Jump to content

Lancaster

Korisnik
  • Broj objava

    79
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Sve što je Lancaster objavio

  1. Ako netko posjeduje primjerak prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave sastavljen prema novim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (uključujući sva moguća upozorenja dužniku i novi način određivanja j. b. troškova), molim ga da mi isti pošalje na pp. Unaprijed zahvalan!
  2. Ako je sve točno što ste naveli u topiću, mislim da bi takovi otkaz ugovora o radu zbog nezadovoljenja na probnom radu bio ništav odnosno ne bi za Vas proizvodio pravne učinke. „Probni rad smije se ugovoriti samo prilikom zasnivanja radnog odnosa, ali ne i u tijeku trajanja prilikom sklapanja izmijenjenog ugovora o radu. Takvo ugovaranje probnog rada je ništavo” Vs RH Revr-574/03 od 2.6.2004., Žs u Varaždinu Gž-1754/05 16.1.2006. „…ugovaranje probnog rada suprotno cilju zbog kojeg je ustanovljen, zlouporaba je prava a posljedica je ništavost….” VsRH Revr-250/04 od 21.5.2005. Iako su radni sporovi prema ZPP-u hitini, isti znaju vremenski potrajati i prouzročiti pozamašne troškove za stranke, ali imajte na umu da stranka koja izgubi spor nadoknađuje sve troškove stranke koja je uspjela u sporu. Probajte potražiti pravnu pomoć od odvjetnika ili od sindikata (ako ste učlanjeni u sindikat). Na vašem mjestu raspitao bi se o odvjetniku specijaliziranom za radne odnose u ili blizu vašeg mjesta stanovanja i probao s njim dogovoriti sastanak te isplatu troškova po okončanju spora.
  3. Imate pravo na solidarnu pomoć, ali trebali ste istu zatražiti od poslodavca nakon proteka 90 dana bolovanja. Isto tako, imate pravo na isplatu regresa i jubilarne nagrade.Obratite se poslodavcu pisanim zahtjevom za isplatu gore navedenih novčanih iznosa. Ako se poslodavac ogluši na Vaš zahtjev ili Vas odbije preostaje Vam jedino da svoja prava ostvarite sudskim putem. U slučaju da sami dajte otkaz, poslodavac može od Vas zahtijevati da odradite otkazni rok u trajanju od mjesec dana, osim ako nije nešto povoljnije propisano za Vas kolektivnim ugovorom. Nisam upoznat sa sudskom praksom prema kojoj preseljenje u drugi grad je razlog za skraćivanjem minimalnog trajanja otkaznog roka. Članak 114. Zakona o radu (7) Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako on za to ima osobito važan razlog. Svakako Vam preporučujem da se umjesto otkaza ugovora o radu pokušate mirno dogovoriti s poslodavcem oko isplate barem dijela Vaših novčanih potraživanja te da probate zajednički utvrditi točan dana sporazumnog prestanka radnog odnosa i način korištenja Vašeg preostalog godišnjeg odmora.
  4. Probajte pronaći da li je Vaš poslodavac donio Pravilnik o radu (obavezan za poslodavca koji zapošljava preko 20 radnika) ili odluku u kojoj je regulirano pravo na dar za djecu. Ako nigdje nije propisana obaveza poslodavca za isplatom dara za djecu radnika, sve zavisi od njegove dobre volje i njegovog tumačenja kome će od radnika isplatiti dar za djecu.
  5. Ne vidim potrebe za angažiranjem odvjetnika u ovom slučaju. Po meni postigli ste primarni cilj odnosno poslodavac Vam nije otkazao ugovor o radu niti primate plaću za manje plaćeno radno mjesto. Ako baš žarko želite prijaviti poslodavca Državnom inspektoratu zbog povredi ZOR-a o trudnicama, onda to učinite osobno. Ponavljam, ne znam što time dobivate, osim osobne satisfakcije. Zahtjev Vašeg poslodavca da ga obavijestite koliko će dugo trajati Vaše bolovanje zbog komplikacija u trudnoći je besmislen i na istog ne bi odgovarao.
  6. Poslodavac bi u svakom slučaju prije prestanka ugovora o radu morao radniku omogućiti korištenje pripadajućeg godišnjeg odmora, a tek ukoliko to nije u mogućnosti učiniti, tada mu je dužan, sukladno odredbi članka 61. Zakona o radu („Narodne novine“ br. 149/09 i 61/11, nastavno: ZOR), isplatiti naknadu umjesto njegovog korištenja. Naknada se određuje razmjerno broju neiskorištenih dana godišnjeg odmora radnika. Napominjemo kako je intencija zakonodavca bila da u slučaju prestanka ugovora o radu prvenstveno omogući radniku korištenje neiskorištenog dijela godišnjeg odmora, dok isplata naknade predstavlja iznimku predviđenu za slučajeve kada radni odnos prestaje, a godišnji odmor nije moguće iskoristiti. Budući ZOR ne ulazi u razloge zbog kojih radnik, u slučaju prestanka ugovora o radu, nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti, mišljenja smo da je za ostvarenje prava na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor dovoljna činjenica da radnik nije uspio iskoristiti godišnji odmor dok je bio u radnom odnosu. Mišljenje Min. rada i mirovinskog sustava KLASA: 110-01/12-01/206, URBROJ: 524-08-01-01/5-12-2, od 9. svibnja 2012. Obratite se bivšem poslodavcu te zatražite novčanu naknadu za neiskorišteni godišnji odmor temeljem članka 61. Zakona o radu. Ako se poslodavac ogluši na Vaš zahtjev jedino Vam preostaje podnošenje tužbe sudu radi isplate novčane naknade. Svakako Vam preporučujem da prije upuštanja u sudski spor zatražite stručnu pomoć.
  7. Članak 14. (1) Zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od 8 ili 30 mjeseci, ovisno o broju rođene djece i načinu njegova korištenja. (2) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od: – 8 mjeseci, za prvo i drugo rođeno dijete, – 30 mjeseci, za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete. (3) Pravo na roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka u pravilu koriste oba roditelja iz stavka 1. ovoga članka svaki u trajanju od 4 ili 15 mjeseci. (4) Ako roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka koristi samo jedan roditelj, sukladno dogovoru, isti se koristi u trajanju od 6 mjeseci za prvo i drugo rođeno dijete, odnosno 30 mjeseci za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete. Mislim da je članak 14. stavak 4. dovoljno jasan u slučaju da samo Vi koristite roditeljski dopust (bez obzira da li ste trenutno samohrana mjaka), samo je pitanje kako će se računati roditeljski dopust ako bi isti htjeli koristiti istovremeno s dečkom. Da li će Vama nakon korištenja 4 mjeseca zajedničkog roditeljskog dopusta ostati pravo na korištenje još 22 mjeseca, 11 mjeseci ili 0 mjeseci to je stvar tumačenja konkretne zakonske odredbe od strane područnog ureda HZZO-a. Ako niste zadovoljni s rješenjem područnog ureda HZZO-a povodom Vašeg zahtjeva, ostaje vam pravo žalbe sukladno članku 45. predmetnog Zakona.
  8. Poslodavac Vam je bio dužan prije isteka ugovora na određeno vrijeme uručiti pisanu obavijest da ne namjerava sa Vama produžiti radni odnos. Prema odredbama Zakona o radu koje ste sami naveli, ukoliko radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme. Svakako podnesite zahtjev za zaštitu prava (15 dana od dana saznanja povrede prava) u kojem ćete pored Vašeg zahtjeva za zaštitu konkretnog prava nabrojiti i sve zakonske obaveze koje je poslodavac propustio napraviti te da ćete u slučaju ignoriranja Vašeg zahtjeva o svemu obavijestiti nadležni inspektorat. Ako se poslodavac ogluši na Vaš zahtjev, a imate viška vremena i sredstava te raspolažete dokazima kojima možete dokazati svoje tvrdnje na sudu, potražite stručnu pravnu pomoć i pripremite se na vođenje radnog spora.
  9. Pretpostavljam da Vaš dečko ne udovoljava uvjetima iz članka 14. stavka 7. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potpora za Vašu djecu iz prvog braka, tako da u konkretnom slučaju Vi imate pravo za Vaše četvrto dijete na roditeljski dopust u trajanju od 30 mjeseci, a Vaš dečko za njegovo prvo dijete ima pravo na roditeljski dopust u trajanju 6 mjeseci. Nakon što iskoristite obvezni rodiljni dopust moguće su različite kombinacije korištenja roditeljskog dopusta (svaki roditelj po 4 mjeseca, pa Vi iskoristite ostatak, puno radno vrijeme, na pola radnog vremena) Svakako raspitajte se u HZZO-u, pa vidite što Vam najbolje odgovara u okviru zakonskih dopuštenja.
  10. Mislim da ste zasada dovoljno učinili, tako da nemojte forsirati sa prijavom državnom inspektoratu. Na vašem mjestu razmislio bih o prijavi inspektoratu tek kada bi mi poslodavac otkazao ugovor o radu. Obavještavajte nas o daljnjem razvoju situacije.
  11. Zakon o radu VIII. ZAŠTITA TRUDNICA, RODITELJA I POSVOJITELJA Zabrana nejednakog postupanja prema trudnicama Članak 67. (1) Poslodavac ne smije odbiti zaposliti ženu niti joj otkazati ugovor o radu zbog njezine trudnoće, niti joj smije ponuditi sklapanje izmijenjenog ugovora o radu, osim pod uvjetima iz članka 68. stavka 1. ovoga Zakona. (2) Poslodavac ne smije tražiti bilo kakve podatke o ženinoj trudnoći niti smije uputiti drugu osobu da traži takve podatke, osim ako radnica osobno zahtijeva određeno pravo predviđeno zakonom ili drugim propisom radi zaštite trudnica. Zaštita trudnice, odnosno žene koja doji dijete Članak 68. (1) Odredbe članka 67. ovoga Zakona ne sprječavaju poslodavca da trudnici, odnosno ženi koja doji dijete, na njezin prijedlog, ponudi sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima za obavljanje drugih odgovarajućih poslova. Prema članku 294. st.1. toč. 47. poslodavac čini najteži prekršaj ako zbog trudnoće odbije zaposliti ženu, otkaže joj ugovor o radu ili joj protivno odredbama ovoga Zakona, ponudi sklapanje izmijenjenog ugovora o radu (članak 67. stavak 1.). Nemojte potpisivati ponuđeni ugovor o radu. Ako poslodavac bude od Vas ponovno zahtijevao potpisivanje novog ugovora o radu upoznajte ga sa ovim odredbama i naglasite da će u slučaju bilo kakve promijene Vašeg ugovora o radu o svemu obavijestiti nadležni Inspektorat.
  12. Ako Vam poslodavac nije isplatio tri uzastopne dospjele plaće imate opravdan i zakoniti razlog za uručenje izvanrednog otkaz ugovora o radu. Prema dosadašnjim saznanjima, HZZ će Vam u tome slučaju isplatiti novčanu naknadu. Kao dokaz o neisplate plaće u HZZ se uzimaju u obzir obračunski listić plaće koje Vam je poslodavac dužan uručiti do kraja mjeseca u kojem dospijeva plaća. Primjerak otkaza možete sastaviti i sami. Samo prilagodite ovaj obrazac Pero Perić (navesti adresu mjesta prebivališta i OIB) MATIĆ d.. (navesti sjedište poslodavca i OIB) IZVANREDNI OTKAZ UGOVORA O RADU Temeljem odredbi članka 107. Zakona o radu ("Narodne novine" br. 149/09, 61/11, 82/12, 73/13 u daljnjem tekstu: ZOR) otkazujem Ugovor o radu zaključen na neodređeno vrijeme dana (navesti datum zaključenja ugovora) bez obveze poštivanja ugovorenog otkaznog roka. Ugovor o radu prestaje danom dostave otkaza poslodavcu. Za neiskorišteni godišnji odmor u 2013. godini u trajanju od ____ dana , sukladno čl. 61 ZOR-a, molim isplatu novčane naknade. Obrazloženje S poslodavcem sam dana (navesti datum zaključenja ugovora) zaključio Ugovor o radu na neodređeno vrijeme temeljem kojeg ugovora obavljam poslove radnog mjesta __________. Osobito teška povreda obveze iz radnog odnosa zbog koje, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih strana, nastavak radnog odnosa nije moguć sastoji se u činjenici da mi poslodavac nije isplatio ugovorenu osnovnu plaću za tri (3) uzastopna mjeseca te mi jednako tako za isti vremenski period uskratio i pravo na _____________ dio plaće ili naknade u skladu s odredbama Ugovora o radu. Sukladno čl. 61 ZOR-a molim isplatu novčane naknade za neiskorišteni godišnji odmor u 2013. godini u trajanju od ____ dana. Slijedom navedenog, otkazujem Ugovor o radu na neodređeno vrijeme od dana (navesti datum zaključenja ugovora) bez obveze poštivanja otkaznog roka s time da ugovor o radu prestaje danom dostave ovog otkaza poslodavcu. Radnik: Pero Perić vlastoručni potpis radnika Više o ovoj temi http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/48029-Primjer-otkaza
  13. Nemojte potpisati takovi ugovor o radu niti bilo kakve izjave ili sporazume ponuđene od strane poslodavca. Pričekajte da Vam poslodavac uruči poslovno uvjetovani otkaz ili otkaz ugovora o radu (poslovno uvjetovani) s ponudom izmijenjenog ugovora o radu. U tom slučaju odnosno ako ne prihvatite ponuđeni ugovor o radu imati će te pravo na naknadu s HZZ-a i pravo na sudsku zaštitu zbog eventualnog nezakonitog otkaz ugovora o radu. Ako mislite sami dati poslodavcu izvanredni otkaz onda morate navesti opravdani razlog te gubite pravo na naknadu s HZZ-a, osim ako dajete otkaz poslodavcu zbog neisplate tri uzastopne dospijele plaće. Sve nepravilnosti u poslovanju poslodavca koje ste naveli (neizdavanje obračuna plaće, rad više od 48 sati tjedno, kršenje odredbi o obaveznom dnevnom i tjednom odmoru, neisplaćeni prekovremeni sati) su najteži prekršaji prema ZOR-u i možete ih prijaviti nadležnom Državnom inspektoratu.
  14. Prema sadašnjim važećim odredbama (ZOR, Konvencije ili neki drugi izvor radnog prava) nije propisana zabrana davanja otkaza ugovora o radu radnicama-trudnicama zbog nezadovoljavanja na probnom radu. Mislim da će se ta pravna praznina ubrzo popuniti, ali zasada bi takovi otkaz ugovora o radu bi bio zakonit.
  15. Zaboravih napomenuti da je člankom 71. Zakona o radu propisana apsolutna zabrana otkaza ugovora za vrijeme trudnoće radnice. Dakle, kada obavijestite poslodavca o svojoj trudnoći, isti Vam po mome mišljenju ne bi mogao uručiti zakoniti otkaz ugovora radu.
  16. „Probni rad smije se ugovoriti samo prilikom zasnivanja radnog odnosa,ali ne i u tijeku trajanja prilikom sklapanja izmijenjenog ugovora o radu. Takvo ugovaranje probnog rada je ništavo” Vs RH Revr-574/03 od 2.6.2004., Žs u Varaždinu Gž-1754/05 16.1.2006. „…ugovaranje probnog rada suprotno cilju zbog kojeg je ustanovljen, zlouporaba je prava a posljedica je ništavost….” VsRH Revr-250/04 od 21.5.2005. Probni rad može trajati najdulje šest mjeseci ( jedan ili više ugovora na određeno ili ugovor na neodređeno). Prema onome što ste naveli poslodavac Vam u konkretnom slučaju ne smije dati otkaz zbog nezadovoljavanja na probnom radu, jer nije poštovao odredbe ZOR-a o probnom radu. Ostale vrste otkaze ugovora o radu Vam ne smije dati, jer ste trudnica. U slučaju da Vam poslodavac eventualno uruči otkaz zbog nezadovoljavanja na probnom radu dobro pazite na zakonske rokove i potražite stručnu pomoć.
  17. Dobro su Vam rekli u firmi, jer imate pravo samo na cijeli godišnji odmor za 2013. godinu, a koji možete iskoristiti najkasnije do 30.06.2014. godine. Mislim da Vam nitko s foruma ne može odgovoriti koliko imate točno dana g. o. , osim da imate pravo na g. o. u trajanju od najmanje 4 tjedna.
  18. Preostali godišnji odmor za 2012. godinu mogli ste iskoristi samo do 30.06.2013. godine, dok godišnji odmor za 2013. godinu, na koji imate pravo u cijelosti, možete iskoristiti najkasnije do 30.06.2014. godine. Prema prijašnjim odredbama ZOR-a radnik je za ostvarivanje prava na puni godišnji odmor morao u toj godini efektivno raditi 6 mjeseci, međutim, taj uvjet više nije pretpostavka za stjecanje pravo na puni godišnji odmor, već samo uvjeti propisani člankom 58. Zakona o radu. Podnesite poslodavcu pisani zahtjev za donošenjem odluke ili rješenja o rasporedu korištenja Vašeg godišnjeg odmora za 2013. godinu (čl. 64. ZOR-a). U istom naznačite vremensko razdoblje u kojem bi željeli koristiti godišnji odmor za 2013. godinu, s time da sukladno st. 2. čl. 62. ZOR-a zatražite da dva tjedna g. o. iskoristite još u 2013. godini.
  19. Imate pravo na otpremninu, ali samo ako Vam poslodavac uruči poslovno ili osobno uvjetovani otkaz ugovora o radu. Minimalni iznos Vaše otpremnine trebao bi iznositi 1/3 prosjeka vaše zadnje tri plaće x 5, osim ako veći iznos otpremnine nije propisan vašim Pravilnikom o radu ili Kolektivnim ugovorom. Ako želite nastaviti raditi kod sadašnjeg poslodavca potpišite novi ugovor o radu ili sačejkate otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora o radu i potpišite ponuđeni ugovor, ali tada necete imati pravo na otpremninu. Isto tako, nemojte popisivati nikakvi sporazum prestanka radnog odnosa ili slično jer nećete imati pravo novčanu naknadau na HZZ-u.
  20. Ako bi poslodavac unatoč nepravovremenosti zahtjeva radnika meritorno odlučio, radnik može u daljnjem roku od 15 dana podnijeti tužbu sudu (Vs Revr-514/2006 od 30.11.2007) matovlika ako je u konkretnom slučaju zzz pravovremeno podnijet ne vidim razloga zašto bi isti trebao biti nezakonit.
  21. Ako poslodavac ignorira osobu AA i pri tome grubo krši odrebe Zakona o radu, osobi AA ne preostaje ništa drugo nego zatražititi pravnu pomoć i priprjetiti inspekcijim nadzorom. U slučaju da poslodavac i dalje ignorira osobu AA ista treba prikupiti što više dokaza kojim potvrđuje opravdanost svoga zahtjeva te podnijeti tužbu nadležnom sudu za ostvarivanje svojih potraživanja iz radnog odnosa i poslodavca prijaviti nadležnom državnom inspektoratu.
  22. Rok stjecanja prava na godišnji odmor Članak 58. (1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor određen na način propisan odredbom članka 55. i članka 56. ovoga Zakona nakon šest mjeseci neprekidnog rada. (2) Privremena nesposobnost za rad, vršenje dužnosti građana u obrani ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog izostanka s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka. Naknada za neiskorišteni godišnji odmor Članak 61. (1) U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti, isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora. (2) Naknada iz stavka 1. ovoga članka određuje se, sukladno odredbi članka 60. stavka 1. ovoga Zakona, razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora. Imate pravo na puni godišnji odmor za 2013. godinu. Obavjestite poslodavca o Vašoj namjeri preseljenja u drugi grad i Vašoj namjeri prestanka radnog odnosa s istekom ugovora na određeno te što prije pismeno podnesite zahtjev za korištenjem punog godišnjeg odmora za 2013. godinu (ako Vam poslodavac ne odobri zahtjev za korištenjem godišnjeg imate pravo na novčanu naknadu za neiskorištene dane godišnjeg)
  23. Nezahvalno je prejudicirati Odluku suda. Svaki tužbeni zahtjev je specifičan. Sami procjenite što Vam je uputno činiti u ovakovoj situaciji. Po meni prvo se pokušajte dogovoriti s poslodavcem, a zadnja opcija neka Vam bude uručenje izvanrednog otkaza.
  24. Točka V. - za visinu otpremnine obračunava se neprekidno vrijeme provedeno kod poslodavca sve do prestanka radnog odnosa kod istog, a to je u Vašem slučaju 30.11.2013. godine odnosno zadnji dan otkaznog roka. U obrazloženju bi trebalo obrazložiti sve točke izreke Odluke o otkazu ugovora o radu, ali pošto ste Vi to učinili u samoj izreci ne vidim neke dodatne nepravilnosti. U slučaju da Vaš poslodavac zapošljava više od 20 radnika, prilikom otkazivanja dijelu radnika dužan se pridržavati tzv. socijalnih kriterija i obveze da radnika zaposli na drugim poslovima ako ih ima, odnosno, da radnika obrazuje i osposobi za druge poslove. U tom slučaju u poslovno ili osobno uvjetovanom otkazu potrebno je samo navesti prethodne činjenice npr. "Zbog smanjenja tržišta i opsega poslova Društva te trenutne gospodarske situacije u Republici Hrvatskoj, poslodavac nije u mogućnosti obrazovati ili osposobiti radnika za rad na nekim drugim poslovima. Pri donošenju ove odluke, poslodavac je posebice vodio računa o kriterijima predviđenim člankom 107. stavkom 3. ZOR-a, odnosno o trajanju radnog odnosa kod poslodavca (_ godina radnog staža), godine starosti (_ godine), invalidnosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika (samac ili nezaposlena žena i dvoje djece)."
  25. Ako Vam se ne sviđa postupanje ravnatelja odmah tražite sporazumni prestanak radnog odnosa ili malo sačekajte i tražite krajem 9 mjeseca da Vam ne produžuji ugovor o radu kako bi ostvarili pravo na novčanu naknadu s HZZ-a. Iz onoga što ste Vi gore naveli ne vidim nikakvo nezakonito postupanje poslodavca, možda u neku ruku neracionalno, ali opet neće Vam ovdje pomoći ni pučka pravobraniteljica niti sud.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija