Jump to content

Vivens

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim pomoć. Šta poslodavac treba poduzeti kad pošalje radnika na rad u inozemstvo na posao od tri mjeseca u Srbiju. Koliko znam treba tamo izvaditi potvrdu o privremenom boravištu radnika i tražiti radnu dozvolu? Kako? Da li je u RH to izaslani radnik i dali njegovu plaću treba uvećati za 20% za plaćanje doprinosa u RH? Da li po novom ID obrascu treba za tog radnika poseban ID sa identifikatorom br.6?
  2. Pozdrav svima! Imam jednu nedoumicu pa bi vas molio pomoć. 2008.g. otvorio sam firmu, položio 20.000,00 kn temeljnog kapitala. Nakon 1.mj. unio sam svoju nekretninu (zemljište koje sam kupio prije 2,5 g. i platio porez 5%)u firmu na povećanje temeljnog kapitala i dobio Rješenje od trgovačkog suda. Naravno morao sam platiti revizora da procijeni zemljište, te se javila razlika između kupovne cijene i vrijednosti zemljišta na dan stavljanja u firmu na temeljni kapital.Ja sam prokljižio samo povećanje tem.kapitala na 9 i zemljište na dugotrajnu imovinu na 0 (da li trebam proknjižiti i ugovor kada sam kao fizička osoba kupio zemljište?).Zanima me kako da postupim sada kod podnošenja porezne prijave PD. Moram li platiti kakav porez na tu razliku budući je od kupovine i stavljanja zemljišta u firmu prošlo 2,5 godine a ne 3.g. Još sam zaboravio napomenuti da kod kupnje zemljišta prije 2,5 g.na ugovoru ima više čestica od jednog istog prodavatelja. Kakav je slučaj s tim jer koliko znam da se ne smije otuđiti više od tri čestice u roku od 5.g.
  3. Mišljenje sam tražila prije tri mjeseca i još ništa ne odgovaraju. Bojim se da neću uspjeti. Na mojoj poreznoj tvrde da preneseni gubitak od dohotka ne mogu oduzeti od dobiti već samo od dohotka od kojeg je i nastao (čl.17.Zakona).
  4. Prilikom prelaska dohodaša u dobitaša predao sam početnu bilancu u kojoj je bio vidljiv gubitak. Prilikom predaje PD obrasca taj gubitak sam upisao na redni broj 37 i to je bilo u redu do 2008. godine kada je u poreznu došla neka nova gospođa koja izvlači unatrag sve porezne kao moja (prelazak dohodaša u dobitaša) i kaže da na tom broju 37 ne može biti preneseni gubitak od obrta (gubitak od obrta može se odbiti samo od dohotka od kojeg je i nastao),jer na broju 37 ide preneseni gubitak od dobiti (čl.17.Zakona). Na moje pitanje referentici za prelazak natrag u dohodaša odgovorila je da ne mogu dok ne istekne 5.g.(a 2006.g. sam postao dobitaš). Još čekam mišljenje središnjeg ureda, ali ne nadam se ničem dobrom.
  5. Molim pomoć za slijedeći slučaj: 2005.g. sam kao obrtnik dohodaš predao na kraju godine poreznu prijavu DOH sa prikazanim gubitkom. U 2006.g. sam po sili zakona morao prijeći na dobitaša te sam na kraju godine predao poreznu prijavu PD u kojkoj sam priznao i odbio gubitak iz 2005.g. Sve je bilo u redu do ove godine kad su me sa porezne nazvali i rekli da gubitak od dohotka ne mogu odbiti od dobiti, ali da ne znaju kamo da taj gubitak stavim već da tražim mišljenje središnjeg ureda koje još uvijek čekam. Da li je netko imao takav slučaj i da li se mogu, ako mi ne priznaju gubitak, vratiti na dohodaša pošto nemam skoro nikakvog prometa? Molim ako netko nešto zna o tome, pošto je kraj godine.
  6. 2005.g.sam prikazao gubitak u obrascu DOH kao obrtnik dohodaš. U 2006.sam po sili zakona morao prijeći na dobitaša te sam na kraju godine podnio obrazac poreza na dobit u kojem sam prenio gubitak iz 2005. i odbio ga. To je sve bilo u redu do ove godine kad su me sa porezne zvali i rekli da gubitak od dohotka ne mogu prenesti i odbiti od dobiti.Na moje pitanje kuda da stavim taj preneseni gubitak još uvijek nema odgovora.Da li je netko imao takav slučaj, da li da se ako ništa drugo pokušam vratiti na dohodaša pa tako probam riješiti taj gubitak? Unaprijed zahvaljuem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija