Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1535
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  19

malicovjek je zadnji put osvojio dan lipanj 25

malicovjek objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O malicovjek

 1. Rjesenje o odlasku u prijevremenu starosnu mirovinu

  Jeste sigurni da u rubrici "PLACA" nije napisana bruto placa vase majke, ako je tako kako vi mislite onda je netko grdo pogrijesio, a mislim da nije. Koliki joj je isplacivan mjesecni iznos neto place u 2018. godini.
 2. Usklađenje mirovina za drugu polovicu 2019.

  Ovako je to izgledalo prosle godine u ovo vrijeme, prvo su novinari ko novinari nesto naculi i objavili: https://www.vecernji.hr/vijesti/rast-placa-pogurao-i-mirovine-od-rujna-ce-penzije-porasti-63-kune-1265799 Nadajmo se slicnom scenariju i sad.
 3. Usklađenje mirovina za drugu polovicu 2019.

  Nezvanicno, jos se nezna, zvanicno, krajem kolovoza ili pocetkom rujna. Prosle godine objavljeno zadnji dan u kolovozu, a povecanje je bilo 2,7%. Zelje, povecanje mirovine barem toliko koliko je bilo u ovo vrijeme prosle godine ili vise.
 4. MIROVINA-OTPREMNINA-OZLJEDA NA RADU

  OK, blazena drzavna sluzba, dobar kolektivni ugovor, jedino kaj je to sad pad sa konja na magarca (placa - mirovina) ali je kao iznos mirovina u odnosu na prosjecnu mirovinu u HR jos ok , budete se prilagodili i zivot ide dalje, sretno.
 5. MIROVINA-OTPREMNINA-OZLJEDA NA RADU

  Postovani aden, Da ste dana 30.12.2018.god. otisli u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" imali bi navrsenih 64 godine 3 mjeseca i par dana zivota i 43 godine 2 mjeseca i par dana radnog staza. Informativni izracun pokazuje da bi dobili mirovinu sa uracunatim povecanjem od 7,65% u iznosu cca 4502,20 kn (po danasnjoj vrijednosti "vrijednosnog boda - VB" 66,35 kn). U gornjem postu ste naveli da bi vam razlika izmedju tako izracunate mirovine i place iznosila 5000 kn, oprostite zar trenutno u ovih zadnjih 10 mjeseci primate neto placu od cca 9500 kn. Kad vam se racuna mirovina po podacima koje ste napisali u postu iznad na dan 22.09.2019.god informativni izracun pokazuje da bi ona iznosila cca 4260 kn.
 6. MIROVINA-OTPREMNINA-OZLJEDA NA RADU

  Znaci da ste si dali informativno izracunati mirovinu koliki vam je PVB u tom izracunu a koliki radni staz u decimalnom obliku Pretpostavljam da je taj informativbi izracun na datum 21.09.2019.god.
 7. MIROVINA-OTPREMNINA-OZLJEDA NA RADU

  Ok, provjerite, tocno sa datumom 21.09. punite 65 godina zivota i imate pravo na punu starosnu mirovinu, zahtjev za mirovinu u HZMO mozete predati mjesec dana prije, znaci 22.08. Samo da vam napomenem da ste sa 30.12.2018.god. otisli u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika", mirovina koju bi vam izracunali bila bi vam uvecana za dodatnih 7.65% (zbog rada duzeg od navrsenih potrebnih 60 godina zivota (vam je to bilo 51 mjesec x 0,15%), sto je uvjet za "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika - 60 godina zivota i 41 godina radnog staza) po starom ZOMO-u koji je vrijedio do 31.12.2018.god. Na npr. cca 4000 kuna izracunate mirovine to vam bi bilo dodatno cca 306 kn dozivotno (pokrilo bi dio rezija za vodu i struju).
 8. MIROVINA-OTPREMNINA-OZLJEDA NA RADU

  Sve zavisi sta vam pise u Koektivnom ugovoru, Pravilnika o radu ili Ugovora o radu u vasoj firmi, provjeri u vasoj pravnoj ili kadrovskoj sluzbi. Prema ZOR-u clanak 41 i 42 i prema clanku 126, bojim se da kod odlaska u redovnu starosnu mirovinu dobis samo 8000 kn koji nisu oporezivi. Napisite datum vaseg rodjenja i koliko sa danasnjim danom inate efektivnog radnog staza i eventualno nekog dodatnog staza (npr. domovinski rat)
 9. Pravo na invalidsku mirovinu

  Postovana vec ste nekoliko puta otvarali teme vezano na vasu mogucnost dobivanja "invalidske mirovine": - dali ste razgovarali sa vasim izabranim ljecnikom opce prakse. Jedan od uvjeta je i odredjeni radni staz ( prema onome sto ste napisali u slicnoj temi imate samo 2,5 godine radnog staza ), citiram: "INVALIDSKA MIROVINA Da bi osiguranik mogao ostvariti pravo na invalidsku mirovinu moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti: - postojanje djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti - uvjet staža. Uvjet staža Ako je djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti nastao zbog bolesti i / ili ozljede izvan rada prije navršenih 65 godina života, pravo na invalidsku mirovinu osiguranik stječe ako mu navršeni mirovinski staž pokriva najmanje jednu trećinu radnog vijeka. Radni vijek računa se od 20. godine života, a odnosi se na broj punih godina od dana kada je osiguranik navršio 20 godina života do dana nastanka djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti. Osiguraniku koji je nakon navršene 20. godine života završio preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij (viša stručna sprema stečena prema ranijim propisima), radni vijek računa se od navršene 23. godine života, a osiguraniku koji je završio preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij (visoka stručna sprema stečena prema ranijim propisima) od navršene 26. godine života. Razdoblje radnog vijeka skraćuje se za stvarno razdoblje koje je osiguranik: - proveo na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili obveznom služenju vojnog roka - bio prijavljen kao nezaposlena osoba nadležnoj službi za zapošljavanje. IZNIMNO, za osiguranike kod kojih potpuni gubitak radne sposobnosti nastane prije navršene 30. odnosno 35. godine života blaži je uvjet staža ( navršena jedna odnosno dvije godine staža osiguranja). Ako je invalidnost osiguranika nastala zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, pravo na invalidsku mirovinu osiguranik stječe bez obzira na dužinu mirovinskog staža."
 10. Od kad vam je priznata ta opca mirovina, kojeg datuma, kad ste rodjeni (datum), koliko dana imate provedenih u DR, imate li priznat status dragovoljca. Kad ste dobili to novo rjesenje. Imate PP
 11. Porezna olakšica na djecu

  Prvensteveno morate doci do primjerka ugovora o radu, da ustanovite sto vam tocno pise neto ili bruto placa, ovo "mislim da je pisalo neto placa", macku o rep. Ovo "mi radnici" pa koliko vas ima ?
 12. Porezna olakšica na djecu

  Nista onda bez ovog sto sam vam vec napisao, ali... neznam koliko cete dugo vremena kod njih onda ostati raditi. A da je nepravda prema radnicima ovo sve sto ste napisali u gornjrm postu, je: "Naravno da sam pitala i bunila se ali oni su rekli da oni tako obračunavaju plaće i da je to normalno. Kao što je i normalno neizdavanje platnih lista kao što je normalno da ne znamo koliko imamo godišnjeg odmora pa možemo koristiti samo 12 dana u godini..To je tako u našoj firmi a da napomenem da vlasnica firme vodi sve to"
 13. Porezna olakšica na djecu

  Kako tocno glasi ta recenica u vasem "ugovoru o radu" vezano na ugovorenu "neto" placu, slikajte taj dio ugovora gdje se to navodi pa stavite sliku ovdje ili prepisite taj dio u ugovoru.
 14. Porezna olakšica na djecu

  Onda oni nije prava referenca za usporedbu. Neznam koliko vam se isplati sa rogastim bosti, ali ovo je zrelo za prijavu inspekciji rada.
 15. Porezna olakšica na djecu

  Izgleda da taj referent stvarno radi po inerciji ali izgleda po pisanju Lady49 ipak ne za sve radnike isto izgleda da je sef na sistemu "svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih", tako da je to sve cudno, ali za sefa nemozemo striktno tvrditi dok nevidimo njegovu obracunsku listu place, nazalost. Mislim da kad je ugovorena neto placa, firma samo gubi.
×