Jump to content

ro-la

Korisnik
 • Broj objava

  68
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Oporuka i njeno neizvršavanje

  Hvala Matrix.
 2. Oporuka i njeno neizvršavanje

  Poštovani, Hvala na preciznom odgovoru. Dakle ako legatar ne želi iz nekog razloga provesti potrebne radnje iz oporuke a za što je ovlašten, preostaje jedino sudsko potraživanjetj. tužba. Ako sam to dobro shvatio.?
 3. Molio bih ako netko zna, što činita kada nakon sudskog rješenja u kojem je potvrđena opuruka u kojoj stoji da jedan od naslijednika (izričito imenovan u oporuci) u potpunosti ili djelomično ne provede. Naime, nakon smrti jednog roditelja koji je ostavio opuruku, izričito stoji da jedno od njene 4 -tvoro djece je dužno odmah po provođenju sudskog postupka i potvrde vjerodostojnosti pisane oporuke, prodati određeno zemljište (točno navedeno u oporuci) i dobiveni iznos staviti na račun, te novac u jednakim omjerima rasporediti na unuke pokojnika, u jednakim omjerima, kada navrše 18 godina (punoljetnost). Kako ustanoviti da li je zemljište prodano, po kojoj cijeni, koliki je iznos na tom računu, i kako prisiliti osobu ovlaštenu za provedbu oporuke da ju i provede kako je naloženo u oporuci, pošto su sada već svi unuci (nasljednici po tom dijelu) punoljetni. Unaprijed hvala
 4. Porez na prvu (i jedinu) nekretninu

  Od troškova koje sam imao platio sam solemizaciju kredita 1200 kuna i kasnije ovjeru kupoprodajnih ugovora 300 tinjak kuna. Nije problem da li je 4% od prodajne cijene stana, već što po zakon ako se otkupljuje stan u kojem živiš i koji je u najmu, a Ugovor o najmu definira zaštičenu najamninu tada se ne plaća navedenih 4% poreza na kupovinu nekretnine. Unatoć svim tim saznanjima porezna je donjela rješenje o plačanju poreza za kupovinu nekretnine.
 5. 2017 godine dobio sam otkup stana preko Min branitelja tj. preko HPB kredit na 20 godina. Od 2003 godine sam bio u najmu tog istog stana kao zaštičeni najmoprimac, prvo od strame MORH-a a kasnije Min. branitelja. Nakon svih ovjera, potvrda, javnih bilježnika (troškovi koje nitko ne spominje a postoje kod "povlaštene" kupnje stana) dobio sam da moram i platiti porez za kupovinu nekretnine u iznosu od 7.500 kuna. Uložio sam žalbu pošto sam stan počeo otkupljivati kao zaštičeni najmoprimac pozivajući se na članak 13. stavkom 5. Zakona o porezu na promet nekretnina (NN 115/2016) precizno je definirano tko ima mogućnost biti oslobođen od plaćanja – Citiram članak 5. u cijelosti - "Građani koji kupuju stambenu zgradu ili stan (uključujući i zemljište) na kojem su imali stanarsko pravo ili uz suglasnost nositelja stanarskog prava prema propisima kojima se uređuje prodaja stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Isto vrijedi i za zaštićene najmoprimce koji kupuju stambenu zgradu ili stan u kojem stanuju na temelju ugovora o najmu." U usmenom razgovoru sa poreznim referentom rečeno mi je da je upitan moj ugovor sa Min. branitelja u kojem stoji da je zaštičena najamnina ali je ugovor sklopljen na dvije godine pa je to po njima sporno??? Da li je netko imao kakva slična iskustva i što raditi ako mi odbiju Žalbu u poreznoj?
 6. Rad uz mirovinu

  Sve oko ove teme je najbolje pitati u Mirovinskom kod pravnik. Moje osobno iskustvo u vezi mirovine i rada: HRVI sam 30%, umirovljen iz MORH-a kao DVO po članku 11. (profesionalna nesposobnost za rad). Mirovina 3.500 kuna (po zakonu ne može manje). Zaposlio se i tako radim već 2 godine. Mirovina je smanjena za otprilike 1/3 (od 3.500 kuna ja dobijem 2.270 kuna). Plaća je kakva je pošto radim na satnicu svaki mjesec je drugačija. Poslodavac kod kojeg radim uredno uplačuje sva davanja ( mirovinski prvi i drugi stup, naknade za nezaposlene i sve ostalo). Kada prestanem raditi vrača mi se mirovina, s time da pošto sam radio više od godinu dana bez prekida mirovinsko je dužno ponovno napraviti izračun jer se uplačivalo dodatno u mirovinsko pa bi po njihovom tumačenju trebala biti nešto veća, kao i kada steknem uvijete za starosnu (sa 65 godina) biti će mi nešto uvečana mirovina obzirom na drugi stup mirovinskog (ako do tada taj stup mirovinskog bude i postojao).
×