Jump to content

hegedus

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je hegedus objavio

  1. Poštovanje! Radim i većinu godine provodim u Sloveniji. Tamo primam plaću i plaćam porez na dohodak. Državljan sam Slovenije i Hrvatske. Pruža mi se prilika da ostvarim neke umjetničke honorare u Hrvatskoj, ali nemam nikakav račun otvoren ovdje. Da li ga moram otvarati u našim bankama (to bi izbjegao da me naši poreznici ne počnu smatrati našim poreznim rezidentom) ili mi se honorar može isplatiti direktno na račun u Sloveniju, a da se pri tome porezi plate u Hrvatskoj (jer je dohodak tu ostvaren)? Hvala na odgovoru.
  2. Zahvaljujem na odgovoru! Tako sam i mislio, ali s obzirom da nisam upoznat sa samim zakonom nisam bio siguran da bez obzira na sve napisano možda moram tražiti kakvu dozvolu. Sad ću još provjeriti ima li moja jedinica lokalne samouprave kakav propis oko toga. Budući da su na računima iskazanima za potrošnju vode iskazane i usluge kanalizacije, i još monogo drugih stvari koje nemaju veze s samom vodom za piće, ali se obračunavaju prema potrošenim kubicima vode, mislio sam da moram tražiti neke posebne dozvole.
  3. Poštovanje! Namjeravam sagraditi kuću i iskopati bunar do max 10 metara dubine radi korištenja podemne vode u privatne svrhe. Da li moram tražiti neke posebne dozvole za to, i da li je korištenje vode za privatne potrebe (wc kotlići, sanitarna i pitka voda) besplatno ili je to uređeno nekim posebnim zakonom? Na stranicama Hrvatskih voda piše sljedeće: 'Svakome je dopušteno korištenje voda za osobne potrebe, na način i u količinama koje ne isključuju druge od jednakog korištenja (opće korištenje voda). Opće korištenje voda obuhvaća zahvaćanje površinske i podzemne vode iz prvoga vodonosnoga sloja i to za: piće, kuhanje, grijanje, održavanje čistoće, sanitarne i druge potrebe u kućanstvu i korištenje površinskih voda za kupanje, sport i rekreaciju i druge slične namjene.' Mislim da je ta dubina od 10m prvi vodonosni sloj, tim više što je voda na mojoj parceli na dubini već od 5 metara. Vodu ne bih koristio za navodnjavanje jer niti neću imati vrt. Hvala na odgovoru.
  4. Poštovanje! Od 1.1. na snazi je novo pravilo prema kojem se na sve umjetničke honorare plaćaju i doprinosi za 1. i 2. mirovniski stup, te zdravstveno osiguranje. Hrvatski sam državljan, radim u Sloveniji, gdje ostvarujem i pravo na zdravstveno osiguranje. Tamo ću ići i u mirovinu. U Hrvatskoj povremeno ostvarim umjetnički honorar koji mi se isplaćuje u hrvatskoj banci. Zanima me da li ću sada s ovim dodatnim uplatama doprinosa ostvariti i pravo na zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj? Ako ne, kakvog smisla ima da ja plaćam zdravstveno osiguranje? Da li sam možda oslobođen ovih davanja?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija