Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1592
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  23

malicovjek je zadnji put osvojio dan listopad 13

malicovjek objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O malicovjek

 • Rang
  Veteran
 1. mirovinsko pravo, produženo osiguranje

  Dobivanjem rijesenja za mirovinu sa 01.09. imate tocno izracunati radni staz na dan 31.08.2019.god., ako vam fali malo vise od 7 mjeseci onda uplacujte produzeno osiguranje najmanje 8 mjeseci od 01.09.2019.god. do 30.04.2020.god., za dalje nemate potrebe uplacivati, a ako bas hocete biti ziher ukljucite jos i mjesec svibanj.
 2. mirovinsko pravo, produženo osiguranje

  Prije podnasanja slijedeceg zahtjeva za umirovljenje dobro provjeriti dali imate potrebnih 35 godina radnog staza, nadalje prenosim vam sa stranica HZMO-a slijedeci tekst vezan na rokove i mogucnosti kod podnasanja zahtjeva za umirovljenje na koje treba pripaziti: " U slučaju kada zahtjev za mirovinu podnese nezaposlena osoba, odnosno osoba koja nije u osiguranju , pravo na mirovinu pripada najranije od prvog idućeg dana nakon prestanka radnog odnosa ako je zahtjev podnesen u roku od šest mjeseci od prestanka osiguranja, a ako je zahtjev podnesen nakon isteka navedenog roka, osiguranik ima pravo na mirovinu najranije šest mjeseci unatrag računajući od prvog dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva. Unutar navedenih razdoblja osiguranik može birati datum od kada želi da mu se prizna pravo na mirovinu. "
 3. mirovinsko pravo, produženo osiguranje

  Pa ako se ponisti rijesenje onda ste u zraku, niste u radnom odnosu, niste na burzi a niste ni u mirovini, kad otplatite tih 7 - 8 mjeseci (sveukupno cca 4000 do 5000 kn) koliko vam fali, ponovo napisite zahtjev za umirovljenje sa datumom kad cete imati navrsenih punih 35 godina osiguranja. Zar nije to to sto bi vi zeljeli, javite se referentici kako su vam odgovorili sa HZMO-a i to ju pitajte. Normalno ako ste primili tu mirovinu za rujan mjesec istu cete im morati vratiti. Ako vas PVB nije za tudje oci OK, htio sam samo pomoci da lakse dobijete sliku koliko bi vam otprilike iznosila mirovina sa dodatkom.
 4. mirovinsko pravo, produženo osiguranje

  Kako ne gledate u vas "postanski sanducic" tu na forumu i ne javljate mi se na moju poruku, pokusa cu simulirati iznos vase izracunate mirovine na dan 01.09.,2019.god. sa stazem od 34 godine i 5 mjeseci i na datum 01.04.2020.god. nakon sto bi kroz produzeno osiguranje uplatitie nedostajucih 7 mjeseci radnog staza kako bi imali ukupnih 35 godina radnog staza potrebnih za ispunjenje uvijeta po ZOMO-u za dodatak od 0,34% po mjesecu daljnjeg rada nakon navrsenja potrebnih godina za "starosnu mirovinu" a to je u 2020.god. 62 godine i 6 mjeseci zivota. Znaci na datum 01.04.2020.god. vas dulji rad bio bi 30 mjeseci (30 x 0,34% = 10,2%) na navedeni datum kod izracuna mirovine ista bi bila uvecana za 10,2% Kako je za izracun mirovine bitan "prosjecni vrijednosni bod - PVB" za sve godine rada a njega neznam, u izracunu cemo simulirati da je on 1,0. Zuti dio tablice bio bi sadasnja mirovina na datum 01.09.2019.god., a plavi dio tablice eventualna mirovina sa dodatkom bonifikacije na datum 01.04.2020.god.:
 5. mirovinsko pravo, produženo osiguranje

  Ne vidim nista sporno u odgovoru HZMO-a na vase pitanje.
 6. mirovinsko pravo, produženo osiguranje

  Pa u svom postu ste napisali " Samo ne znam kako su mi mogli poslati uplatu mirovine 7. 10. ", a sad navodite da na racunu jos nema nista. Neznam sta bi vam rekao osim onoga stao sam vam vec napisao, uzmite sve te papire sto imate i u najblizi podrucni ured HZMO-a i probajte to rijesiti kod njihovog paravnika-savjetnika onako kako mozete i kako vama odgovara, ako uspijete. Imate PP.
 7. mirovinsko pravo, produženo osiguranje

  HZMO je veliki sustav unutar kojeg ima dosta sluzbi, od kad se nesto zaprimi i iz te sluzbe zaprimanja dodje u namjenjenu sluzbu prodje nesto vremena - dana, nije to trenutno, usprkos digitalizaciji - informatizaciji jos uvijek to zna potrajati. Pitanje je kad je vase mirovinsko rijesenje bilo gotovo ali je cekalo na otpremu i tako prodju dani, a jednom napisano rijesenje ide u primjenu, mirovina vam je redovno isplacena.
 8. mirovinsko pravo, produženo osiguranje

  Trebali ste odmah iznjeti kompletan slucaj a ne samo postaviti ona dva suhoparna pitanja, a jos vaznije trebali ste se ovdje interesirati o vasem umirovljenju davno prije. Imate ispunjene uvijete za punu "starosnu mirovinu" i vi ste sad u mirovini, tesko da ce vam sad neko donjeti neko drugacije rijesenje. Ako niste sa 01.09.2019.god. bili prijavljeni na burzi (a na burzi vas niko nece drzati jer imate uvjete za "starosnu mirovinu") niste ni mogli pokrenuti postupak za placanje produzeno osiguranje, ne znam ali cudno ako su vam izdali rijesenje za placanje produzenog osiguranja. Otidjite u najblizi podrucni ured HZMO-a kod pravnika pa priupitajte sta vam je ciniti.
 9. mirovinsko pravo, produženo osiguranje

  Predali ste zahtjev za mirovinom (kojeg tocno datuma) i sad bi odustali, nema nekog odredjenog roka ako niste jos dobili mirovinsko rjesenje otidjite tamo gdje ste predali zahtjev i recite da bi zahtjev povukli. Kako ste pokrenuli placanje produzenjo osiguranje tako ga mozete i prekinuti odlaskom tamo gdje ste ga i pokrenuli svojom izjavom da ga vise ne zelite placati.
 10. MIROVINA

  ZOMO se u tom dijelu nece mijenjati, i nadalje je po ZOMO-u da se u starosnu mirovinu moze sa 65 godina zivota i 15 godina radnog staza. Mijenja se ZOR, jel je u ZOR-u stajalo da se radi do 65 godina, sad ce stajati da se moze raditi do 68 godina zivota. Malo ste pobrkali, muskima raste 0,34% po mjesecu daljnjeg rada nakon 65 godina zivota, zene imaju prijelazni period i u vasem slucaju 2020.god. zena moze u starosnu mirovini sa 62 godine i 6 mjeseci zivota. Znaci konkretno u 03.mj. 2020.god. kad navrsi 65 godina, znaci radit ce dulje 2 godine i 6 mjeseci (30 mjeseci) i mirovina ce joj se uvacati za (30 x 0,34% = 10,2%). Prilikom izracuna mirovine ista ce joj se uvacati za 10,2%.
 11. Datum odlaska u mirovinu

  Pravo na "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" ima osiguranik kada navrsi 60 godina zivota i 41 godinu staza osiguranja u efektivnom trajanju. U 41 godinu staza osiguranja uracunava se staz osiguranja u efektivnom, stvarnom trajanju. Takva mirovina se ne penalizira - umanjuje.
 12. Datum odlaska u mirovinu

  Dali ce se mijenjati-vracati sa sadasnjih 4 mjeseca po godini na starih 3 mjeseca po godini, za svaku daljnju godinu od 01.01.2020.god. po prijelaznom periodu za zene to jos neznamo, ajdemo se drzati ovoga sad, a kad mozete u "prijevremenu starosnu mirovinu" napisao vam je postovani sivko, takva mirovine se penalizira-umanjuje jedini sto je pozitivno da ce umanjenje sa sadasnjih 0,30% po nedostajucem mjesecu po prijedlogu izmjena biti smanjeno na 0,20% po mjesecu prijevremenog umirovljenja. "za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite. Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“." Nakon sto znamo vas PVB onda nam je dalje lako racunati.
 13. usporedni izračun mirovina

  Postovani prof predlaze da obavis ovaj postupak (kako bi saznao PVB), ako vec nisi to obavio: "za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite. Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“." Postovani prof, darago mi je da vidim tvoj post tu na forumu, vec sam se zabrinuo.
 14. Izračun radnog staža

  Dodani radni staz od 1 godine nema veze sa godinama zivota, u prijevremenu starosnu mirovinu moci ce 01.05.2024.god kad navrsi 59 godina zivota.
 15. Izračun radnog staža

  Tocno, ovo se odnosi na sve zene koje su rodile ili usvojile djecu a u primjeni je od 01.01.2019.god. po novom ZOMO-u, znaci za one koje su u mirovinu otisle nakon 01.01.2019.god. i one koje ce tek ici u mirovinu. Vasoj supruzi kad preda zahtjev za mirovinu na postojeci staz dodat ce se za dvoje rodjene djece (2 x 6 mjeseci = 12 mjeseci) 1 godina radnog staza i mirovina ce joj se obracunati sa jednom godinom staza vise.
×