Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

facuk

Korisnik
 • Broj objava

  12
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Izračun radnog staža

  Imam opet pitanje. Znači, kad se ode u prijevremenu mirovinu sa penalizacijom od 18%, dal to umanjenje je trajno (do smrti?) ili se ukida kad se dostignu godine (65)?. I još jedno. AVM je dosad bila 66,35 kn, a sad čitam da je uz povečanje neznam~2% ispadne manje od 66,35%. Kako to??? Hvala.
 2. Izračun radnog staža

  A kako se rračuna invalidska mirovina? Npr kad bih išao potkraj godine......
 3. Izračun radnog staža

  01.05.1965.
 4. Izračun radnog staža

  A sad ono najavljivano za suprugu. Radni staž i pvb prema prilogu. Ona je u dva stupa....neznam od kada...vjerojatno od kad je stupio na snagu. Poslovođa je u trgovini firme sa 150 prodajnih mjesta, i puna kapa joj je svega. Isto bi u mirovinu sutra makar sa penalizacijom. Neznamo koliko bi to bilo. U svakom slučaju mislim da bi i ona morala raditi do 41/60. Neznam isto za koliko. Vjerojatno za minimalac kao i ja. A tako je to, privatni sektor je okrutan. Radi se, al stvarno se radi, i zaradi se, ali poslodavac gleda da što manje uplati u proračun. Kad je čovjek mlađi to mu nije bitno a kad si stariji sam ne možeš ništa promjeniti. Unaprijed hvala na savjetu za suprugu.
 5. Izračun radnog staža

  Ah, da. Ništa obečavajuće za treću dob.
 6. Izračun radnog staža

  Hvala i Vama poštovani malicovjek. Samo komentiram činjenice koje su mi malo čudne u situaciji u kojoj sam sada. Radni vijek proveo sam u sekundarnoj djelatnosti (ljevaonica), tercijalnoj (trgovina -obrt), i sada sam u transportu. Kao što se vidi iz scanova gore, mislim da nisam promijenio puno tvrtki u tih 38 godina a obrt sam zatvorio nakon infarkta, jer je bilo jako stresno voditi taj posao. Pošto imam i kv vozač, zaposlio sam se u špediterskoj firmi (i od tada ide beneficija) ali ispalo je da je to još gore. Zbog toga sad intenzivno razmišljam o mirovini. Sreća da ima ovako dobrih ljudi kao što ste Vi (prof i malicovjek) da ljudima kao što sam ja objasnite neke stvari vezane uz mirovinu i staž. U uredima službenice nemaju strpljenja i nakon drugog ili trećeg pitanja osjetite da morate izaći, a tablice za izračun i zakoni (koji se često mijenjaju) su nama nepoznati jer nismo u tome dok nam ne zatreba. Sutra ću sa e-gradjanin skinuti podatke o stažu od supruge pa ću Vas zamoliti za savjet. Hvala još jedanput.
 7. Izračun radnog staža

  Hvala Vam na iscrpnim informacijama, mada su mi neke stvari nelogične. Kao što rekoh poslodavac mi plaća 470 kn mjesečno za dva mjeseca beneficije na godinu. Da bih stekao pravo na jednu godinu beneficije potrebno je uplatiti 470 x 12 x 6 =33.840 kn. Da bih dobio povrat tih novaca morao bih uživati mirovinu (33840 : 66,35=)510 mjeseci, ili 42,5 god. Mislim da bi mi bilo isplativije za taj iznos povećati prijavu nego plaćati beneficirani staž, s obzirom da veći dio primanja ostvarim u dnevnicama. Vama poštovani gospodine (ili gđa)još jednom puno hvala na informacijama koje su mi puno pomogle. Ako se negdje sretnemo🍵🥂.
 8. Izračun radnog staža

  Poštovani prof, Izuzetno sam Vam zahvalan za ove informacije koje sam dobio od Vas a nisam ih mogao dobiti u svom mirovinskom uredu jer i sam prijeki pogled činovnice jasno mi govori da sam nepoželjan. Još samo malo pitanjce. 😉. S obzirom da vidim na joppd obrascu da mi poslodavac uplaćuje "Dodatni doprinos za mirovinsko osig. za staž osiguranja koji se računa s povećanim trajanjem" nekih 470 kn koja je korist od toga ako mi se ne pribraja u radni staž, te koliko bi mi bila manja mirovina kada bih išao jednu ili dvije godine ranije. To pitam zbog toga što radim izuzetno stresan posao (dokaz su ugrađena tri srebra prije dvije godine) pa nisam siguran dali ću izdržati još tri i pol god. Hvala.
 9. Izračun radnog staža

  Poštovani, molio bih Vas da mi objasnite kad stićem pravo na bilo kakvu mirovinu. Ciljam na onu za dugogodišnjeg osiguranika. I na kraju kojem iznosu mirovine se mogu nadati uz argumente koji su u prilogu te da sam rođen 13 studenog 1961, i da od 01.01. 2019. Ide mi staž 12/14 (kao što se vidi do sad je bio 12/15) , drugih povlastica nemam osim 30-tak dana priznatog staža na račun drugog dohotka. I Još jedno pitanje, koji iznos izračuna mirovine se smatra kao mirovina za isplatu, dal je to stavka 9. ili 11? Unaprijed hvala
×