Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1460
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  18

malicovjek je zadnji put osvojio dan lipanj 14

malicovjek objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O malicovjek

 • Rang
  Veteran
 1. Provjerite dobro staz koji ste naveli u postu. Ako nece imati 41 godinu efektivnog staza na 60-ti rodjendan onda je prijevremena starosna mirovina po ZOMO-u uz penalizaciju, ali po ZOHBDR bi imao pravo na mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika.
 2. I jos jedna bitna stvar ima li provedeno od 1081 do 1200 dana u DR dobiva 24 % + 10% na dragovoljca (34 % na osobne bodove), ali ako ima 1201 dan i vise dobiva 26% + 10% na dragovoljca (36% na osobne bodove). Koliko tocno dana ima provedeno u DR. Kad saznate njegov PVB, napisite tu.
 3. Dodatno pitanje, radni staz koji spominjete u postu, jel to efektivni radni staz ili ste vec dodali dodatno staz proveden u DR u dvostrukom trajanje (znaci jos 1200 dana - 3 godine i 4 mjeseca) Naime za priznavanje prava na "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika po opcem zakonu ZOMO-u, u potrebnih 41 godinu racuna se samo steceni efektivni radni staz. Dok prema braniteljskom zakonu ZOHBDR-u u potreban radni staz od 41 godine racuna se i dvostruko vrijeme provedeno u DR.
 4. Ovo je informativni izracun „starosne mirovine za dugogodisnjeg osiguranika“, u ovom slucaju u tablici su prikazani informativni izracuni za slucajeve da mu „prosjecni vrijednosni bod“ - PVB koji je uz godine radnog staza znacajan faktor u formuli kod izracuna mirovine iznosi; 0,8; 0,9; 1,0 i 1,2. Iz tablice je vidljivo da: - Kod 0,8 PVB, opca mirovina po ZOMO-u bi mu iznosila 2865,93 kn, redovna braniteljska 3023,90 kn a najpovoljnija bi mu bila „najniza braniteljska mirovina“ 3156,93 kn. - Kod 0,9 PVB, opca mirovina po ZOMO-u bi mu iznosila 3224,18 kn, redovna braniteljska 3401,88 kn, a „najniza braniteljska mirovina“ 3156,93 kn. U ovom slucaju dobio bi redovnu braniteljski mirovinu. - Kod 1,0 PVB, opca mirovina po ZOMO-u bi mu iznosila 3582,42 kn, redovna braniteljska 3779,87 kn, a „najniza braniteljska mirovina“ 3156,93 kn, kako se po Kosoricinom zakonu od braniteljske oduzima 10% najpovoljnija bi mu bila opca po ZOMO-u. - Kod 1,2 PVB, opca mirovina po ZOMO-u bi mu iznosila 4298,90 kn, redovna braniteljska 4535,85 kn, a „najniza braniteljska mirovina“ 3156,93 kn, kako se po Kosoricinom zakonu od braniteljske oduzima 10% najpovoljnija bi mu bila opca po ZOMO-u.
 5. Postovani ako vas punac ima neto placu koju navodite veca ce mu biti mirovina po opcem mirovinskom zakonu ZOMO-u, nego sto bi mu bila po braniteljskom zakonu ZOHBDR-u. Najlakse cete izracunati njegovu mirovinu ovako: "za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite. Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“." Najpovoljnija mirovina je puna starosna mirovina, nema povoljnije. Kao branitelj ima pravo kod izracuna braniteljske mirovine na povecanje "osobnog boda" za do 1200 dana + dragovoljac od cca 34%, to je redovna braniteljska mirovina za "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika". Uz napomenu: po Kosoricinom zakonom iz 2010 god, na sve braniteljske mirovine preko 3500 kn oduzima se 10%, ali nemoze dobiti manje od 3500 kn. Kod odredjivanja "najnize braniteljske mirovine" koja je cca 2.558,25 kn dodaje se 0,4989 kn po svakom danu provedenom u DR, sto bi u vasem slucaju iznosilo cca (2558,25 + 1200 x 0,4989 kn = 3156,93 kn), znaci najniza braniteljska mirovina koju bi mogao dobiti bila bi 3156,93 kn. Ako bi mu mirovina po opcem mirovinskom zakonu ZOMO-u bila manja od navedenih 3157 kn, dobio bi sigurno najnižu braniteljski mirovinu.
 6. Revizija visine mirovine hrvatskom branitelju

  Nije istina da nije dobio nista kao hrvatski branitelj, prilikom izracuna mirovine po ZOMO-u, u formulu kod izracuna dodatno mu je tih 200 dana provedenih u DR u duplom iznosu, znaci kod izracuna na postojeci radni staz dodano mu je jos 6 mjeseci i 20 dana, npr. ako je kod odlaska u mirovinu imao navrsenih 40 godina radnog staza kod izracuna mu je racunano kao da ima 40 godina 06 mjeseci i 20 dana radnog staza. Prema sadasnjem braniteljskom zakonu najniza braniteljsak mirovina iznosila bi mu ( 2.558,25 kn + 200 x 0,4989 = 2658 kn) ako je njegova mirovina manja od ovih navedenih 2658 kn moze pokusati predati zahtjev da mu se mirovina preračuna, kako bi mozda dobio najnizu braniteljsku mirovinu. Molim podatke iz njegovog nirovinskog rjesenja od prije 5 godina: - tocan datum rodjenja - datum odlaska u mirovinu - ukupni mirovinski staž u decimalnom obliku - prosječni vrjednosni bodovi - PVB - polazni faktor - mirovinski faktor
 7. usporedni izračun mirovina

  Dali se jos uvjek u redovnom civilnom radnom odnosu ili... U prijevremenu starosnu mirovinu po ZOMO-u te u braniteljsku prijevremenu starosnu mirovinu po ZOHBDR moci cete tek kad navrsite 60 godina zivota i morate imati minimum 35 godina radnog staza, a to bi onda trebalo biti 02.06.2025.god., takva prijevremena starosna mirovina vam se penalizira-umanjuje ua odredjeni postotak iz clanka 26., stavak 3. Eventualno mozete u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" po ZOHBDR-u kad navrsite 60 godina zivota i 41 godinu radnog staza, sad imate sa danasnjim danom 35 godina + 3 godine i 9 mjeseci za vrijeme provedeno u DR, znaci morate raditi jos najmanje cca 2 godine i 3 mjeseca kako bi imali 41 godinu potrebnog staza po ZOHBDR-u. Takva mirovina ne podljeze penalizaciji-umanjenju.
 8. usporedni izračun mirovina

  Josip zg starosne mirovine po općem propisu ZOMO i Zakonu o braniteljima. makro enabled.xlsm Postovani kad pokrenete ovaj link, kliknite na "Open" i OK, kad vam se digne excel prvo morate na vrhu te stranice u zutom dijelu gdje pise "Zasticen prikaz" kliknuti u nastavku na "Omoguci uredjivanje" a onda kad se prikaze u tom zutom dijelu "Sigurnosno upozorenje" u nastavku kliknite na "Omoguci sadrzaj". Meni tablica radi normalno.
 9. Pitanje mirovina

  Imate poslanu poruku u sanducic.
 10. Zakon o smanjenju mirovine nn 71/2010

  Mozda kad gospodja Jadranka Kosor za cije je vrijeme izglasan taj zakon postane ponovno premjerka, pa kao znak dobre volje isti ponisti.
 11. usporedni izračun mirovina

  U "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" po ZOMO-u mozete kada vam je napisao postovani prof, ali u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" po ZOHBDR, clanak 28., mozete 7 mjeseci prije znaci mozete vec sad (od 02.05.2019. god) jer vam u potrebnih 41 godinu staza ulazi poseban staz u dvostrukom trajanju provedeno u DR (7 mjeseci ). Ako jos radite, redovno primate placu, relativno ste zdravi i nije vam fizicki tesko raditi, onda radite sto duze, ili barem do 12 mjeseca dok ne steknete uvjete za "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" po ZOMO-u.
 12. Tumaciti zakon izgleda kako njima odgovara samo znaju oni koji su ga pisali i ovi iz drzavnih sluzbi koji ga trebaju primjenjivati u praksi, Zato sam vam i napisao da se za savjet - tumacenje obratite pravniku - odvjetniku koji poznaje radno pravo, ipak se radi o vise vas pa se organizirajte.
 13. Obiteljska mirovina

  Izgleda da se novi ZOMO i novi ZOHBDR primjenjuje relativno dobro za naseg malog covjeka, treba se zaliti i pisati prigovore izgleda da to prolazi.
 14. pravo na mirovinu kao drzavljanin Italije

  Kad predate zahtjev za talijansku mirovinu, Italija bi trebala automatski zatraziti i potvrde staza iz zemalja EU u kojima ste radili, pa tako i iz Hrvatske i iz Slovenije, kako bi se radni stazevi iz zemalja EU zbrojili i usporedfili sa potrebnim stazevima po mirovinskim zakonima u pojedinim zemljama. Vama ce se izracunavati razmjerni dio mirovine iz svake zemlje EU u kojima ste radili i iz svake zemlje ce vam se isplacivati razmjerni dio mirovine na vas tekuci racun (koji cete im dostaviti) za onoliko godina koliko ste u pojedinoj zemlji radili. U HR to je 65 godina starosti i minimalno 15 godina radnog staza li 60 godina i 41 godina efektivnog radnog staza (zbrojenog iz zemalja EU) za razmjerni dio hrvatske mirovine. U SLO to je 65 godina starosti i minimalno 15 godina radnog staza ili 60 godina i 40 godina efektivnog radnog staza (zbrojenog iz zemalja EU) za razmjerni dio slovenske mirovine. Znaci da iz samog rada u zemljama HR i SLO nemate dovoljno staza ali HR + SLO zbrojeno sa Talijanskim stazom imate uvjete za starosnu mirovinu i u tim zemljama a time i pravo na razmjerni dio mirovine iz tih zemalja. Kao sto ovdje u hrvatskoj ili sloveniji, 5 godina prije navrsenih uvjeta za mirovinu mozete zatraziti i poslati zahtjev u hrvatski HZMO ili slovenski ZPIZ za utvrdjivanje inozemnog staza, tako sigurno mozete ispuniti i poslati zahtjev talijanskom mirovinskom koji ce isti prosljediti u HR i SLO da vam se utvrdi i potvrdi radni staz u tim zemljama. "Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu" "ZPIZ_Zahteva za ugotovitev delovne dobe v tujini" Ako imate jos pitanja pitajte.
 15. HZMO i brzina izdavanja mirovinskih rješenja

  Evo samo da se zna nakon skoro punih 5 mjeseci od predavanja zahtjeva za miroviniom kolega jucer dobio konacno rjesenje na "najnizu braniteljsku mirovinu", vjerojatno ce novcanu razliku od predujma do konacnog rjesenja primiti sa mirovinom koja ce se isplacivati u 6. mjesecu.
×