Jump to content

Goggs

Korisnik
  • Broj objava

    95
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Aktivnosti reputacije

  1. haha
    Goggs je dobio reakciju od vas u Rok za popravak uređaja pod garancijom   
    Nisam uspjela pronaći da 45 dana kao rok utvrđuje neki propis.

    Tvrdite da je tako ali ne nudite izvor svojih informacija, pa ni kojim je to zakonom utvrđeno.

    Oprostite, mislla sam da je ovo forum na kojem u raspravama sudjeluju pravnici. Paušalnih tvrdnji mi je već odavno previše.

     
  2. haha
    Goggs je dobio reakciju od Borbena7 u Rok za popravak uređaja pod garancijom   
    Nisam uspjela pronaći da 45 dana kao rok utvrđuje neki propis.

    Tvrdite da je tako ali ne nudite izvor svojih informacija, pa ni kojim je to zakonom utvrđeno.

    Oprostite, mislla sam da je ovo forum na kojem u raspravama sudjeluju pravnici. Paušalnih tvrdnji mi je već odavno previše.

     
  3. Hvala
    Goggs je reagirao na malicovjek u Izračun radnog staža   
    Trajanje nepunog radnog vremena
    U Republici Hrvatskoj broj radnih sati tjedno ne smiie prijeći 40 sati (čl.61. st. Zakona o radu1, nadalje: ZOR).
    Ukoliko se, kod sklapanja ugovora o radu, ugovori fond radnih sati tjedno koji je manji od 40 sati, tada se radi o nepunom radnom vremenu (čl. 62. st.1. ZOR-a). Prilikom svakog zasnivanja radnog odnosa (u punom ili nepunom radnom vremenu), sklapa se između poslodavca i posloprimca ugovor o radu (čl. 10- ZOR-a).
    Kako se računa radni staž kod rada u nepunom radnom vremenu
    Radniku zaposlenom na nepuno radno vrijeme, radni staž (staž osiguranja, čl. 27. st.3. ZakMIO) za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja računa se u trajanju koje odgovara ukupnom broju sati rada u nepunom radnom vremenu ostvarenog za pojedine godine - obračunatih na puno radno vrijeme. Primjer 1. Radnik koji je cijelu 2016. godinu radio 4 sata dnevno, pet dana u tjednu - što iznosi 20 sati tjedno, prvo treba utvrditi staž osiguranja kao da je radio puno radno vrijeme i to na sljedeći način: ■ računa se godina od 12 mjeseci, a svaki mjesec u trajanju od 30 dana (neovisno o tome radi li se o veljači sa 28 ili 29 dana, srpnju i kolovozu sa 31 danom ¡td.) = 12 x 30 = 360 dana, ■ zatim se tih 360 dana množi sa satima rada radnika dnevno = 360 x 4 sata = 1.440 sati, ■ koji se potom dijele sa satima rada u punom radnom vremenu (8 sati dnevno) = 1.440 / 8 = 180 dana, ■ koji se dijele sa brojem dana u mjesecu (30 dana) = 180/30 = 6 mjeseci radnog staža u 2016. godini. U slučaju kada radnik radi kod više poslodavaca, radni sati prove-deni kod svih poslodavaca se zbraiaiu (kumuliranju) te se prema tom zbirnom iznosu sati rada (koji ne može biti veći od 40 sati tjedno prema čl. 61. st. 1. ZOR-a) računa staž osiguranja.
  4. Hvala
    Goggs je reagirao na Spitfire u Osobna (nepravilna) služnost puta   
    Prema čl.43 Zakona o državnim maticama imate pravo na uvid u iste jer imate pravni interes. Tako bi trebali otići u nadležni matični ured i zatražiti podatak je li dotična osoba/e upisana u istu (maticu umrlih), te na temelju izvadaka iz matice zatražite brisanje služnosti u ZK.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija