Jump to content

ultra

Korisnik
  • Broj objava

    1854
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

Sve što je ultra objavio

  1. Pri unosu temeljnog uloga u stvarima potrebno je obaviti sljedeće radnje: - u Izjavi o osnivanju ili Društvenom ugovoru (ako je više osnivača) mora se navesti detaljan opis stvari,njihova vrijednost, te osoba od koje društvo stječe stvar. - potrebno je sklopiti ugovor o prijenosu stvari na društvo - potrebno je obaviti reviziju putem ovlaštenog sudskog revizora - potrebno je prijavi za upis priložiti ugovore kojima se utvrđuje i provodi ulaganje odnosno preuzimanje stvari,dokaz o unosu stvari i dokaz o tome da društvo može s njima slobodno raspolagati, te izvješće o provedenom osnivanju i reviziji Naravno,stvari možete unijeti samo do visine polovice zakonski utvrđenih temeljnih uloga (znači,10.000,00 kn mora biti u novcu). Bitno je i to da se mogu uložiti samo stvari kojima se može utvrditi gospodarska vrijednost.
  2. Poštovani, budući da se punomoć odnosi samo na kupnju navedene opreme i pretplatničkog ugovora, Vi osobno ne odgovarate za eventualni nastali dug po neplaćenim računima.Odgovara tvrtka.
  3. Da, naravno da može, direktor je odgovorna osoba. To što je zaposlen kod drugog poslodavca samo mu osigurava status osiguranika po obveznim doprinosima ali on je i dalje ovlaštena osoba za poslovanje svog poduzeća (naravno,ukoliko nije zaposlio drugu osobu sa sličnim ovlaštenjima:direktora,prokuristu i sl.).
  4. Poštovani, Članak 40.a koji navodite dio je Pravilnika koji se nadovezuje na Zakon o sudskom registru. Stoga, treba krenuti od samog Zakona a on navodi u čl.43. da je prijava za upis subjekta dopuštena ukoliko su ispunjeni uvjeti iz stavka 3., točke 1.-8. (što je potrebno priložiti,koje isprave...) Dakle,krenuvši od Zakona o sudskom registru do Pravilnika (čl.40a) nedvojbeno je da se u sudski registar (Trgovački sud) mogu upisati (tj.osnovati trgovačko društvo) osobe koje su priložile navedenu Izjavu o nepostojanju poreznog duga (jer ako dug postoji tada se Izjava i ne može priložiti pa samim tim ne postoji kompletna dokumentacija temeljem koje se može izvršiti registracija društva). To kaže Zakon,Pravilnik i mišljenja MINGORP-a. Praksa: Od dana stupanja na snagu navedenog Pravilnika osnovana su trgovačka društva (izdano rješenje nadležnog trgovačkog suda) bez navedene Izjave. Naravno da mi poslovni kodeks ne dozvoljava više reći ali odgovorno Vam tvrdim da poduzeća jesu registrirana, da nije tražen niti dostavljen navedeni dokument i da se pri tom ne radi o osnivanju uz pomoć nečije "protekcije".
  5. Poštovana, Vaš primjer je jedan od mnogih kada osobe kojima je neophodno informirati se u svezi svog statusa (boravišnog,poslovnog,statusa osiguranja...) to ne učine. 1. Vaš suprug je potpisao ugovor s klubom.U ugovoru nije definirano osiguranje (mirovinsko/zdravstveno).Kako nije? Što bi se dogodilo da je Vaš suprug pretrpio sportsku ozljedu? Krivac je klub. Klub je "rekao" da će uplaćivati mirovinsko i zdravstveno.Pa temeljem čega će vršiti uplate ako to nije definirano ugovorom? Krivac je Vaš suprug.Potpisao je ugovor u kojemu isto ne stoji.Kriv je što nije tražio osiguranje od kluba. Klub je znao da je on strani državljanin.Dakle, trebali su mu naglasiti da strani državljani koji imaju boravišnu i radnu dozvolu a nisu osigurani temeljem radnog odnosa sami sebi uplaćuju zdravstveno osiguranje.Kriv je klub što nije sugerirao navedeno, krivi ste vi što se niste raspitali.Na kraju krajeva i prilikom prijave boravka i odobravanja radne dozvole MUP traži isto. 2. Obrt? Obrt se može otvoriti na adresi prebivališta/boravišta stranca, s tim da vlasnik nekretnine na čijoj se adresi obrt otvara mora sklopiti ugovor o najmu s obrtnikom.Osoba koja otvara obrt mora dostaviti Uredu državne uprave ugovor o najmu,osobnu,svjedodžbu o završenoj školi,potvrdu suda da se nad njim ne vodi kazneni postupak,radnu knjižicu, obrasce potrebne za otvaranje obrta (koje sam potpisuje)... pa dakle, kako je moguće da je netko drugi otvorio obrt za račun Vašeg supruga.Nemoguće. Ukoliko je to ipak nekako urađeno (provjerite na internetu u registru obrtnika da li postoji obrt kojemu je supug vlasnik), tada se radi o teškom kaznenom djelu.
  6. Poštovana, najprije Vam odgovaram u svezi Vašeg upita za putne troškove: Budući da obrt posluje po principu blagajne, da bi ste putne troškove zaista i priznali kao izdatak oni moraju biti i plaćeni (gotovinom iz blagajne ili akontacijom gotovine sa žiro računa ili prijenosom sa žiro na Vaš tekući.) Za isplatu putnih troškova temeljem mjesečne karte dovoljno je da donesete internu odluku (u slobodnoj formi) da Vi,kao vlasnica obrta odobravate isplatu troškova prijevoza na posao/s posla u visini iznosa mjesečne karte. Što se tiče pozajmica, napravite ugovor o kratkoročnoj,beskamatnoj pozajmici koju vlasnica obrta daje svom obrtu u svezi poslovanja. Svakako rekapitulaciju pozajmica i izvatke žiro računa na kojima su navedene uplate vidljive, morate kopirati i priložiti uz DOH (u suprotnom, Porezna uprava koja ima uvid u Vaše priljeve novca na žiro ali "ne vidi" od koga su, smatra te uplate oporezivim primitkom iz poslovanja).
  7. Ovisno o ugovoru između Vas i kupca,definirate račun. Ukoliko ste Vi naručilac i plaćate dobavljaču,tada fakturirate (izdajete račun kupcu) na kojemu je jasno razrađena cijena robe i cijena Vaše provizije. Ukoliko ste ugovorili samo posredništvo,tada fakturirate usluge posredovanja a kupac plaća dobavljača. Ovisno o tome kakav porezni status ima Vaš obrt,ovisi i koje poslovne knjige vodite. Ukoliko ste paušalac (paušalno oporezivanje dohotka), tada vodite samo Knjigu prometa. Ukoliko porez na dohodak obračunavate temeljem poslovnih knjiga tada Vam treba: Knjiga ulaznih računa,Knjiga izlaznih računa i Knjiga primitaka i izdataka.
  8. ultra

    slobodni obrt

    Možete preadresirati na obrte koji se bave djelatnošću 96.09 ili na bilo koji obrt koji ima registriranu djelatnost trgovine ili posredovanja u trgovini.
  9. Niste u sukobu interesa ukoliko Vaš poslodavac u ugovoru o radu ne navede ugovornu zabranu natjecanja. Ako u vrijeme zasnivanja radnog odnosa poslodavac zna da se bavite određenim poslovima iz djelatnosti koju i sam obavlja a ne traži da se time prestanete baviti,smatra se da Vam je dao odobrenje za bavljenje takvim poslovima. Pogledajte Članak 93. do Članka 98. Zakona o radu (Narodne novine br.149/09).
  10. Ukoliko postavljate znak na privatnom posjedu tada Vam je potrebno jedino odobrenje vlasnika posjeda.
  11. Poštovani, šaljem Vam link stranica HZZ-a na kojima se nalazi detaljan opis potpora za zapošljavanje za 2011. godinu. Radnike koje želite uzeti na ime navedenih potpora NE SMIJETE zaposliti prije nego Vam HZZ odobri Mjere po kojima ih koristite tj. ne smiju biti zaposleni prije nego potpišete ugovor sa HZZ-om. http://www.hzz.hr/default.aspx?id=5968
  12. Najprije se obratiti dužniku a ukoliko se isti ogluši na Vaš zahtjev za isplatom duga, pokrenuti ovrhu na dužnikov poslovni žiro račun. Prijedlog za ovrhu sastavlja Vam odvjetnik.
  13. Da, možete, provjerim Vam točno djelatnosti po NKD (ima ih više u svezi s tehničkom zaštitom) ali ono što pouzdano znam jest da najprije morate ishodovati dopuštenje za obavljanje poslova privatne zaštite zaštitara-tehničara i to pri Odjelu upravnih,inspekcijskih i poslova zaštite i spašavanja pri nadležnoj policijskoj upravi. Tek kad položite stručni ispit pred ispitnim povjerenstvom MUP-a tj ispunite uvjete iz čl.24.Zakona o privatnoj zaštiti (NN 68/03) možete dobiti navedeno dopuštenje.
  14. Odgovor za @anita55 : Tako je, isplaćene plaće i uplaćeni doprinosi za nove zaposlenike koji su već prema načelu blagajne evidentirani kao izdatci u KPI u razdoblju kada su isplaćeni, još se jednom evidentiraju kao porezna olakšica pri godišnjoj poreznoj prijavi ili kako ste rekli, udvostručuju se.
  15. Bez obzira od kojeg je datuma obrt počeo poslovati, svi obrtnici ,temeljem ostvarenog dohotka obračunavaju :porez na dohodak, poseban porez (do 31.12.2010.), članarinu HOK-u, doprinos HOK-u, Članarinu turističkoj zajednici i spomeničku rentu (samo ako su po šifri djelatnosti obvezni obračunavati zadnja dva doprinosa). Plaćeni obvezni,obrtnički doprinosi jesu izdatak obrta a akontacije dohotka nisu (obrtnik nema plaću). Putni troškovi se priznaju samo za vlasnika obrta i njegove zaposlenike. Za sve zaposlenike u RH, bez obzira na stručnu spremu, minimalna plaća je 2.814,00 kn (bruto). Ukoliko želite svom radniku isplaćivati plaću vezanu uz stručnu spremu, tada je za SSS taj iznos:3.568,44 kn (bruto), ali ne morate je pratiti, bitno je da nije ispod gore navedene minimalne plaće RH. Molim Vas da sve upite vezane uz Vaš obrt postavljate u jednoj temi jer mi je teško pratiti Vas kroz više tema.
  16. Postupak je upravo onakav kako ste prvo naveli: pismeno obavijestiti poreznu upravu (dopis u slobodnoj formi) da je u prethodnoj kalendarskoj godini došlo do smanjenja prometa što čini poreznog obveznika ,obveznikom kvartalnog obračunavanja PDV-a. Ukoliko to ne učinite, možete i dalje mjesečno predavati obrazac ali obrnuto ne, što znači: ukoliko ne pošaljete dopis a ne obračunate mjesečni PDV, porezna Vas neće "ignorirati"
  17. Ukoliko Porezna uprava donese rješenje o ovrsi nad Vašom nekretninom, sud će po službenoj dužnosti zatražiti da se u zemljišne knjige upiše zabilježba ovrhe. Tom zabilježbom ovrhovitelj (ako prvi bude porezna) stječe pravo da namiri svoju tražbinu (Vaš porezni dug) iz nekretnine a iz ovrhe se namiruju i založni vjerovnici. To znači, ovrhom se najprije namiruju troškovi ovršnog postupka, te porezi i druge pristojbe dospjele za posljednju godinu koje terete nekretninu a zatim tražbine osigurane založnim pravom (hipotekom). Ukoliko, kao što je slučaj kod Vas, vrijednost nekretnine ne može pokriti i dug državi i zajmodavcu, može se izvršiti razmjerno namirenje.
  18. ultra

    obrt i naplata

    Poštovani, zaista suosjećam s Vašim problemom čitajući ove retke jer niste prvi (niti posljednji) koji je radeći pošteno, vjerujući gospodarstvenicima (onima bez srama,morala i obzira) došli u situaciju u kojoj jeste. Kako navodite da na računu prevaranta (a kako ga drugačije nazvati) nema sredstava (vjerojatno neće ni biti), morate uzeti odvjetnika koji će Vam pomoći u naplati Vaše tražbine putem imovine dužnika. Nije Vam potrebna potvrda banke o nemogućnosti naplate (ukoliko ste već podnosili ovrhu po žiro računu), niti FINA može navedeno da Vam odradi. Probajte pronaći odvjetnika koji će pristati na naplatu iz ovrhe s tim da samog odvjetnika zamolite za provjeru imovinskog stanja dužnika. Da bi ste tražili i povrat uloženih sredstava u svezi s potraživanjima ista morate dokazati. Žao mi je što Vam ne mogu više pomoći savjetima jer se ne bavim odvjetničkom djelatnošću. U svojoj djelatnosti mogu Vam samo reći da se u praksi (ukoliko dužnik posjeduje imovinu; nekretnine ili pokretnine), dug iz istoga može naplatiti.
  19. Da,možete. Zakon o računovodstvu ne definira stručnost osobe koja sama sebi vodi poslovne knjige. Stručna sprema ovlaštenog knjigovođe/računovođe potrebna je jedino ukoliko se bavite tom djelatnošću tj.vodite poslovne knjige drugih komitenata jer ste tada odgovorna osoba za navedeno. Ukoliko imate znanja da sami vodite svoje knjigovodstvo,niti jedan zakon Vam to ne brani, ali pazite, od teorije do praktične primjene istoga dug je put. To Vam navodim iz razloga Vašeg sljedećeg upita, čiji odgovor bi ste trebali znati ako se mislite baviti vlastitim knjigovodstvom. Odgovor imate ovdje: http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503323443&forum=22
  20. Poštovani @bakreni, svakodnevno se susrećem s različitim tumačenjima zakonskih odredbi tako da nastojim iz više različitih,neovisnih izvora sastaviti "paket arnžman" po kojemu se isti primjenjuju u praksi. Jer Zakon jest slovo na papiru (neću reći "mrtvo", jer nas ta "slova" često kažnjavaju ako ih ne znamo protumačiti) ali, kako Vi velite, nesposobni autori zakona su mnogo puta predaleko od praktične primjene istih. Šaljem Vam link HZMO, pri dnu teksta je navedeno da umirovljenici upisani u sudske registre (znači, odnosi se i na Registar trgovačkih sudova tj upisane članove uprava,direktore...) obustavljaju mirovinu: http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=2093 Srdačan pozdrav !
  21. Potpisivanjem Društvenog ugovora potvrđujete da su svi članci Društvenog ugovora pravovaljani. Kako je u tom dokumentu naveden i temeljni kapital Vi ste ga svojim potpisom potvrdili.Dakle, bez obzira što je greška moguće nastala pogreškom bilježnika, osnove za tužbu nema. Osim toga, članak 398.Zakona o trgovačkim društvima detaljno definira uplatu temeljnih uloga pa slijedom toga isti morate nadoplatiti tj.odraditi promjene pri nadležnom Trgovačkom sudu. Ono što mi je najmanje jasno u Vašem slučaju jest to da je iznos temeljnog kapitala sastavni dio financijskih izvještaja trgovačkog društva i da 15 godina nitko nije utvrdio pogrešku (niti prilikom izrade Knjige poslovnih udjela, niti knjigovodstvo,FINA,Porezna). U svakom slučaju,pogrešku morate ispraviti.
  22. Nema na čemu, svako dobro u poslovanju Vam želim !
  23. Poštovani, umirovljenicima,članovima uprave trgovačkog društva (osnivačima,direktorima)osim ako nisu ostvarili invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad po čl.34.st.1 Zakona o mirovinskom osiguranju, obustavlja se mirovina. HZMO baš nije ažuran po pitanju provjere umirovljenika spram udjela u trgovačkom društvu ali pitanje je dana. Dakle, imate nekoliko varijanti: 1. Likvidacija društva (ukoliko zaista ne želite više poslovati). 2. Prodaja trgovačkog društva. 3. Statusne promjene: za vlasnika tvrtke postavite drugu osobu (ukoliko to želite,npr.djecu,rodbinu) a Vi ili supruga se upišete kao prokuristi (prokura je najšira trgovačka punomoć,imate kontrolu nad svojim poduzećem a ne obustavlja se mirovina). Također i Vi i supruga (ukoliko postavite novog vlasnika poduzeća) možete raditi temeljem ugovora o djelu. Po drugom dohotku umirovljenicima se ne obračunavaju doprinosi, možete dodatno zaraditi a mirovina se ne obustavlja.
  24. Možete se baviti navedenim, registrirate djelatnost 47.91.(trgovina na malo putem pošte ili interneta) a budući da radite samo posredovanje u trgovini možete registrirati i trgovinu u tranzitu (budući da se roba neće zadržavati kod Vas). Ukoliko krajnji kupac plaća carinu i pdv pri uvozu,znači da Vi fakturirate (izdajete račun) samo za uslugu tj.proviziju. U sustav PDV-a ne morate ulaziti do ostvarenog godišnjeg prometa (naplaćenih računa) ispod 85.000 kn.Nakon toga, ulazite po sili zakona. To znači da ovisno o prometu, već u idućoj godini budete obveznik PDV-a ili možete godinama poslovati a da niste obveznik.
  25. Obvezni mjesečni troškovi kretali bi se ovako: 1. Neto plaće + doprinosi za dva radnika (na bazi 3.000 neto) = 9.500,00 kn 2. Vaši (obrtnički doprinosi) = 1.766,86 kn 3. Članarina komori,cca.(niste naveli grad)=90,00 kn 4. Najam = 2.706,00 (sa PDV-om) 5. Knjigovodstvo, cca 800-1.000 kn Naravno, ovo se odnosi na prvu godinu poslovanja, nakon rezultata prve poslovne godine, ovisno o ostvarenom dohotku, plaćate predujam poreza na dohodak,članarinu turističkim zajednicama,spomeničku rentu. PDV Vam nitko ne može izračunati,jer on ovisi o plaćenim ulaznim računima te naplaćenim izlaznim. Tu su i režijski troškovi: struja,voda,telefon,smeće...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija