Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  1377
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  16

malicovjek je zadnji put osvojio dan prosinac 21 2018

malicovjek objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O malicovjek

 1. branitelji novi zakon

  Pa kud se zurite ionako prije 50 godina starosti ni nemoze dobiti obiteljsku mirovinu, od 01.01.2019.god su svi uredi HZMO ostali zamrznuti svi cekaju nekakvo objasnjenje, svima sve nije jasno i svi cekaju rjesenje ni sami neznaju od kuda, luda kuca.
 2. mirovina

  Postovani nista vam nebi umanjilo mirovinu ako bi u mirovinu otisli sa 31.12.2020.god., zato jer se godina u kojoj se odlazi u mirovinu ne uzima za obracun mirovine kao novcana primanja vec se ta godina uzima i racuna kao prosjecni vrijednosni bod iz prijasnjih godina. Ako vam je prosjecni vrijednosni bod npr. 1,0 i za tu zadnju godinu rada (kad ste placali produzeno osiguranje) on ce se kod izracuna mirovine u formuli voditi kao 1,0. Postovani Nikola na dobrom ste tragu i dobro rezonirate.
 3. branitelji novi zakon

  Postovani zozef, kao sto sam vam vec napisao otidjite u najblizi podrucni ured HZMO-a kod pravnog savjetnika i potrazite relevantnu informaciju iz prve ruke.
 4. mirovina

  Ako se poslje prestanka rada prijavite na burzu imate pravo u roku do 12 mjeseci se odluciti za placanje "produzenog osiguranja", bolje sto prije jer produzeno placate od dana kad se prijavite na burzu pa ako bi se eventalno odlucili placati produzeno nakon sto ste na burzi vec proveli 9 mjeseci, onda morate odjednom platiti za tih 9 mjeseci (9 x 600 kn = 5400 kn). Produzeno osiguranje se racuna u efektivni radni staz za ostvarivanje prava na 41 godinu potrebnog efektivnog radnog staza.
 5. branitelji novi zakon

  Aha, Znaci po vama postovani prof, godine iz clanka 47., stavka 2., ZOHBDR-a i clanka 67., stavka 1., ZOMO-a nemaju nikakovog utjecaja na pravo na dobivanje obiteljske mirovine ili...
 6. Pretostavljam da je to bilo pitanje. U 2018.god. sjednica Upravnog vijeća HZMO-a vezano za povećanje aktualne vrijednosti mirovine odrzana je 09. ozujka 2018.god., tako da se treba strpjeti cca 2 tjedna i sve ce se saznati.
 7. branitelji novi zakon

  Postovani prof, a kako bi vi protumacili dodjeljivanje obiteljske mirovinu po novom ZOMO-u, a kako po novom ZOHBDR-u.
 8. HZMO i brzina izdavanja mirovinskih rješenja

  http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=17839
 9. branitelji novi zakon

  Na civilnu nema pravo vec sam napisao u gornjem postu vec na braniteljsku mrrovinu, ali koju neka detaljniju informaciju potrazi u najblizem podrucnom uredu HZMO-a kod njihovog pravnog savjetnika.
 10. branitelji novi zakon

  Postovani za kvalitetniji odgovor nedostaje detaljnijih podataka, datum njenog rodjenje, tocno dana njenog radnog staza, broj rodjene ili usvojene djece, i iznos njenog "prosjecnog vrjednosnog boda" PVB. Za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite. Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“. Informativno ako kazete da zena ima malu osnovicu moguce da bi po pokojnom suprugu imala vecu obiteljsku mirovimu od mirovine koju bi supruga dobila, ali o tome nakon njenog informativnog izracuna, i da nema dodatak ne svoju mirovinu po pokojnom suprugu.
 11. branitelji novi zakon

  Postovani ako dobro citam clanak 47., ZOHBDR-a pravo na braniteljsku obiteljsku mirovinu bi trebala steci kad navrsi 50 godina zivota, citiram: "Članak 47. (1) Bračni ili izvanbračni drug umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, osim bračnog ili izvanbračnog druga umrlog hrvatskog ratnog vojnog invalida iz članka 46. ovoga Zakona, osiguranika ili korisnika prijevremene starosne, starosne, invalidske mirovine zbog potpunog ili djelomičnog gubitka radne sposobnosti ili najniže mirovine stječe pravo na obiteljsku mirovinu kada navrši 50 godina života, pod uvjetom da ima navršenih 40 godina života u trenutku smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata odnosno hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata." Kako pisete da je ona imala 44 godine u trenutku smrti supruga pravo joj je nesporno. Pravo na obiteljsku mirovinu i dalje nama po novom ZOMO-u, jer je tamo uvjet da je morala u trenutku smrti supruga imati 45 godina, a sto ona u tom trenutku nije imala.
 12. Pravo na otpremninu

  Postovani prof, budemo se sa gospodjom dogovorili pa neka kupi 50% mirovine od mene, a 50% od Vas.
 13. Pravo na otpremninu

  Prema navedenim podacima pokust cu vam prikazati izracuhn Vase mirovine iz I stupa. Iizracun iz I i II stupa tek se uvodi u praksu prema novom ZOMO-u pa jos nije tocno poznat sistem i formula za izracun takve mirovine. Prema tome: - pretpostavimo kako jos niste dobili pomenuti otkaz i kako ce vam vjerojatno otkazni rok biti 4 mjeseca da cete u mirovinu najranije sa datumom 01.07.2019.god. - dodatak polaznom faktoru za vas dulji rad od uvjeta za starosnu mirovinu za zene po prijelaznom periodu koji je u 2019.god., 62 godine i 4 mjeseca, vama iznosi 43 mjeseca (43 x 0,34% = 14,62%), polazni fakror povecat ce se za 14,62% - znaci da bi vas radni staz sa 01.07.2019.god iznosio (42 godine i nesto sitno ? na danasnji dan) + (4 mjeseca otkaznog roka + to nesto sitno nepoznato pa cemo okruziti na 5 mjeseci) + (6 mjeseci dodatka za rodjenje 1 djeteta) = ukupno cca 42 godine i 11 mjeseci radnog staza. Iz svega gore navedenog mirovina iz I stupa (kad se stednja iz II stupa prebaci u I stup) iznosila bi 9503,91 kn:
 14. Pravo na otpremninu

  Sto se tice otpremnine i tu je ZOR vrlo jasan. moze biti veca ali nemoze biti manji kao sto pise u stavku 2 i 3, ZOR-a citiram: Otpremnina Članak 126. (1) Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem. (2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca. (3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
 15. Pravo na otpremninu

  Postovana, clanak 122., stavak 1., tocka 6., te stavak 2., i 6., ZOR-a, citiram: Najmanje trajanje otkaznog roka Članak 122. (1) U slučaju redovitog otkaza otkazni rok je najmanje: 6) tri mjeseca, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvadeset godina. (2) Otkazni rok iz stavka 1. ovoga članka radniku koji je kod poslodavca proveo u radnom odnosu neprekidno dvadeset godina, povećava se za dva tjedna ako je radnik navršio pedeset godina života, a za mjesec dana ako je navršio pedeset pet godina života. (6) Kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu može se odrediti kraći otkazni rok za radnika nego za poslodavca od roka određenog u stavku 1. ovoga članka, za slučaj kada radnik otkazuje ugovor o radu. Kako vama poslodavac ozkazuje ugovor o radu mora se postivati ZOR i na vas primjeniti otkazni rok od 4 mjeseca kao sto i pise u stavku 1 i 2 ZOR-a.
×