Jump to content

Ina83

Korisnik
 • Broj objava

  78
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Godišnji odmor promjena poslodavca

  Hvala na odgovoru. Po tome ispada da radnik neovisno je li imao prekid radnog odnosa ili ne ima pravo na puni godišnji odmor nakon 6mj neprekinutog rada kod tog poslodavca, a do 6mj rada ima pravo na razmjerni godišnji odmor. U mom slučaju radnik će imati pravo na puni godišnji odmor za 2019. godinu 1.11.2019. godine? Onda u stavku 3. u članka 77. ZR-a : "(3) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor određen na način iz stavaka 1. i 2. ovoga članka, nakon šest mjeseci neprekidnog radnog odnosa kod toga poslodavca" nema smisla zašto zakonodavac uopće navodi dužinu prekida između dva radna odnosa kad je svakako potrebno da radnik provede 6mj neprekinutog rada kod novog poslodavca da bi stekao pravo na puni godišnji odmor
 2. Poštovani, molim vas za pomoć jer me totalno zbunjuju odredbe Zakona o radu u pogledu godišnjeg odmora. Radnik je počeo s radom kod nas na neodređeno 1.4.2019. s probnim rokom od 6 mjeseci. Prethodno je radio kod drugog poslodavca 5 godina kod kojeg mu je radni odnos prestao 31.3.2019. godine. Ima li on pravo na cijeli godišnji odmor kod nas za 2019. godinu s obzirom da nema prekida između dva radna odnosa? Zahvaljujem
 3. Otkazni rok i bolovanje?

  Dakle,nakon mjesec dana. Zahvaljujem na odgovoru. Nisam bila sigurna jesam li dobro protumačila. Hvala
 4. Otkazni rok i bolovanje?

  Pozdrav svima, da ne otvaram novu temu molim za pojašnjenje ako netko zna. Radnik je dobio otkaz uz otkazni rok mjesec dana i tijekom otkaznog roka oslobođen je obveze rada. 2 dana nakon primitka otkaza planira otvoriti bolovanje. Prestaje li mu radni odnos istekom otkaznog roka tj. mjesec dana od primitka odluke o otkazu (dakle kao da nema bolovanja) ili tek nakon maksimalno 6 mjeseci (ovisno koliko će bolovanje trajati)?
 5. Prestanak radnog odnosa i odjava sa HZMO

  Hvala vam na odgovoru.Toga sam svjesna i radniku će biti plaćeno sve koliko treba trajati otkazni rok (2 mj plaća+svi doprinosi,godišnji,otpremnina).Mene zanima smijem li mu u odluci odrediti da mu radni odnos prestaje s danom uručenja otkaza uz priznanje svih navedenih prava, znači da mu sve platim odmah i odjavim ga,a ne da čekam 2 mjeseca da protekne otkazni rok?
 6. Pozdrav svima, molim dobre duše za pomoć. Jednom djelatniku dat ćemo poslovno uvjetovan otkaz, isplatiti mu otkazni rok, godišnji, otpremninu, dakle sve što mu zakonski pripada. Međutim direktor zahjeva da radnik prestane s radom isti dan tj. da mu s danom otkaza napravim i odjavu s HZMO. Ja bih napisala odluku u skladu s čl. 122. st. 4 Zakona o radu, ali ne znam je li zakonski dopušteno napisati npr. Radniku na zahtjev poslodavca radni odnos prestaje s danom tim i tim te će mu se priznati sva prava kao da je radio do isteka otkaznog roka i napraviti mu odjavu s HZMO. Ili mora ostati prijavljen do isteka otkaznog roka pa ga tek tad odjaviti. Napominjem da se radnik ne želi odreći otkaznog roka uz isplatu pa ta opcija otpada. Unaprijed hvala
 7. Brisanje hipoteke

  Puno Vam hvala na odgovoru, svakako smo razmišljali i o toj opciji, ali kako nam je korisnik kredita malo nepouzdan činilo nam se prihvatljivije to riješiti direktno s bankom. U svakom slučaju, čini se da je to jedina opcija u ovom slučaju. Još jednom puno hvala svima.
 8. Brisanje hipoteke

  Poštovani gospodine Matrix, potpuno se slažem s Vašom konstatacijom da je pravo banke da drži hipoteku do potpune otplate kredita. Zanima me, postoji li bilo koja pravna mogućnost "prisiliti" banku da izda brisovno očitovanje za dio stanova? Korisnik kredita bi trebao isplatiti zadnju ratu kredita 2022 godine što je zaista puno vremena.
 9. Brisanje hipoteke

  Molim za pomoć ako itko zna. Kupili smo 5 stanova na kojim je uknjižena hipoteka u korist banke. Stanovi su kupljeni od pravne osobe, a upisana hipoteka odnosi se na kredit fizičke osobe (koja nije bila vlasnik stanova već je pravna osoba bila založni dužnik). Fizička osoba je vratila dio kredita i dalje ga vraća i iznos kredita se dosta smanjio. Kako je dug smanjen, a vrijednost svih stanova na kojima je upisana hipoteka višestruko premašuje preostali iznos duga predložili smo banci da obriše hipoteke sa dijela stanova, a na ostalima da zadrži do otplate kredita. Banka je to odbila. Nakon toga smo predložili da mi otkupimo preostalo potraživanje banke, ali banka se ni sa time ne slaže. Imam li ikakve mogućnosti da sudskim putem ili bilo kako dobijem brisovno očiovanje za dio stanova? Nerealno je da banka za 30 000 € drži hipoteku na 5 stanova od kojih svaki vrijedi 70 000 €. Hvala puno.
×