Jump to content

tiha78

Korisnik
  • Broj objava

    81
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je tiha78 objavio

  1. Prijateljica nije šutjela i čekala, slala je požurnice, svaki put je bio odgovor "čekajte". Ima prepisku s CZSS-om. Da nije bila uporna, ne bi ni dobila rješenje s datumom 02.02.2024. Kako znate da će dobiti zaostatke od 01.01.2024. kad je "vještačenje" odrađeno 02.02.2024.?
  2. Ne radi se o meni, nego o mojoj prijateljici koja je gluha od rođenja i jedno vrijeme je bilo da gluhe osobe imaju 70% TO oštećenja a onda je trebalo 2016-e kada se promijenila Uredba o vještačenju povećati na 100% TO. Za ovo novo rješenje ju nisu vještačili. Radi se o tome da je ona predala 18.10.2022. zahtjev za preispitivanja prava jer je saznala da ima pravo na povećanje TO na 100% i povećanje doplatka sa 420 kn na 600 kn. Sve gluhe osobe u 99% slučajeva su dobili nova Rješenja o povećanju TO i doplatka i zaostatke od dana predavanja zahtjeva. Tako da ne vidim problem zašto ona ne bi mogla dobiti zaostatke? Drugi problem je ako joj se priznaje pravo od 02.02.2024., onda će najvjerojatnije ID biti priznat tek od 02.02.2024. a ne od 01.01.2024. Jel to u redu? Nije. I to je ok, ali ovdje ne govorim o ID-u. Ali ako je razvidno da se pogoršalo stanje, onda su joj trebali priznati pravo od 18.10.2022. Ali nisu joj isplaćivali više nego što je trebalo. Dobivala je 420 kn, a trebala je 600 kn.
  3. Poštovani, stiglo je rješenje za gore navedeno pravo te molim za jedno pojašnjenje. Naime, u rješenju piše da se pravo priznaje od 02.02.2024., dok je datum pokretanja postupka 18.10.2022. Upitom pravnici u CZSS-u je rečeno: "Rješenjem ovog tijela, ................................ priznato Vam je pravo na doplatak za pomoć i njegu u smanjenom opsegu (II. stupanj). 18.10.2022. godine otvoren je postupak utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za priznavanje prava na doplatak za pomoć i njegu te je proveden postupak vještačenja u kojem je došlo do promjene te Vam je utvrđen III. stupanj oštećenja. Sukladno članku 139. stavku 1. Zakona o socijalnoj skrbi, ako korisnik nakon promijenjenih okolnosti i nadalje ispunjava uvjete za korištenje prava u manjem ili većem iznosu od već priznatog prava, pravo u izmijenjenom iznosu priznaje se s danom nastanka promijenjenih okolnosti. U Vašem slučaju promijenjenu okolnost predstavlja novi Nalaz i mišljenje Zavoda za vještačenje od 2.2.2024. godine. Žalbu na rješenje možete izjaviti u roku od 15 dana od dana preuzimanja rješenja." Mišljenja sam da nisu u pravu jer po ovome ispada da je osoba zakinuta za veći doplatak od dana 18.10.2022. do vještačenja na koji nije mogla utjecati kada će se ono obaviti. Molim Vas za pomoć za pisanje žalbe u smislu smjernica kako pobiti ove navode. Hvala!
  4. Poštovani, da li je potreban prijevod sudske odluke ako dijete od 15 godina putuje van RH i EU s roditeljem koji ima samostalnu roditeljsku skrb te ga zastupa prema čl. 100. st. 1. OZ-a? Jedino što sam našla o kontroli jest: U slučaju maloljetnika s pratnjom, službenik provjerava imaju li osobe koje prate maloljetnike roditeljsku skrb nad njima, posebno kada su maloljetnici u pratnji samo jedne odrasle osobe i kada postoje ozbiljni razlozi za sumnju da su možda nezakonito odvojene od skrbi osobe (osoba) koja (koje) zakonito ostvaruje (ostvaruju) roditeljsku skrb nad njima. U tom slučaju, službenik provodi daljnju istragu u svrhu otkrivanja bilo kakve nedosljednosti ili proturječnosti u danim informacijama. Na sudu postoji nekakav međunarodni obrazac, ali s obzirom na štrajk, ne mogu dobiti nikakvu informaciju. Hvala
  5. Pozdrav, moj je savjet da si uzmete odvjetnika i pokrenete tužbu za ostvarivanje samostalne skrbi. Istina da košta, ali isplati se. Prošla sam nešto slično, ali bez droga i alkoholizma, i evo dobila sam samostalnu skrb. Sretno!
  6. Ne razumijem, mislim da sam odgovorila na pitanja?
  7. Ok hvala, ali me i dalje zanima odgovor na pitanje:
  8. Piše: Poziva se Financijska agencija da izda nalog banci da izvrši nalog u visini potrebnoj za izvršenje osnove za plaćanje.
  9. odvjetnik je podnio sudu prijedlog za ovrhu na temelju pravomoćne i ovršne presude suda radi neispunjenja obveze, a koji je sud dostavio u Finu nemam rješenje za HZMO, dobit ću svu dokumentaciju kad mi odvjetnik vrati
  10. Ovrhe je dostavio sud na temelju rješenja o ovrsi koji je dostavio odvjetnik. Kako s HZMO-a nisu uplaćivali cijeli iznos uzdržavanja onda je pokrenuta ovrha u Fini.
  11. Pozdrav, preplaćen je iznos uzdržavanja i želim napraviti obustavu u Fini i HZMO. 2019. godine sam pokušala napraviti sporazum da podmiri dug te nastavi uredno plaćati i da povučem ovrhu, na što je odvjetnik od bivšeg partnera izjavio da ništa od sporazuma jer bivši ima još nekoliko ovrha i ako povučem svoju ovrhu, poslije se neću moći naplatiti pa kao žao mu da dijete ništa ne dobiva. Kako su bili moratoriji zbog pandemije, u jednom trenutku je na račun sjeo veći iznos i došlo je do preplaćenog iznosa, dok svaki mjesec HZMO i dalje uplaćuje dio iznosa uzdržavanja. Kako sam čitala da mogu dobiti kaznenu prijavu radi stjecanja bez osnove kao i obvezu da vratim preplaćeni iznos, htjela sam napraviti obustave, no rečeno mi je da obustave mora dostaviti sud. Kontaktirala sam odvjetnika da napravi podnesak sudu za obustavu, međutim predložio je da se napravi sporazum o nevraćanju preplaćenog iznosa. Po par mjeseci su trajali dogovori, dok sam u međuvremenu saznala da takvi sporazumi nemaju pravnu težinu nego da je bolje na sudu tražiti odluku o povlačenju s tim da se preplaćeni iznos uračuna u buduće obroke do sravnavanja duga. Predložila sam odvjetniku da tako napravi, no odgovorio mi je da osjeća dozu nepovjerenja s moje strane i da time suradnja više nije moguća, kao i da ovo što sam predložila jednostavno nije moguće na taj način realizirati jer nema zakonskog uporišta te će mi vratiti predmet. Zanima me da li mogu sama napisati podnesak sudu da izvrši obustave i tražiti da se preplaćeni iznos uračuna u buduće obroke do sravnavanja duga? Hvala
  12. zasto bi bio ostecen ako ne placa doprinose za vrijeme neplacenog?
  13. Dakle, mogu birati od čega mogu naplatiti alimentaciju? Mirovina, naknade, auto... ? Obustava uzdržavanja je vršena Rješenjem o ovrsi preko HZMO prije 10-ak godina te sam mislila da se nešto promjenilo u međuvremenu. Za Finu je dovoljna sudska presuda. Pošto obveznik uzdržavanja ima u cijelosti zaštićeni račun, preko Fine se nikad neću naplatiti.
  14. Poštovani, donesena je presuda za povećanje alimentacije. Upitom u HZMO da dostavu dokumentacije jer su se promijenile okolnosti, dobivam odgovor "potrebno je dostaviti pravomoćno Rješenje o ovrsi u kojem je navedeno da Zavod provodi obustavu iz mirovine korisnika i u kojem iznosu". Ono što me zanima, čemu rješenje o ovrsi kad postoji sudska presuda? Postoji li način da se donese rješenje o ovrsi bez odvjetnika? Hvala
  15. Pozdrav, otišla sam na sud i u pisarnici su rekli da je sutkinja morala iskazati klauzulu ovršnosti kad i klauzulu pravomoćnosti. Na licu mjesta sam ponovo predala zahtjev da se ta klauzula iskaže, no od tada nema promjene u e-predmeti (22.05.). Što dalje? Da li neiskazivanje klauzule utječe na rok zastare? Postupak je pokrenut 26.08.2016.. Hvala
  16. Pozdrav, poslana je požurnica i uvidom u e - predmet je iskazana klauzula pravomoćnosti ali ne i ovršnosti. Treba li čekati neki rok ili opet slati požurnicu?
  17. Ok, ali mi je rečeno da se iskazivanje klauzule ne može napraviti jer druga strana nije dobila pismeno. Sad ne znam zašto je to toliko bitno kad je potvrđena presuda sa Županijskog.
  18. Poštovani, doneseno je rješenje za uzdržavanje djeteta koje je potvrđeno dana 25.02.2020. na Županijskom sudu. Koliko znam, rok za pravomoćnost i ovršnost je 30 dana. Budući da je rok prošao, zvala sam pisarnicu da saznam u kojoj je fazi da se pravomoćnost napravi. Rečeno mi je da je vraćena dostava od druge strane (odvjetnika) i da kontaktiram sutkinju da ponovi dostavu. Sutkinja je kontaktirana i rekla je da će ponoviti dostavu, ali i da postoje rokovi za pravomoćnost pa da se ne brinem te prekinula poziv. Od tada je prošlo dva tjedna, nazovem ponovo pisarnicu i tamo kažu da nije ni poslana druga dostava, tj da je u redu čekanja da se to pošalje. E sad, ono što me najviše zanima - ako se i drugi put vrati dostava, što dalje? Zvati opet i ganjat da se pravomoćnost napravi? Koji su točni rokovi za to? Hvala.
  19. Poštovani, da li netko zna koji je rok za rješavanje žalbe na Županijskom kad je riječ o uzdržavanju djeteta? Nailazim da rokove od 3 godine, ali to je predugo budući da se radi o uzdržavanju. Hvala!
  20. Poštovani, izrečena mi je opomena od Prekršajnog suda za prebrzu vožnju i troškovi 300kn. Koliko traje ta opomena? Hvala
  21. i stručnjaci su nekad upitni... sve mi je to jasno, ali upoznata sam s oduzimanjem roditeljske skrbi i to mi je davno u startu objašnjeno i nije mi namjera oduzimanje, ali se treba zapitati zašto je dijete čupalo kosu na spomen odlaska ocu i zadnja situacija od prije par tjedana kad smo sreli oca da je pobjegao u auto. kad god sam pitala bivšeg o čemu se radi i šta se zbiva kod njega da dijete tako reagira, odbrusivao mi šta imam znati. sve to u CZSS-u znaju ali mi ne vjeruju.
  22. hm, nisam nigdje rekla da se ocu oduzima roditeljska skrb. timska obrada se provodi jer je dijete samo izjavilo da ne želi viđati oca i njemu osobno i djelatnicama CZSS-a, te me otac prijavio, a otac se javi da bi vidio dijete kad je njemu zgodno mimo presude. dijete nije glupo, ide u školu i sam vidi da ovo nikome ne donosi dobra, niti se itko osjeća ugodno zbog cijele situacije u koju nas je doveo otac osobno. hvala na odgovorima.
  23. kod svoje žene a njega nema cijeli dan. ako u presudi piše druženje s ocem, onda je to druženje s ocem a ne pokupi ga i ostavi ga kod nekoga drugog. mislim da je to dovoljna trauma za malo dijete i opravdano što je starije da ne želi ići. ako vi smatrate drugačije, onda stvarno ne znam.
  24. nije normalna situacija da ga otac preuzme i ostavi ga kod svojih, citiram dijete: 'ne osjećam se da sam u svojoj obitelji, samo čekam tatu da dođe po mene da me odvede mami', trpio je dok je bio manji a sad će imati uskoro 11 godina i nakon što me bivši fizički napao i bio tome svjedok, definitivno više ne želi k njemu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija