Jump to content

senorita

Korisnik
  • Broj objava

    37
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, u 6. mjesecu 2009. godine doneseno je rješenje o ovrsi pljenidbom, procjenom i prodajom pokretnina ovršenika. Tim su rješenjem popisali auto koji nije u mojem vlasništvu, već je u fiducijarnom vlasništvu distributera i motor koji sam prije predmetnog rješenja predala u samostalni posjed trećoj osobi (nismo sastavili kupoprodajni ugovor već sporazum ovjeren kod j.b.). Porezna je 10.7.2009. godine poslala mom poslodavcu rješenje o ovrsi, no još dan danas čekaju prednosni red. Rješenje o ovrsi odnosi se na porez na dohodak iz 2008 i 2009. godine. Ove godine sam poslala zahtjev kojim se pozivam na zastaru. Nakon toga,donesli su rješenje kojim mi otpisuju kamate, budući da se kamate s naslova ZASTARJELE tražbine ne mogu namiriti s opterećenih stvari, no za samu tražbinu navode kako nije u zastari i nadalje navode da će se namiriti iz opterećenih stvari (auta i motora) i pozivaju se na odredbe OPZ-a da se zastarjela tražbina može namiriti iz stvari na kojima su zasnovali založno pravo. Znači prvo otpisuju kamate jer se ne mogu namiriti iz ZASTARJELE tražbine iako je tražbina osigurana založnim pravom, zatim navode da nije nastupila zastara i zatim navode da će zastarjelu tražbinu namiriti iz opterećenih stvari. Ko je tu lud? Malo priznaju zastaru, malo ne. No glede auta i motora istaknuti su prigovori trećih osoba budući da isti nisu u moje vlasništvu i porezna nije uknjižila založno pravo na istima. (a u rješenju navode da jesu i da će se s istih namiriti!!). Porezna kod mog poslodavca dolazi na red za naplatu ove godine u 8. mjesecu. Mene zanima sljedeće: Budući da nastupa apsolutna zastara s 1.1.2016. godine za dug iz 2008. godine, je li moguće da će se porezna namirivati s plaće samo tih nekoliko mjeseci do 1.1.2016. godine pa da se onda pozovem na apsolutnu zastaru? Ili kad se već jednom počinju namirivati s plaće ,a prije no što nastupi aps.zastara, ona više nema učinak? I još jedno pitanje, je li moguće da je zastara počela teći od pravomoćnosti rješenja o ovrsi (dakle od 6.mj 2009. godine, pa bi apsolutna nastupila u 6.mj 2015. godine ili uvijek kod poreza zastara počinje teći s 1.1. nakon godine kad je utvrđena porezna obveza?) Znači, za dug iz 2008., porezna obveza utvrđena 2009. godine, zastara počinje teći s 1.1.2010. godine ili bi u ovom slučaju bilo od pravomoćnosti rješenja o ovrsi-od 6.mj 2009. godine? Znam, ima tu svega i svačega. Molim za pomoć, poprilično je hitno! Hvala!
  2. Poštovani. Primam gradsku stipendiju, te sam otvorila zaštićeni račun u Fini budući da su mi računi blokirani. No, došlo je do pogreške u Gradu koji mi isplaćuje stipendiju. Stipendiju su uplatili na blokirani, a ne na zaštićeni račun iako sam im dostavila broj zaštićenog računa. (što je učinila i Fina). Zvala sam ih, te su rekli da su poslali na zaštićeni račun stipendiju, što nije istina jer imam izvadak iz banke na kojem se vidi da su poslali na blokirani račun. Što sad mogu učiniti budući da je to što su učinili protivno zakonu? Molim savjet, unaprijed hvala!
  3. Poštovani, prije 2 dana mi je stiglo rješenje o ovrsi, vrijednost je 400 kuna. No, troškovi javnobilježničkog postupka iznose 960 kuna. Pa je li to moguće da se troškovi javnog bilježnika plaćaju duplo od vrijednosti samog spora. Imam pravo na prigovor, mogu li ikako osporiti tako visok iznos za bilježnika? Unaprijed hvala MOLIM ZA HITNOST
  4. Hvala Vam na brzom odgovoru. Dobila sam poziv za raspravu za kraj 6.mjeseca zbog pobijanja dužnikove pravne radnje. Uzela sam advokata, ali bi željela čuti i Vaš savjet. Dug nisam priznala jer mene osobno nitko ništa nije pitao, ali otac ga je priznao te je nakon toga prenio imovinu na mene. Ja za taj dug nisam ni znala, vraćao ga je dokle je mogao, ali kako je ostao bez prihoda dalje ga više nije mogao vraćati, pa sada tuže mene. Što mi je činiti? Unaprijed hvala!
  5. Poštovani srdačan pozdrav! Od oca sam dobila nekretninu na kojoj je hipoteka koju ja otplaćujem. Sada me tuži jedna pravna osoba za dug koji moj otac ima prema njoj još otprije 6 godina. On je priznao dug, ali ga nema čime vratiti, pa oni tuže mene. Ja također nemam sredstva za vratiti dug, budući da mi pola primanja ide na hipoteku. Kako se mogu spasiti, da ne moram vratiti očev dug jer mi hipoteka traje još 20 godina? Unaprijed hvala!
  6. senorita

    zastara

    Priznanje duga i odricanje od zastare nije isto. Dužnik se ne može valjano odreći zastare prije nego što zastara nastupi, tek po nastupu zastare se dužnik može odreći zastare te je učinak odricanja da zastara počinjem teći ispočetka (iako je već nastupila).
  7. senorita

    zastara

    I da, za komunalije je zastarni rok godinu dana.
  8. senorita

    zastara

    Priznanje duga dužnika prekida zastaru. Za to je potrebno samo da dužnik valjano očituje volju na bilo koji način na koji se volja može valjano očitovati. Može biti izraženo izravno, izjavom dužnika usmeno ili pismeno, ali i neizravno, plaćanjem otplate, plaćanjem kamata, davanjem osiguranja, zahtjevom upućenim vjerovniku da mu odredi novi rok ispunjenja. Poslije prekida zastara počinje teći iznova, a dovršava se nakon proteka onoliko vremena koliko je zakonom određeno za zastaru koja je prekinuta.Dakle počinje teći isti zastarni rok koji je tekao do prekida. Vrijeme koje je proteklo do prekida ne uračunava se u zakonski rok određen za zastaru. Zastara počinje teći od priznanja duga. Nisam stručnjak, al sam Građansko pravo ove godine slušala
  9. Poštovani! Zakupnik i zakupodavac sklopili su sporazumni raskid ugovora o zakupu u kojem je navedeno da će zakupnik u roku od 3 dana podmiriti svoje dugovanje za režijske troškove, a zakupodavac se obvezao vratiti zadužnicu zakupniku i inventar koji se nalazi u poslovnom prostoru. Međutim, zakupnik nije ispoštovao raskid ugovora te nije podmirio režijske troškove, pa je zakupodavac predao zadužnicu u Finu na iznos duga. Sud je naložio da se zadužnica skine jer je tobože krivo izračunat dug. Može li zakupodavac sada prodati zakupnikov inventar za iznos duga za režije? I što je dalje činiti zakupodavcu? Poslovni prostor je iznajmljen drugome, s tim da se taj inventar ne koristi. Unaprijed hvala!
  10. Pozdrav! Zanima me može li mi tko pomoći u vezi par pitanja. Na završnom ispitu iz Rimskog prava profesor je postavio pitanje ovako: "Rimljanin obećaje Rimljanki da će prodat roba ako se uda za njega i s tim kupit joj nakit: a) to je kupoprodaja uz potestativni uvjet b) simulacija c) emptio rei sperate d) kauzalni uvjet I još jedno slično pitanje. "Muž obećaje ženi da će kupiti vilu kad mu rodi sina: a) emptio rei sperate b)kauzalni uvjet c)dies incertus an incertus quando d) suspenzivni uvjet Odgovori mogu biti svi, više njih nijedan točan. Unaprijed zahvaljujem!
  11. Pozdrav! U 2010. godini dohodak od najamnine iznosit će mi 143 080 kuna. Molim savjet u vezi ugovora o plodouživanju. Mogu li sklopiti ugovor sa bratom i njemu prepustiti razliku od dohotka od 85 000 kuna? Tako da ne ulazimo u sustav PDV-a. Molim savjet i kako bi glasio taj ugovor? Koliko bi takav ugovor stajao kod odvjetnika? Unaprijed hvala!
  12. Poštovani! Bila sam porezni sam obveznik za iznajmljivanje poslovnog prostora. 9.ožujka 1999. godine ukupni dug (poreza na dohodak, porez na promet proizvoda i usluga, porez na dohodak po godišnjoj prijavi, komorski doprinos te kamate) iznosio je ukupno 85.000 kuna. 25. ožujka 1999. godine moj suprug potpisuje Rješenje o prisilnoj naplati poreza i drugih proračunskih prihoda tako da je rješenje ovršno 12. travnja 1999. godine. Napominjem da stambena kuća glasi na moje ime i sve do nedavno nisam ni znala da je Ministarstsvo financija stavilo Prijedlog za osiguranje i ovrhu na moju nekretninu. Je li moj suprug mogao potpisati taj Prijedlog za osiguranje novčane tražbine prislinim zasnivanjem založnog prava na nekretnini ako sam ja vlasnik te nekretnine? Sud je stavio teret na moju nekretninu. Mogu li što poduzeti u vezi toga? Molim Vas odgovor! Unaprijed hvala!
  13. Poštovani! Nakon što je Ugovor o nabavi robe iz 2008. izvršen, može li se njegova zadužnica koristiti za novi ugovor sklopljen 2009. godine i da li se iza svakoga ispunjenja Ugovora o nabavi zadužnica ponuđaču vraća te da li on mora dostaviti novu za novi ugovor u 2009. godini? Unaprijed hvala!
  14. Poštovani! Nakon što je Ugovor o nabavi robe iz 2008. izvršen, može li se njegova zadužnica koristiti za novi ugovor sklopljen 2009. godine i da li se iza svakoga ispunjenja Ugovora o nabavi zadužnica ponuđaču vraća te da li on mora dostaviti novu za novi ugovor u 2009. godini? Unaprijed hvala!
  15. Sjedište d..-a je u Murskom središću blizu Čakovca. Poslodavac mi nije dao Ugovor o radu na neodređeno te ga je sam potpisao i zadržao kod sebe. Ja sam više puta tražio od njega da mi da taj ugovor, no on mi je samo rekao da je to kod njega sigurno te ga nisam uspio dobiti. Imam samo stari ugovor na određeno koji je bio na 3 mjeseca. Da li da uzmem odvjetnika ili da to pokušam rješiti preko sindikata? Makar su mi u sindikatu rekli da će tražiti samo osnovicu od 3000 kuna.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija