Jump to content

malicovjek

Korisnik
 • Broj objava

  946
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  6

malicovjek je zadnji put osvojio dan lipanj 9

malicovjek objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O malicovjek

 • Rang
  Veteran
 1. Slovenci su od 01.01.2018.god. digli mirovine za 3,3 %, od 01.01.2018.god, 2,2% i od 01.04.2018.god. 1,1%.
 2. Tocnije AVM povecan od 01.01.2018.god za 0,94%, ako je po tvom biti ce vise od 1%.
 3. Prije 10 dana odgovorio sam Kompu koji je postavio slicno pitanje:
 4. Novi zakon o braniteljima i prodavanje magle braniteljima

  Dali ti je priznat barem ovaj dio koji si proveo u 150 br HV.
 5. Uvecanje mirovine po borbenom sektoru?

  Da nebi bilo rekla kazala (uz krive datume i krive iznose), na stranicama HZMO-a sve lijepo tocno pise: http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=14701 Postovani Draganec , nema nainizu braniteljsku mirovinu pa mu se tako mirovina nece ni povecati, kako si navela.
 6. Dokup radnog staža

  Ako firma ode u stecaj ili likvidaciju a vi zavrsite na burzi imate pravo na novcanu naknadu u trajanju od 450 dana, imate pravo i na zdravstveno osiguranje. Nazalost nemate pravo na prijevremenu starosnu mirovinu jer je zakonski za nju potrebno 60 godina starosti i 35 godina radnog staza (a godine staza vam nedostaju). Institut dokupa staza u RH ne postoji vec dugi niz godina, postoji institut "produzenog osiguranja" koji placate mjesecno cca 580 kn, ali to vam u vasoj sitiuaciji ne preporucam jer bi ga za prijevremenu mirovinu morali placati cca 7 godina a za to vrijeme cete vec steci uvijet za starosnu mirovinu (65 godina zivota). Vas jedino spasava navrsenih 65 godina zivota kad cete moci u punu starosnu mirovinu (uvijet je 65 godina zivota i 15 godina staza). Znaci jedino sto zasad mozete je primati 15 mjeseci novcanu pomoc od burze i cekati 65 godina zivota ili da vas neko u medjuvremenu zaposli. Niste naveli dali ste mozda sudionik domovinskog rata sa najmanje 100 dana u borbenom sektoru ?
 7. usporedni izračun mirovina

  Prosle godine sjednica Upravnog vijeća HZMO-a bila je: " Dana 28. kolovoza 2017. održana je 10. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na kojoj je Upravno vijeće donijelo odluke o usklađivanju mirovina od 1. srpnja 2017. "
 8. Povećanje invalidnine HRVI-a

  Na stranicama izvrsenja proracuna za " trajna prava branitelja " upisan je datum 13.07.
 9. Otkaz s ponudom izmjenjenog ugovora o radu

  Ako ne potpisete novi ugovor o radu na snazi ostaje i dalje stari ugovor o radu, kako to poslodavcu nece odgovarati donjet ce odluku o "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora" (Clanak 123. ZOR-a) i vjerojatno vam ponuditi taj isti novi ugovor koji vam je vec nudio, ako ga u roku 8 dana ne potpisete (taj novi ugovor) automatski vam nastupa otkazni rok koji mora biti naveden u odluci "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora", isto tako mora biti navedena i klauzula o otpremnini sa datumom isplate iste. Ovakvim otkazom imate sva prava na burzi.
 10. Ponovni izračun mirovine

  U 2018.god. vise niste radili na "ugovor o dijelu" ili...
 11. Ostvarenje mirovine

  Postovani, prema vazecem mirovinskom zakonu "ZOMO" u RH, uvijet za starosnu mirovinu je 65 godina starosti i 15 mirovinskog staza, kako vas brat ne zadovoljava oba uvijeta nema pravo na mirovinu iz RH. Hrvatska nema potpisan ugovora o socijalnom osiguranju sa SAD-om pa sa tog naslova nema pravo na pribrajanje staza ostvarenog u SAD-u stazu u RH kako bi imao uvjete mirovinskog staza ( 15 i vise godina) i ostvario razmjerni dio mirovine za ovih 10 godina iz RH. Za tocniju informaciju obratite se u najblizi podrucni ured HZMO-a
 12. Izračun radnog staža

  Trajanje nepunog radnog vremena U Republici Hrvatskoj broj radnih sati tjedno ne smiie prijeći 40 sati (čl.61. st. Zakona o radu1, nadalje: ZOR). Ukoliko se, kod sklapanja ugovora o radu, ugovori fond radnih sati tjedno koji je manji od 40 sati, tada se radi o nepunom radnom vremenu (čl. 62. st.1. ZOR-a). Prilikom svakog zasnivanja radnog odnosa (u punom ili nepunom radnom vremenu), sklapa se između poslodavca i posloprimca ugovor o radu (čl. 10- ZOR-a). Kako se računa radni staž kod rada u nepunom radnom vremenu Radniku zaposlenom na nepuno radno vrijeme, radni staž (staž osiguranja, čl. 27. st.3. ZakMIO) za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja računa se u trajanju koje odgovara ukupnom broju sati rada u nepunom radnom vremenu ostvarenog za pojedine godine - obračunatih na puno radno vrijeme. Primjer 1. Radnik koji je cijelu 2016. godinu radio 4 sata dnevno, pet dana u tjednu - što iznosi 20 sati tjedno, prvo treba utvrditi staž osiguranja kao da je radio puno radno vrijeme i to na sljedeći način: ■ računa se godina od 12 mjeseci, a svaki mjesec u trajanju od 30 dana (neovisno o tome radi li se o veljači sa 28 ili 29 dana, srpnju i kolovozu sa 31 danom ¡td.) = 12 x 30 = 360 dana, ■ zatim se tih 360 dana množi sa satima rada radnika dnevno = 360 x 4 sata = 1.440 sati, ■ koji se potom dijele sa satima rada u punom radnom vremenu (8 sati dnevno) = 1.440 / 8 = 180 dana, ■ koji se dijele sa brojem dana u mjesecu (30 dana) = 180/30 = 6 mjeseci radnog staža u 2016. godini. U slučaju kada radnik radi kod više poslodavaca, radni sati prove-deni kod svih poslodavaca se zbraiaiu (kumuliranju) te se prema tom zbirnom iznosu sati rada (koji ne može biti veći od 40 sati tjedno prema čl. 61. st. 1. ZOR-a) računa staž osiguranja.
 13. Prijava na nižu stručnu spremu od potrebna

  Pa podaci sa e-gradjani i potvrde sa HZMO-a bi trebali biti indeticni i kao dokumenat bi trebali imati isto vazenje. A sta vam konkretno pise na ugovoru o radu.
 14. Izračun radnog staža

  Kako ne pise pa mora pisati, sta ti pise kad pogledas u rubriku "Podaci o stazu, placi i osnovici" i u rubrici "Prijavno-odjavni podaci", dali ti je taj navedeni radni staz upisan u staru radnu knjizicu.
 15. Buka , smetanje

  I to samo kao susjed susjedu, jer ponavljam to nije duznost predstavnika suvlasnika.
×