Jump to content

analavanda60

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

1044 pregleda profila
  1. Režije plaćam sama i za to ga ne teretim, niti za onih 2/3 paušala. Problem je održavanje kuće i okućnice...oko kuće imamo voćnjak, nešto loze, vrt koji treba kositi. Kosim sama, a što se tiče ostalog niti mogu fizički a niti imam novce plačati nekoga da održavaju voćnjak i ostalo. A on priča djeci da mi je sve ostavio, sve uživam sama i sama moram održavati. Da ne pričam o popravcima koji su nužni na kući. Naravno, ništa mi nije ostavio na papiru, stvari su iste kao poslije diobe a on se pravi blesav.
  2. Za trajanja braka suprug i ja smo sagradili kuću na zemljištu koje je on dobio na dar od svoje majke. Kuća nije u cijelosti nikad završena. Nakon razvoda, zbog nemogućnosti bilo kakvog dogovora povela sam sudski postupak za utvrđivanje bračne stečevine. Sudski je riješeno da je suprug vlasnik u 2/3 a ja 1/3 kuće i zemljišta. Bivši suprug je odselio i kupio stan u drugom gradu a ja sam ostala živjeti u kući. Uredno podmirujem sve troškove ali problem je održavanje kuće i okućnice. Zanima me, da li on kao dvotrećinski vlasnik ima obaveze održavati kuću i okućnicu u onom i onolikom dijelu u kojem je i vlasnik, bez obzira što ne živi u kući i da li sam obavezna to ja sama pošto sam ostala živjeti u njoj. Znači, po njemu, on je vlasnik 2/3, ne živi u kući i nije je dužan održavati, to sam dužna ja iako sam vlasnik 1/3 svega ali živim u kući. Moje financijske mogućnosti su takve da jedva imam za podmirenje životnih troškova pa kuća uslijed neadekvatnog održavanja pomalo propada a svaka normalna komunikacija sa njim je nemoguća. Što mi je činiti i kako se postaviti u toj situaciji? Unaprijed hvala!
  3. Poštovanje! Da li postoji zakon ili propis koji određuje koja miinimalna udaljenost mora biti od zida kuće do međe? Da li zid kuće može, odn. smije biti na samoj međi? Da pojasnim...moji roditelji su gradili kuću, uz suglasnost tatine sestre koja je ujedno bila i susjeda, otprilike pola metra od međe. S druge strane, njezina kuća je uz dogovor građena na istoj udaljenosti i to je tako bilo uvedeno i u zemljišne knjige. Pošto smo nedavno, iz drugog razloga, zvali mjernika , utvrdila sam a i po njegovim izmjerama i nacrtima zid tatine kuće je na samoj međi. Ne znam kako ni kada je došlo do te promjene, no dotični gospodin tvrdi da je to u redu. Pošto sumnjam u poštenje njega a i ostalih zainteresiranih molim da mi odgovorite na gore napisana pitanja i eventualno date savjet što učiniti. Hvala!
  4. Majka je nedavno umrla i otac sestra i ja smo dobili poziv za ostavinsku raspravu. Kuća koju su roditelji zajedno gradili glasi na oca ali on priznaje da je polovica mamina i odrekao bi se svog dijela u korist sestre i mene. Ona se tome protivi i smatra da bi sve trebalo ostati kao i do sada navodno, zbog nepotrebnih troškova. Pošto nemam nikakva iskustva, molim da mi odgovorite: da li je moguće sve riješiti kod javnog bilježnika ili treba p®ovesti sudski postupak za dokazivanje mamine bračne stečevine ili nešto treće...kakva je uopće procedura? Napominjem da se otac slaže da mamina polovica kuće uđe u ostavinsku masu. I da li sestra i ja plačamo porez na nasljedstvo i u kojem postotku? Unaprijed hvala na odgovoru.
  5. To je mlađa sestra a punomoć je imala ranije. Izmanipulirala je majku na način da je majka zatvorila račun (to je bila oročena štednja) i sav novac prebacila na sestrin račun uz napomenu da tim novcem plača njene i tatine troškove liječenja odn. pogreba kada umru a ako novaca ostane da ga podijelimo nas dvije. Majka nakon preboljelog moždanog udara nije potpuno svjesna i s njom se gotovo i ne može normalno razgovarati. Otac meni nije napisao (gluh je ali govori normalno) nego rekao kako se sestra ponaša prema njemu isto kao i bratiću koji nam (u stvari više meni) pomaže u brizi oko oca. I smatram sestru jedinim krivcem za takvo tatino stanje. On živi sam sa minimalnim prihodima a moj prijedlog je bio da i on i mama budu zajedno u domu jer bi tamo imali potpunu skrb i brigu koja im je potrebna s tim da bi u to ime prepisali kuću vlasniku/vlasnicima što je uobičajen postupak u nekim slučajevima. Sestra se tome strašno usprotiivila i naprosto ga ucijenila rekavši ako to napravi da ni ona ni itko od njene obitelji neće nikad više doći k njima. Jer želi kuću za sebe. Otac je čovjek starog kova i sramota mu je pričati i prijaviti takvo njeno ponašanje. Ažurirano Da, traži da dodatno plaćamo ( ja sam na minimalcu i to ne mogu ni pod razno) ali ne želi dati uvid u račun, odn. novac koji je dobila za tu svrhu s tvrdnjom da se to nikoga ne tiče.
  6. Osim što je potpuno gluh ocu je dijagnosticiran i PTSP, što sestra itekako dobro zna i kronična opstruktivna bolest pluća zbog koje u zimskim mjesecima ima dosta česte napade. Ja sam joj poslala pismo u kojem tražim da u određenom roku dostavi podatke o stanju na računu maminog novca kako bi znali čime raspolažemo i na što je u stvari novac trošen (ili potrošen) i to sam saopćila ocu na što je on rekao da će sad opet on ispaštati. Nadam se da sam malo jasnije ocrtala čitavu situaciju.
  7. Upravo tako...ne radi se o pisanju pisama nego o načinu komunikacije zbog očeve gluhoće. Svaki razgovor i dogovor sa sestrom je nemoguć. Maminim novcem raspolaže kako želi, a od tate i mene traži da doplačujemo za mamin smještaj u domu. Uvid u račune nemamo jer nam ne dozvoljava a uz sve to vrši pritisak na oca da svoju kuću prepiše na nju.Otac to naravno ne želi jer ima nas dvije i želi da poslije smrti njega i mame kuća pripadne objema. I tu je problem. Zaista je bio njenim ponašanjem, koje traje prilično dugo, doveden u takvo psihičko stanje da počini samoubojstvo u čemu je bio spriječen. Ja sam razgovarala sa njim i objasnila mu da ovo što sestra radi je nasilje nad njim s čim se on složio ali iz nekih svojih razloga (ona mu je ipak kćer...) ne želi prekinuti kontakte sa njom i/ili je prijaviti. Jasno sam mu stavila do znanja da ću to uraditi ja nakon samo još jednog takvog njenog ispada a da će ga biti to je sigurno.On neka samo nastoji sačuvati ono što mu piše, ako je ikako moguće.
  8. Moram napomenuti da ni sestra ni ja ne živimo s ocem, obilazimo ga i pomažemo na način da mu pripremamo hranu i kupujemo namirnice, donosimo lijekove i obavljamo, uz pomoć bratića, sve što je njemu potrebno za kolko tolko normalan život. Znači ona je sa njim koliko i ja ali se vrlo grubo i neobzirno odnosi prema njemu, što je nedavno eskaliralo njegovim pokušajem da si oduzme život.
  9. Na žalost nemam dokaze zato što sestra sve što piše kasnije i podere. A ovo je bilo vrlo ozbiljno jer je bio doveden u takvo stanje da si želi oduzeti život. Otac je 90% invalid i ničim ne zaslužuje takvo ponašanje..i jednostavno ne znam što da uradim
  10. Radim na poslovima čišćenja na dvije lokacije. Dolazeči s jedne lokacije na drugu, znači u toku radnog vremena, spotaknula sam se na pločniku i pala i tom prilikom mi je pukla kost na ruci u blizini lakta. Slijedila su dva tjedna nošenja longete i mjesec dana (do sada) fizikalne terapije. Uredno sam predala sve papire od liječnice i u firmi napisala izjavu o samom događaju. Ali...ni nakon dva mjeseca nema nikakvog rješenja od HZZO-a i ja još ne znam da li će mi to biti priznato kao ozljeda na radu a moja liječnica mi na doznakama za bolovanje piše bolest. Moram napomenuti da bolujem i liječim se 8 g. od Parkinsonove bolesti i uza sve probleme koje ta bolest nosi radim i obavljam svoje radne zadatke (iako mi je to sve teže s obzirom na kvadraturu koju moram napraviti). Moja liječnica je napomenula da postoji mogućnost da mi zbog Parkinsonove bolesti ozljeda koju imam neće biti priznata kao ozljeda na radu. Molim vas da mi to objasnite i kažete u kojem roku, u stvari, HZZO treba donijeti rješenje. I da li i što bih trebala poduzeti. Hvala.
  11. Pozdrav. Moja sestra često napada oca, koji je potpuno gluh i ima 86 g., pišući mu stvari koje ga vrlo uzrujaju i čine ga, najblaže rečeno, nesretnim. Zadnji puta je to otišlo toliko daleko da se želio ubiti režući si žile. Napominjem da nisam prisustvovala tome iako je dio tih napada bio, po očevim riječima, usmjeren protiv mene. Nemam nikakvih dokaza jer ona sve što napiše podere kako ja nebi mogla pročitati. Znam ono što mi je otac ispričao i stanje u kakvom sam ga zatekla. Kako i na koji način mogu zaštititi oca i što uopće učiniti? Druga stvar: moja majka koja je nakon moždanog udara smještena u privatni starački dom je sestri, na njeno traženje, još dok je bila relativno dobrog zdravlja, dala novac (ušteđevinu) koja je bila namjenjena za njeno i tatino eventualno liječenje i plačanje pogrebnih troškova kad umru. Sestra tim novcem plača dom, u stvari raspolaže po svojoj želji i odbija ocu i meni dati informacije o tome koliko novca još ima i na što je u stvari trošen(osim na plačanje smještaja naše majke u domu), dok istovremeno traži da ja i otac doplačujemo svaki po 1000 kn za mamin dom. Pošto opravdano sumnjam da taj novac troši i na ono čemu nije namijenjen, a ja od svog minimalca ne mogu izdvajati 1000 kn mjesečno molim savjet, što i kako. Nisam sigurna da ova tema tu spada, ako ne, ispričavam se i molim moderatore da ju premjeste. Zahvaljujem unaprijed.
  12. Nije našao nikakav rokovnik sa šiframa jer takav ne postoji, a on je zaista računalni stručnjak.Na svojoj adresi e-mail pošte nekoliko puta sam mijenjala zaporku i svaku je provalio.I čita moju poštu stalno i ja tu ne mogu ništa.
  13. Hvala na odgovoru, ali njih sam već pitala i zaista su vrlo šturi, da ne kažem da se prave ludi, a znam osobe kojima je odobren povrat troškova i tako sam i saznala za tu mogućnost
  14. Radi se o slijedećim lijekovima:Azilect 1mg,Stalevo50/12,5/200mg, Stalevo100/25/200mg.Doplata za ove lijekove iznosi negdje oko 800kn.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija