Jump to content

silva99

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je silva99 objavio

  1. Baš vam hvala na brzom odgovoru. Znači nema opcije paušalni obrt vezano za masažu ili njegu tijela, uz mirovinu? Baš sam na muci kako ovo realizirati s obzirom na šumu informacija i zakonskih odredbi .Hvala još jednom.
  2. Poštovani, kao viša medicinska sestra željela bih otvoriti paušalni obrt za masažu i njegu tijela( kako god se zvalo). Uz moju bazičnu struku imam položene tečajeve nekoliko različitih vrsta masaža...ali ne znam da li je to dovoljno i šta uopće mogu otvoriti a da ne moram polagati majstorski ispit? Hvala-
  3. Poštovani, idem u prijevremenu starosnu mirovinu,bavim se i najmom apartmana ljeti, a uz to bih željela bih htjela legalno raditi masaže .Ne znam kroz koju formu bih dodatno radila masaže i kako bi se to uz mirovinu i paušalno oporezivanje iznajmljivanja obračunavalo porezno? Molim vaš odgovor jer sam se pogubila od pretraživanja po internetu.hvala.
  4. Moj otac i majka( koja živi sa mnom),darovnim ugovorom su darovali kuću djeci mog pok.brata prije 15 godina. Darovali su im zbog samilosti ,jer su to djeca njihova pok. sina, iako ta djeca kao ni njihova majka nisu komunicirali s njima , a niti s bilo kim iz obitelji.Otac se razbolio,nedugo potom i umro a da ga nisu nikada posjetili,ponudili pomoć, pa niti na sahranu došli.Sve godine do danas ne govore s mojom majkom niti s bilo kim u obitelji. Smatraju da im se moralo darovati jer su i oni nasljednici i morali su dobiti kuću za život.Danas prave problem mojoj majci na način da joj zabranjuju prolaz putem(jedinim putem iz njene kuće,koji je ona i pok.otac gradila i koristi ga posljednjih 50 godina),jer taj put prolazi uz njihovu kuću(tj.onu koju su im oni darovali. Majka kao i ja smo ogorčeni takvim nepoštivanjem i bahatošću..majka želi raskinuti ugovor o darovanju.
  5. Molim vas savjet.Dakle na bolovanju sam zbog akutnog stresa na poslu ,što me je nagnalo da se odlučim na iskorak te razmišljam kako raditi za sebe-u postupku sam prikupljanja informacija za otvaranje obrta ili jdoo. Pitanje je da li je to protuzakonito-biti na bolovanju a istovremeno otvarati obrt ili firmu.Planiram se vratiti na posao i raditi koliko god budem mogla izdržati( mobing). Molim vas brzi odgovor.Hvala.
  6. Odgovor sam pročitala čim ste napisali-ali sa zakašnjenjem hvala na odgovoru.
  7. silva99

    obrt ili jdoo

    Molim savjet, zaposlena sam ( plaća-bruto 6500 kn/ mj),želim otvoriti samostalnu djelatnost njege i pomoći u kući starijim osobama.Planiram i zaposliti min 1 osobu. Uz to ,suprug (u inv. mirovini )i ja, bavimo se iznajmljivanjem apartmana(godišnji prihod cca 140 000 kn- prijavljeno na supruga-plaćamo paušalni porez). Ne znam što da otvorim- obrt ili jdoo? da li bi mi bilo isplativije objediniti sve te prihode? Da li bi mi se isplatilo da imam mogućnost pravdanja dijela troškova(režije, ulaganja u apartmane..?. Molim vas savjet. Čitam tjednima sve po internetu,ali ništa nisam pametnija, nikako da pronađem odgovor na ovakva pitanja.Hvala. ps. Nisam napisala da bi planirani dnevni prihod, u početku poslovanja, (sama ja u poslu), bio cca 300 kn /dnevno.
  8. Molim savjet.Umrla je teta- pok.oca sestra,koja nije bila udata.Pretpostavljam da je oporukom sve ostavila djeci mog pokojnog brata(kod mene su ženska djeca koju nije preferirala).Ne zanima me ostavina onog dijela koji je stekla (zaradila)za života .nego obiteljskog dijela nekretnina .Imam li pravo na nužni dio?hvala
  9. Hvala na odgovoru . činjenica da su im roditelji darovali nekretninu a oni im sada žele zatvoriti jedini put koji ide preko te nekretnine? Ima li takva apsurdnost značaja u pravu?
  10. Biti ću zahvalna ako tko može dati savjet vezano za ovakvu situaciju.
  11. Pok.svekar je bio vlasnik dviju kuća sjeverna i južna( 50 godina),svaka na svojoj parceli i put od sjeverne preko južne do ceste.Sjevernu u kojoj je i sam živio, darovao mom suprugu,južnu darovao drugom sinu kao nužni dio(koji s njim ni nama nije komunicirao desetljećima- na ostavinskoj se nije žalio). Put je nosio oznaku sjeverne parcele i njime smo samo mi prolazili. Nekoliko godina nakon što je umro osporava nam se prolaz putem do ceste, jer on ima nekakav izvadak katastra gdje je ucrtana crta preko izlaznog dijela puta?Dakle ,zvuči apsurdno ali, moja svekrva koja je živa i darovala im je česticu i kuću,sada bi joj zabranili prolaz tim putem do ulice. U katastru kažu kako im nije jasno zašto je crta, do 1998 je oznaka "z" -pripadnost cijelog puta čestici sjeverne parcele-a onda nakon toga se mijenja u crtu koja zatvara izlaz našeg puta. Drugog puta nema.Na spornom katastarskom izvatku potpisani su pok. svekar i njegov pok,brat(potpisano sve istim rukopisom koji nije svekrov)!a s kojim je dijelio tu južnu parcelu,istočni dio dopao pok.brata a zapadni, dopao pok svekra(zato je tuda i prolazio put). .Uostalom zar bi netko potpisao da samom sebi zatvara put na izlazu na ulicu? Najljepše molim savjet naspram ovakve situacije? kakve se greške u tom katastru mogu događati? Mislite li da nam se nakon 50 godina može osporiti izlaz na cestu?
  12. Nakon diobe vlasnici smo puta ispod kojeg se nalazi susjedova gustirna(bunar). Susjed smatra da je taj dio u tom slučaju njegovo vlasništvo.Molim vas mišljenje po ovom pitanju.
  13. Nažalost,starica je bila "sama"u cijelom tom postupku(obitelj bila odsutna). Vjerovala je odvjetniku dok nije jednom srela i optuženika kod istog odvjetnika?!.Odvjetnik nije na vrijeme uložio žalbu ,godine procesa pale u vodu. Ukinuto Rj,. ukinuti penali,vraćeno na početak..Hodala okolo na savjet i kod predsjednika suda ali ništa konkretno. Odvjetnik kaže trebao je sudac identificirati osobe u sudnici a ne ja..Zbog svega navedenog smo posumnjali da je mutna igra moguće u pitanju i da nije slučajno pogreška u slovu prezimena .
  14. Oprostite što nisam ranije dala pojašnjenje.... Radi se o starijoj gospođi( 75 god.) koja je tužiteljica " javnosti poznatog " vlasnika doma za starije osobe zbog povrede prava vlasništva ,a da zaista sama nije znala točno ime i prezime dotičnog ali "znao "je odvjetnik koji je pogrešno napisao jedno slovo dugačkog prezimena ....i tako se vodio spor godinama...mislim da je odvjetnik odigrao dvostruku igru.
  15. Parnica za ometanje posjeda započela 2006 god.Dobili smo presudu na općinskom i županijskom sudu i oko cca 3 godine tekli su penali okrivljeniku(najprije 250,00 kn/ dnevno a zatim presuđeno 500,00 kn dnevno zbog nepoštivanja odluke suda) Pred 15 dana stiglo je novo rješenje gdje se ukidaju prethodne presude-jer se okrivljenik žalio da se ne radi o njemu!!-svih 7 godina spora vodio se spor pod netočnim prezimenom ! -jedno slovo u prezimenu različito) ! Kako mi nemamo pojma kako se piše njegovo prezime, niti osobu poznajemo-pitamo se čija je odgovornost i što nam je činiti? Da li je moguće da sud ne zna točne podatke a spor pred više sudaca se vodio godinama'Sada smo dvostruko oštećeni.Molimo savjet!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija