Jump to content

ivan-ri

Korisnik
  • Broj objava

    52
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molio bih još jednom ako netko zna odgovor na ovo pitanje? Hvala lijepa.
  2. Sve to ulazi u rok. Jedino ako zadnji dan roka pada na neradni dan (Nedjelja) ili blagdan, tada se za zadnji dan roka uzima prvi idući radni dan.
  3. Možete se pokušati dogovoriti sa Vipom o obročnom plaćanju duga. Objasnite im vašu situaciju, i jasnu namjeru da želite platiti dug obročno. Obično ovrhovoditelj prihvati takvo rješenje i zatraži od suda odgodu ovrhe na određeno vrijeme. Ako plaćate, sve u redu. Ako ne, traži se ponovno nastavak ovrhe.
  4. Pitanje iz ovršnog - Nakon što dođe do obustave ovrhe, te nakon pravomoćnosti rješenja o obustavi, nakon proteka kojeg roka se može ponovno podnijeti ovršni prijedlog protiv istog ovršenika u istoj pravnoj stvari? Pokušavam naći odredbu o tome u Ovršnom zakonu ali bezuspješno. Molim ako netko zna odgovor i odredbu koja to definira? Puno hvala.
  5. Molim ako netko ima primjer podneska za nadopunu prijedloga uknjižbe prava vlasništva neka mi se javi na pvt. Hvala, bio bi jako zahvalan.
  6. Djete je rođeno u Americi, i njihov je državljanin. Majka je hrvatski državljanin, a otac ima Američko državljanstvo kao i njegov sin. Postoji pravomoćna odluka Američkog suda da roditelji imaju zajedničko skrbništvo nad djetetom, da te djete ne smije biti preseljeno izvan USA. Majka namjerava odvesti djete u Hrvatsku i pribaviti mu Hrvatsko državljanstvo. Da bi Hrvatska tada vratila djete u USA i poštivala odluku Američkog suda, da li je moguće i dovoljno da hrvatska postupi po eventualnoj tjeralici Američkog suda protiv majke, ili je potrebno(što pretpostavljam) da dođe do priznavanja pravomoćne sudske odluke Američkog suda pred Hrvatskim sudom (tu onda Zakon o rješavanju sukoba zakona definira postupak priznanja i ovrhe stranih odluka itd.)? Kako onda ide postupak vraćanja djeteta u USA? Da li to obično traje nekoliko mjeseci, ili godina? Da li na to ima utjecaja to što će djete eventualno steći hrvatsko državljanstvo? Napominjem da postoji pravomoćna odluka suda u USA o zajedničkom skrbništvu oba roditelja nad djetetom i samim time zabranu da se djete trajno preseli izvan USA. Hvala svima koji se uključe u raspravu. Pomoć mi je dosta hitna! Hvala!
  7. ivan-ri

    poticaji pomozite

    Točno je, nema više poticaja. Radi se, čini mi se, o nekih 300 mil. kn iz proračuna koji su sada preusmjereni u nešto drugo (u fond za zadržavanje postojećih radnih mjesta ili nešto slično). Nikakve pomoći od toga za sada, ali vrijedi sačekati donošenje novog proračuna, pa će se znati nešto više. Ja sam uspio nakon 6 mjeseci traženja i čekanja konačno dobiti posao, bolje rečeno konkretnu šansu za ugovor, ali evo, sretan sam, isplatilo se čekanje i traženje, i sutra u office!! Puno sreće svima u traženju!
  8. Da, postoji jedno i drugo. Kod darovanja bez prave predaje stvari (obećanje darovanja) akt sklapanja ugovora vremenski je odvojen od akta ispunjenja. Ovdje je bitno da se za takvo darovanje traži oblik javnobilježničkog akta! Ako je sklopljen u tom obliku ugovor je valjan. Naprotiv, kod realnog darovanja (gdje akt ispunjenja tj. predaje stvari slijedi neposredno iza akta sklapanja) se ne traži određeni oblik. Ali ako se radi o darovanju nekretnina, potreban je pisani oblik.
  9. Kao prvo treba vidjeti dali je otkaz koji ste dobili zakonit. Naime, prema Zakonu o radu radnica može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanoga poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života. Za blizance, treće i svako sljedeće dijete radnica može koristiti rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života. To je ono što je vaše pravo i što vi MOŽETE. Uz to, radnica obvezno koristi rodiljni dopust u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci djetetova života (obvezni rodiljni dopust). To je ono što MORATE, ali vi možete naravno koristiti rodiljni dopust i do godine dana djetetova života! Isto tako, kada prođe šest mjeseci djetetova života (odnosno obvezni dopust), radnica ima pravo raditi polovicu radnoga vremena do navršene jedne godine djetetova života, odnosno za blizance, treće i svako sljedeće dijete može raditi polovicu radnoga vremena do navršene treće godine djetetova života. Dakle, ako vam je to prvo djete, vi imate pravo koristiti rodiljni dopust do godinu dana djetetova života. Za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta, radnik koji ga koristi ima pravo na naknadu plaće prema posebnim propisima. A ono što je najvažnije - ZABRANA OTKAZA (ne odnosi se na ugovor o radu na određeno vrijeme AKO je istekao rok na koji je ugovor sklopljen): Zabrana otkaza Članak 77. (1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš­te­nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava. (2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.
  10. Takav postupak suca koji vas je pitao navedene podatke propisan je Zakonom o kaznenom postupku već za istražni postupak i to čl. 237. st.1. (1) Kad se okrivljenik prvi put ispituje, pitat će se za ime i prezime, nadimak ako ga ima, ime i prezime roditelja, djevojačko obiteljsko ime majke, gdje je rođen, gdje stanuje, dan, mjesec i godinu rođenja, koje je narodnosti i čiji je državljanin, čime se zanima, kakve su mu obiteljske prilike, zna li pisati, kakve je škole završio, je li, gdje i kada služio vojsku, odnosno ima li čin časnika ili vojnog službenika, vodi li se u vojnoj evidenciji i gdje, je li odlikovan, kakva je imovna stanja, je li, kad i zašto osuđivan, je li i kad izrečenu kaznu izdržao, vodi li se protiv njega postupak za koje drugo kazneno djelo, a ako je maloljetan, tko mu je zakonski zastupnik. Okrivljenik će se poučiti da je dužan odazvati se pozivu i odmah priopćiti svaku promjenu adrese ili namjeru da promijeni boravište, a upozorit će se i na posljedice ako prema tome ne postupi. Dalje i za glavnu raspravu čl. 334. st.1.: (1) Kad je predsjednik vijeća utvrdio da su na glavnu raspravu došle sve pozvane osobe, ili kad je vijeće odlučilo da se glavna rasprava održi u odsutnosti neke od pozvanih osoba, ili je ostavilo da o tim pitanjima kasnije odluči, pozvat će predsjednik vijeća optuženika i od njega uzeti osobne podatke osim podataka o prijašnjoj osuđivanosti (članak 237.) da bi se uvjerio u njegovu istovjetnost. Napomena: Podaci o kojima je riječ služe za utvrđivanje istovjetnosti optuženika i propisani su u čl. 237. st.1. Opći podaci o optuženiku služe sudu i za druge svrhe, tako posebice upoznavanju s osobom optuženika, njegovim obiteljskim prilikama, socijalnim statusom, imovinskim statusom... Dakle, niste u pravo. To je uobičajena sudska praksa i propisana je zakonom. Ostavili ste samo neprijateljski dojam i možda i dojam da nešto skrivate prema sudu. Ubuduće slušajte više vašeg branitelja, bio i on po službenoj dužnosti, jer čovjek je za to školovan, i nije on "kriv" što si vi ne možete priuštiti vlastitog odvjetnika. Poštovanje!
  11. ivan-ri

    Natječaji!!!

    E nemoj tako, po naslovu ispada kao da primaju jedno stotinjak vježbenika na sud il tako nešto..! Nego, glede natječaja. Stoji ona odluka vlade o nezapošljavanju, a čini se da ima situacija gdje je ipak potrebno nekoga zaposliti, pa se onda igraju mačke i miša..Ili oni pak ne znaju ili svjesno krše tu odluku. U svakom slučaju sve je to nekako loše, i kida živce normalnim i pametnim ljudima željnih poštenog rada.
  12. Da, i ja sam to primjetio. Ostavimo ipak mogućnost da je čovjek krivo prepisao broj čl. Što se odvjetnika tiče, to što je trebalo više nije bitno jer ono što je prošlo, bez toga se može(i mora), a mislim da mu u fazi istrage odvjetnik neće škodit. Uostalom, istraga i služi da se vidi ima li materijala za optužnicu ili nema, da se ovako laički izrazim. Ako situacija nije baš ono 100% čista u prilog jedne strane, onda uvijek ima posla za branitelja.
  13. Čestitke! Evo u najkraćim crtama: U pogledu uvjeta za sklapanje braka mjerodavno je, za svaku osobu, pravo države čiji je ona državljanin u vrijeme stupanja u brak. (za Vas hrvatsko pravo, za budućeg supruga njemačko pravo). Za oblike braka mjerodavno je pravo mjesta u kojem se brak sklapa.(francusko pravo) A jednom kada je brak sklopljen: Za osobne i imovinske odnose bračnih drugova mjerodavno je pravo države čiji su oni državljani. Ako su bračni drugovi državljani različitih država, mjerodavno je pravo države u kojoj imaju prebivalište. Ako bračni drugovi nemaju ni zajedničko državljansvo ni prebivališe u istoj državi, mjerodavno je pravo države u kojoj su imali posljednje zajedničko prebivalište.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija