Jump to content

dora

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Na sud se predaje zahtjev za sporazumni razvod braka. Sud vas upućuje na CZSS (ako imate malodobnu djecu) i kad dobijete zapisnik od CZSS opet se ide na sud. Kod javnog bilježnika nema smisla ovjeravati ništa vezano uz viđanj djeteta i alimentacije, to se utvrđuje na sudu. Kod javnog bilježnika možete ovjeriti sporazum o podjeli bračne stečevine, jer se u vezi bračne stečevine ne raspravlja na sudu kod sporazumnog razvoda. Za to je potrebno pokrenuti posebnu tužbu, ako se ne može postići dogovor.
  2. Mi smo na sudu prvo rekli iznos, a oni su nas pitali onda koliki je to postotak. sudsku presudu još nismo dobili, pa ne znam što tamo točno piše.
  3. Moj bivši je pristao da plaća alimentaciju administrativnom zabranom, tj. da mu novce direktno skudaju s plaće. Zanima me što se dešava ako on otvori svoju firmu i prijavi se na minimalac? Da li je alimentacija vezana uz postotak ili uz iznos? Sada on ima dosta visoku plaću i alimentacija iznosi 12% njegove plaće. Čula sam da namjerava otvoriti svoju firmu i u tom će slučaju biti prijavljen na puno manji iznos, tako da ako se gleda postotak, alimentacija bi iznosila svega par sto kuna .
  4. Suprug i ja se razvodimo. Stan u kojem živimo on je dobio darovnim ugovorom, ali ga želi ostaviti sinu i meni dati pravo življenja. Međutim, želi da sin sa stanom može raspolagati sa 25, a ne sa 18 godina i još smo htjeli staviti neke dodatne točke u ugovor: da se ja moram brinuti za održavanje stana i sl. Njegova odvjetnica kaže da se to ne može tako napraviti tj. da će sin imati pravo raspolaganja sa 18 godina. Ona tvrdi da ne možeš nešto darovati pod posebnim uvjetima. Da li je to točno?
  5. Molim vas za savjet! U postupku sam sporazumnog razvoda braka. Imam dijete od 4 godine. Bivši muž je u braku darovnim ugovorom dobio stan u kojem smo sada ja i sin. Stan smo renovirali i ja sam puno novaca u to uložila. Momentalno se dogovaramo što ćemo sa stanom. Jedna opcija je da stan prodamo i nekako podijelimo novce, a druga je da on stan prepiše na sina (daruje) i da ja sa sinom živim u tom stanu. S jedne strane to je za našeg sina povoljnija opcija (neće imati stres zbog seljenja, ostaje u poznatoj okolini i danas - sutra mu ostaje stan), a sa druge strane se bojim da se moj bivši za par godina ne sjeti da ipak želi živjeti u tom stanu. Kakva prava ima on ako daruje stan maloljetnom djetetu, a kakva prava imam ja koja ću biti skrbnik djetetu? Ja želim izbjeći mogučnost da mi on danas sutra kontrolira život. Da li je ipak bolje prodati stan?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija