Jump to content

lylette

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Evo najnoviji info za zapošljavanje invalida http://m.vecernji.hr/vijesti/sto-pitanju-zaposljavanja-osoba-invaliditetom-donosi-ulazak-eu-clanak-549285
  2. 15.06. našoj zaposlenici ističe porodiljski i trebala bi se vratiti na posao.Ima li pravo na neiskorišten godišnji iz ranijih razdoblja iskoristiti do 30.06. ili tražiti plaćeno?
  3. Evo link br 1 http://www.fond.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=127:kvote-i-zapo%C5%A1ljavanje-osi računaj ako je 400.000 ljudi zaposleno u institucijama (neki dan objavio HRT 1 na vijestima) pa prema proporciji to bi bilo oko 5% Zakoni koji reguliraju prava invalida: http://www.upim.hr/category/27/subcategory/27/78 I još jedna zanimljivost http://www.toms.hr/index.asp?pageID=4&clanrad=1&program=19
  4. Invalid ima prednost pri zapošljavanju bez obzira na ostale prijavljene...Pogledajte i članak 10. Zakona o profesinalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Čula sam neki dan da na nivou Hrvatske do ulaska u EU MORAMO imati barem 5% invalida u državnim firmama a to se odnosi i na škole i ostalo. Zajednica invalida se probudila iz zimskog sna i počinju kampanju. Taj tvoj prijatelj neka se posavjetuje sa odvjetnikom i navede mu sve ovo pa vidite a u ostalom ni novine nisu strana stvar. Pa ako on, prijatelj, je fizički aktivan zašto ne bi predavao tjelesni. Pa znate li da osoba bez 1 bubrega je 100% invalid a koliko takvih ste u životu upoznali. Manite se predrasuda o invaliditetu.
  5. thx budem vidjela što se može...javim info
  6. Rok za žalbu prema ZOUP-u je 8 dana, a onda odgovarajuće tijelo mi mora odgovoriti u roku 15 dana od primitka. Jesam li u pravu? Ovdje se radi o tome da natječaj nije imao nikakve dodatne uvjete nego ja imam prednost pri zapošljavanju prema članku 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i prednost prema članku 10. Zakona o profesinalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom (isto sam navela u zamolbi).Osoba koja je zaposlena ima par godina staža u prosvjeti ali nije invalid niti pripadnik nacionalne manjine. Znači moram tražiti rješenje jer sam dobila samo obavijest da nisam zaposlena. Ono jedna rečenica. Naravno da jesam pa kako bih inače imala pravo na žalbu ukoliko me ne prime. Jel sad uopće vrijedi da se žalim, jer znam neke cure koje su pisale žalbe pa su ih zaposlili naknadno i poništili natječaj zbog nepravilnosti u odabiru?
  7. Pozdrav svima...Evo imam jedan problemčić pa ako netko zna nek mi javi.Izvisila sam na natječaju u školi a znam da imam prednost spram osobe koju su zaposlili. Molim pomoć, kome se obratiti i kako napisati žalbu na natječaj.
  8. Vlastita potrošnja ne ide više u IRA-u a takav rn je samo dio URA-e. S tim da ako je riječ o računu za gorivo,reprezentaciju, servis npr. unesete postotak (priznati dio PDV-a 30 ili 70% ovisno o čem se radi)u polje koje Vam program traži a što se tiče konta nepriznatog PDv-a možete staviti konto troška na koji knjižite neto trošak ili u okviru tog konta napraviti analitiku 70% por.neprizn. PDV-a reprezentacija ili 30% por.nepriznatog PDV-a osobna vozila... Bitno je da kad knjižite imate npr kod reprezentacije 2200 1400 (30% pdv-a) 41800 trošak reprezentacije (30% netto) 41801 nepriznati dio troška reprezentacije(tu ide 70% PDv+ 70% netto)
  9. tko ima ovlasti potpisati izlazni račun? To po mojoj logici može i prodavatelj robe napraviti.Kako utvrditi odgovornost u takvoj situaciji? Odgovornost prodavatelja vs. odgovornost direktora. I koji zakon to regulira?Thx
  10. a gdje su bile "mačke" dok su "miševi papali papire"???????????Ovo ne razmem? :smijeh3: kaj su možda kadrovsku(pravnu) ili koju drugu službu i poslodavca I kakva je to j....a firma? eto sad se ti zamaraš detaljima.direktor je bio na službenom putu.Svi djelatnici su za vrijeme njegove odsutnosti uzeli sve iz poduzeća jer su imali ključeve od ulaza. Naravno ne bi se oni sami toga sjetili da nisu imali vođu cijele operacije. Samo za neupućene ovo nije prvo poduzeće na koje sam naišla a da je u ovakvoj situaciji.
  11. Evo zanimljivog primjera: djelatnici jednog poduzeća uzeli su sve Ugovore o radu, prijave i odjave sa sobom onog dana kad su otišli iz poduzeća.Kad su došli po otkaz Ugovora o radu uzeli su sve papire i sami sebe odjavili. Naravno ni službene mobitele nisu vratili nego su ih prodali a pretplata ide.A li to već nije problem koji mene zanima. Konkretno: kako dokazati (papirologijom) da su oni tamo uopće radili, kada nigdje nema ni jednog papirića u uredu? Jer podaci o djelatnicima se čuvaju trajno radi budućeg dokazivanja prava na mirovinu. Napomena: na telefon se ne javljaju, ne može se doći do njih.
  12. Evo ja samo znam što je meni kolega iz mirovinskog rekao da računanje staža (ono mjesec, dan, godina) ako zbrljaš nije problem jer je već sve u računalu uvedeno a i gledaju one datume od do.E sad za parcijalni staž neka ti pomogne netko upućeniji
  13. Prema Zakonu o računovodstvu kažnjivo je nedostavljanje platne liste djelatniku. Jer je to prema drugom zakonu ovršna isprava.I meni poslodavac duguje plaću ali sam riješila da to zaboravim, jer stvarno nemam više živaca slušati nekompetentne ljude na rukovodećim mjestima.
  14. Hvala na odgovoru. Mislila sam upravo na ovo što ste mi odgovorili.Jasne su mi odredbe ZOR-a tako da nesklapanje bilo kakvog ugovora ne dolazi u obzir. Znači Ugovorom o djelu određuju se poslovni odnosi prema nadničarima. Thx.
  15. Evo jedno konkretno pitanje: zaposlili bismo više djelatnika da nam pomognu odraditi normu u proizvodnji. da li je i kako moguće ne sklapati sa njima ugovor o radu jer će biti zaposleni samo dan-dva ili sat dva a opet da budemo sigurni kada inspekcija dođe?THX
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija