Jump to content

scamar

Korisnik
  • Broj objava

    74
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Pozdrav. Ja sam imao takav slučaj. Moj susjed je vadio dozvolu za obnovu postojeće kuće i gradnju još jednog objekta. Kad je napravljen idejni projekt od strane ovlaštenog arhitekta i mjerničke usluge za provjeru međne ograde,prvi susjedi sa svake strane te njegove parcele dobili su kopiju tog projekta sa ucrtanim objektima(pa tako i ja)o očitovanju,mjestu za eventualne prigovore i sl.,a u predviđenom zakonskom roku. Kako sam je smatrao da problema oko projekta nema i da ničime ne ugrožava moja prava i posjed,nisam se očitovao. Zakonski rok,naveden u dopisu i kopiji,prošao je i prigovora više nema. Tako bi moralo biti i kod Vas. Vaš susjed je dobio kopiju Vašeg idejnog plana i zakonski rok za očitovanje. Ako se nije očitovao u tom roku znači da je prihvatio buduće stanje sa međom i objektom. A mislim da dozvolu za gradnju i ne možete dobiti ako nisu poštovani zakonski kriteriji. Npr.,minimalna odmaknutost objekta od međe 3 m itd. Dakle,ako ste dobili rješenje o gradnji mora prije toga biti uređena međa jer u suprotnom ne bi ni dobili to isto rješenje. Mogući eventualni prigovor susjed bi mogao imati ako odstupate u gradnji od projekta za koji je izdana dozvola,pa stoga pripazite na to.
  2. Koliko ja znam,gradnja samostalnog objekta trebala bi se tretirati kao pomoćni objekt i za njega ne bi trebale nikakve dozvole niti suglasnosti susjeda. Radi se o objektu do 12 m2. Pa,na takav način napravljene su bezbrojne klijeti u Zagorju,a niti jedna parcela na kojoj su te klijeti nema dozvolu za gradnju,ali niti riješenu infrastrukturu. Neka me ispravi netko ako griješim. Najbolje Vam je raspitati se u građevinskoj referadi općine u kojoj se nalazi predmetna nekretnina.
  3. Poštovanje; Imam pitanje vezano uz tretiranje trave neselektivnim totalnim herbicidom Cidokor. Aplicirao sam pojas od cca.20 cm uz međnu ogradu(žicu). Učinio sam pogrešku i herbicid aplicirao na 3-6 m od susjedovog bunara. Sad se susjed,sa pravom,boji za ispravnost vode iz bunara. Predviđena koncentracija sredstva je 1%,odnosno 0,5 dcl herbicida na 5 l vode. Ja sam stavio manju koncentraciju,odnosno 0,3 dcl na 5 l vode. Nisam čak ni puno otopine aplicirao na spomenutu površinu. Na etiketi sredstva piše da je dozvoljena udaljenost aplikacije istog od bunara 10 m. Sad me zanima da li sam i u kojoj mogućoj mjeri susjedu onečistio vodu u bunaru? Također,zanima me,u slučaju onečišćenja,koja je karenca za bunarsku vodu? Mislim da susjed smatra kako sam mu to učinio namjerno,a meni to nije bilo ni na kraj pameti-slučajno mi se omakla pogreška zbog koje mi je žao. Hvala
  4. Slažem se,teško se odvojiti od Octavie. Tko ju jednom zavoli... Da li je to možda Scout? Porsche leasing bi se trebao izjasniti. Ipak ste vi kupili auto kod njih i trebali bi vam odgovoriti na to pitanje. Budite ustrajni da vam odgovore. Ne vidim problem da vaš suprug vozi auto,možda jedino uz ovjeru punomoći kod bilježnika.
  5. Mogu li podatak o dozvoli dobiti na uvid u gruntovnici ako tražim?
  6. Zar nemate u ugovoru sa leasing kućom napomenu tko,kada,gdje i pod kojim uvjetima smije voziti automobil u Vašem vlasništvu? Meni se čini da Vaš automobil smije voziti bilo tko,jedino je možda potrebna punomoć kod javnog bilježnika. Možda je najbolje da pitate leasing kuću gdje ste kupili auto. Smatram da nije važno tko vozi automobil u otplati leasing kredita dok god ga vlasnik otplaćuje. Ponavljam,možda je najbolje pitati leasing kuću ili detaljno proučiti njihove uvjete. Čini mi se da ste kupili Škoda Octaviu i čestitam Vam na tome. I ja sam vlasnik jedne,te nikad nisam požalio što ju vozim. Šarmantan i pouzdan automobil. Pozdrav!
  7. Zašto mi nitko ne odgovara? Prilično precizno sam opisao događaj i postavio jasno i razumljivo pitanje. Čemu ovdje služe moderatori? Mogu razumjeti da korisnici možda ne znaju odgovoriti,ali moderatori su izabrani upravo zbog znanja iz domene prava.
  8. Nigdje ne spominjite da ste stajali bez svjetlosne signalizacije jer ste dužni u ovom slučaju uključiti sve žmigavce obzirom da ste bili zaustavljeni nasred kolnika-to bi vam bila otegotna okolnost. Vozilo policije smije stati na markirano mjesto na kolniku,osobito ako je patrolna jedinica ako nema ugibališta ili drugih mjesta gdje bi se mogli maknuti a da ne ugrožavaju sigurnost prometa.. Jer kad bi stala na prometnom traku bitno bi otežavala promet u tom smjeru. Markiranim mjestom ionako ne smijemo voziti ili stati,osim u izvanrednim okolnostima. Niti to ne spominjite u mogućoj žalbi.
  9. ZSPC predviđa umanjenje brzine kojom vozimo na cestama s ograničenjem brzine do 100 km/h za 10 km,dok za ograničenja brzine iznad 100 km/h umanjenje je 10%. Prenijeti ću vam svoje iskustvo,možda pomogne. Mene su uhvatili u naseljenom mjestu gdje je ograničenje 50 km/h sa 87 km/h. Umanjili su mi 10 km što je 77 km/h i stisnuli mi kaznu 1000 kn. Naravno,20-30 km/h prekoračenja je 1000 kn. Bio sam zgrožen jer sam obziran vozač i nije mi legla kazna,pogotovo što mnogi tuda voze i brže a ne zaustave ih. I što ću. Snimim kakva je dionica ceste kojom sam vozio te moguću rupu u zakonu. Uočio sam da je dionica takva da se moglo obaviti pretjecanje bez opasnosti za ostale sudionike u prometu,da sam pretjecao sporo vozilo ispred i da mi je pri povratku u traku izmjerena brzina. To sam i naveo u prigovoru te mi je na kraju kazna umanjena na 300 kn. Nemojte poricati prekoračenje ako ste vozili brže jer "ruka ruku mije" i zakonodavac će u takvim slučajevima uvijek stati na stranu policije. Pronađite izgovor koji će biti uvjerljiv,a koji ne mogu dokazati. Meni nisu mogli dokazati da nisam pretjecao jer nisu ga ni mogli vidjeti. Ako ste nezaposlena svakako tu činjenicu navedite kao oslobađajući faktor kao i moguću nekažnjavanost u prometu. Rubensa jednostavno ignorirajte jer takvi nam savjetnici ne trebaju. Sretno!
  10. Kako će dotični moći prestati plaćati vodu kad računi glase na njegovo ime? Susjeda uzurpatorica je uzurpirala vodu i smatram da je tužba najbolje rješenje da se nedoumice,nesuglasja,svojatanje vode dovede u zakonske okvire i presudom odredi vlasnik i korisnik te vode. Da pitam začetnika teme. Što na nastali problem kažu ostali stanari? Zar se nisu pobunili? Osobito što su zajedničkim sredstvima kupili vodomjer i pipu.
  11. Hortenzija8,odlična kritika! Također,kao forumaš,molim ostale članove da se ne ubacuju svojim pitanjima na nečiju već otvoren u temu jer time bitno umanjuje šanse da se začetniku teme pravovremeno,kvalitetno i promptno odgovori na njegovo pitanje. Smatram,kao i hortenzija8,da je najkvalitetniji put do opisanih odgovora doći ako se otvori nova tema u odgovarajućem podforumu. Svasta,vi se nemojte ljutiti jer nije kulturno začetniku teme umanjivati šanse za odgovorom,a imate na raspolaganju otvaranje svoje teme. Hortenzija8,rado bih vas savjetovao vezano za vaš problem,no ne znam dovoljno o tome. Ujedno vas molim da se ne ljutite što sam uzurpirao vaš prostor teme da podsjetim svasta na nepisana pravila ponašanja. Pozdrav!
  12. Molim vas za savjet,a pitanje ne znam smjestiti u odgovarajući podforum. Propuh u stanu mi je zalupio prozor u sobi i tom prilikom se rasulo staklo koje je oštetilo 4 parkirana automobila ispod prozora. Radi se većinom o oštećenjima boje. Stan je u otkupu,u Zagrebu i nalazi se na 16.katu. Policija je bila na očevidu te je u zapisnik unijela da se radi o nenamjernom nesretnom slučaju. Vlasnici oštećenih automobila su najavili da će troškove popravka oštećenja tražiti od mene kao vlasnika stana. Jedan automobil ima kasko osiguranje. Jesam li dužan nadoknaditi troškove popravka obzirom da se radilo o nesretnom slučaju i tako stoji u policijskom zapisniku? Hvala
  13. Pozdrav svima. Ne znam da li je moje pitanje svrstano u odgovarajuću rubriku,ali molim savjet. Pri propuhu mi se zalupio prozor od sobe i staklo se rasulo po parkiranim automobilima koji su bili parkirani ispod prozora. Stan je u zgradi u Zagrebu,a staklo je palo sa 16.kata. Sva četiri parkirana automobila su manje oštećena te je bila policija na očevidu koja je zapisala da se radi o nesretnom slučaju. Vlasnici triju automobila su mi susjedi. Automobili su bili parkirani na mjestu koje je predviđeno za parking. Jedan automobil ima kasko osiguranje. Zanima me jesam li dužan vlasnicima tih oštećenih automobila nadoknaditi štetu obzirom da je uzrok oštećenja staklo sa prozora stana kojeg sam vlasnik? To pitam obzirom na policijski zapisnik i uzrok oštećenja koji je bio nenamjeran. Pokriva li to osiguranje automobila ili sam zaista dužan nadoknaditi popravke oštećenja na tim automobilima? Hvala P.S. Molim brzi odgovor jer mi se oštećene strane već javljaju za nadoknadu troškova popravka oštećenja.
  14. Još bih htio napomenuti da jedan od parkiranih automobila nije ni smio tu biti parkiran obzirom da je ušao u zonu na kojoj je dopušten prolaz vozilima stanara za parkiranje,vozilima ZET-a i taksijima. Na križanju,na ulasku u našu ulicu (koja je ujedno zona smirenog prometa) je postavljen znak koji zabranjuje promet u oba smjera osim za,gore opisana,vozila. Naravno,to vozilo ne pripada opisanim vozilima koja imaju pravo prolaska jer nije stanar,ZET,taksi,niti vozilo sa pravom prvenstva (hitna,vatrogasci,policija...).
  15. Kako kuća nije legalna kad je ucrtana u katastru? Čak su mi za određivanje visine poreza koji moram platiti kupnjom te nekretnine upisali (kao jedan od parametara) i kvadraturu kuće.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija