Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1216
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  15

malicovjek je zadnji put osvojio dan prosinac 16

malicovjek objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O malicovjek

 • Rang
  Veteran
 1. Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju + darovni ugovor

  Vezano na sina, koji nuzni dio nije dobio, na sta, koji ugovor je proglasen nevazecim.
 2. Mirovina - mučno pitanje

  Kao sto sam i pretpostavljao ove dvije mirovine sa tih dodatnih 6 mjeseci staza narasle bi za cca 35 - 40 kn, ali iznos "najnize braniteljske mirovine" ce za vas i dalje biti najpovoljniji i iznositi 3261,70 kn.
 3. Mirovina - mučno pitanje

  Ispravak, ispricavam se, znaci imate jedno dijete.
 4. Mirovina - mučno pitanje

  Postoji jos jedna mogucnost, a to nam niste naveli, radi se o dodatnom stazu kod izracuna mirovine koji se pridodaje prilikom odlaska u mirovinu za svako dijete dobivate dodatno 6 mjeseci staza, a propisan je novim ZOMO od 01.01.2019.god., citiram: 3. Dodani staž Članak 32.a (1) Roditelju – majci ili posvojiteljici koja ostvaruje pravo na mirovinu prema ovome Zakonu ili prema drugim posebnim propisima u obveznom mirovinskom osiguranju generacijske solidarnosti u ukupni mirovinski staž za određivanje mirovine, stvarno navršenom mirovinskom stažu dodaje se i razdoblje od šest mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete. Sa ovog naslova moglo bi utjecati na visinu-porast starosne mirovine u 2019.god. i visinu starosne braniteljske mirovine u 2019.god., ali ovo ne utjece na visinu najnize braniteljske mirovine, ona ce vam i dalje iznositi 3261,70 kn.
 5. Mirovina - mučno pitanje

  Onaj prvi izracun koji sam vam prikazao je bio informativan, sad cemo ici malo detaljnije: Prema clanku 26., stavak 2,. tocka b), novog braniteljskog zakona ZOPHBDR-a, imate pravo otici u punu starosnu mirovinu sa 01.01.2019.god. citiram : "Članak 26. (2) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, ovisno o razdoblju sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru, dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu propisana Zakonom o mirovinskom osiguranju snižava se, i to: a) za četiri mjeseca ako je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovao od 100 dana do pet mjeseci ili b) za po jedan mjesec za svaki mjesec sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru ako je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovao više od pet mjeseci." Kako u 2019.god. za odlazak u starosnu mirovinu po prijelaznom periodu za zene po novom ZOMO-u mora imati navrsene 62 godine i 4 mjeseca zivota, a Vi imate provedeno u DR skoro 4 godine, znaci da prema clanku 26. ZOPHBDR-a imate sa datumom 01.01.2019.god pravo na odlazak u punu starosnu mirovinu. Sa 30.12.2018.god. i 01.01.2019.god. podaci su sljedeci - Mirovinski staž za izačun = 33.50 (za 33 godine i 6 mjeseci radnog staza) - Polazni faktor = 0,915 (za prijevremenu starosnu mirovinu - 2018) - Polazni faktor = 1,0 (za starosnu mirovinu - 2019) Prema izračunu dodjelit ce vam najpovoljniju mirovinu za vas a to je "najniza braniteljska mirovina u iznosu od 3261,70 kn".
 6. Odlazak u mirovinu

  Ok. zahvaljujem na odgovoru. Lijepo Vi ravno sa krajem 2018.god u mirovinu.
 7. Mirovina - mučno pitanje

  Izracun za 30.12.2018 i 01.01.2019.god. prema vasim navedenim podacima:
 8. Mirovina - mučno pitanje

  Postovana imam par pitanja: - dali je u ovih 33 godine i 6 mjeseci staza vec uracunat dupli staz iz DR od 47 mjeseci, ili je ovo samo vas efektivni radni staz - od kojeg datuma je ovaj informativni izracun koji ste naveli, po meni je on star najmanje godinu dana (navedeni "Polazni faktor = 0,8776" - penalizacija je veca nego sto bi trebala biti na dan 31.12.2018.god.)
 9. Odlazak u mirovinu

  Kad si vec bio tamo u HZMO-u mene bi vise interesirala informacija od strane pravnice HZMO-a, , dali po clanku 26., stavak 2,. tocka b), ZOPHBDR-a, imas pravo otici u punu starosnu mirovinu sa 01.01.2019.god. citiram : "Članak 26. (2) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, ovisno o razdoblju sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru, dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu propisana Zakonom o mirovinskom osiguranju snižava se, i to: a) za četiri mjeseca ako je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovao od 100 dana do pet mjeseci ili b) za po jedan mjesec za svaki mjesec sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru ako je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovao više od pet mjeseci." Tebi je to svejedno jer ionako za 3 dana poslje nove godine 04.01.2019.god. punis 65 godina zivota i mas pravo na starosnu miroviinu. Ali dali si mozda pitao tu informaciju, bas me zanima stav i primjena toga od strane HZMO-a.
 10. usporedni izračun mirovina

  A ako bas zelis ulaziti u tekst konacnog prijedloga novog ZOMO-a kojeg je vlada uputila u II citanje u sabor i kojeg je neizmjenjenog sabor usvojio, skini si sa ovog linka na komp i citaj.
 11. usporedni izračun mirovina

  Najvjerojatnije do kraja ovog tjedna kada na stranicama "Narodnih novina" objave novi ZOMO.
 12. usporedni izračun mirovina

  Jedan od razloga zasto su taj dio vezano za bonifikacije - dodatka u novom ZOMO-u promjenili je upravo to da se tocnije odredi kad se ima pravo na bonifikaciju od 0,34%, pa se napisano u dosadasnjem ZOMO-u "Polazni faktor za određivanje starosne mirovine osiguranika, koji prvi put stječe mirovinu nakon navršene 65. godine života i ima 35 godina mirovinskog staža" promjenilo u " Za svaki mjesec kasnijeg odlaska u mirovinu nakon navršene dobi propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu za osiguranike koji imaju 35 godina mirovinskog staža". Po benificiranom stazu stjece se kad se umanjenjem godina zivota stekne uvjet za propisane potrebne starosne godine, nigdje nije navedeno da je to 60 godina.
 13. Na stranicama HZMO objavljen je tekst dio izmjena "Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju" koji stupa na snagu od 01.01.2019.god. http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=17797 Bas me zanima hoce li se pojedini clanci iz ZOPHBDR uskoro uskladjivati sa pojedinim clancima tog novog ZOMO-a na koje se ZOPHBDR oslanja, prvenstveno me bas zanima penalizacija za prijevremeno umirovljenje clanak 26. stavak 3., ZOPHBDR-a, jer po novom ZOMO-u takvog ublazavanja penalizacije po godinama radnog staza vise nema u novom ZOMO-u.
 14. Novi mirovinski zakon

  Na stranicama HZMO objavljen je tekst dio izmjena "Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju" koji stupa na snagu od 01.01.2019.god. http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=17797
 15. Odlazak u mirovinu

  Pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu iskljucivo ovisi o tome da li je to ugovoreno ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili je to poslodavac sam odredio pravilnikom o radu. Ako navedenim dokumentima to nije odredjeno, radnik nema pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu. Shodno tome i iznos otpremnine zavisi iskljucivo od ugovorene odnosno pravilnikom odredjene visine otpremnine. Prema pravilnik o porezu na dohodak odredjuje da se na otpremninu za odlazak u mirovinu do 8000 kuna ne placaju porezi i doprinosi, ali ne daje radnicima nikakvo pravo, ali poslodavce upravo takav iznos isplacuju upravo zato jer nemaju dodatne troskove prema drzavi. Bilo bi pozeljno ako na njega imate pravo da je iznos otpremnine naveden u otkazu ugovora o radu, a isto tako da je naveden i datum isplate otpremnine.
×