Jump to content

Teofida

Korisnik
  • Broj objava

    37
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Na potvrdi HZMO-a piše da smo na novu firmu prijavljeni od kraja siječnja 2019. (za 2020. se uopće ne vidi staž - možda kasni HZMO - budem provjerila). Još da pojasnim: do prosinca 2020. vrijedio je kolektivni ugovor od stare firme, a od siječnja vrijedi Kolektivni od nove firme.
  2. Opis radnog mjesta odgovara, način obračuna plaće je malo drugačiji u smislu da se na platnoj listi ne vidi dosadašnji dodatak za ateste koji mi je najviše sporan (plaća je malo manja nego je bila). Za prijavu moram provjeriti, javim sutra. Hvala
  3. Poslodavac uopće nije ponudio otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora. Ponudili su novi ugovor o radu na novu firmu koji nisam potpisala( bez da smo potpisali sporazumni raskid za staru firmu) i Rješenje o plaći. I dalje se ne javljaju.
  4. Tvrtka u kojoj sam radila spojena je s drugom tvrtkom unutar iste grupacije (tvrtke u državnom vlasništvu). Dobili smo nove ugovore o radu u prosincu 2020., ali nisam suglasna s ponuđenom plaćom. Tražim da mi se priznaju položeni atesti koji su do sada bili posebno navedeni na platnoj listi. Novi ugovor nisam potpisala, vratila sam ga nepotpisanog s primjedbom o plaći (poslana je i požurnica). Plaća za siječanj 2021. mi je smanjena za dosadašnji dodatak. Od strane poslodavca ni glasa o prekidu ugovora, povećanju plaće odnosno mojoj daljnjoj sudbini. Nije mi cilj tužiti poslodavca. Da li ima kakav rok u kojem se poslodavac mora očitovati, kako ga 'prisiliti' da ponudi zadovoljavajući ugovor ili otkaz ugovora s izmijenjenim uvjetima i otpremninu? Budući da ne može jednostrano smanjiti plaću da li mogu tražiti pismeno da mi isplati plaću po starom ugovoru? Hvala, lp
  5. Zbog spajanja dviju tvrtki u državnom vlasništvu trebali bi potpisati nove radne ugovore. Žele nam smanjiti plaću, putne, povecati broj sati prekovremenog rada... zbog 'lošijeg poslovanja tvrtke'. Hipotetski: mogu li radnici traziti smjenu uprave, putem sindikata, jer tvrtka posluje losije ( a da se ne izvlace na krizu zbog virusa jer to nije razlog losem poslovanju). Postoji li takva mogućnost u zakonu?
  6. Pozdrav, Kuća nema vodovodni ni kanalizacijski priključak (građena prije '68), ima više suvlasnika. Ako većinski vlasnik plati te priključke hoće li kasnije (prilikom isplate suvlasnika) imati isključivo pravo na njih ili će suvlasnici moći tražiti da ih se isplati i za te priključke? Na koji zakon se treba pozvati? Primjerice, telefonski priključak spada u pokretnu imovinu. Ako sam pogriješila molim premjestite temu. Hvala!
  7. Baš ste me nasmijali neka pati koga smeta LP
  8. Hvala na odgovorima i vrijednim informacijama, treba dobro odvagnuti prije konačne odluke.
  9. Pozdrav, ovo pitanje postavila sam studentima Pravne klinike. Koliko se sjećam odgovorili su: učlaniti se u političku stranku, podnijeti tužbu Ustavnom sudu (drugih odgovora se ne sjećam). Svaki da čitamo novine, komentiramo, a konkretno ne poduzimamo ništa. Znam da zakon sam po sebi ne znači ništa ako se ne provodi, a za to je odgovorno sudstvo koje isto tako ne radi svoj posao. Budući da mi je već dosta ove korupcije i nejednakosti što mogu učinita ja kao građanin? Kako napraviti pritisak na politiku i sudstvo legalnim putem? Jedan od primjera: način obračuna plaće - Zakon o radu ne propisuje istu osnovicu za obračun plaće i smatram da je zbog toga mnogo radnika diskriminirano. Zašto svi radnici u RH ne bi imali istu osnovicu, a dodacima bi se utvrdila razlika između npr. radnika i liječnika.
  10. Pozdrav, komunalno poduzeće želi spojiti kanalizaciju preko dviju parcela. Jedna parcela je neizgrađeno građevinsko zemljište, a na drugoj je kuća. Zemljišta su dovoljno široka (cijevi bi išle ispod zemlje uz među), komunalna tvrtka je suglasna vratiti zemljište u prvobitno stanje i nudi besplatan priključak vode i kanalizacije. Budući da vlasnik (u načelu nema ništa protiv služnosti prolaza instalacija) u bližoj budućnosti namjerava prodati neizgrađeno građevinsko zemljište umanjuje li mu to vrijednost i postoje li moguće komplikacije zbog pozicioniranje nekretnine? Zemljište je širine 18-19m. Je li naknada u vidu besplatnog priključka realna? Ili se može tražiti i npr. da se ne plaća kanalizacija? Na kakvu obvezu zapravo pristaje vlasnik zemljišta? Hvala
  11. Poštovani, želim poslati povratnu informaciju koju sam danas saznala. Nakon druge javne dražbe (održane krajem travnja) gore spomenuta nekretnina nije prodana i sud je obustavio ovrhu. U međuvremenu (nakon prve javne dražbe) PBZ Card je potraživanje ustupio agenciji za naplatu potraživanja. Do danas, u gruntovnici još nije izbrisana zabilježba PBZ-a, iako je sudsko rješenje izdano krajem travnja. Dužnik nema namjeru podmiriti dug. Budući da je ovrha obustavljena je li moguće s dužnikom napraviti kupoprodajni ili darovni ugovor? Spremna sam ponuditi i jedan manji iznos agenciji, ali budući da nisam stranka u postupku to može loše završiti po mene. Jer dugovanje je od strane agencije, a PBZ je naveden u gruntovnici i pitanje koliko još ovrha čeka dužnika. Nemam namjeru povlačiti se poslije po sudu jer sam na pečat pravomoćnosti, PBZ nakon prve javne dražbe za isto tako mali udio u oranici nije poslao sudu dostavnicu, čekala tri mjeseca i to nakon što sam na ured predsjednika suda napisala požurnicu. Porezna uprava gore spomenuti iznos za dražbu je odredila (uvid u spis) jer u gruntovnom izvatku piše kuća i dvije zgrade = 244m2. To je pomnožila sa cijenom kvadrata kuće. Znači, gospodarske zgrade nisu navedene posebno pa je zbog toga nastao takav nerealan iznos.
  12. Znači li to da je u RH moguće prijaviti prebivalište samo na građevinsko zemljište bez da je tamo sagrađena kuća? Prijateljica je nedavno gradila kuću i da bi mogla dobiti kućni broj na teren joj je izašla komisija koja je potvrdila da ima sagrađenu barem jednu sobu. S tim papirima je otišla na gruntovnicu i tek onda je dobila broj. Rekla je da ju napoliciji nisu tražili nikakv dokaz za kuću dok je mijenjala prebivalište. Na stranici MUP-a : Promjena prebivališta (odjava i prijava) Zahtjev za prijavu prebivališta podnosi se u nadležnoj policijskoj upravi/policijskoj postaji (PU/PP) prema mjestu u kojem građanin prijavljuje novo prebivalište. Policijska uprava/policijska postaja u kojoj građanin prijavljuje novo prebivalište izvršit će odjavu ranijeg prebivališta. Potrebno je: osobna iskaznica potpisana izjava kojom građanin potvrđuje da se nastanio u mjestu i na adresi na kojoj želi prijaviti prebivalište (građanin koji da lažnu izjavu podliježe prekršajnoj odgovornosti i prekršajnoj sankciji u iznosu od 500 do 5000 kuna)
  13. Hvala na brzom odgovoru. Ako bi bila točna moja pretpostavka ( idući tjedan tražit ću uvid u spis) gospodarske zgrade obračunate su po cijeni stambenog kvadrata pa je zato takva cijena. Učinit ću kako ste predložili, direktno ponuditi banci. Ako se ne slože čekati licitacije. Javim se s povratnom informacijom. Pozdrav
  14. Pozdrav, uskoro će biti javna dražba na nekretnini u kojoj živim i u kojoj sam većinska vlasnica (80%). Dražba se provodi na dijelu jednog od suvlasnika koji ima 10 posto. Procjenu je napravila porezna uprava, ali krivo jer su ( pretpostavka) pod kuću stavljene i gospodarske zgrade pa je sto kvadrata kuće na selu stare 60-ak godina/ procijenjeno na 100.000 eura. Zainteresirana sam za kupnju, ali po realnijoj cijeni. Sudac koji vodi predmet rekao mi je da ja ne mogu podnijeti prigovor jer nisam stranka u postupku nego da zamolim suvlasnika da napiše prigovor i priloži ga na prvoj javnoj dražbi. U tom slučaju sud bi zatražio novu procjenu. Bila sam i na poreznoj, ali mi nisu dali uvid u katalog jer to nije javno. Što mi preostaje? Mogu li predložiti banci da podnese prigovor? Mogu li napisati prigovor direktno Poreznoj upravi? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija