Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

abusaef

Korisnik
 • Broj objava

  55
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Dakle imamo problem u stambenoj zgradi sa cijenom odvoza mješanog otpada - Gradska čistoća Zagreb - Holding. Na računima imamo zaduženo 50L kantu po stanu i tako izgleda imaju sve zgrade u Zagrebu i imamo 13 odvoza mjesečno. Problem je sada nastao što smo mi u zgradi sagradili o svom trošku kavez u kojemu imamo spremnike pod ključem i gle čuda - sa 6 uvijek punih velikih kontejnera od 1100l mi smo sada na 2 poluprazna. Zamolili smo Čistoću da nam maknu 4 kontejnera jer nam ne trebaju i tu nastaju problemi. Naime cijena po stanu nije više 50l - već 20l. U Čistoći navode da oni manje od 50L ne mogu računati i prijete da će nam vratiti sve kontejnere da zadovolje formu. Postavljam pitanje smije li itko zaračunavati nešto što ne postoji (tih 30L po stanu u našoj zgradi) i smije li itko na silu vračati kontejnere koji ti ne trebaju? Računajući cijenu mi u zgradi na ovaj način plaćamo 20000kn ukupno godišnje za ništa - to je poklon Čistoći. Dolje su u prilogu zakonski akti u kojima ja ne vidim da je minimum 50L, ali nisam pravnik pa eto molim pomoć: Prema Odluci, u članku 22. je formula po kojoj se definira cijena: https://www.cistoca.hr/UserDocsImages/Info centar/Najčešća pitanja građana/ODLUKA O NAČINU PRUŽANJA JAVNE USLUGE PRIKUPLJANJA.pdf Imamo i Cjenik još iz 2015. koji je aktualan: https://www.cistoca.hr/usluge/cjenik-usluga-1230/1230
 2. Zamjenik predstavnika stanara - moguće?

  Pošto ja nikada nisam niti vidio potpisnu knjigu, jer je većina već bila prikupljena - ja ne znam niti kakvo je pitanje bilo. Da li je moguće skupljati potpise za predstavnika i zamjenika istovremeno - jer koliko sam vidio po netu zamjenik se bira isto kao i predstavnik - većinom glasova.
 3. U zgradi smo promjenili predstavnika stanara sakupljanjem potpisa. Da li taj predstavnik može dati ovlasti drugoj osobi da vrši tu dužnost? Ako da gdje je to definirano, jer po meni to je kršenje volje suvlasnika u zgradi. Konkretno, stari predstavnik je na svoju inicijativu počeo skupljati potpise za člana svoje obitelji i taj član je sada službeno predstavnik - no ovaj stari predstavnik i dalje sve vodi i potpisuje se kao u. z. (u zamjeni) i vodi komunikaciju sa svima kao da se ništa nije promjenilo (čak prijeti itužbom za klevetu meni osobno jer sam ga prozvao da nije više predstavnik). Jel zakonita takva situacija?
 4. Dakle vlasnik sam stana u zgradi i jedan od 94 suvlasnika. Svi se mi grijemo preko HEP Toplinarstva i ukupna potrošnja zgrade direktno definira iznos moga računa. Kada sam tražio HEP da mi dostavi potrošnju zgrade za prethodne 3 godine pozvali su se na novu Opću uredbu o zaštiti podataka GDPR (2016/679) i da taj podatak smiju dati jedino našem predstavniku - dakle samo jednom suvlasniku. Da li na to imaju pravo? Prethodnih godina su nam redovito svake godine slali takve izvještaje, pa i ove ali sam ga izgubio. Što je sa pravom na pristup informacijama?
 5. regres na porodiljnom

  Oprostite, da li ovo gore izneseno vrijedi i danas? Dakle supruga je trenutno na porodiljnom i 2019. će se vrati na posao. Međutim, zbog komplikacija u trudnoći supruga nije radila još od 10.2017. Inače supruga je asistent u nastavi i svake školske godine dobija novi ugovor. E sad u školi nema klasičnih godišnjih odmora, već kolektivno svi idu sa krajem školske godine - valjda, ne znam točno.
 6. Da ne otvaram novu temu za slučno pitanje ... Planiram dati otkaz 2019. na poslu (državna uprava) i ciljam na to da iskoristim što manje godišnjega kako bi ga zapravo unovčio. Pitanje, da li sam dužan, po sili zakona, iskoristiti stari godišnji koji mi je ostao iz prethodne godine ili mogu tražiti unovčavanje i toga?
 7. Dakle stalno sam zaposlen i pored toga imam drugi dohodak svake godine. Preko e-građani gledam staž i imam u 2017. godini 1 godinu staža zbog stalnog posla i 1 godinu zbog uplata doprinosa od drugog dohotka. Da li se u konačnici, ukupno računa da imam 2 godine staža više ili jednu godinu?
 8. 25% plaće za visokorizičnu trudnoću?!?!

  Nisam gledao tekst dvaputa, šokiralo me ... Dakle u rujnu je dobila 2080kn, u za listopad 240kn od firme i 480kn od HZZO-a (plus-minus koja kuna). Dakle dobila je oko 1300kn manje ukupno. E sada ako će to biti tako do poroda ispada da zbog rizične trudnoće moramo platiti oko 6000kn?!? Naravno plus sve to ne dobija više niti prijevoz, pa svaki odlazak doktoru sada moramo platiti - jer nemamo auto. To mi nekako nema smisla, pa mora da je to neka greška ili sam nešto krivo shvatio.
 9. Dakle supruga ima visokorizičnu trudnoću (potvrda ginekologa) i od firme (radu u školi kao pomočnik u nastavi - dakle ne puno radno vrijeme) je dobila 480kn od HZZO-a ili 25% od onoga što je dobila mjesec prije kada je radila. Koliko vidim kada su komplikacije oko trudnoće treba se dobijati 100% iznosa! Da li se rizična trudnoća ubraja u termin "koplikacije u trudnoći"? Supruga će roditi za 5 mjeseci - to će nas koštati preko 5000kn, kako je to moguće - jedva hoda, nemože niti sjediti???
×