Jump to content

Isidora

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala Vam svima puno sto ste mi pomogli sa ovim savjetima
  2. Raspitala sam se i dobila odgovr da su u Bih vaze isti zakoni kao i u RH jer su nasljedjeni iz bivse Jugoslavije. Da sad objsnim za tuzbu: majku ,brata i mene tuzi ta polusestra koja hoce da joj isplatimo 100.000 eura na ime njenog djela imovine.Imovina je podjeljena nakon smrti oca na -1/2 na majku,1/2 majku ,brata i mene. stvar je u tome da je svoj dio majka poklonila bratu i meni,a sad je na sudu i taj poklonjeni dio predmet njene tuzbe.ZAR ONA MOE TRAZITI DIO KOJI JE NAMA poklonila nasa mjaka? I taj spor kojim ona trazi tih 100.000 eura traje 25 godina,sa prekidom od nekoliko godina u vrijeme rata.
  3. Hvala na odgovoru--sad sam sa bratom provjerila papire---i imovina je i podjeljena onako kako ste vi napisali-1/2 na majku 1/2 na majku,brata i mene. Majka je sav svoj dio poklonila bratu i meni ,a na sudu se i taj poklon moje majke hoce podjeliti i na tu polusestru. E to me zanima,zar ta majcina 1/2 imovine koju je nama poklonila moze biti predmet spora (a nazalost U BiH sve je moguce).
  4. Jos me zanima da li ta moja polusestra ima pravo traziti dio djela koji je meni i bratu poklonila nasa majka(svoju trecinu). Nama je jedan odvjetnik savjetovao da sada majka tuzi nas da joj vratimo taj polonjeni dio? Da li je to potrebno?
  5. ocinstvo je utvrdjeno vrlo brzo poslije rodjenja tog djeteta, ali proces oko podjele imovine traje vec 25 godina.Procitala sam u djelu zakonski rok-koji ste mi Vi preporucili-da se moze traziti i naknada zato sto postupak toliko traje,pa cu pokusati i to. A jos da Vamkazem da je moj brat na sudu rekao sutkinji da smo mi toj polusestri spremni dati cetvrtinu kuce i zemlje sto posjedujemo ali oni traze 100.000 eura od nas--nece tu cetvrtinu. Mozete zamisliti(sad cu biti malo prosta) da ja i brat moramo 25 godina trpjeti i placati zato sto se nas otac kurvao,kad je nama bilo 11 i 12 godina. Jednom rjecju katastrofa.
  6. Veteranu zelim da Vam se zahvalim na odgovoru puno ste mi pomogli.Da jos dodam da sam iz BiH,da je ta polusestra rodjena pola godine nakon oceve smrti, a do tada je vec imovina bila podjeljena na 3 djela.to je bio prije 25 godina,i to je bio jedinstven slucaj u bivsoj Jugoslaviji da je na osnovu svjedoka dokazano ocinstvo. I taj slucaj je jos uvjek na sudu,punih 25 godina . Hvala jos jednom.
  7. Zar nema nitko da mi bar da svoje misljenje o ovom slucaju?
  8. Nakon smrti mog oca ,pojavila se neka zena koja je tvrdila da mu je bila dugogodisnja ljubavnica mog oca ,i da je sa njim rodila tu curicu.Ta djevojcica jerodjena 3 mjeseca poslije njegove smrti. I na osnovu iskaza njenih prijtelja sud je donio odluku da je ona kcer mog pokojnog oca. Gore sam objasnila da je i odvjetnik iz St rekao da je to jedinstveni slucaj u Jugoslaviji. Ja sam tada imala 12 godina. Danas me uopce ne zanima je li mi ona polusestra ili nije,nikad se nismo vidjeli i nadam se da necemo,ali me itekako zanima kako ce slucaj zavrsit. vec 25 godina taj slucaj traje.
  9. Jos da malo pojasnim ,pa mozda mi neko i pomogne.Predmet tog naseg spora sa polusestrom je oceva kuca i zemlja,koju smo naasljedili majka ,brat i ja. Ali stvar je u tome da je poslije oca ostalo toliko dugova da smo pola zivota nas troje proveli vracajuci ih. Za vecinu toga imamo i pismene dokaze.e sad mene zanima da li ona ima pravo na dio koji je u ostavinskoj raspravi pripaao majci i koji je ona poklonila bratu i meni, i kakve su su moje i bratove sanse ovom procesu. Da napomenem da vise nemamo ni odvjetnika jer smo uzalud placali sve ove godine, a i zna se kakvo je stanje u BiH--ko im vise para ima i vece sanse da pobijedi. Unaprijed hvala na bilo kakvoj pomoci.
  10. Polusestra je rodjena nakon oceve smrti, i na osnovu svjedoka je dokazano ocinstvo.Presudu je potvrdio drugostupanjski sud BiH. Nas odvjetnik je bio pokojni Radoje Korlet iz Splita, koji je izjavio da je to jedinstven slucaj u Jugslaviji. Ocinstvo je dokazano 1983g. ali postupak o podjeli nasljedstva se jos vodi.
  11. Imam jos jedno pitanje ako minetko moze pomoci; Nakon smrti moga oca ,njegova imovina se podjelila na 3 djela-na majku,brata i mene. Majka je svoj dio poklonila bratu i meni.Sada nasa polusestra,koja se rodila poslije oceve smrti trazi svoj dio.Da li ona ima pravo na ovaj dio koji je majka poklonila bratu i meni? Unaprijed hvala.
  12. Molim Vas da mi pomognete sa odgovorom, kome ili kojim se sluzbama mogu zaliti zbog nezadovoljstva sudskim procesom koji traje 25 godina.Unaprijed hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija