Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

Justitiaest

Korisnik
 • Broj objava

  103
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Vožnja , stranog auta od točke A do točke B

  Koji to zakon brani? Ne mogu očev auto posuditi kad dođe na odmor?
 2. Prepreke na cesti

  Pozdrav, u našem naselju je načelnik općine postavio po sredini ulica, na središnjoj liniji, plastične štapove, one narančasto-bijele. Visine su cca. 1.20 m. Jako teško se sada skreće i vozi ionako jako uskim ulicama. Na nekim mjestima je skretanje nemoguće, treba unazad ići i luk popraviti. Koje su zakonske osnove za postavljanje toga? Kako ih ukloniti?
 3. premještaj u policiji

  Dakle, policijski narednik radi na mjestu vođe ophodnje i premješta ga se u drugu postaju na mjesto vođe ophodnje. Da li je to ok obzirom na stečeno zvanje i propisano zvanje za radno mjesto? Zašto se uzima izjava na zapisnik ako slaganje/neslaganje s premještanjem ne odgađa izvršenje?
 4. premještaj u policiji

  I privremenog ima iako je za to radno mjesto propisano niže zvanje od stečenog zvanja?
 5. VIP, dugovanje od 2013. i 2014.

  Odgovor Vip-a je da dug postoji ali da se ne vide nikakve aktivnosti uz dug. Ne znamo da li je išlo bilježniku, što su poduzeli ako i jesu, a tekući račun jedino znamo da nije blokiran od 2014., od zadnjeg duga.
 6. Pozdrav, Slučajno, prilikom telefonskog ugovaranja usluga, doznalo se da postoji kod Vip-a dug, od 2013. u iznosu 100 kuna, 2014. 500 kuna. Tvrde da su opomene slali, od javnog bilježnika nikada nije došlo ništa, račun nije po tom pitanju nikada ovršen. Da li je zastara potraživanja nastupila? Da li tražiti da neko pismeno pošalju pa se žaliti? Da li rješenje bilježnika može postati pravomoćno iako nije dužniku uručeno?
 7. premještaj u policiji

  Članak 73. Policijskog službenika može se po potrebi službe privremeno premjestiti najduže na 6 mjeseci, odnosno do povratka odsutnog policijskog službenika kojeg zamjenjuje. Ovdje se samo određuje na koji rok se premješta, a temelj premještanja je čl.72. zakona. Znači, po ovome premještaja sa više od 20 g. službe i bez pisanog pristanka nema. Zar ne?
 8. premještaj u policiji

  Pozdrav, odredbe čl. 76. Zakona o policiji: "Policijskog službenika ne može se premjestiti sukladno članku 72. ovoga Zakona, ako je na poslovima policijskog službenika proveo više od 20 godina, osim uz pisani pristanak.". Dakle, može li se tek tako policajca sa više od 20 godina službe premjestiti u drugu policijsku postaju pod izlikom potrebe službe i / ili smanjenja putnih troškova te da se radi samo o privremenom premještaju na 6 mjeseci?
 9. Viđanje djeteta nakon 5 godina?

  Dijete je zlostavljao i majku, toga se sjeća. Ne želi k njemu, plače, moli da to ne radimo, da ne vodimo njemu i ne pustimo da uzme sa sobom. I dobro je za dijete da ga natjeramo i nagovaramo da "oca" viđa? Da li je ikada sud preinačio odluku o viđanju ako doista nije bilo nasija kod viđanja, zanemarivanja i sl.? I mislite li da bi sud štogod preinačio jer se otac nije zanimao 5 godina za dijete?
 10. Pozdrav, supruga ima 9-to godišnje dijete iz prvog braka. Zajedno imamo djece. Bivši suprug je zadnji put prije 5 godina došao po dijete i tada nije htjelo ići s njim, nije htjelo od nas otići k njemu. Suprugu i dijete je zlostavljao, dijete to pamti. Bio je mir sve do sada, nit se javljao ni tražio više da dijete vidi. Nakon pet godina javlja sms-om da dolazi po dijete. Djeca su van sebe, plaču, mi također, ovo je unijelo nemir među nas. Kako da se obranimo, da prekinemo to? Centat za soc. skrb nam nije do sada pomogao, mišljenja su da je za dijete dobro da bude s ocem unatoč tome što ne želi nikako. Molimo pomoć!
 11. Vlasnik auta dijete, prodaja

  Pretpostavljam da sudu onda trebamo nekakvu zamolbu ili zahtjev predati i da to traje mjesecima dok oni nešto izdaju ...
 12. Vlasnik auta dijete, prodaja

  Pozdrav, prodajemo auto koji je u vlasništvu našeg djeteta (3 godine). U vanbračnoj smo zajednici 5 godina, kupujemo drugi auto. Centar za soc.skrb nas je uputio na općinski sud, sud na centar. Kome se i na koji način trebamo obratiti i da li uopće više?
 13. Arhitek/projektant nije izradio pozitivni projekt

  Nema pomoći, nitko baš...?
 14. Pozdrav, namjeravamo graditi kuću te smo angažirali projektanta koji je u svojoj ponudi naveo među inim da će izraditi idejno rješenje prema slijedećem: -ANALIZA PROSTORNO PLANSKE DOKUMENTACIJE I MOGUĆNOSTI GRADNJE -PROJEKTNA SKICA OSNOVNOG RASPOREDA PROSTORA I VOLUMENA BUDUĆE GRAĐEVINE -SITUACIJA GRAĐEVNE ČESTICE, TLOCRTI, PRESJECI, PROČELJA -ANALIZA KONSTRUKCIJE GRAĐEVINE I ODABIR KONSTRUKTIVNOG MATERIJALA -ANALIZA UŠTEDE TOPLINSKE ENERGIJE I ODABIR SUSTAVA TOPLINSKE IZOLACIJE -IZRADA IDEJNOG RJEŠENJA GRAĐEVINE KOJA SE NAMJERAVA GRADITI SA TEKSTALNIM I GRAFIČKIM PRIKAZOM GABARITA I NAMJENE -IDEJNO RJEŠENJE TEMELJI SE NA PROJEKTNOM ZADATKU A IZRAĐUJE SE U SVRHU ISHOĐENJA UVIJETA ZA IZRADU GLAVNOG PROJEKTA, ISHOĐENJE PREDHODNIH SUGLASNOSTI I KAO PODLOGA ZA IZRADU GLAVNOG PROJEKTA Tu prvu fazu izrade idejnog rješenja smo platili u potpunosti, a konzervatorski odjel je u prethodnoj suglasnosti, odnosno uvjetima gradnje, u svojem pismenu naveo da idejno rješenje nije prihvatljivo. Projektant kaže da može nastaviti sa radom i izraditi glavni projekt pa da tražimo građevinsku dozvolu, ali da je to na našu odgovornost, ne smatra se odgovornim ukoliko nam odbiju izdati građ.dozvolu! Smatramo da smo ga angažirali kako bismo od njega dobili pozitivno idejno rješenje i potom i glavni projekt temeljem kojih možemo ishodovati građevinsku dozvolu, a ne da ga plaćamo da samo nešto crta bez cilja. Da li je projektant odgovoran u ovom slučaju? Da li bismo trebali tražiti povrat sredstava ili dijela obzirom da svrha nije ispunjena?
 15. Konzervatorski odjel koči građevinsku

  Odlično, to smo previdjeli! Sad ćemo dalje, trazit ćemo građevinsku bez njihove potvrde. A što ako oni na koncu u fazi izdavanja građevinske dozvole izdaju negativno mišljenje?
×