Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

zoki3

Korisnik
 • Broj objava

  8
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. posjed-vlasništvo

  Druga ugovorna stranka je majka moga djeda koja je bila vlasnik u cijelosti u tom momentu. Zanima me na koji sve način posjednik nevlasnik u susdkom postupku može dokazati da je stekao pravo vlasništva predmetne nekretnine ili da ima valjanu pravnu osnovu koja ga ovlašćuje na posjedovanje. Naime, imamo još neku zemlju kojoj nismo vlasnici, a koristimo je u obitelji 60 godina, dogovoreno samo usmeno, ali sve godine smo mi zavedeni u Katastru kao posjednik nevlasnik. Hvala!
 2. posjed-vlasništvo

  Poštovanje, dakle, moj djed je obrađivao zemlju za koju je imao Ugovor o korištenju još od 1953.g. U međuvremenu je nasljedstvom postao vlasnik polovine te zemlje, a na ostalu polovinu je imao pravo korištenja po tom Ugovoru. Nakon njega, to vlasništvo i pravo korištenja-posjeda je prešlo na moju majku, pa sada i na mene. Na polovinu zemlje, kojoj nisam ja vlasnik, a s njom se koristim, vlasništvo dijele moji rođaci na više manjih dijelova. Oni nisu nikada koristili tu zemlju, pa ni njihovi roditelji. Zanima me, da li mi moji rođaci mogu oduzeti pravo korištenja-posjeda na dio koji nisam u vlasništvu, a koji koristim nasljedstvom po navedenom Ugovoru? Napominjem i da se nije nikada radila parcelizacija na manje djelove. Čestice su takve kakve su bile oduvijek. Hvala!
×