Jump to content

SuperHeroj

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Mislim da ste potpuno u pravu. Pričuva je kao prvo vezana uz vlasništvo, ali kako vi niste bili vlasnik u predmetnom razdoblju ni ne odgovarate za obveze tada nastale. Nadalje zastarni rok je 3 godine (99% sam siguran) i to je drugi razlog. Vjerujem da su i oni svega toga svjesni, ali igraju na onu "ako prođe prođe...". U svakom slučaju imate promašenu pasivnu legitimaciju i zastaru na vašoj strani
  2. Da li je u tijeku postupak pred sudom (temeljem tužbe koju ste podnijeli)? Ako je tada možete do okončanja glavne rasprave tražiti sudski raskid ugovora o radu. Morate dobro obrazložiti zašto je nastavak radnog odnosa neprihvatljiv i ako sud prihvati možete se nadati većem iznosu od tog što ga nudi poslodavac. Članak 123. 1) Ako sud utvrdi da otkaz poslodavca nije dopušten, a radniku nije prihvatljivo nastaviti radni odnos, sud će na zahtjev radnika odrediti dan prestanka radnog odnosa i dosuditi mu naknadu štete u iznosu najmanje tri, a najviše 18 prosječnih mjesečnih plaća toga radnika isplaćenih u prethodna tri mjeseca, ovisno o trajanju radnoga odnosa, starosti te obvezama uzdržavanja koje terete radnika. (2) Odluku iz stavka 1. ovoga članka sud može donijeti i na zahtjev poslodavca ako postoje okolnosti koje opravdano ukazuju da nastavak radnog odnosa, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nije moguć. (3) Poslodavac i radnik mogu zahtjev za prestanak ugovora o radu na način iz stavka 1. i 2. ovoga članka podnijeti do okončanja glavne rasprave pred sudom prvog stupnja.
  3. Ništa preko telefona, obvezno im se napismeno obratite (preporučeno/povratnica/primjerak pismena zadržite za sebe). Isto dobro pogledajte ugovor koji ste potpisali za probni max tv, ako se ne varam u ugovoru stoji da po isteku probnog roka za prekid ugovora morate uređaj vratiti u t-com poslovnicu. U protivnom smatra se da ste pristali biti pretplatnikom 2 god. U svakom slučaju na papiru im objasnite situaciju od a-ž i dajte im primjereni rok (8 ili 15 dana) za odgovor, pri čemu možete napomeniti da ćete u slučaju bezuspješnog proteka roka poduzeti zakonskom predviđene mjere i radnje radi zaštite vlastitih prava i interesa.
  4. Ovako na prvu rekao bi da ne treba imati poseban wc. Koliko sam upoznat (iz priče s nekim vlasnicima sličnih objekata) ako se frizerski salon nalazi u sklopu poslovnih zgrada (ili primjerice robna kuća) koji već imaju javne wc-e tada nije nužno da i frizerski salon ima svoj zaseban wc. Nastojat ću provjeriti, pa se javim s nekim zakonskim temeljem
  5. Bojim se da plaća. Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina čl. 11. t. 9. građanin koji kupuje prvu nekretninu oslobođen je plaćanja poreza na istu osim ukoliko (između ostalog) on sam ili članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuča)koja zadovoljava njihove stambene potrebe. S obzirom da se pod članovima uže obitelji (9.7) misli na bračnog druga i djecu prijavljenu na istoj adresi kao građanin (kupac nekretnine), a vi ste već vlasnik jednog stana mislim da Vam suprug mora platiti porez. Naravno, neka me netko slobodno demantira ako sam u krivu.
  6. Ukratko iz čl. 11. Zakona o porezu na promet nekretnina (NN 153/02) koji se odnosi na porezna oslobođenja: Porez na promet nekretnina ne plaćaju: ... 9. građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet: . . . 9.3. da veličina nekretnine (stan ili kuća) koju kupuje građanin, ovisno o broju članova njegove uže obitelji, ne prelazi površinu kako slijedi: - za 1 osobu do 50 m2 stambenog prostora - za 2 osobe do 65 m2 stambenog prostora... . . . 9.5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete.... 9.6. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnne zantnije vrijednosti. ... 9.7. članovima uže obitelji, u smislu ovog Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao građanin. Prema ovome (i onome što si napisao) trebao bi biti oslobođen poreza za 50 m2 prostora. Stanovi u vlasništvu majke nisu problem, a moguće ni kuća za odmor. Da li si uopće upisan u zemljišniku i katastru kao (su)vlasnik te kuće?
  7. Zahtjev za mirnim rješenjem spora postavlja se samo ako je u pitanju RH, dakle kako se radi o Gradu Zagrebu ne moraš se prethodno obraćati DO-u. Za stjecanje prava vlasništva dosjelošću (redovna dosjelost) rok je 3/10/20 godina za pok/nek s time da ti prije 1991. god. nije bilo moguće stjecati vlasništvo dosjelošću. U svakom se slučaju pozovi i na dosjelost, ali potrebni su ti i drugi dokazi (ugovori, nasljedstvo, dioba,...) kojima ćeš sebe povezati s pravom vlasništva. Pogledaj malo čl. 159. ZoV-a, on ti se odnosi na dosjelost.
  8. čl. 41. Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.
  9. Prema čl. 15. st. 2. Zakona o radu poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme na temelju kojih se radni odnos na istim poslovima zasniva za neprekinuto razdoblje duže od 3 godine, osim u slučaju zamjene privremeno nenaznačenog radnika ili ako je to zakonom ili kolektivnim ugovorom dopušteno. Prema ovome mi se čini da je sve u redu. Nadalje, ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama Zakona o radu ili ako radnik ostane kod poslodavca i nakon isteka vremena za koji je ugovor sklopljen, smatra se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.
  10. Ako ne platiš račun Vip će vjerojatno ići s ovršnim prijedlogom. Ukoliko bi ti tome prigovorio onda ćeš s njima u parnicu. Oni će donijeti masu papira (ugovor, opće uvjete korištenja, neplaćen račun i sl.) kojim bi ti trebao suprostaviti svoje papire (ako nađeš dokaz da je stvarno bilo 1500 min...što opet ne mora ništa značiti ako u općim uvjetima piše da mogu mjenjati kako žele). U svakom slučaju bit će njihovi papiri protiv tvojih i tu se teško može pobjediti. Moj savjet ti je platiti račun, odraditi ugovor do kraja i onda ako još budeš htio možeš ga raskinuti bez straha od penala.
  11. Hoće Ako djed iza sebe nije ostavio oporuku (pretpostavljam da nije) onda ga nasljeđuju njegovi sinovi i to svaki po 1/2 njegove ostavine - zakonsko nasljeđivanje. Kako je u trenutku njegove smrti jedina njegova ostavina bila ta grobnica onda će svaki od sinova dobiti 1/2 grobnice. I to je sve. Oni, dakle postaju vlasnici te grobnice i kako će oni postupati s njom (prodati, zadržati i sl.) je njihova stvar i pravo. Nikako ne utječe na unuka i druge osobe. Nužni dio dolazi u igru jedino u slučaju da je djed sinove oporukom isključio iz nasljedstva. Tada oni imaju pravo na 1/2 onoga što bi im pripalo po zakonu. U ovom konkretnom slučaju svaki bi imao pravo na 1/4 grobnice. Ostalih 1/2 grobnice pripada onome koga je djed naznačio u oporuci (npr. unuk).
  12. Ako je taj odvjetnik stvarno nepopustljiv onda je možda i najbolje obratiti se direktno vlasniku vozila. Možda je on normalniji. On se onda može obratiti svom odvjetniku i to bi trebalo biti to. Ja sam nedavno čitao spis u kojem je jedna naša stranka direktno sklopila ugovor s ovršenikom (par odredbi na papiru s njihovim potpisima) i mi se više u tog ovršenika nismo dirali...dok nije opet nastavio po starom (nije platio ni jednu ratu). Sve se sad svodi na tebe i njih, ograničenja u pogledu dogovora nema samo se morate sporazumjeti (a to je najteže). Ukoliko postignete dogovor čuvaj to što stavite na papir i obvezno kopije uplatnica i sl. i jednom kad platiš sve odvjetnik mora povući ovršni prijedlog. Ja sam još nov u svemu ovome, ali sve što ti kažem je utemeljeno na spisima u uredu i nešto prakse u nogama Sretno.
  13. Ne znam za zakon, mogu ti samo reći kako je kod mene u praksi kad se radi o ovrsi. Standardan obrazac: otplata u max. 10 rata, s tim da ovršenik plaća dug i sve troškove (sud, odvjetnik), ali se oslobađa plaćanja kamata. Nagodba se najčešće sklapa na sudu i dogovorimo se o dospjeću plaćanja (kako je ovršeniku zgodnije, 1., 10., 15. ili 30. u mjesecu). Jasno, uplate moraju biti uredne ili sve pada u vodu. Po meni jako dobra stvar i na obostrano zadovoljstvo, hebat ga neki put bolje 100 po 100 kn, nego nikad 1000. Bolje i ovršeniku da to skine s leđa, bolje i ovrhovoditelju da dobije kn. Što se tiče izravno dogovora sa odvjetnikom obvezno neka to bude na papiru, možeš sklopiti s njim ugovor koji ti poslije može poslužiti kao dokaz ako bi on išao nešto muljati. Po meni je to puno bolje obaviti još na sudu kad imaš i zaštitu suca koji neće dopustiti bahatost bilo koje strane i uvijek može pripomoći. Ovako tom odvjetniku objektivno reci koliko i kako možeš možeš plaćati i iskreno se nadam da će dobro završiti.
  14. Ostavina se sastoji od svega onoga što je bilo ostaviteljevo u trenutku njegove smrti, osim onoga što se ne može nasljediti zbog svoje pravne naravi ili po zakonu. čl. 5. st. 3. Zakona o nasljeđivanju. Dakle što se tiče stana ne trebaš brinuti, jer on nije bio djedov. Temeljem ugovora o darovanju (valjani pravni posao) on ga je dao svom unuku i kao što sam kažeš vlasnički je uredan. Dakle ne predstavlja dio ostavine. Što se djedove imovine tiče sinovi imaju pravo na taj nužni dio koji iznosi polovicu onoga što bi ih pripalo po zakonskom redu nasljeđivanja. Dakle to je dio koji im se nikako ne može uskratiti, neki minimum koji im je zagarantiran.
  15. ZK će ti promjeniti kulturu u vlasničkom listu na temelju prijavnog lista koji ti napravi katastar. Izrada lista se, jasno, plaća. Da budeš siguran najbolje ti je pitati izravno u zemljišniku.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija