Jump to content

oblivion

Korisnik
  • Broj objava

    34
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Svaka čast i čestitke od srca! Možeš li objaviti pitanja? I ako mi možeš reći gdje si nabavila Sučevićevu skriptu? Hvala
  2. Mogu li i ja dobiti šprance? Mail je ndjurovic79@gmail.com. Puno hvala! Sve najbolje!
  3. Ma drma me itekakva kriza, još imam dosta vremena, ali već mi nije svejedno! U svakom slučaju - znaš kako se kaže: iz tvojih usta u ...! Evo natjerao si me da otvorim KZ jer se nisam mogla sjetiti kako je točno definirana krivnja. Prvo je pitao što je krivnja, a onda, nakon odgovora na to pitanje, kakva je to koncepcija krivnje. Ako imaš Garačićkinu knjigu tamo piše nešto jadno o tome iza čl. 39. koji govori o sadržaju krivnje. Piše: Ovaj čl. određuje sadržaj krivnje kojem se sadržaju dodaje i dio koji se odnosi na svijest o zabranjenosti djela. Time je novi sadržaj krivnje usklađen s pretežno normativnom teorijom krivnje kao i u dosadašnjem zakonu, ali uz nužan dodatni element kojim se u krivnju uključje i svijest o protupravnosti djela. Ne znam koliko sam ti s ovim pomogla, ali zasad ne znam ništa više, ako saznam javim. Po čemu učiš ustav i org?
  4. Ma nema veze što pitaš, nije nikakav problem! Čovjek je ugodan, ali zahtjevan. Traži razumijevanje, što s kpp-om nije lako, a pogotovo kad te uhvati trema. Ne mislim da trebaš posebno paničariti ali bolje je da se pripremiš nego da se spremaš prema komentarima s legalisa da je ispit kod njega pljuga. Prvo, presudu nemoj pisati samo da je napišeš. Čita sve i pazi na protivnost izreke s obrazloženjem. Pita i po kojem si zakonu učio (jer je numeracija kod pročišćenog teksta i zakona i izmjenama i dopunama različita, a vjerojatno i da provjeri je li se uči po skriptama). To ne znači da ako ti presuda nije dobra ne možeš super znati i da će ti to uzeti za zlo. ovo ti govorim tek toliko da se pripremiš i da te takva situacija ne izbaci iz takta. Dalje, nauči djela iz glave iz koje budeš pisao presudu, i kako se ta glava zove, a i neke važnije glave, ne moraš sva djela, ali ne da ti se dogodi da ne znaš niti jedno. KP - dosta pita i stil je vrlo sličan Garačićkinom, moraš naučiti njezinu skriptu, i općenito vladati zakonom, a što se tiče omisivnog djela, to je pitanje postavio baš tako, ali kad je vidio da cura nije znala pitao je što je nečinjenje. KPP - isto kao i KP, pita sve bitne stvari i one što su nam svima najkompliciranije (što si mogao vidjeti po pitanjima), s tim da apsolutno bitne povrede, kao što ljudi i pišu, pita sve do jedne. Kad vidi da znaš većinu odgovora prekine i ide dalje. Općenito, pomaže, ali ako vidi da znaš. To je moj dojam, jer su cure znale pa je malo pomagao. Nije im uzimao za zlo ako su neke stvari pogriješile jer su općenito znale. Jedna cura je bolje znala i nju je i pohvalio. Nemoj ovo shvatiti kao da te plašim, nego su to samo savjeti da se pripremiš za njega. Opći dojam je - nije prestrašan, ali moraš razumjeti gradivo. Nadam se da je ovo bar malo pomoglo!
  5. Hvala, sretno i tebi, naravno! Što se tiče Kliera, moj ti je savjet da se što bolje pripremiš, mislim, što bolje možeš. Nije baš tako lagan kao što pričaju.
  6. Pitanja od Kliera objavljena!
  7. 16.12. KLIER (pita presudu jer je prije detaljno pregleda, a pita i nabrajanje djela iz nekih glava KZ-a) KP - načelo zakonitosti - temeljno nač. materijalnog kazn. pr. (nač. krivnje) - sadržaj krivnje - kakva je to koncepcija krivnje (normativna) - beznačajno djelo - može li k.d. zlouporabe opojne droge (davanje drugom)biti beznačajno - nužna obrana, kažnjavanje - nužna obrana/krajnja nužda - razlike u prekoračenju i kazni - pokušaj k.d. - može li se blaže kazniti - mjesto počinjenja k.d. kod pokušaja - omisivno počinjenje k.d. (navedi primjer) - neplaćanje alimentacije - zastara, kakvo je to k.d. (trajno), zastara kod trajnih k.d. - preterintencionalitet (kažnjavanje za težu posljadicu k.d.) - više osoba - zločinačka org. - službena osoba - vrste kazni - vrste sig. mjera - opća svrha sig. mjera - posebna svrha kazni - što se ostvaruje u penalnom smislu (generalna i spec. prevencija, što to znači) - koji oblik krivnje je invalidan jer ne sadrži intelektualnu komponentu - neizravna namjera - odg. pravnih osoba za k.d. (nema sposobnost krivnje, odgovara po Zakonu o odgovornosti pravnih osoba) - vrste tajni (službena, vojna, poslovna, osobna, državna, isprava sa sadržajem tajnosi) - produljeno k.d. (krađa, prijevara) KPP - pravo obrane - osobna i formalna - višestruka - zajednička - materijalna - ima li odvjetnik pravo prigovarati na sadržaj iskaza svjedoka (ne, pravo ima okrivljenik) - nezakoniti dokazi - kada je pretraga nezakonita - razlozi za pritvor - čl. 103. st. 2. iteracijska ili reiteracijaska opasnost (ne znam je li pitanje točno zapisano) - koja je sudbena vlast nadležna za odlučivanje o pritvoru trajanje pritvora u istrazi - po kojem zak. pritovr u istrazi traje duže i koliko - USKOK 1 god. - koji su sastavni dijelovi optužnice - posebne izvidne mjere - uz koja djela - koje su to mjere - osnove pobijanja prvost. presude - vrijedi li u žalbi beneficium novorum - beneficium cohaesionis - formalna i materijalna pravomoćnost - apsolutno bitne postupovne povrede - nezakoniti dokazi - apsolutno relativni karakter - uvjeti za obnovu postupka - neprava obnova Ostli ispitivači (Marković, Buljan, Karlovčan - Đurović i Brežanski) su imali standardna pitanja. Bili su jako ugodni, ali i cure su super znale.
  8. Ja mislim da je pored svih silnih skripti ipak najlakše učiti po zakonu. Upravo dovršavam upravu po zakonu i nije prestrašno jer po svakoj skripti se isto moraju naučiti pravni lijekovi koji su nateži, a ostalo je jako slično sa ZPP-om. Ja sam malo paralelno gledala i upisivala samo bilješku ZPP kraj svakog članka tako da mi je to usput predstavljalo i ponavljanje ZPP-a. Čini mi se da se učenjem po zakonu najlakše shvati materija, naravno ni iz zakona se na može sve naučiti ali se barem može povezati, a u skriptama mi sve nakako visi u zraku, i stalno se mislim je li što preskočeno.
  9. Slušat ću Đurovićku, Kliera, Brežanski, Vlahinju i Buljan.
  10. Ići ću predati kad već idem u zg slušati ispit. Nadam se da se može tako prijaviti. Evo, vidjet ćemo u utorak pa ću ti javiti.
  11. Još jednu stvar da podijelim s vama! Čula sam da Klier pita isto kao i Garačićka, pa ako vidite da vam je on u komisiji obavezno ponovite po njenoj skripti.
  12. Puno vam hvala na odgovorima! Još nisam prešla radno i ZUS pa sam s pitanjem možda preuranila, ali kao što sam već rekla veliki mi je problem učiti napamet. Još nisam prijavila ispit, u utorak ću jer tada idem slušati. Mislim da je to dovoljno vremena prije roka. Molit ću da me stave krajem 2.mj. Već me je uhvatila panika jer svaki dan lupam po Klariću, a oni drugi "manji" ispiti još čekaju.
  13. ja idem u utorak slušati, pa su mi rekli da ću tek u ponedjeljak (15.12.) znati tko će biti u komisiji.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija