Jump to content

Torrente

Korisnik
  • Broj objava

    159
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Tužan
    Torrente je reagirao na ledena_kisa u Nedopuštena pitanja na intervjuima   
    Da, ovo što si rekao u drugom paragrafu, takvo sam iskustvo imao. Nije me nikad odbio direktor, već kojekakvi voditelji voditelja i slično. U velikim firmama ima prostora za takve manipulacije. 
  2. Sviđa mi se
    Torrente je reagirao na G-man u Nedopuštena pitanja na intervjuima   
    Osobno bih odgovorio da sam spreman dati sve od sebe na radnom mjestu i pridonijeti boljitku poslodavca, no definitivno ne kršiti zakon ili neki moralni svjetonazor. Ako traže nekog takvog, onda definitivno nisam za njih, ali uza dužan respekt, niti su oni poslodavac za mene.
  3. Hvala
    Torrente je reagirao na Ruby_Danderfluff u Nedopuštena pitanja na intervjuima   
    Ali daj reci, što bi bio ispravan odgovor na pitanje - jeste li voljni staviti interes poslodavca ispred svog? Naravno da ne, jer to smrdi na to da poslodavac namjerava raditi nešto nezakonito ili nemoralno i da očekuje od radnika da ga pokriva.
  4. Sviđa mi se
    Torrente je reagirao na Ruby_Danderfluff u Nedopuštena pitanja na intervjuima   
    Podaci koji se ne smiju tražiti
    Članak 25.
    (1) Prilikom postupka odabira kandidata za radno mjesto (razgovor, testiranje, anketiranje i slično) i sklapanja ugovora o radu, kao i tijekom trajanja radnog odnosa, poslodavac ne smije tražiti od radnika podatke koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom.
    (2) Na nedopuštena pitanja iz stavka 1. ovoga članka, ne mora se odgovoriti.
    Ovo je iz Zakona o radu. Što se tiče konkretnog pitanja iz upita, mislim da ono nije nedopušteno u tom smislu, ali je ili bedasto ili maliciozno. 
  5. Tužan
    Torrente je reagirao na ledena_kisa u Zašto su česti natječaji za tajnika škole?   
    Sve što ću ti reć na to; ne vjeruje srce pameti
  6. haha
    Torrente je reagirao na ledena_kisa u Zašto su česti natječaji za tajnika škole?   
    Jest. Samo sam još upisao i pravo. (Lud čovjek). Javi se na PP sa dojmovima s natječaja.
  7. Sviđa mi se
    Torrente je reagirao na TC12 u Upravni studij   
    Ma šta ti je, ukine li se naš studij opet ćemo biti 30 godina unatrag.
    Nije problem u nepostojanju radnih mjesta za nas već je problem što na naša radna mjesta dolaze ekonomisti, menadžeri i svi ostali sličnih struka.
  8. Sviđa mi se
    Torrente je reagirao na TC12 u Upravni studij   
    Pozdrav. Kolege, prvostupnici javne uprave odnosno specijalisti javne uprave, ako vas ima ovdje da čujemo neka novo-pozitivna iskustva u vezi zapošljavanja.
    Smatram i nadam se da će se situacija s vremenom mijenjati i da će poslodavci početi prepoznavati našu struku i kvalitetu obrazovanja (ne znam za druge studije, ali u zg nas stvarno dobro iz-treniraju). Otkako sam završila fakultet (za sada višu), a uskoro i specijalistički, redovito pratim natječaje na NN i HZZ-ou. Posla je vrlo malo, međutim ista takva situacija je skoro u svim zanimanjima, osim naravno onih deficitarnih. E sad, prvostupnici odgovaraju onim poslovima radnih mjesta, koje ne mogu obavljati osobe sa SSS, za koje se zahtijeva nešto više znanja, a opet nisu toliko kompleksna da se zahtijeva VSS. Makar će još i danas poslodavci više puta za opće i administrativne poslove prije odabrati prvostupnika ekonomije i sl. koji vjerojatno nikad u životu nije čuo za uredsko poslovanje, a kamoli potonje poznavanje istoga. A čak vrlo vjerojatno iz neznanja. Nekad se i iznenadim kad u natječaju vidim da se traži prvostupnik javne uprave, a kamoli specijalist javne uprave.
    Sljedeće, isto tako smatram da nitko, niti mi sami, ne bismo smije našu struku poistovjetiti s strukom magistra prava koji polažu kolegije svih grana prava, koja su najčešće uže vezana za sudstvo, odvjetništvo ili javno bilježništvo. Svaka čim čast na diplomi jer znam da jako puno truda i napora ulažu u svaki pojedini položeni ispit na pravu.
    Međutim, smatram da niti oni ne bi smjeli podcjenjivati našu struku jer nas ispituju isti profesori i ocjenjuju nas istim kriterijima i mi isto ne učimo samo tri dana pred ispit, mi dobivamo jedva dvojke za ok znanje, i nas ruše na ispitima, i mi moramo znati svaki članak zakona itd.
    Smatram da smo na području javne uprave i upravnog prava više "doma" nego sami pravnici, a baš zato jer se specijaliziramo samo za tu granu prava i za to područje.
     
    I da napomenem za one koji se informiraju za eventualni upis za ubuduće, ovaj faks se sada zove stručni studij javne uprave odnosno specijalistički diplomski studij javne uprave. Radi se o 3+2. Nakon tri godine smo prvostupnici javne uprave, a nakon svih pet specijalisti javne uprave (dakle, ne magistri).
  9. Sviđa mi se
    Torrente je reagirao na slavery u Upravni studij   
    Pa lobi sveučilišnih nastavnika koji na njemu zarađuje.
  10. Tužan
    Torrente je reagirao na ljkuki u Upravni studij   
    Hmmmm ............ što da ti kažem, studij sam završila 2006. godine bez prevelik poteškoća, ali poteškoće nastaju nakon završenog studija...... Imam 1 god radnog iskustva, položen DSI i to je to. Nitko ne treba upravne pravnike i to je promašena struka koja samo komplicira život.
    Jaaaako rijetko (skoro pa nikad) se pojavljuju oglasi za slobodna radna mjesta II. vrste, a za radno mjesto referenta III. vrste nitko te neće zaposliti jer će rađe uzeti nekoga tko ima samo završenu gimnaziju dok ti sa određenim višim znanjem o upravnim poslovima možeš ostati visiti na Zavodu za zapošljavanje. Dok sam studirala imala sam točnu viziju što će biti moj posao i što ću raditi, a sada sa 100% sigurnošću mogu reći da nisam bila u pravu i da je upravno pravo izmišljena struka s kojom se nigdje nećeš zaposliti, pa ni u trgovini kao trgovac.
  11. Tužan
    Torrente je reagirao na ffilip u Upravni studij   
    Što mislite o ovom studiju?
    Imate li iskustva s njim ili se možda radili s ljudima koji su ga završili?
    Nakon njegovog završetka, kakve su realne mogućnosti zapošljavanja (ako ih uopće ima)?
    Što mislite o kvaliteti upravnih studija na veleučilištima u manjim gradovima u odnosu na ove koji se izvode na Pravnim fakultetima?
  12. Sviđa mi se
    Torrente je reagirao na ledena_kisa u Zašto su česti natječaji za tajnika škole?   
    Kad već spominješ učestalost javnih natječaja...Zašto su toliko česti natječaji za sudske zapisničare? Bolje je pitanje. Doslovno svaki mjesec ima natječaj za takvo radno mjesto. Nije SOR, nije zamjena, već često i na neodređeno.
    Torrente jesi li se zaposlio? Ti si spec admin publ?
  13. Hvala
    Torrente je reagirao na Ruby_Danderfluff u Šta je s legalisom u zadnje vrijeme?   
    Evo, da javim da je i kod mene problem otklonjen i da mogu pristupati popisima tema, tako da sada sve radi.
  14. Hvala
    Torrente je reagirao na Ruby_Danderfluff u Šta je s legalisom u zadnje vrijeme?   
    weeeeeeeeeee, odlično izgleda! Sviđa mi se redizajn!
  15. haha
    Torrente je reagirao na hasko u Zašto se nije moguće žaliti na puno višu razinu na ovako proveden natječaj?   
    Mediji. Doduše, ništa novo, ali zakuhajte malo.
  16. haha
    Torrente je reagirao na Nalyada u Ima li ikoga da odgovara na pitanja?   
    Zakoni RH se mijenjaju iz mjeseca u mjesec tako da se više ni odgovori ne uklapaju u nove Zakone.... Nisam ovdje bila već jako dugo i od onda znam da su se, gotovo svi glavni Zakoni, promijenili.
  17. haha
    Torrente je reagirao na xytymxexamo u Velika pohvala   
    Evo, neznam ni kako da pocnem, probat cu bit sto kraci. Odkada sam se registrirao na forum imao sam 3 problema (jedan jos rjesavam, al eto valjda ce dobro sve bit..) u svakom slucaju, u sva 3 slucaja sam jako brzo dobio odgovor na svoje pitanje, tako da stvarno ni a da bi rekao. Svaka pohvala forumu ,osnivacima, onima koji se brinu o stranici i svim clanovima! Takoder ,kada shvatim da ljudi koji se razumiju u pravo uzimaju svoje slobodno vrijeme da bi pomogli drugim clanovima.. ma stvarno neznam sto da kazem, svaka pohvala! Poceo sam pratit i citat sve teme, pa eto nadam se da cu naucit nesto, i da cu ja isto nekada moci pomoci nekome! Hvala i LP!
  18. haha
    Torrente je reagirao na VladimirS u Izdavanje potvrde   
    Složio bih se kada bi u čl. 130.st.1. Zakona o radu za bivšeg radnika pisalo "obavljao".
    Ali čini mi se da se ovdje radi o radniku koji još uvijek radi pa piše "obavlja"
    U gradskom komunalnom poduzeću kao d.. trgovačkom društvu rade radnici a ne službenici. Pravna teorija (Dr.sc.Dario Đerđa i Mr.sc.Zoran Pičuljan) predviđa da se upravni postupak može primjenjivati i u trgovačkim društvima (primjer 20 ispod)
    I konačno, zašto bi o zagrebačkoj Čistoći medijski obznanjenu presudu ovih dana donio Visoki upravni sud (a ne neki redovni sud) ako se upravni postupak i upravni spor ne bi odnosio i na komunalna trgovačka društva koja prema čl.2.st.1. Zakona o komunalnom gospodarstvu obavljaju - javnu službu?
     
    20 Koje će pravne osobe imati javne ovlasti ovisi isključivo o posebnim zakonima i drugim
    propisima donesenim na temelju zakona. Na temelju provedene analize pravnih propisa koji su
    na snazi, Medvedović je utvrdio da su javne ovlasti za rješavanje o pravima i obvezama fizičkih
    i pravnih osoba u upravnim stvarima dobile pravne osobe vrlo raznolikog pravnog položaja i
    ustrojstva. To su, primjerice, javne ustanove, trgovačka društva, udruge, pravne osobe sui generis
    koje su osnovane i ustrojene temeljem posebnih zakona, a javljaju se pod različitim nazivima,
    kao npr. fondovi, agencije, vijeća, komisije, komore, te konačno, potpuno specifične i jedinstvene
    pravne osobe, kao što su npr. Hrvatska narodna banka i Državni ured za reviziju. Medvedović,
    Glavni, op. cit., str. 44.
  19. haha
    Torrente je reagirao na zivot_je_lijep u Službena osoba u upravnom postupku   
    Vezano na odredbe o službenoj osobi važećeg Zakona o općem upravnom postupku i drugih propisa RH, koje upravne postupke smije voditi odnosno koje smije rješavati službenik u državnoj/područnoj (regionalnoj)/lokalnoj upravi? Da li isključivo one koji su stavljeni u nadležnost njegovog radnog mjesta kroz opis poslova iz pravilnika o unutarnjem redu ili smije voditi bilo koji drugi upravni postupak iz nadležnosti njegove unutarnje ustrojstvene jedinice (a koji je naveden u opisu posla drugog/ih službenika u istoj unutarnjoj ustrojstvenoj jedinici)?
  20. haha
    Torrente je reagirao na virtalni u Nenormalan posao   
    ako potpisujete novi ugovor svaki mjesec, izdrzite jos 10 dana i dovidjenja.
     
    ili lijepo odite odmah sada jer misljenja sam da bez obzira na visinu place ovakav radni odnos je itekako stetan po vase zdravlje
  21. haha
    Torrente je reagirao na Anabela11 u Vjezbenik u Splitu   
    Ured editirao moderator u Splitu
     
    Napomena moderatora : reklamiranje odvjetnika ili odvjetničkih ureda protivno je pravilima Foruma, stoga Vas molim da ubuduće eventualno date link na objavljeni natječaj, ne spominjući pritom ime ureda ili odvjetnika.
     
    Zahvaljujem
  22. haha
    Torrente je reagirao na marija-ana u masaža   
    pravilnikom o vezanim obrtima je propisano da morate dokazati osposobljenog masera po programu obrtničke komore, pa neka supruga položi i ispit za stručnu osposobljenost u zanimanju maser pri hrvatskoj obrtničkoj komori ... a onda možete registrirati obrt ... ili se vi kao prof.kineziologije obratite pismeno ministarstvo poduzetništva i obrta s upitom ispunjavate li propisani uvjet s obzirom da imate višu spremu od propisane...priložite preslike svoje svjedodžbe i dokaze o radu, upravnu pristojbu od 20 kn i pošaljite preporučeno, a odgovor vam stiže za 15 dana .. nemate što izgubiti, a možete dobiti pravo upisa sebe kao stručne osobe i vlasnika obrta
     
    budući da ste u radnom odnosu, ne možete biti stručni djelatnik kod supruge u obrtu, nego samo vlasnik obrta i ujedno stručna osoba djelatnosti ( ako vaš poslodavac nema u svom statutu ili sl. zabranu samostalnog rada )... ali, vi možete zaposliti suprugu bez obzira na njenu diplomu...
  23. haha
    Torrente je reagirao na ivana_ri u Biste li i danas upisali Pravni fakultet?   
    Ja sam došla do 2. god. prava i odustala. Danas mi nije ni najmanje žao što ga nisam završila.
  24. haha
    Torrente je reagirao na newbie u natječaji u školama i odluka školskog odbora   
    Školski odbor daje ravnatelju prethodnu suglasnost ili mu je uskraćuje. Da bi predložio nešto, ravnatelj bi trebao bi biti upoznat i sa detaljem kada bi osoba mogla početi raditi, pa je u tom pogledu normalno da se raspita kada bi osoba mogla početi raditi (nije neobično ni da pregovara sa poslodavcem svog budućeg zaposlenika o duljini otkaznog roka, jer "Dobar dan, ja vam od prekosutra ne dolazim" ne funkcionira).
     
    Nije ništa čudno da vam je stavio do znanja da ima više mogućih kandidata koji uvjete ispunjavaju, a ono o ozbiljnosti koju "mjeri" time može li se tko pojaviti na poslu sutra ujutro, radije preskačem prokomentirati (ako je tako izrečeno i nije riječ o osobnom doživljaju unutar nekog konteksta). Za pretpostaviti je da ste tom prilikom objasnili koliko vam je stalo i uvjerili ga da ćete učiniti sve što možete kako biste počeli raditi što prije ako se odluče upravo za vas...
     
    Ljudi koji daju/uskraćuju suglasnost ravnatelju mogu reagirati vrlo različito: od onog "Da, ovo bi bio izvrsan izbor, otkazni rok nam ne mora biti prepreka, a možemo pokušati razgovarati da tamo ne odugovlače maksimalno.", pa do onog "Uvjete ispunjavaju, kvaliteta slična, pa nema razloga zašto ne bismo već od sutra imali riješen problem."
     
    Obavijest kandidatima koji nisu primljeni ustanova koja je raspisala natječaj šalje kad postane jasno kome je poslati.
  25. haha
    Torrente je reagirao na G-man u Zašto se šuti o namještenim natječajima?   
    Neovlašteno zvučno snimanje i prisluškivanje iz čl. 143. KZ-a. Pitanje je bi li stavak 4. imao primjenu u ovom slučaju (imate slučaj bivšeg gradonačelnika Grada Vukovara, gdje je stavak 4. imao primjenu, ali tamo se radilo o političkom "inženjeringu", a ovdje to realno nije slučaj).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija