Jump to content

billynik

Korisnik
  • Broj objava

    37
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je billynik objavio

  1. Postoji li zakonska obveza da se u lift u stambenoj zgradi mora ugraditi uređaj za emergency cool u slučaju zastoja lifta ili nestanka struje. Pri tome mislim na posebni uređaj s dvosmjernom komunikacijom koji nam je naplaćen više od 1000 € a ne samo ono dugme sa zvukom koje ima svaki lift.
  2. Poštovani, Dobio sam opomenu na kojoj piše da je uvidom u evidenciju naplate cijene stana obročnom otplatom, utvrđeno da nisam podmirio dospjelu ratu za otkup stana i onda se navodi dvije rate u 2002 godini i jedna iz 2008. godine. Iskreno nema pojma da li sam to platio ali to čuva račune 17 godina. Zanima me da li se mogu pozvati na zastaru i kad zastara nastupa u ovom slučaju je nisam našao u zakonu o obaveznim odnosima,odnosno nisam siguran gdje spada obročni otkup stana. Unaprijed hvala!
  3. Hvala, znači da imaju pravo ubirati tu naknadu.
  4. Ovo je interna odluka HPS koja više nije na snazi jer je donesena nova. Mene zanima ima li Udruga građana pravo prikupljati naknadu, ne članarinu jer mislim da nema pravo prikupljati naknadu za posao koji obavlja za Ministarstvo.
  5. billynik

    Naplata naknade

    Zanima me da li Hrvatski pčelarski savez ima pravo naplaćivati naknadu od 2,5 kn po košnici koja se upiše u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koju vodi za Ministarstvo poljoprivrede?
  6. 4.Može li korisnik mirovine raditi i primati mirovinu? Korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na mirovinsko osiguranje, isplata mirovine se obustavlja. Iznimno, mirovina se ne obustavlja: korisniku starosne mirovine koji je ostvario starosnu mirovinu i neposredno nakon ostvarene mirovine nastavi raditi do polovice punog radnog vremena uz izmijenjeni ugovor o radu, korisniku starosne mirovine koji je ostvario starosnu mirovinu koji se tijekom korištenja prava zaposli do polovice punog radnog vremena, korisniku invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, ostvarene prema prijašnjem Zakonu o mirovinskom osiguranju, korisniku invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti, korisniku koji obavlja sezonske poslove u poljoprivredi prema propisima o poticanju zapošljavanja i drugim propisima kojima je ovo pitanje uređeno na drugačiji način, kojima je izričito određeno da se isplata mirovine ne obustavlja, korisniku koji ostvaruje drugi dohodak, odnosno obavlja drugu djelatnost (čl. 17. Zakona).
  7. Hvala, uglavnom je tako ali sam naišao na neke postove na internetu koji govore da je to ovisno u koju vrstu mirovine se ide, navodno u nekim slučajevima se obustavlja mirovina pa bi želio tumačenje nekog tko je ima iskustva i znanja u svezi ove teme.
  8. Poštovanje, zaposlen sam uz to se amaterski bavim pčelarstvom pa sam odlučio otvoriti OPG koji ne bi bio u sustavu PDV-a i koliko sam shvatio kao zaposlen nemam davanja prema mirovinskom,socijalnom ... međutim s krajem 6. mjeseca odlazim u mirovinu po članku 6. Zakona ... vojnih osoba .. prestane služba zbog potrebe službe s pravom na starosnu mirovinu zanima me kakve su moje obaveze tada kao jedinog osnivača OPG-a. Bio bih zahvalan za bilo kakvu informaciju i savjet.
  9. Nadam se da nisi u pravu ali moguće je i tako tumačenje. Ispada da bi bilo najbolje da sam otišao u mirovinu prije 15 godina ali nažalost nisam.
  10. Kako sad stoje stvari ja bi trebao ići po članku 6. Zakona ... vojnih osoba .. prestane služba zbog potrebe službe s pravom na starosnu mirovinu. Ovo je povoljnije nego starosna ili prijevremena starosna jer je otpremnina u prvom slučaju 10 proračunskih osnovica a u drugom slučaju samo 3. Nisam uspio pronaći potvrdu da li nakon odlaska u ovu mirovinu mogu pokrenuti postupak za prijelaz u invalidsku braniteljsku s obzirom na moju invalidnost i ozljede. Invalidnost je samo na temleju ranjavanja, nikakvi PTST i sl.
  11. Nisam još ništa potpisao samo su me telefonski obavijestili da sam na list za izdvajanje sa 30.06.2014.
  12. Hvala ti na podršci, invalidnost je posljedica ranjavanja 1991, imam još nekoliko gelera u tijelu za uspomenu. Ako nije problem daj mi malo pojasni ovo s bolovanjem je sumnjam da će mi moja liječnica previše znati reći jer se vjerojatno nije previše susretala s ovakvim slučajevima. Koliko moram biti na bolovanju prije nego me pošalju pred komisiju i kakva je procedura uopće. Što je za mene povoljnije.
  13. Poštovanje, trenutno sam djelatna vojna osoba i sa krajem 6. mjeseca me žele umiroviti jer imam 51 godinu i šalju me u starosnu mirovinu. Zanima me s obzirom da imam 40% invalidnosti HRVI da li nakon odlaska u starosnu mirovinu mogu pokrenuti neki postupak za prelaz na invalidsku mirovinu je pretpostavljam da bi mi ta mirovina bila veća. Svaki savjet bi mi dobro došao, hvala!
  14. Kupio sam poljoprivredne zemljište nešto više od 2000 m2, na kojem držim manji pčelinjak, usput sam posadio i nešto maslina i sad bi mi dobro došla neka manja kućica za alat i pčelarsku opremu. Zanima me mogu li legalno napraviti neku poljoprivrednu kućicu ili smijem li staviti kamp kućicu koja bi služila za te svrhe. Hvala!
  15. Hvala na trudu ali iz ovog članka se ne vidi d li sam ja dužan prijaviti HEP-u da pretpostavljam da je sat neispravan. Malo sam googlao ali nisam uspio pronaći odgovor na to pitanje. Pretpostavljam da će oni željeti naplatiti razdoblje u kojem je sat neispravan, vjerojatno na temelju prethodne prosječne potrošnje,jesam li u tom slučaju dužan prihvatiti njihov izračun?
  16. S moralne strane mi je jasan odgovor na pitanje iz naslova ali me zanima kako to stoji s pravne strane. Naime na prošlom obračunskom razdoblju mojih računa za struju sam primijetio da nešto nije u redu jer sam pretplatio za više od 2000 kuna a po dotadašnjoj potrošnji trebao sam biti oko nule. Provjerio sam stanje brojila i neko ga vrijeme pratio i utvrdio da očito nije ispravno, ono se vrti ali prikazuje da mjesečno potrošim pedesetak kilovata skupe i nešto manje jeftine struje što naravno nikako ne može biti. HEP je mijenjao satove ili baždario neznam točno, poslije toga se taj sat očito ne radi dobro. Sat se nalazi u ormarićuu hodniku zajedno sa susjedovim satom i mi nemamo pristup jer je ormar zaključan jedino kroz prozorčić možemo očitati stanje. Mene zanima da li sam ja dužan HEP-u prijaviti taj kvar za koji oni očito ne znaju i koje su posljedice ako ne prijavim taj kvar.
  17. U pravu si Duro, ali ivanic je vjerojatno kopirao tekst s stranica HZMO-a jer se tamo spominje tih 40 godina. Meni je važan taj navodni uvjet od 10 neprekidnih godina koji se tamo ne spominje a meni tvrde da ga moram imati za 6.a mirovinu. Naime ja 15.08.09. punim tih 10 godina jer sam od 1991-96 bio pričuva, 1996 sam demobiliziran a 1999 primljen u DVO. Sad me žele otjerati u starosnu po članku 6. sa 30.06. jer da za sada nemam tih 10 godina za 6.a. Nigdje ne mogu naći nikakav zakon, uredbu, pravilinik ili što već gdje se traži tih 10 godina, a niti se u samom čanku navodi da će ministar donjeti nekakve dodatne propise ... Ranije sam već pisao da sam 40% HRVI, ranjavanje 1991, ali to ionako nema veze s ovom pričom. Što da sad radim?
  18. Duro zašto misliš da to nije točno, ako se ne varam to je članak 6.a copy/paste.
  19. Meni personalka tvrdi da moram imati 10 godina neprekidno. Kako da joj to dokažem?
  20. Može li mi netko odgovoriti da li za odlazak u mirovinu po članku 6.a treba imati 10 neprekidnih godina u DVO i ako da po kojem to zakonu, pravilniku... jer u samom članku 6.a se to nigdje ne navodi a znam da je to nekada traženo.
  21. Hvala svima na savjetima, nažalost bio sam prisiljen podnijeti zahtjev za 6.a kako bi dobio na vremenu i u tom razdoblju pokrenuo preko mog doktora taj postupak za komisiju i odlazak u pravu invalidsku mirovinu. Zatražio sam prekid s 31.12.09. ako bi mi to dozvolili možda bih uspio u tom periodu napraviti sve potrebno tako da odem u mirovinu po članku 11. a ne 6.a, eznam samo kako će to tumačiti s obzirom da sam sada podnio zahjev za odlazak po članku 6.a. Ako netko imam kakvih iskustava bio bi zahvalan.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija