Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

ivanri

Korisnik
 • Broj objava

  4
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Darovni ugovor

  Hvala Matrix na odgovoru. Pokusavam naci rjesenje po kojem ne bi bilo nekih imovinsko-pravnik problema medu clanovima obitelji nakon darovnog ugovora. Mozda ovaj primjerom ugovora izmedju roditelja(ustupitelj) i djece(potomci) moze imati pravni ucinak. 1. ……………………… iz ……………. OIB ....................... (u daljem tekstu: ustupitelj) i 2. ………………………. iz ……………., OIB ....................... 3. ……………………….. iz ……………, OIB ....................... 4. ………………………. iz …………… OIB ....................... (u daljem tekstu potomci) sklopili su sljedeći UGOVOR O USTUPANJU I RASPODJELI IMOVINE ZA ŽIVOTA Članak 1. Ovim ugovorom ustupitelj ustupa i razdjeljuje svoju imovinu svojim potomcima na slijedeći način: a) starijem sinu ………….. ustupa obiteljsku kuću sa okućnicom u ……………., koja se nalazi na kč. br. …….. k.o. ……. koja odgovara zkč. …….. k.o. ………, a koja čestica je upisana u zk. uložak br. ……. ; b) mlađem sinu ……………. ustupa vikend kuću u …………… koja se nalazi na kč. br. …….. k.o. ……. koja odgovara zkč. …….. k.o. ………, a koja čestica je upisana u zk. uložak br. ……. ; c) kćeri ustupa osobno vozilo marke ………… reg. oznake ………., broja šasije ……….. te novčani iznos od ………….. Kn na ruke, po potpisu ovog ugovora. Članak 2. Ustupitelj zadržava pravo doživotnog uživanja na svim ustupljenim nekretninama. Članak 3. Potomci u cijelosti prihvaćaju gornji ustup i raspodjelu ustupiteljeve imovine, na način naveden u čl. 1. i 2. ovog ugovora. Članak 4. Ustupitelj ……………. dozvoljava da njegovi potomci ……………., ……………… i ………………. na osnovi ovog ugovora bez ikakvog daljnjeg pitanja ishode u zemljišnim knjigama upis prava vlasništva nekretnina u svoj u korist, kako je to gore naznačeno. Članak 5. Prilikom ovjere ovog ugovora na sudu, ugovor je po javnom bilježniku pročitan i objašnjen ugovornim strankama uz upozorenje na eventualne posljedice ovakvog sporazumijevanja, nakon čega ugovarajuće strane izjavljuju da su ugovor razumjele i da u cijelosti pristaju na sva prava i obveze koje iz njega proizlaze. U ……………., …………… godine USTUPITELJ POTOMCI …………………. ……………….. ……………….. ………………..
 2. Darovni ugovor

  Dobar dan, Trebao bi mi jedan savjet. Roditelj(vlasnik kuce) bi htio napraviti darovni ugovor u kojem bi darovao kucu sinu. Od djece tu je jos i kcer koja bi htjela biti ukljucena u darovni ugovor ali ne kao obdarenik vec kao osoba koja se odrice prava na darovanu kucu kao i svi njezini potomci i muz. Kako se pravno gleda na drugog roditelja da li i on mora biti ukljucen u darovni ugovor? Ukoliko se napravi takav darovni ugovor i ovjeri se kod javnog biljznika, da li ona ili njezini potomci u blizoj ili daljnjoj buducnosti imaju ikakva prava na kucu/dio kuce? LP Ivan
 3. Darovni ugovor i njegova sigurnost

  Dobar dan, da ne otvaram novu temu, imam pitanje vezano za porez na nekretnine. Zanima me da li se placa porez na ugovor o darivanju, ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju i na ugovor o dozivotnom uzdrzavanju s obzirom da bi nekretninu dobio od majke? Ukoliko majka prepise odmah vlasnistvo ba mene da li se takvo vlasnistvo moze osporavati s druge strane (sestra,brat)? Hvala unaprijed na odgovoru Da li na vasim stranicama postoje promjeri darovnog ili dosmrtnog ili dozivotnog ugovora?
 4. Darovni ugovor i njegova sigurnost

  Dobar dan, da ne otvaram novu temu, imam pitanje vezano za porez na nekretnine. Zanima me da li se placa porez na ugovor o darivanju, ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju i na ugovor o dozivotnom uzdrzavanju s obzirom da bi nekretninu dobio od majke? Ukoliko majka prepise odmah vlasnistvo ba mene da li se takvo vlasnistvo moze osporavati s druge strane (sestra,brat)? Hvala unaprijed na odgovoru
×