Jump to content

facuk

Korisnik
  • Broj objava

    26
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Sa 1.1.2023. odoh u starosnu za dugogodišnjeg osiguranika. Izračun mirovine mi je u privitku i pripada mi najniža, znaći stavka 12. Ako nastavim sa novim ugovorom o radu do 4h, dali imam pravu i dalje na tu najnižu mirovinu ili ovu iz stavke 9. Ili stavke 11. sa dodatkom. Tražio sam taj podatak sa tražilicom ali nisam ga pronašao. Hvala znalcu na eventualnom odgovoru.
  2. Pozdrav. Evo izgleda da ću dogurati do tog 1.1.23. za mirovinu sa dugogodišnjim stažem (60-41). Poslodavac me nagovara da ostanem makar na pola radnog vremena. Međutim, neznam dal imam onda pravo na minimalnu mirovinu koja je veća od moje računske ili kako bih je već nazvao. Isto ako odem u morovinu na koliki iznos otpremnine neoporezivi mi može poslodavac isplatiti, s obzirom da dam kood njega 5 punih godina, a tek zadnje dvije na neodređeno. Ako netko može pomoći. Hvala. Pozdrav. Evo izgleda da ću dogurati do tog 1.1.23. za mirovinu sa dugogodišnjim stažem (60-41). Poslodavac me nagovara da ostanem makar na pola radnog vremena. Međutim, neznam dal imam onda pravo na minimalnu mirovinu koja je veća od moje računske ili kako bih je već nazvao. Isto ako odem u morovinu na koliki iznos otpremnine neoporezivi mi može poslodavac isplatiti, s obzirom da dam kood njega 5 punih godina, a tek zadnje dvije na neodređeno. Ako netko može pomoći. Hvala.
  3. Citat iz mirovina hr. "Najniža mirovina je određena 100-postotnom visinom aktualne vrijednosti mirovine (AVM) u trenutku umirovljavanja za svaku godinu radnog staža, osim za korisnike invalidskih i obiteljskih mirovina, kada se ona računa na temelju vrijednosti AVM-a za 40 godina staža. Pravo na najnižu mirovinu nemaju umirovljenici koji rade na dulje od pola radnog vremena ili obavljaju samostalnu djelatnost." Ispričavam se. Iz ovog citiranog teksta sam shvatio da nemam pravo na najnižu mirovinu, a iz tog teksta proizlazi da ako nastavim raditi 4h u mirovini da imam pravo na najnižu mirovinu koja je viša od moje, jel to tak il ne. Hvala.
  4. Poštovani, s obzirom da sam bio10 godina i 7 mjeseci obrtnik od ukupno 41 g staža dali mi se i te godine obrta množe sa AVM ili za te godine nemam pravo na najnižu mirovinu, s obzirom da mi je ona povoljnija, kao što je vidljivo iz mojih prijašnih scanova. Hvala.
  5. Poštovani, molim savjet. Kao što je vidljivo iz prijašnje moje komunikacije sa Vama, pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika stićem po mojem izračunu 24 ili 25. 12. ove godine(41 g. staža). Znači za 5,5 mjeseci. Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za starosnu mirovinu poslao sam putem e-gradjanin još u veljači. Nikakav odgovor nisam dobio. Poslao sam naknadno upit o predmetu i opet ništa. A valjda ima još vremena. Interesira me takodjer još nešto. S obzirom na neke nedavne mirovinske zakonske promjene, dali ima kakve razlike u datumu za odlazak u mirovinu. Dakle uvjete stićem na Božić ali mogu ja i sa 1. siječnja ili 10. ako je povoljnije za mene (pošto se radi o drugoj godini). Molim savjet, da se poslije ne tuckam po glavi. Hvala
  6. "Najbrojnija skupina umirovljenika koji rade do polovice punog radnog vremena su stručnjaci i znanstvenici (2 776), a nakon njih čelnici i članovi zakonodavnih tijela, čelnici i dužnosnici državnih tijela i direktori (2 313) te inženjeri, tehničari i srodna zanimanja (2 233). "- citat iz faktografa od srpnja 2021. Vrlo interesantno. Zato pripadnici mojeg ranga rade pretežno na crno. Hvala na inf poštovani prof.
  7. Poštovani. Odlučio sam se za ounu mirovinu, tj 60-41. Jedno i drugo stičem 6.1.23. Mirovina bi mi trebala biti 42 (sa benef.) puta 73 i nešto. Znači minimalna. Poslodavac me nagovara da nastavim raditi barem sa pola radnog vremena i sa mirovinom. No međutim , moja računska mirovina je manja od minimalne , pa čak i sa dodatkom. Ako odem u mirovinu i nastavim sa pola radnog vremena radni odnos dal me i dalje pripada minimalna mirovina 43X73kn ili padam na obračunsku bez dodatka ili sa dodatkom. Hvala.
  8. Poštovani znalci koji ste nam već pomogli dal mi možete odbgovoriti. Zatražila supruga izračun mirovine na e gradjanin. Bobila je ovo u privitku. Sad nam nije jasno koja stavka je pripadajuća mirovina. Dal 12 ili 30., Pošto je izdvajanje i u 2. Stupu.
  9. Uh, hvala na iscrpnom i stručnom odgovoru.
  10. Dobar dan. Neznam dali moj slučaj spada u ovaj sektor ali evo... Na parkiralištu jednog velikog trgovačkog centra došlo je do oštečenja jednog auta od strane drugog koji je najvjerojatnije pobjegao. Moj auto bio je parkiran 30-tak metara od to mjesta udesa, no međutim ima oštećenje na uglu zadnjeg diijela koje bi moglo odgovarati kao da je učestvovalo u onom opisanom slučaju. Oštećenje je tako malo da ga čak na tehničkom pregledu ne primjete i postoji već nekoliko godina. Ipak našao se neki mudrac koji je poslikao moj auto i prijavio policiji da sam ja oštetio gore navedeni auto. Da bih skinuo krivicu sa sebe potrošio sam 10 praznićnih sata, vozio 60 km, dživio stres i ja i supruga dolaskom policije u kuću na neradni dan. Pošto imamo dvoje djece i unučadi, a znamo da policija ne donosi dobre vijesti. E kad je policija napravila svoj posao i utvrdila da moje vozilo sigurno nije sudionik ovog slučaja zamolio ssam broj čovjeka koji mi je to sve priuštio. Rekli su da mi ne smiju dati. Evo i moje pitanje na kraju. Dali mogu ja podići tužbu protiv nepoznate osobe pa da sud zatraži podatke od policije a ja naknadu štete materijalne i emocionalne od tog "savjesnog" građanina. A moguće je da se i radi o organiziranom kriminalu. Hvala na odgovoru unaprijed.
  11. Poštovani, u prijevremenu mirovinu mogu 13.11.2021. a u starosnu za dugogodišnjeg osiguranika 01.01.2023. Pitanje je , kada treba predati zahtjev za mirovinu jednu ili drugu, te dal se zahtjev za prijevremenu može predati i nakon 13.11.2021. znaći poslije isteka roka za prijevremenu. Npr. u slučaju da poželim otić u svibnju 2022. Hvala.
  12. Hvala. Dal to znaći da u prijevremenu mirovinu može sa 57 god i četiri mjeseca života kao što piše u članku ili kao što ste gore napisali 01.05.2024?
  13. Poštovani, na već gore navedene činjenice i scanirane materijale našao sam i ovaj članak za koji neznam dal se odnosi na moju bakicu ili ne.. https://www.tportal.hr/biznis/clanak/pogledajte-pod-kojim-uvjetima-roditelji-dobivaju-sest-mjeseci-dodatnog-staza-po-djetetu-foto-20181127 s obzirom da je rodila dvoje djece i bila na porodiljskom (1986 i 1990). Hvala na odgovoru.
  14. Imam opet pitanje. Znači, kad se ode u prijevremenu mirovinu sa penalizacijom od 18%, dal to umanjenje je trajno (do smrti?) ili se ukida kad se dostignu godine (65)?. I još jedno. AVM je dosad bila 66,35 kn, a sad čitam da je uz povečanje neznam~2% ispadne manje od 66,35%. Kako to??? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija