Jump to content

Usagi

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postovani. U velikom sam problemu. Naime, u bracnoj sam zajednici kupila stan koji je bio u vlasnistvu moga supruga. To je bilo prije godinu dana. Buduci da je to bila moja prva nekretnina, odobreno mi je oslobodjenje od poreza. No mi smo sada u brakorazvodnoj parnici i stan sam prodala. Nisam znala do danas da nisam smjela prodati ga tih nekoliko godina. Stan je prodan jer sada ja moram rijesiti stambeno pitanje za sebe i djecu. U kuonji sam novog stana. Danas sam saznala da cu morati platiti porez od 5% na iznos naveden prilikom prve kupnje na koju sam dobila oslobodjenje, ali i 20% poreza na dobit jer smo stan prodali po vijeni vecoj od kupovne. Nadalje bi me zanimalo mogu li moliti da me se oslobodi porez na tu nekretninu s kojom cu rjesavati stambeno pitanje za sebe i djecu. Prolazim kroz bas tuzan i gadan razvod i molim ako me ima itko za savjetovati.
  2. Ne, ja nisam majka djece, vec skolska prijateljica oca koji doista zeli izlijeciti se i biti dobar otac svojoj djeci. Da ga se ne srame jednog dana. Djeca zive s majkom koja je zaposlena, no otac ne zeli izbjeci svoju obavezu uzdrzavanja djece. Doista nam je potreban savjet.
  3. Otac djece, koji redovno uzdrzava djecu, odlazi u komunu. Treba dati otkaz, pa brine sta ce se desiti s njegovom djecom i njihovim uzdrzavanjem? Molimo za pomoc, ako netko zna sta i kako. Hvala
  4. Evo njen citat: "Pa iskreno, nismo se dogovarali jer nije dosad bilo potrebe za tim... Sin je provodio praznike kod tate, kad god sam ja isla u zg, dofurala sam sina, oko tog nije bilo problema. Za alimentaciju je trebalo nesto poduzeti ranije, ali tu je moja greska jer nisam htjela raspigat oca djeteta jer sam znala da ce se to na djetetu odrazit..."
  5. Molim za pomoć, naime, prijateljica je raskinula izvanbračnu zajednicu prije malo više od godine dana i sa malodobnim djetetom preselila u svoj rodni grad. Otac djeteta ostao je živjeti u Zagrebu. Dijete i majka su prijavili promjenu prebivališta u Pula, gdje trenutno žive. Molim Vas, ako mi možete pomoći kako bi izgledala tužba/zahtjev za dodjelu skrbništva nad malododbnim djetetom, koje dakle, više od godine dana, živi s majkom. To joj je ujedno i potrebno radi pokretanja tužbe/zahtjeva za određivanjem visine alimentacije. Otac, naime ne uzdržava dijete, to je tek u nekoliko posljednjih mjeseci počela raditi majka oca djeteta, sama na svoju ruku. Unaprijed zahvaljujem.
  6. Imam pitanje. Koliku bi on to placu trebao imati da bi bila alimentacija odredjena na minimalnih 1200? Nadalje, ako pomnozim 600 x4, to je 2400,)dakle njemu ostaje 9600. Plus placa njegove supruge. Cime je njihovavegzistencija ugrozena? Sto se tice navodjenja sta da radi, da ima prijatelja u centru za socijalnu skrb i definitivno je znao sta tteba uciniti. Onda, kako je moguce da sutkinja tako promijeni misljenje, radi se o tome da je prvo rekla da sve sto moj muz posjeduje, tj njegova firma i sve sto nam dodatno pomaze je njegova dobra volja, ne obaveza i da to ne ulazi u moja primanja. Da je otac djeteta duzan uzdrzavati, a ne ocuh. Dakle, kako odjednom ja financijski bolje stojim od mog bivseg supruga, to mi nikako sve nije jasno. I ako se uz mene gleda ipak financijso stanje mog sadasnjeg, zasto se nije uzela u obzir i placa njegove zene? Mozda grijesim, ali meni sve ovo izgleda cudno.
  7. Dakle, presuda nepravomocna je slijedeca.588 kn, iako je navedeno da otac zaradjuje 12000. Objasnjenje je da ja imam rashode vece od prihoda, drugim rijecima, sutkinja je znala da nas sve moj sadasnji muz uzdrzava, kao i da moj sadasnji muz pomaze meni osigurati sve sto mom sinu treba, pa je zakljucila da ja bolje financijski stojim. Iako mi je placa 2200 koje moj muz uplacuje da imam placu. Jos je na rocistu rekla da moj muz defakto uzdrzava sve nas, kao i da to ne umanjuje obavezu oca djeteta za uzdrzavanjem. E, sad imam pitanje, jel se to meni cini ili se otac djetea oslobodio uzdrzavanja zato jer moj sadasnji muz pomaze placati djetetove zivotne potrebe.588 kn mjesecno za srednjoskolca? Idci cemo na zupanijski sud, zaliti se. Ali... ne znam. Mene presuda sokirala. Da li je realna?
  8. Molim ako netko zna - presuda je bila donesena 17.5.(moguće da i 17.4.), no vježbenik koji je išao na čitanje presude kaže da nije bila čitana, već da će biti otpravljena poštom. To je ok da se toliko čeka, pretpostavljam?
  9. Nisam dugo bila tu. Dakle, moj bivši suprug je sve samo nije nezaposlen, na ročištu se saznalo da si uplaćuje plaću u iznosu od 12000 i nešto kn, plakao je na sudu tvrdeći kako kad plati sve rate za kredite (kuća, tko zna kaj sve, ne zanima me iskreno i nema veze sa uzdržavanjem našeg sina), može i smatra da je više nego dovoljno uplaćivati alimentaciju u iznosu od 500kn. Dok s druge strane ja imam plaću u iznosu od 2200 kn, minimalac, ne ne dobivam ništa više od toga na ruke (beba nije primljena u vrtić i moram biti doma, pa dobivam u biti minimalac samo da bi išao staž, dakle suprug uzdržava sve nas, ukljućujući i sina iz prvog braka). Dalje, bivši je muž cijelo vrijeme zarađivao više nego je meni rekao (da, ja sam trebala znati kolika mu je plaća, jer je bio dužan uplaćivati 25% od svoje plaće, dakle i loš matematičar vidi da 25% od 12000 kn nikako nije 1700. Ako je smatrao da je previsoka alimentacija trebao je sam tada, još prije tražiti smanjenje i sve super. Nije trebao lagati i potkradati svoje dijete. Nema tu ogorčenja, samo ne volim laži.
  10. Imam pitanje, ako tko zna. Naime, zanima me. Budući da je bivši suprug obrtnik, prijavljen je u svom obrtu, alimentacija je 25% od primanja, da li je moguće da izbjegne naplatu duga ako je radio na crno, dakle nema evidentirane prihode, dakle samim time i "nema" prihoda? Da li je u tom slućaju 25% od 0 = 0? Ili ima neka odredba u zakonu da ipak mora nekako uzdržavati dijete? Ili nikom ništa? Fakat ne želim zvučati sebično, niti ne želim nešto na što naše dijete nema pravo. Samo mi je zlo od ulizivanja i glumljenja patnika od kad se predao ovršni prijedlog. Naime, to radi djetetu, ne meni.
  11. Treba, jer od siječnja ove godine nije plaćao ništa, da bi u listopadu počeo uplaćivati 500 kn. Dakle, trebam raditi ovršni. No nikako ne mogu bez Suda doći do iznosa plaće, da bi mogla to napraviti. A kako mi kaže odvjetnica - treba se specificirati točno za koji ga se iznos tereti, plus kamate. S time da ima još i neplaćanja u 2008moj, dakle treba ustanoviti kolika je plaća tada bila. A ja ne znam od kuda krenuti. Ne znam da li da radim ovršni na iznos koji je uplaćivao do sada ( ne mislim na ovo od rujna ove godine), pa da se on žali? Pitali smo gomilu kolega, ne znaju. Da napomenem odvjetnica nije neka amaterka i potpuno joj vjerujem.
  12. "Nalaže se ocu djeteta XX plaćati na ime njegovog uzdržavanja mjesečni iznos od 25% od plaće koju ostvaruje počevši od xx.xx.xxxx. pa nadalje najkasnije do svakog 10. u mjesecu sa zakonskim zateznim kamatama tekućim dospiijeća svakoj pojedinog iznosa pa do isplate na ruke majke i zz XX. Napomena: Dok je radio u privatnoj firmi i dok su mi iz firme uplaćivali alimentaciju, iznos je bio 25%, i nikad nije bio točno fiksan u lipu. Tek kad je njemu plaća počela rasti negdje oko 2004te, gospodin se prijavljuje u svoj vlastiti obrt, i zaokružuje alimentaciju, koja je takva kakva jest od tada. Realno, to nije loša alimentacija, čak naprotiv, ali me zanima da li je točna. Uvid u njegovu plaću, nikada nije dao.
  13. Je, to znam, ali kako da specificiram u ovršnom prijedlogu? "Nije uplatio tad, tad, tad i tad, ali ne znam za koji ga iznos teretim? Pa dajte Vi to onda utvrdite." Aha - Hau jes nou... Odvjetnica je izvrsna, no mlada i od kada ona radi, nije u praksi imala slučaj ovrhe za alimentaciju dosuđenu u postocima. Zašto bi automatski trebala biti loša? Osobno pitanje, možda griješim, ali zašto imam osjećaj da sam Vam ja posebno interesantna?
  14. Nisam se uvrijedila, zato jer i sama želim da alimentacija bude fer i pošteno određena. Ne treba mene moj bivši muž uzdržavati. Jedino što se od njega očekuje jest da uplate budu redovite i točne, kao i da ne moram zvati krajem mjeseca s pitanjem - Jel imaš za uplatiti alimentaciju?. A ne onoliko koliko je on zaokružio da je odokativno. Dakle, sumnjam da je cijelo vrijeme do ove godine 1700 kn bilo točno 25%, kao što sumnjam da bi uplaćivao više od propisane. Baš... Mislim, nebitno je sve ovo. Da li znaš felixe pomoći mi oko specifikacije ovršnog prijedloga možda? Da? Ne?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija