Jump to content

penava

Korisnik
 • Broj objava

  240
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Buka kafića u stambenoj zgradi

  Sprijatelji se s policijskim sluzbenicima koji obicno rade nocnu smjenu, i neka se slucajno nadju u blizini u 00:31 koji put u mjesecu. Kazne za ugostitelje su takve da im se nece isplatiti nastaviti krsiti radno vrijeme. To i dalje ne rjesava problem buke, ali barem ces imati tisinu u nocnim satima.
 2. Kazes da se vecina zali? Izvlastite ih, po vasoj prici mi se cini da su se stekli uvjeti za prisilno izvlastenje. Pogledajte clanke 98 i 99: https://www.zakon.hr/z/241/Zakon-o-vlasništvu-i-drugim-stvarnim-pravima
 3. Kazneni & Prekrsajni Postupci/Sudovi

  Odgovor na prvo pitanje - razlika izmjedju prekrsajnog i kaznenog postupka - jedni i drugi postupci sankcioniraju ponasanje koje povredjuju drustveni poredak. Hrvatsko zakonodavstvo razlikuje lakse prijestupe (prekrsaje) i teze (kaznena djela). S obzirom da su kazneni postupci skupi i kompliciraniji, a nema smisla, karikiram, voditi jedan takav kompliciran postupak za svako mokrenje "iza konja" ili parkiranje na trotoaru, ta dva zakonodavstva su razdvojena. Danasnji prekrsajni postupci su vise slicni upravnim postupcima koji se brzo rjesavaju i smatra se da ta razina osigurava dovoljnu zastitu drustva. To nije slucaj u kaznenim postupcima, koji zbog djela koji u svojoj naravi mogu ostaviti teske i dugotrajne posljedice i po ostecenika i po okrivljenika i zbog toga se vode na nacin koji osigurava visoku razinu pravne sigurnosti. Drugo se pitanje moze postaviti ima li smisla kazneno sankcionirati neka djela poput klevete, uvrede i sramocenja, odgovor na to pitanje mogu dati pravnici i sociolozi, zakonodavstvo se stalno razvija i prilagodjava drustvu.
 4. Građansko uhićenje

  Takodjer ne treba smetnuti s uma da jednako kako policija prvenstveno pazi na svoju sigurnost i sigurnost ostalih gradjana, tako treba postupati i gradjanin. Bolje je obavijestiti policiju kao sto Drot kaze da se ne bi ponovio slucaj Dragutina Golika, pokoj mu dusi.
 5. Dolazak do novca u banci iz inozemstva

  Kontaktiraj banku ali vjerojatno budes morao doci osobno. Meni se slicno desilo, samo u PBZ-u, transakcija je sjela na zamrznuti racun pa sam morao otvoriti novi (stari se nije mogao vise aktivirati) i nakon par dana su mi prebacili novce.
 6. Naplačivanje carine koja je ukinuta

  Ovo sto se tebi naplacuje je PDV i troskovi poste zbog poreske deklaracije, nema veze sa carinom. PDV se placa na proizvode kupljene izvan EU, puno drzava clanica je do prosle godine bilo nemarno s deklaracijama, pa su propisi poostreni.
 7. RAČUN IZ BOLNICE

  Svaki pojedinac je sam odgovoran da se prilikom raskidanja radnog odnosa a ukoliko ne ostvari novi, sam prijavi na HZZ i ostvari pravo na osiguranje kao nezaposlena osoba na teret HZZ-a. Turisti su duzni nositi vazecu europsku zdravstvenu iskaznicu. Ono sto bi ja pokusao na tvom mjestu, iako su male sanse jer si sam kriv, ali vrijedi probati, otici na HZZO i pokusati ih pridobiti da podmire racun: https://www.hzzo.hr/obvezno-osiguranje/naknada-troskova-koristene-zdravstvene-zastite/
 8. Rad u Sloveniji - olakšice

  Ili i dalje zivite u Zagrebu i imate tamo adresu, ili iznajmite/kupite stan u Sloveniji i tamo prijavite adresu. Sve ostalo nije u domeni zakonitog, uz moguce posljedice i za vas i za onog koji bi vas fiktivno prijavio na svoju adresu.
 9. Odjava iz hr

  Vozacku mozda ne mora mijenjati, ovisi o kojoj se zemlji radi.
 10. Podatci za upis u klub

  Stupanjem Opce uredbe o zastiti podataka imas pravo znati na koji nacin se tvoji osobni podaci razmjenjuju i s kime, ovakva formulacija "s drugim subjektima" je nedovoljna. Svaka privatna i pravna osoba koja obradjuje podatke mora voditi tzv. "registar registara" (poglavlje IV, clanak 30 OUZP) i u svakom trenutku znati gdje i na koji nacin se podaci obradjuju, cesto se radi o tzv. informacijskim uslugama "u oblaku" gdje se osobni podaci prenose trecoj strani, izvrsitelju obrade. U takvim slucajevima mora postojati ugovo sa izvrsiteljem (poglavlje IV, clanak 28 OUZP). Pitaj u klubu tko su ti "drugi subjekti". U tvoje ime ne mogu raditi ono sto zele, samo ono na sto si dao pristanak.
 11. Probaj prvo ljudski, kako si i sam rekao razgovarati sa vlasnikom. Sljedeci korak je veterinarska inespekcija
 12. Tako je, mislim prekrsaj je nesporan, ali... ako ti se da, napisi dopis prema Zagrebparkingu i pitaj zasto je vozilo premjesteno, pa posalji ovdje odgovor kad i ako odgovore
 13. Ozljeda pjesaka

  A hitna je vjerojano obavijestila (jesu li poslali "crveni papir"?)
 14. Ako je u katastru zelena povrsina ona je zelena povrsina, nema veze sto nema trave, (sljunak nije nitko nasuo nego je tamo takvo tlo). Jedino sto bi moglo biti sporno jest premjestanje jer vozilo nije nikome smetalo, trebali su napisati kaznu i ostaviti vozilo tamo gdje je. Ne znam doduse je li itko ikada uspio sa takvom zalbom (ja jesam jednom ali bila je druga situacija, nije bila zelena povrsina). Gledaju li komunalni redari kroz prste zagrepcanima, ne znam, moguce je svasta (ali nije razlog za zalbu).
 15. Prometna nesreća

  To nema veze, mogao je biti i osobni automobil, ako je ona uzrokovala nezgodu kriva je bez obzira. Automobil bi jedno platio kaznu za kretanje nepropisnom trakom.
×