Jump to content

igialfa

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nazvala danas gruntovnicu,sestra je uknjižena kao vlasnica kuće a majka ima pravo doživotnog uživanja u kući.Dali to znači da je sklopljen ugovor o dosmrtnom ili darovni?A ako se kuća prodaje kako če je prodati kad majka ima pravo doživotnog uživanja? Sad mi tek ništa nije jasno.Mene sad zanima jedna stvar,mogu li me majka i sestra potpuno isključiti iz dijela obiteljske kuče jednim običnim ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju.Ako da, postoji li ikakav način da se ospori taj ugovor?Jer koliko sam dosad shvatila taj ugovor je jak na sudu i to jednostavno rješenje kad nekome želiš uzeti dio nasljedstva.
  2. Nužni dio nema svrhe na ostavini nakon majčine smrti kad ona više neče imati nikakve imovine za ostavinu.Ako je to zaista tako kako ste rekli ispada da nemam nikakve mogučnosti to osporiti,jer taj je ugovor koliko sam shvatila iz zakona vrlo jak na sudu i da mi se sestra iza leđa dokopala kompletne obiteljske imovine bez ijedne riječi.Zaista lijepo od moje drage sestre. Puno vam hvala na pravnim savjetima.
  3. Može li sa majčino darovanje imovine sestri osporiti po zakonu o nasljeđivanju članak 106 gdje kaže da je ustup imovine za života valjan samo ako su se s tim složili svi po zakonu pozvani nasljednici.Buduči da se i ja smatram nasljednikom a nisam pozvana na sud kao ni druga sestra, nije mi jasno uopče kako su oni to izveli.Dali su naveli da smo ja i sestra nedostupne i proveli postupak?Imamo li se pravo bar žaliti na sudu?
  4. U ugovoru o doživotnom uzdržavanju piše da imovina majke prelazi u vlasništvo sestre nakon majčine smrti.No majka je kuću več prepisala sestri jer sestra nije mogla dobiti nekakav kredit sa hipotekom.Kradita više nema i hipoteka je skinuta no kuća i imovina glase na sestru.Ni ja ni druga sestra nismo za to znale niti nas je itko obavjestio o prijenosu imovine sa majke na moju sestru pa nas zanima imamo li načina to osporiti ili barem tražiti pravno svoj nužni dio.BTW majka je živa i zdrava.
  5. Pozdrav.Dakle,situacija je sljedeča, nas tri sestre smo nakon smrti oca odrekle se svog dijela nasljedstva (roditeljska kuća) u maminu korist.Najmlađa sestra sa mužem je ostala živjeti kod majke u kući te je s njom sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju.Majka joj je nakon toga darovala kuću ne rekavši ništa meni i drugoj sestri.Mi smo nedavno za to saznale ali sestra sada tu kuću prodaje i ne namjerava meni i drugoj sestri dati bilo kakav dio.Možemo li ja i druga sestra osporiti majčino darovanje kuće i tražiti da nam sestra isplati bar nužni dio,ako več nemamo pravo na trečinu? Ako da koliki bi taj nužni dio po zakonu bio?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija