Jump to content

Batman

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ne znam da li je pitanje postavljeno na pravom mjestu, ali i ako nije, molio bih da mi netko objasni da li BAKA I DJEDA od supruge spadaju u drugi stupanj tazbine i gdje ima popis tko sve spada u drugi stupanj (ako ima). Hvala unaprijed !
  2. Čitam malo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i tako naletim u članku 48. na zanimljivost vezanu za osobe koje imaju benificirani radni staž obzirom na uvjete poslova. Koliko vidim netko se dosjetio, eto, da im uskrati (kako to mirovinski fondovi lijepo kažu "oplođeno") dakle zarađeno na njihovim novcima (kamatice). Evo i cijeli članak 48. pa molim da mi netko objasni da li o znači da su osobe s benificiranim radnim stažom ustvari prevarene jer su uplačivale II stup, a recimo nisu bile obavezne i kakve veze imaju benificije temeljene na uvjetima rada, sa kapitaliziranim sredstvima koja su radnicima obećana. Članak 48. (1) Ako je član obveznog fonda stekao uvjete za starosnu mirovinu, prijevremenu starosnu mirovinu ili invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad pod uvjetima godina života ili mirovinskog staža (sa stažem osiguranja s povećanim trajanjem) povoljnijim od općih uvjeta utvrđenih Zakonom o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, br. 102/98., 127/00., 59/01., 109/01. i 147/02.) ili mu se mirovina određuje na povoljniji način od načina utvrđenog tim Zakonom, do donošenja posebnog zakona, ukupna kapitalizirana sredstva koja su na osobnom računu člana obveznog fonda, obvezni fond će putem Središnjeg registra osiguranika prenijeti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje koji će mu odrediti mirovinu, kao da je bio osiguran samo u sustavu obveznoga mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti. (2) Ako član obveznog fonda umre prije ostvarivanja prava na mirovinu iz stavka 1. ovoga članka, a članovi obitelji imaju pravo na obiteljsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, do donošenja posebnog zakona, ukupna kapitalizirana sredstva s računa toga člana obvezni fond će putem Središnjeg registra osiguranika prenijeti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje koji će odrediti obiteljsku mirovinu, kao da je preminuli osiguranik bio osiguran samo u sustavu obveznoga mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti.
  3. Hvala na razumijevanju anonimusi.
  4. ovdje, možemo tražiti samo potporu za svoja nastojanja da drugačije uredimo ono, što i sami znamo da ne možemo... Tražio sam objašnjenje i dobio ga i primjenit ću ga. Dođoh, pitah i odoh..
  5. Dostojanstvo struke OK, ali ipak treba imati i neku praksu koja će se primjenjivati jedinstveno, a ne da svatko tumači Zakon kako mu to odgovara.
  6. Takvo je i moje mišljenje bilo od početka, ali hijerarhija i tumačenja.... Ubi bože... Još jednom hvala!
  7. Upravo to me zanimalo jer nam kao pol. službenicima netko s više razine želi nametnuti da podnosimo i kaznenu i prekršajnu prijavu protiv osobe koja je ustvari jednom radnjom famozne neprilagođene brzine počinila prometnu nesreću odnosno kazneno djelo izazivanja prometne nesreće i još se traži da pored te kaznene prijave koju dostavljamo DO dostavimo i zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu, što po mome mišljenju nikako neide. Mislim da je DO nadležan da odlući o tome da pokrene prekršajni postupak ukoliko smatra da djelo ne zahtjeva kazneni progon. Možda je čak netko na višoj razini mislio na to da se podnesu i kaznena i prekršajna ukoliko pored osnovne radnje s kojom je izazvana prometna, u ovom slučaju čl. 51. ZSPC-a, postoji još prekršaja koji su počinjeni u stjecaju kao pojas, neregistrirano vozilo i sl., ali da je tumačenje onog što se htjelo reči, prolaskom kroz hijerarhiju zaprimilo potpuno drugačije obličje. Hvala Vam na odgovoru.
  8. (2) Kazna oduzimanja slobode ili novčana kazna za prekršaj i gospodarski prijestup uračunava se u kaznu za kazneno djelo, ako opis tog djela odgovara prekršajnom djelu i gospodarskom prijestupu zbog kojeg je izrečena. DA LI BI SE GORE REČENO ODNOSILO I NA SITUACIJU DA SE U SLUČAJU KAZNENOG DJELA U PROMETU (IZAZIVANJE PROMETNE NESREĆE) VOZAČA PRIJAVLJUJE ZA KAZNENO DJELO KOJE JE POČINIO RADNJOM IZ ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA, RECIMO NEPRILAGOĐENOM BRZINOM, A ONDA GA JOŠ I PREKRŠAJNO PRIJAVIMO ZA POČINJENI PREKRŠAJ NEPRILAGOĐENE BRZINE (ČL. 51. ST. 1. ZSPC-a) PRED NADLEŽNIM PREKRŠAJNIM SUDOM
  9. kao što rekoh, pogledaš članove i vidiš da li je u njihovom zakonskom opisu išta od onog što si ti napravio, a po svemu sudeći tebe tu nema.
  10. To Vam nisu svjedoci nego sudionici. Šta Vam piše na početku zapisnika, U dijelu očevid se poduzima zbog ........ da je počinjen prekršaj iz članka ..... Zakona o sig. prom. na cestama. Koji članci i stavci se navode, temeljem njih i vidite u zakonu za koje prekršaje su vas prijavili ili njega.
  11. Može li me policija kazniti po dve točkr istog članka za parkiranje i reči da je to idealni stjecaj, a ja sam počinio, po mojem mišljenju, jedan prekršaj parkiranja. Odnosno molim ako netko ima više saznanja o idealnom stjecaju da mi objasni da li se ovdje radi o idealnom stjecaju ili ne. Kažnjen sam za jedan prekršaj po sliedećem: Članku 82. stavku: (1) Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo: točki: 7) na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zau­stav­ljenoga ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti, bila manja od 3 m, odnosno do suprotnog ruba kolnika – manja od 4 metra, i 11) na nogostupu, i onda još kaže da je to kažnjivo po slijedećim stavcima:: (4) Novčanom kaznom u iznosu od 400,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako zaustavi ili parkira vozilo na udaljenosti manjoj od 5 metara od pješačkog prijelaza, na udaljenosti manjoj od 5 metara od najbližeg ruba poprečnog kolnika, u blizini željezničke ili tramvajske pruge ako se time sprječava promet tih vozila na tračnicama, na biciklističkoj stazi, odnosno traci, na nogostupu, odnosno pješačkoj stazi i na stajalištu za vozila javnog prijevoza. (5) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako zaustavi ili parkira vozilo ispred kolnog ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu, iznad priključka na vodovodnu mrežu, i ulaza u kanalizaciju ili drugu komunalnu mrežu te na mjestima rezerviranim za vozila opskrbe ili na mjestima namijenjenim i obilježenim za odlaganje kućnog otpada, ispred i na vatrogasnim i drugim komunalnim i javnim prolazima i prilazima, na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenoga ili parkiranoga vozila do neisprekidane uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti bila manja od 3 metra, odnosno do suprotnog ruba kolnika manja od 4 metra, na udaljenosti manjoj od 15 metara od mosta, tunela, podvožnjaka i nadvožnjaka ili suprotno odredbama stavka 2. ovoga članka. DA LI JE MOGUĆE DA SE TU RADI O IDEALNOM STJECAJU KAKO KAŽU ILI SU SE MALO ZABUNILI???
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija