Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1360
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  16
 1. Minimalna braniteljska mirovima

  Bojim se da ste u nezavidnom polozaju, citiram sa stranica HZMO-a: " Korisniku invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad, odnosno potpunog gubitka radne sposobnosti koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje isplata mirovine se obustavlja i podliježe obveznom kontrolnom pregledu. Ako se na kontrolnom pregledu utvrdi da invalidnost ne postoji jer se zdravstveno stanje poboljšalo, osoba gubi pravo na invalidsku mirovinu. " A isto tako mislim da se mirovinski status nemoze samo tako promjeniti iz "invalidske mirovine" u "prijevremenu starosnu mirovinu".
 2. HZMO i brzina izdavanja mirovinskih rješenja

  Kako nismo culi pa odgovorili su u clanku, citiram: " No tvrde kako se Zavod u donošenju rješenja o mirovini “u pravilu” drži zakonskih rokova, prema kojima je Zavod dužan donijeti i dostaviti stranci rješenje u roku od 30 dana od dana predaje zahtjeva, a ako mora provesti posebni ispitni postupak, rok se povećava na 60 dana." Nemozes se ti sa rogatim bosti, oni su uvjek u pravu, pa kad i nisu u pravu.
 3. prijevremena starosna mirovina za branitelje

  Nakon ovoga sto ste napisali stvar se malo komplicira, znaci da cete vjerojatno radom kroz otkazni rok jos raditi cca 4 mjeseca nakon 01.03.2019.god., pa bi tako odlaskom na burzu imali ukupno otprilike 40 godina 1 mjesec i 19 dana efektivnog radnog staza, sto bi sa provedenih 14 mjeseci u DR bilo sveukupnog staza 41 godina 3 mjeseca i 19 dana. Kako u "prijevremenu starosnu mirovinu" ili u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" nemozete prije nego navrsite 60 godina zivota, jedno vrijeme morat cete provesti i na burzi a to bi bilo onda do datuma 23.09.2019.god. Kako vam nazalost za vrijeme provedeno na burzi nejde radni staz a vama ce do "starosne mirovine za dugogodisnjeg osiguranika" po ZOMO-u nedostajati cca 10 mjeseci radnog staza postoji institut "produzenog osiguranja" kojim bi mogli nadomjestiti tih nedostajucih 10 mjeseci radnog staza, ali uplata takvih doprinosa kostat ce vas cca 600 kn mjesecno. Ako bi u "prijevremenu starosnu mirovinu" po ZOMO-u otisli na vas 60 rodjendan 23.09.2019.god. onda bi vam kod izracuna mirovine ista bila penalizirana - umanjena za 18%, sto bas i nije tako malo. Postoji ona druga mogucnost za branitelje i njihovu "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" po ZOHBDR-u clanak 28., stavak 2., a to je da se u potreban radni staz od 41 godine racuna i vrijeme provedeno u DR., sto znaci da bi vi mogli na vas 60 rodjendan u braniteljsku mirovinu bez penalizacije. Evo u prilogu i jedne takve simulacije sa "prosjecnim vrjednosnim bodom" PVB 0,9 i 1,0. na datum 23.09.2019.god. Prva dva reda simulacije su za "prijevremenu starosnu mirovinu" po ZOMO-u uz maksimalnu penalizaciju od 18%. Treci i cetvrti red je simulacija izracuna braniteljske "starosne mirovine za dugogodisnjeg osiguranika" prema clanku 28., stavak 2., po ZOHBDR-u. - sa PVB 0,9 - mirovina po ZOMO-u (penalizirana 18%) iznosi 2539,44 kn, braniteljska po ZOHBDR-u iznosi 2974,93 kn, a najniza braniteljska 2767,79 kn. - sa PVB 1,0 - mirovina po ZOMO-u (penalizirana 18%) iznosi 2821,60 kn, braniteljska po ZOHBDR-u iznosi 3305,51 kn, a najniza braniteljska 2767,79 kn.
 4. prijevremena starosna mirovina za branitelje

  Ako ne potpisete novi ugovor o radu na snazi ostaje i dalje stari ugovor o radu, kako to poslodavcu nece odgovarati donjet ce odluku o "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora" (Clanak 123. ZOR-a) i vjerojatno vam ponuditi taj isti novi ugovor koji vam je vec nudio, ako ga u roku 8 dana ne potpisete (taj novi ugovor) automatski vam nastupa otkazni rok koji mora biti naveden u odluci "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora", isto tako mora biti navedena i klauzula o otpremnini sa datumom isplate iste. Ovakvim otkazom imate sva prava na burzi.
 5. prijevremena starosna mirovina za branitelje

  Evo i usporedni izracun mirovine sa simuliranim "prosjecnim vrijednosnim bodom" PVB od 0,8; 0,9; 1,0 i 1,2, kako bi vi mogli usporediti priblizan iznos vase mirovine kad saznate iznos vaseg PVB, na datum cca 05.05.2020.god. kad bi trebali ispuniti uvjet od 41 godine efektivnog radnog staza. - sa PVB 0,8 - nirovina po ZOMO-u iznosi 2810,40 kn, braniteljska po ZOHBDR-u iznosi 2699,75 kn, a najniza braniteljska 2767,79 kn., pa sve do - sa PVB 1,2 - nirovina po ZOMO-u iznosi 4215,60 kn, braniteljska po ZOHBDR-u iznosi 4049,63 kn, a najniza braniteljska 2767,79 kn.
 6. HZMO i brzina izdavanja mirovinskih rješenja

  Kao sto je napisao i postovani sivko, to niko ne spori, ali zasto onda ne izdaju privremena rjesenja i isplacuju predujam mirovine koji neka bude 80 do 90% od mirovine koja ce biti konacna kad se sazna kolika ce biti prosjecna bruto placa za 2018.god. Jak im razlog a falili su se da nabavljaju - zamjenjuju glavno raciunalo koje kosta lijepu lovu da bi lakse obavljali svoj posao.
 7. prijevremena starosna mirovina za branitelje

  Kao sto vam je postovani prof odgovorio vezano na braniteljsku mirovinu po ZOHBDR-u, vama ce biti bolje da radite sve dok ne ispunite uvjet za "mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" i u mirovinu otidjete bez penalizacije po ZOMO-u, a to znaci da morate imati efektivnif 41 godinu radnog staza (znaci da vam se vrijeme provedeno u DR ne racuna u ovih efektivnih 41 godinu staza), pa tako morate raditi jos 1 godinu 2 mjeseca i 11 dana, kako bi stekli tih efektivnih 41 godinu radnog staza. Tocniji podatak o visini mirovine i koja je za vas povoljnija dobit cete tek kad nam napisete vas "prosjecni vrijednosni bod" PVB, ali po dosadasnjoj praksi ako radite ako primate placu od 3/4 do visine prosjecne place u RH, mirovina po ZOMO-u bi vam trebala biti veca od braniteljske mirovine, a s druge strane imate premalo dana provedenih u DR pa vam je postotak kojijm vam se povecava osobni bod samo 12%, ako imate status dragovoljca ond zajedno 22%. Sto nije dovoljno da parirate dodatku na uskladjenje mirovina po ZOMO-u koji je 27%, znaci da vam je braniteljska mirovina automatski manja za 5%. Za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite. Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“.
 8. Zgodan i relevantan clanak, svakako procitati, govori o brzinai rada teta i tetica po podruznicama HZMO-a: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/umirovio-se-u-rujnu-a-jos-mu-nije-stigla-prva-penzija-vec-mjesecima-nemam-nikakvih-prihoda-od-cega-da-zivim-u-mirovinskom-kazu-da-se-strpim/8381435/ https://www.mirovina.hr/novosti/poduzetnik-zestoko-napao-hzmo-jer-zavlaci-umirovljenike/
 9. usporedni izračun mirovina

  Prema ZOHBDR od clanka 30 do clanka 38, pa tako i od vas spomenuti clanak 35 regulira se "Pravo na invalidsku mirovinu", i tu nema bas nista sporno. Dragovoljci svoje pravo rjesavaju kroz izracun buduce mirovine u clanku 27., za one koji su vec u mirovini nema retroaktivnog izracuna mirovina (osim onima sa "najnižom mirovinom", kojima je nova mirovina izracunata i dodjeljena 01.03.2018.god.).
 10. Zaposleni umirovljenik

  Poštovani bi htio biti moderni Robin Hood, nazalost nema zaobilaženja zakona, narocito u uredjenim zemljama poput Danske.
 11. Mirovina u RH

  Postovani prema sporazumu o socijalnom osiguranju izmadju tih zemalja koje navodite staz se zbraja pa tako za mirovinu iz RH imate navrsene uvjete za starosnu mirovinu a to je 65 godina starosti i 15 godina staza osiguranja (sveukupno iz triju zemalja kako navodite 19 godina). Kad se mirovina preracuna iz RH cete dobiti razmjerni dio mirovine za tih navrsenih 5 godina radnog staza, na ovaj dio sigurno imate pravo. Kako ste bili dragovoljac i imate 258 dana provedena u DR moguce je da cete dobiti "najnizu braniteljsku mirovinu", najbolje da otidjete u najblizi podrucni ured HZMO-a i kod njihovog pravnika potrazite informaciju.
 12. mirovina

  Kako got okrenete vama ce uvijek mirovina po ZOMO-u biti veca od mirovine po ZOHBDR-u zbog te razlike od 15%, izmedju onih 27% dodatka za uskladjenje mirovine po ZOMO-u i relativno malo dana provedenih u DR pa stoga i malog postotka za povecanje osobnog boda od samo 12%. Zato radite sto dulje, ne razmisljajte o umirovljenju pa onda radu na 4 sata barem jos neko vrijeme.
 13. mirovina

  Po ZOMO-u u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" mozete tek cca 01.02.2021.god kad cete navrsiti 41 godinu efektivnog radnog staza. Po ZOHBDR mozete kao sto sam vam napisao kad navrsite 60 godina zivota 15.03.2020.god, ali ta vam je mirovina manja jer se na takvu braniteljsku mirovinu ne racuna 27% dodatka za uskladjivqanje mirovina. Nazalost po tom novom braniteljskom zakonu nemate dovoljno dana provedenih u DR da bi vam postotak bio isti ili veci od tih 27% (vas postotak je 12% za povecanje vaseg osobnog boda) pa vam je i iznos braniteljske mirovine manji od opce mirovine po ZOMO-u.
 14. branitelji novi zakon

  Koliko godina rada ukupno imate ili ce te imati u sistemu 12/15
 15. braniteljska mirovina

  U RH u prijevremenu starosnu mirovinu mozete sa navrsenih 60 godina zivota i 35 godina navrsenog staza (RH + inozemnog) ali se takva mirovina penalizira 0,30% po mjesecu prijevremenog umirovljenja do navrsenih godina potrebnih za starosnu mirovinu (65 godina). Znaci ako cete zeljeti da vam se po ZOMO-u i iz RH isplacuje razmjerni dio mirovine kad navrsite 62 godine starosti (kao sto kazete da je uvjet za prijevremenu starosnu mirovinu u toj zemlji, ako nije tajna kojoj) onda ce vam taj razmjerni dio (za 12 godina + 5 mjeseci za vrijeme provedeno u DR) biti penalizirana - umanjena za 10,8% , ako cete cekati do 65 godina starosti pa onda zatraziti isplatu razmjernog djela mirovine iz RH (za 12 godina + 5 mjeseci za vrijeme provedeno u DR) i onda vam ona nece biti penalizirana. HZMO RH ne priznaje inozemno rjesenje, vec ce ta zemlja poslati obrazac o potvrdi stecenog staza u toj zemlji HZMO-u RH.
×