor na sudu protiv muževe (od mog muža) bivše žene da se iseli iz stana koji je on dobio nasljedstvom od svojih pokojnih roditelja. Slučaj traje već cca 3 god. Ona traži polovicu stana na osnovu toga što je bila sa njime 27. god. u braku, a svoju nasljednu imovinu je ustupila svojoj rodbini na nagovor svoje braće i sestara. Dakle glavni razlog je taj da se neda iz stana van jer nema gdje živjeti pa odugovlači proces. Ona se je upisala pred pola godine da je suvlasnik stana ( na osnovu toga što je prijavljena na adresu tog stana). Nadam se da sam ovo zadnje dobro napisala jer nisam baš sigurna da se to tako zove, ali uglavnom upisala se je. Ali na papirima sve stoji da je moj muž vlasnik 1/1 i narvano postoji ostavinska rasprava koja je provedena kada je njegov otac umro pa je majka odmah sve prebacila na sina (mog muža) da se ne bi radila ostavinska još jednom nakon njene smrti. Općinski sud joj je na osnovu tog njezinog upisivanja dodjelio da ima pravo na polovicu stana, a drugu mora ustupiti njemu (mom mužu za život). Mene konkretno zanima kako da pretražim bazu podataka "Sudske prakse" za takvim slučajevima da je sud presudio u korist vlasnika nekretnine, a da se druga strana morala iseliti van bez prava na polovicu nekretnine ili možda novčano obeštećenje. Sjećam se bilo je jedanput na HTV-u u sklopu Dnevnika pred jedno par godina (između 2005 i 2008 ) muž se rastao od žene i izašao iz svoga stana van te je tužio za svoju nekretninu i dobio je spor te su njegova bivša žena, sin (koji je imao mentalnih i zdravstvenih poteškoća i od sina žena) morali su izaći van. (ovo je ako se ne varam bilo u Rijeci) Drugi slučaj je bio da je muž dobio stan od Hrvatske vojske na osnovu toga što je bio branitelj u Domovinskom ratu i uz to su mu uzeli u obzir da ima ženu i 3 ili 4 djece. Dobio je veći stan. Čovjek se rastao od te žene izašao je iz tog stana van te je tužio nju za povrat nekretnine. Dobio je slučaj (bez obzira što je on dobio taj stan i na osnovu toga što je bio oženjen i imao je više djece), bivša žena se morala iseliti iz stana van. Stan je glasio na njega. Molila bih vas za pomoć kako da pretražim tu bazu jer traži u tražilici broj predmeta,vrstu predmeta,sadržaj odluke i tome sl. Jer cilj na je da nađemo slučajeve slične ili iste našima da ih možemo navesti kod pisanja žalbe na odluku Općinskog suda.
  5. Od 1951.g. otac je dobio stan od SFRJ tj. stanarsko pravo s njima sam živio do njihove smrti otac 1986.g. a majka 1992.g. U novoj Hrvatskoj dobivam stanarsko pravo na svoje ime i stan otkupljujem na rate od 15.godina. Sa suprugom sam živio u tom stanu od 1974.g. do 2003.g. Sin se ženi i dobiva djecu, ja se rastavljam i iznemogućnosti da živimo u bilo kakvom skladu odlazim u podstanarstvo gdje se ponovno ženim i tražim povrat stana kojeg sam naslijedio i otkupio od države. Bivša supruga svoje imanje i nekretninu još za braka ostavlja svom bratu, a nevjesta ne želi živjeti u stanu svojih roditelja. Kako što prije to riješiti?
  6. Nisam navela da mi nismo stranci u Hrvatskoj. Dapače rođeni smo ovdje ja u ZG a on u RI i živimo u Hrvatskoj od rođenja i on je zaposlen u državnoj firmi. Tako da mi nije jasno kako se -Zakon o strancima- odnosi na nas. Mi živimo u podstanarstvu zbog spleta okolnosti i sporosti suda Rep. Hrv.
  7. Bilo je to ovako. Već 4-5 godina živimo kao podstanari u istoj kući i imamo ugovor o najmu te i prijavljen boravak.Do sada kada smo prijavljivali boravak tj do ove godine procedura je bila ovakva,tražili su od nas (na policiji) izvadak iz zemljišne knjige ( A posjedovnica, B vlastovnica u kojoj piše da je vlasnik nekretnine taj i taj i prijavljen je na toj adresi gdje i mi se prijavljujemo, C teretovnica i sve ovjereno u nadležnoj općini i udaren pečat da "preslika vjerna izvorniku ovlaštena osoba sa pečatom i potpisom i datum" ), ugovor o najmu, preslika osobne (naših osobnih isprava) i tax-ene marke u visini 20 kn. Od ove godine priča ide ovako; ja donesem sve kao i prošle godine i ja im davam sve kao i prošle godine - ugovor o najmu je obnovljen dva dana prije kod javnog bilježnika sa plaćenim svim pristojbama, dajem im i papir na kojem piše prijavljen boravak na toj i toj adresi do tog datuma ovjeren od strane te naše PP,dajem im valstovnicu na kojoj piše sve šta sam gore navela,ali kaže meni ženska ovako znate meni svi ti papiri ništa ne vrijede (niti ugovor o najmu gdje piše adresa čovjeka koji nam daje kuću u najam i koji je ovjeren od strane javnog bilježnika, ne vrijedi joj niti valstovnica gdje isto piše da čovjek koji nam daje kuću u najam živi na toj istoj adresi gdje se mi prijavljujemo i ne vrijedi joj niti papir koji su oni sami nama izdali,znači ta PP, sa njihovim pečatom i potpisom da prijavljujemo boravak na tu adresu do tog datuma ove godine a sada želimo produžiti to) nego ona nas traži da mi od gazde donesemo njegovu orginal osobnu i fotokopiju, jer ona želi vidjeti da je i on prijavljen na toj adresi na koju se prijavljujemo ili da idemo izvaditi vlasnički list na katastar. Normalno taj dan nismo ništa obavili nego smo opet morali drugi dan dolaziti i sve ukupno napravili 200 km za to. Drugi dan ja sam isprintala sa mupove internet stranice ovo: Prebivalište - boravište Korisni linkovi: * Zahtjev prijave i odjave prebivalište, prijave promjene adrese stanovanja i prijave boravišta * Najčešća pitanja - Prebivalište i boravište * Što je to prebivalište/boravište * Prva prijava prebivališta * Promjena prebivališta (odjava i prijava) * Prijava boravišta * Prijava promjene adrese stanovanja Što je to prebivalište/boravište Prebivalište je mjesto u kojem se građanin naselio s namjerom da u njemu stalno živi. Boravište može biti uobičajeno i privremeno. Uobičajeno boravište je mjesto u kojem građanin trajnije boravi bez namjere da se u tom mjestu naseli, a privremeno boravište je mjesto u kojem se građanin zadržava do 30 dana. Građani su dužni prijaviti i odjaviti prebivalište, prijaviti uobičajeno boravište te promjenu adrese stanovanja. Prijava se podnosi policijskoj upravi/postaji prema mjestu u kojem se želi prijaviti ili odjaviti prebivalište, odnosno prijaviti uobičajeno boravište i promjena adrese stanovanja. Prijava se podnosi na obrascu 1 u roku od 8 dana od dana odjave ranijeg prebivališta, odnosno promjene adrese stanovanja. Osoba koja ne prijavi ili odjavi prebivalište, promjenu adrese stanovanja, odnosno ne prijavi boravište ili to ne učini u propisanom roku kaznit će se novčanom kaznom za prekršaj. Za osobe bez poslovne sposobnosti (djeca, osobe lišene poslovne sposobnosti) prijave podnose roditelji, odnosno zakonski zastupnici. Prva prijava prebivališta * Zahtjev za prvu prijavu prebivališta podnosi se u nadležnoj policijskoj upravi / policijskoj postaji (PU/PP), prema mjestu u kojem građanin želi prijaviti prebivalište Potrebno je : o izvod iz matice rođenih o domovnica o dokaz o identitetu o dokaz kojim se potkrepljuju činjenice na kojima stranka temelji svoj zahtjev za prijavu prebivališta Promjena prebivališta (odjava i prijava) * Zahtjev za odjavu prebivališta podnosi se u nadležnoj policijskoj upravi / policijskoj postaji (PU/PP), prema mjestu u kojem građanin odjavljuje prethodno prebivalište Za odjavu prebivališta potrebno je: o osobna iskaznica o popunjeni obrazac odjave prebivališta (obrazac br.1) o ako se odjavljuje dijete, potrebno je priložiti: + izvod iz matice rođenih (za dijete) + ako su roditelji razvedeni i pravomoćno rješenje o razvodu braka * Zahtjev za prijavu prebivališta podnosi se u nadležnoj policijskoj upravi / policijskoj postaji (PU/PP), prema mjestu u kojem građanin prijavljuje novo prebivalište Za prijavu prebivališta potrebno je: o potvrda o odjavi prethodnog prebivališta o osobna iskaznica o popunjeni obrazac prijave prebivališta (obrazac br. 1) o dokaz kojim se potkrepljuju činjenice na kojima stranka temelji svoj zahtjev Prijava boravišta * Zahtjev za prijavu boravišta podnosi se u nadležnoj policijskoj upravi/policijskoj postaji (PU/PP) prema mjestu u kojem građanin želi prijaviti boravište Za prijavu boravišta potrebno je : o osobna iskaznica o popunjeni obrazac prijave boravišta (obrazac br.1) o dokaz kojim se potkrepljuju činjenice na kojima stranka temelji svoj zahtjev Prijava vrijedi najduže godinu dana. Prijava promjene adrese stanovanja Promjena adrese stanovanja može se prijaviti samo u mjestu prebivališta, a ako se prijavljuje adresa u drugom mjestu, različitom od mjesta prebivališta, radi se o promjeni prebivališta. * Zahtjev za prijavu promjene adrese stanovanja podnosi se u nadležnoj policijskoj upravi/policijskoj postaji (PU/PP) prema mjestu prebivališta građanina Za prijavu promjene adrese stanovanja potrebni su: o osobna iskaznica o popunjeni obrazac za prijavu promjene adrese stanovanja (obrazac br. 1) o dokaz kojim se potkrepljuju činjenice na kojima stranka temelji svoj zahtjev Dokaz kojim se potkrjepljuju činjenice na kojima stranka temelji svoj zahtjev Sukladno Zakonu o općem upravnom postupku osoba je dužna odgovarajućim dokazima potkrijepiti činjenično stanje na kojem temelji svoj zahtjev za prijavu prebivališta ili boravišta u određenom mjestu i na određenoj adresi. S obzirom na to da se ovdje ne radi o činjenicama koje su općepoznate, osoba je dužna za svoje navode podnijeti dokaze. Kao dokaz kojim se potkrepljuju činjenice na kojima stranka temelji svoj zahtjev za prijavu ili odjavu prebivališta ili prijavu uobičajenog boravišta ili promjenu adrese stanovanja, može se priložiti: * vlasnički list nekretnine u kojoj se prijavljuje prebivalište; * ugovor o kupoprodaji nekretnine u kojoj se prijavljuje prebivalište i dokaz o izvršenoj isplati dogovorene cijene - tabularnu ispravu i/ili zapisnik o primopredaji nekretnine (naime, ovisno o okolnostima pojedinog slučaja ponekad se traži samo tabularna isprava, ponekad zapisnik o primopredaji nekretnine, a ponekad i jedno i drugo) * ugovor o najmu (ovjeren kod javnog bilježnika) nekretnine u kojoj se prijavljuje prebivalište * izjava stanodavca tj. vlasnika stana o suglasnosti za prijavu dana pred službenikom kod kojeg se podnosi zahtjev ili ovjerena kod javnog bilježnika Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ulica grada Vukovara 33, 10000 Zagreb, tel.: +385 1 6122 111GlobalAdmin - sustav za upravljanje sadržajima i donesem ja to njoj i počnem joj čitati kako to da na njihovim stranicama piše da ja mogu a ne moram donijeti te papire koje oni traže i ja ih imam kod sebe,a ona ih ne priznaje nego traži nešto što ne piše tamo za boravak nego za prebivalište. Jer mi ne prijavljujemo prebivalište nego boravak a to nije isto.Njezin odgovor je bio ovakav "Pa šta sad, ste to napravili zašto se uzrujavate?!" I na kraju kako da ja izvadim vlasnički list jedne nekretnine ako ja nisam vlasnik toga,zar je to dopustivo? To znači da svatko kome se sprdne može danas ili sutra izvaditi vlasnički list moje nekretnine ako je sutra budem imala i sa njime raditi šta želi, pa čak i prepraviti ime u tom vlasničkom listu i napisati svoje i tvrditi da je to njegovo trećoj strani,jer sa današnjom tehnologijom tj sa običnim printerom u boji i skenerom klinci krivotvore novčanice i rasprčavaju ih. Mene zanima kako to da dvije službenice mogu imati za istu radnju , prijavu boravka, dva različita zahtjeva za papirima i dokumentima koji su potrebni za to,tj. traže različite papire? Zašto se vlastovnica na kojoj piše da vlasnik ove nekretnine živi u njoj i na toj adresi ne priznaje se kao dokaz u PP? Zašto se ne priznaje ugovor o najmu na kojem isto tako stoji da vlasnik ove nekretnine živi na toj adresi na koju se mi želimo prijaviti, a ugovor je ovjeren kod javnog bilježnika? Zašto PP ne priznaje papir koji su sami izdali o prijavi boravka na toj adresi, koji ima pečat te PP i potpis ovlaštene osobe? Čemu onda sve to? Zašto se pored svega ovoga gdje piše da vlasnik ove nekretnine živi na toj adresi gdje se prijavljujemo,to ne priznaje nego se traži vlasnički list( mada na mupovoj stranici kaže da se to odnosi na prijavu prebivališta a ne boravka i/ili orginal osobna iskaznica i fotokopija našeg gazde(a to se pak uopće ne navodi na njihovoj stranici)? Zašto službenica pita koliko dugo ćete boraviti na toj adresi tj prijavljen boravak kada izričito stoji da na njihovoj internet stranici da prijava vrijedi najviše godinu dana? Zanima me kome se mogu prijaviti takve nebuloze od službenika PP? I isto tako me zanima zar nije zabranjeno zakonom osobne dokumente fotokopirati? Ako mi možete točno reći koji zakon da pročitam za to a i za prijavu boravka,jer sam tražila ali nikako da nađem? I da ja sam shvatila da prebivalište je stalno,a boravak je privremen. Molim vas ispravite me ako sam u krivu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija