Jump to content

tompac

Korisnik
  • Broj objava

    26
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Prekrasno!..I to sve na moju treću godinu članstva na ovom forumu!Sretan mi rođendan! Samo bi zamolil nekog da mi objasni, koje zakone moj poslodavac krši u ovom slučaju sa neisplatom plaća i platnih lista!?...+ plaće, niti su vraćeni putni troškovi (neznam dal po zakonu radnik ima pravo na putne troškove,a ovom slučaju u oba sn+mjera autom iznosi 13 Km)...znači, radnik je uložil svoje novce u firmu ,a zauzvrat nije dobil niti "KN" od plaće!
  2. ..još da se nadopunim, jer tek smo sad uvidjeli cijelu pokvarenu igru poslodavca! Naime, otkaz u radnoj knjigi stoji 27.02.20012 God. Preporučenu pošiljku smo danas primili (07.03.2012 god.), bez povratnice sa žigom pošte koji je totalno nečitljiv (NE VIDI SE DATUM I JEDVA DA JE VIDLJIVO IME MJESTA ODAKLE JE PREPORUČENA POŠILJKA POSLANA)!! Nadalje, u uvodnoj stranici koja je poslana, unutar koverte sa ostalim dokumentima vidljiv je natpis na početnoj strtanici sa privitcima: "predmet; DOSTAVA DOKUMENTACIE (1. RADNA KNNJIGA, 2.ODJAVA NA OSNOVNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE, 3.PRIJAVA O PRESTANKU MIROVINSKOG OSIGURANJA, 4. ODLUKA O OTKAZU, 5. POREZNA KARTICA)"nalazi se datum 07.03.2012 sa urednim žigom i potpisom poslodavca. Ima i jedna stvar koja je zanimljiva,a to je da je ta početna stranica adresirana na pravu adresu (sve stoji) osim poštanskog broja koji se ne poklapa sa poštom gdje poslopriimac živi. 2. PRIVITAK; Na prijavi o prestanku osiguranja stoji datum 27.02.2012 god. 3. PRIVITAK; Na odjavi o obveznom zdravstvenom osiguranju stoji datum 05.03.2012 god. 4. PRIVITAK; PREDMET, Riješenje o izvanrednom otkazu Ugovora o radu stoji datum 27.02.2012 God. 5. PRIVITAK; Kartica poreza na dohodak od nesamostalnog rada Nadlje, pitqanje je!otkad se može pisati prigovor za zaštitu radničkih prava?..dali je bitan datum u radnoj knjigi ili je bitan datum kad je zaprimljena preporučena pošiljka?..Dali u ponedjeljak još mogu podnijeti prijavu za zaštitu radničkih prava i neisplatu plaća i platnih lista? Sve mi se čini da je poslodavac smišljeno izveo plan ,kako bi istekao taj rok za prigovor i zaštitu radničkih prava na njegov izvanredni otkaz!...Molim pomoć u čim kraćem roku ! HVALA!
  3. Pozdrav! Nakon nepunih 3 mjeseca, kolega je dobio izvanredni otkaz zbog tzv. kašnjenja na posao, te zbog nemara uzrokovao poslodavcu štetu". Neistina! U stvarnosti, nije bilo posla, a u tih nepunih 3 mjesca, mjesečno je bilo cca. 11 radnih dana. U tom razdoblju radnik nije dobio niti Kunu od plaće niti isplatne liste. Isplatne liste nisu niti došle s dokumentacijom o izvanrednom otkazu. Dali poslodadavac može ne iplatiti plaću niti platne liste?! Što napraviti u ovom slučaju? Kako sebe zaštiti u ovom slučaju?
  4. Pa ak je dogovor s poreznom na papiru, onda nebi smjelo biti ovrhe!?....Osim ak nije došlo još neko potraživanje od neke druge strane za neki dug, pa pošto nema sredstava onda ide zapljena! Ali je moral dobiti neku opomenu u vezi toga ili rješenje o ovrsi!? Pa ste provjerili na poreznoj čemu popis imovine? A da to nije možda izjava o vlasništvu nekretnine i njeno korištenje?!
  5. Eto, da sam sebi odgovorim unatoč masi pravnika i advokata na ovom forumu..MOŽE se!... sukladno čl.44. ZOV, upraviteljem može biti jedna ili više osoba iz redova suvlasnika, te bilo koja druga pravna ili fizička osoba koju suvlasnici odrede za upravljanje...samo ostaje otvoreno pitanje registriranja djelatnosti jer to zakonski nije dovoljno dobro regulirano. Po tome, najbolje je napraviti udrugu stanara kaj je najisplatiije riješenje, a s time ste se i zakonski registrirali tj. osigurali. Pa ak ništ drugo, može se i kroz otvaranje obrta. POZDRAV!
  6. Poštovani! Imam jedno vrlo važno i bitno pitanje u vezi upravljanja stambenom zgradom od cca. 96 stanova! Dosadašnja tvrtka koja je upravljala našom stambenom zgradom ide u stečaj i s njom raskidamo ugovor! Troškovi su bili astronomski, a ulaganja u zgradu su jedva vidljiva! Dali je moguće da suvlasnici (stanari) zgrade, sami kroz neku vrstu udruge, zajedničkog obrta ili zajedničkog d..-a mogu upravljati vlastitom zgradom bez utjecaja neke vanjske firme kojima je to glavna djelatnost?! Ako je moguće, molio bih da mi objasnite, na koji naćin je to moguće izvesti?!... A ako se ne može, koji bi bio onda najidealniji način "samoupravljanja" stambenom zgradom, a sa ciljem da sva novčana sredstva (pričuva), ostaje na zajedničkom računu stanara (stambene zgrade), da ne moramo plačati neku drugu ovlaštenu tvrtku ili obrt za upravljanje stambenim zgradama! Hvala lijepa!
  7. Pozdrav! Prije neki dan dobijam od banke u kojom imam stambeni krediti, "Izjavu vlasnika stambene nekretnine o korištenju nekretnine", koju treba popuniti vlasnik. Izjava izgleda ovako ; "" Treba napisati ime i prezime vlasnika nekretnine, OIB, adresu, izjavu da u stambenoj nekretnini (opis založene nekretnine i adresa) radi osiguraja tražbine po kreditu broj (XXX) a) stanujem, b)ću stanovati, odnosno da navedenu stambenu nekretninu c) dajem u najam/leasing na temelju ugovora o najmu/leasingu. (zaokružiti a), b) ili c). Ugovor o najmu/leasingu prilažem ovoj izjavi zajedno s potvrdom porezne uprave da je isti podnijet u svrhu utvrđivanja poreza. Ovom izjavom također izjavljujem da u vlasništvu nemam više od dvije stmabene nekretnine. U slučaju promjene gore navedenih podataka obvezujem se o tome izvjestiti banku. ,Nadalje se traži potpis DAVATELJA izjave dana (toga i toga)""...Tako izgleda izjava koju sam dobil od banke...Moja siutacije je sljedeća; Ja imam taj stambeni kredit i glasi na mene! Stan glasi na mamu a ona je dala solemizaciju tj, hipoteku na stan, koju smo ovjerili ko javnog bilježnika. Uz hipoteku imam i životno osiguranje (od požara, smrti i invaliditeta) koji su i instrumenti osiguranja kredita! Na adresi stana koji je pod hipotekom prijavljeni su mama, tata i ja na kojeg glasi kredit!..Pitanje je, čemu ova izjava od banke, dali potpisati tu izjavu, koja je svrha i zašto njih zanima koliko vlasnik ima nekretnina...Kredit otplačujem cca. 6 godina (kredit u CHF) i trenutno sam u kašnjenju s otplatom ratu i pol! Nezaposlen sam. Dosad sam iskoristil 6 mjeseci, pa kasnije još 3 mjeseca odgode kredite. Nadalje, ne postoji nikakav ugovor o leasingu/najmu stana između mene i roditelja. Dali bi bilo pametno da se stan (darovnim ugovorom) prenese na mene ili ne?! Molim za pravno pojašnjanje. Unaprijed Hvala!
  8. Samo da se osvrnem na tvoj slučaj. Nebi htel biti preveč pametan,ali zakaj ne uzmeš odvjetnika koji se bavi takvim slučajevima,stvarima?...Brakorazvodi,imovina...ili u slučaju djece socijalna služba!? Majka je uvijek ispred oca kaj se tiče dodjeljivanja djece jednom od roditelja1..a opet s druge strane ako imaš i strano državljanstvo, mislim da imaš pravo povoditi se po njihovim zakonima! U svakom slučaju,uzmi si odvjetnika koji bude sve riješil umjesto tebe! A e-mailove predoči policiji države u kojoj si trenutno, za svki slučaj da ti bivši ne pokuca na vrata sadašnjeg obitavališta! Sretno i pozdrav!
  9. ..Onda bi molil lijepo da mi objasnite kaj znače izraz rizični,manje rizični ili ne rizični krediti banaka! Mislim da i banke trebaju biti svjesne u kakve kredite daju i s kakvim klijentima se upuštuju u kredite!Zato i potoje insrumenti osiguranja kod banaka!..Neznam,otkud vama večini da ako ti banka raskine kredit, uzme vam stan...pa zašto bi klijent plečal razliku u lovi ako banka proda nečiji stan za vrijednost koja je manja od realne??!!Njoj je bitno da se namiri kolko god najviše može!!..ali ne prek klijenta,nego prek nekretnine!...Pa jel imaju one instrumente osiguranja!Klijent koji je izgubio hipoteku može samo doći na crnu listu banaka na neko vrijeme da ne može dobiti kredit!! A to da budem ja moral plačati neku razliku i dalje banki u obliku kredita???..za to još nisam čul!!..Pa i banke riskiraju s kreditima,ne?..isto kak i mi klijenti!..Mnogo netočnih navoda ima na ovome forumu!!Govorim o stvarima u koje me je uputil moj odvjetnik koji se upravo bavi takvim stvarima.
  10. Meni je preostao još ovaj cijeli mjesec Svibanj počeka kredita koji mi je banka (ZG Banka) omogučila več drugi put,ali ovaj put su mi dali poček na samo 3 mjeseca!Naima,nigdje ne radim pa nisam imal mogućnosti plaćati kredit pa su mi stavili odgodu drugi put u godinu i pol dana!...prvi put na 6 mjeseci,a sad 2.gi put na 3 mjeseca!Uzel sam kredit na 30 godina u CHF preračunato u Eure oko 52000 Eur-a!...plaćam ga 6 godina,stan pod hipotekom i još umjesto sudužnika uzel sam životno osiguranje! Ako u sljedećih 2 mjeseca ne nađem posao,nema šanse da mi više daju odgodu,a nit budem u mogućnosti plaćati rate!..Očito da bude stan išel na bubanj.Kaj mi slijedi neznam,ali očito budem moral na cestu!imam 35 godina,nemam veze u poslu (vozač) za neku dobru firmu, pa me zanima kaj bi mi bilo najpametnije napraviti???...bil sam kod odvjetnika i rekel mi je da se ne trebam preveć sekirati jer da je nevjerojatno puno stanova pod ovrhom pa dok dođem na red da bude prošlo dosta vremena!Neznam kaj da napravim!Da pobjegnem vam Hrvatske i tražim azil negdje drugdje i zaboravim Hrvatsku???spreman sam na svakakve ludosti jer život u ovoj državi nije normalan!Imam osječaj da ovom zemljom vladaju zvijeri ,a ne ljudi!Srećom,sam sam,nisam oženjeni!pa stoga i gledam na situaciju da je bolje zbrisati i pokušati započeti negdje vani neki novi život!Mislim da su vani i najgori uvijeti za život ipak dostojni života da se osječam bar malo čovjekom, za razliku od naše HRVatske di se osjećam ko stari deda pred zadnjim izdisajem!!!Prestrašno se osjećam!!više nema niti snage za nerviranje!!!!!
  11. POŠTOVANI ! Molim stručnu osobu za odgovor u vezi jednog vrlo ozbiljnog pitanja sporadi trenutne vruće i zapletene situacije u našoj zgradi, konkretnije, ozbiljne situacije koja je aktualna samo u našem ulazu! Naša zgrada ima 10 katova, 3 ulaza i 97 stana! Zgrada je izgrađena 1981 godine i u tom vremenu ti stanovi su se smatrali komfornima jer su svi stanari uz komforne stanove imali i sve pri ruci, svu modernu tehniku tog doba; liftovi, interfon, kanal za otpad na svakom katu...E, sad tu i nastaje problem nakon 30 godina!! Doselii se neki novi stanari (dotični sa sela) i uvijek im (konkretnije njemu) nešto smeta! Naime,kanali za otpad odnosno odnos smeća koji su postavljeni na svakom katu odjednom su poćeli smetati novodoseljenom stanaru koji nije vlasnik stana več njegova žena! Gospodin je samoinicijativno išao po ulazu (katovima) skupljati potpise za zatvaranje kanala za smeće jer njemu SMRDI! Nije mi jasno da nikome 30 godina ništ nije smrdelo nego samo njemu i to otkad se doselil! Gospodin je skupio, ali samo u našem ulazu, cca. 56% potpisa za zatvaranje kanala za smeće, no neki stanari baš i nisu shvatili do kraja u čemu je problem, već pošto gospodin svojim grubim stavom nastupa i skuplja potpise, vjerujem da je dosta stanara potpisalo da bi izbjegla bilo kakav sukob sa njim (čovjek ima PTSP);u našem ulazu ima 33 stana od PR-izemlja do 10-og kata! Ja se osobno ne slažem s tim i nisam potpisal "peticiju" jer vjerujem da bi zbog toga moglo doći do još većeg nereda jer ima dosta nekulturnih ljudi ,ima i bolesnih, a također i slabo pokretnih ljudi kojima baš i nije u interesu navažati se liftom gore dole zbog vrećice smeća (nedaj bog da nema struje ili se liftovi pokvare!). Isto tako smatram da bi tim potezom eventualno mogla i pasti cijena kvadrata stana (i to me zabrinjava)!? Zapravo, najviše me zanima dal većina potpisa stanara (cca 56% potpisa u korist zatvaranja kanala za smeće) može utjecati na zatvaranje tog kanala i dali ti potpisi imaju kakvu pravu pravnu i konkretnu težinu za bilo kakvu odluku!? Zanima me i dali uopće samo potpisi stanara mogu odlučiti dal se bude kanal zatvoril ili ne ili su u ovom slučaju ipak za to nadležne neke druge institucije (ako jesu,koje???)?..jer ipak, taj kanal nije bezveze ugrađen i napravljen za jednu zgradu od 10 katova!! S druge strane ako bi i došlo do toga čini mi se nepravednim da se samo na našem ulazu zatvori kanal za otpad, a na ostalim ulazima u zgradi (2-gi i 3-ći ulaz) kanali budu i dalje u funkciji?! Jel je moguće da zgrada koja funkcionira kao cjelina može imati jedan ulaz koji bude iznimka po tom i sličnim pitanjima? Postavlja se i pitanje kolko je to legalno bez odobravanja i pregleda stručnih osoba!? Jako bi bil zahvalan za odgovor jer je pitanje vrlo bitno i ozbiljno pošto za sobom povlači neka još vrlo važnija pitanja!!! JAKO BI LIJEPO ZAMOLIL NEkOG STRUČNOG ZA ODGOVOR!!!! VRLO JE BITNO I HITNO!!! Hvala unaprijed!!
  12. Pošto nisam dobio isplaćene plaće,a niti obraćune plaća,odlućio sam napisati "pismo" (zatjev za isplatu neisplaćenih plaća) na adresu poslodavca pa me zanima u kojem formatu i na koji naćin se piše taj zahtjev??Dali je samo dovoljno na povratnicu napisati "zahtjev za isplatu neisplaćenih plaća" i u pismu obrazložiti za koje mjesece ili je potrebno napisati pismo u nekom "stručnom" obliku? HVALA
  13. Pozdrav!..samo da se nadovežem!..imam istu takvu situaciju kao "dano" samo s tim da sam ja dobio otkaz nakon 6 mjeseci i sve to kaj ste napisali je navedeno u tom "poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu sklopljenog na neodrađano vrijeme".Naime,on (poslodavac) nema mogućnosti da me zaposli na na drugim poslovima,niti je postojala mogućnost obrazovanja ili osposobljavanja na drugim poslovima,a sve zbog gospodarskih,tehničkih ili organizacijskih razloga!To je mala firma od 3 zaposlena...Naravno,ostao mi je dužan i 2 plaće.Rekao mi je da će navodno u stećaj uskoro jer ima mnogo dužnika i da dok financijska ne napravi obračun dužnika do onda neću dobiti novce,a to je nekih 2-3 mjeseca!Zanima šta sad napraviti?!dal čekati taj stečaj i to vrijeme pa da vidim dal bude mi isplatil tih 2 plaće(8000 kuna + dnevnice 2000 kuna)ili da poduzmem neke konkretne poruke?Zanima me dal je takav otkaz legalan i dali nakon mene i takvog otkaza može zaposliti nekog drugog na istim poslovima koje sam ja obavljao ili uopće u firmi?!MOLIL BI NEKOG ZA OBJAŠNJENJE!HVALA!
  14. Naime,ovih dana,zapravo sutra ističe ugovor o radu na 6 mjeseci!U roku tih 6 mjeseci rada isplaće su samo 3 plaće preko tekućeg računa,a ostalima ni traga.Pitanje je,da li poslodavac može po isteku ugovora na određeno samo dati otkaz bez otkaznog roka i dali se otkaz ugovora na određeno mora potpisati od strane zaposlenika da bi bio valjan?(otkaz daje jer je u blokadi,nema novaca,ne može plaćati radnike ali ipak radi!)..Usput,zanima me i kako doći do svojih triju plaća koje mi nisu isplačene na što bezbolniji način (ako je to moguće)?Naime,zbog neisplaćenih plaća nisam u stanju platiti krediti (stambeni),pa sam u zaostatku a banka mi je za vratom s tužbom!Zanima me i dali postoji mogućnost neke vrste ovrhe na njegov žiro račun da mi se isplate zaostale plaće?.HVALA1
  15. Bok!Pišem u ime frenda koji ima jedan problem koji nezna na koji način riješiti problem u vezi plaćanja rata stana kredita i koje konkretne korake poduzeti?!Naime,plaća mu kasni 2 mjeseca i zbog toga je u zaostatku plaćanja stambenog kredita u švicarskim francima.Naime,pozvan je od strane direktora banke koji ga je upozorio na dug i da se taj dug od dvije zaostale rate kredita mora podmiriti do kraja mjeseca inače u suprotnom slijedi sudska tužba i "nepotrebni troškovi",kak je izjavil direktor banke.Naime zanima me dali se može i na koji način izvršiti "blokada računa" od poslodavca dok se ne namire plaće koje je dužan!?...zanima me i kaj napraviti u takvom slučaju gdje je čovjek (vlasnik kredita) u takvoj situaciji gdje je totalno nemoćan???Kaj napraviti u takvoj situaciji (mogućnost odgode na 6 mjeseci je potrošena)??naime,stan je pod hipotekom i na životno osiguranje!Zanima me i koja je razlika između obićne hipoteke na stan i fiducije s hipotekom?!Molim za stručno objašnjenje!..Hvala lijepo! ...hmmm....
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija