Jump to content

jmima

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pored trgovačkog obrta doregistrirali smo se i za cestovni prijevoz putnika. Imamo svoj kombi. Sa nekoliko tvrtki sklopili smo ugovor o prijevozu njihovih radnika na posao i s posla koji žive u mjestima gdje nema redovne autobusne linije. Da li je nam je za ovaj posao potrebna kakva licenca ili dozvola jer u uredu za gospodarstvo ništa nisu znali. Kakve dokumente trebamo držati u kombiju i koje evidencije moramo voditi? Hvala!
  2. jmima

    zatvaranje obrta

    ZANIMA ME DA LI SE KOD ZATVARANJA OBRTA U KPI POD IZDATKE ISKAZUJU I DOPRINOSI ZA MIO I ZDRAVSTVENO KOJI SU DOSPJELI ALI NISU PLAĆENI? HVALA!
  3. jmima

    zatvoren kafić

    UGOSTITELJ JE ZATVORIO OBRT. OSTALA JE MALA ZALIHA ROBE KOJU ĆE ZADRŽATI ZA SEBE. DA LI TREBA PLATITI POREZ NA POTROŠNJU ALK.I BEZALK.PIĆA, PIVA I DR. I NA KOJU OSNOVICU NABAVNU CIJENU ILI PRODAJNU. NIJE U SUSTAVU PDV-A. HVALA!
  4. Molim za pomoć u mom slučaju. Osobni automobil je kupljen prije 5 god na obrt, priznali pretporez 100%. Na ime vlastite potrošnje obračunavali PDV na 30% amortizacije i sl troškova. Sad je amortizacija istekla. E sad, automobil je koristi i u privatne i poduzetničke svrhe. Trebam li pisati kakav primitak u naravi s osnove korištenja auta!? Da li sad samo pravdam 70% troškova goriva, održavanja i sl.?
  5. jmima

    pitanje

    JA SAM ZAPOSLILA OSOBU KOJA DO SADA NIJE IMALA RADNOG ISKUSTVA I DOBILA SAM POTICAJ OD HZZ 10 MJESECI PO 2507,70 KN. MENE SAD ZANIMA VRIJEDI LI JOŠ ZAKON DA SE ZA TU ZAPOSLENICU NE TREBAJU PLAĆATI DOPRINOSI NA PLAĆU ZA PRVU GODINU I TREBA LI O TOME KOGA OBAVIJESTITI. KOGA KOG PITAM, NITKO NIJE SIGURAN. U KOMORI SU MI SAMO CITIRALI NAREDBU U OSNOVICAMA OSIGURANJA IZ NN. OVO ĆE ZNATI ULTRA PA UNAPRIJED HVALA!
  6. Zanima me da li je još vrijedi odredba da se za novozaposlene radnike koji se zapošljavaju prvi put nema obveze obračuna doprinosa na plaću nego samo iz plaće. I koja je najniža osnovica na koju se trebaju obračunavati? Znam da se ta osnovica trebala uvećati za koef. 0,35 ali to sad nigdje ne mogu naći. I treba li o tome obavijestiti Poreznu ili samo kad se predaje ID? Pozdrav svima!doprinosi za novozaposlene
  7. Poslodavac daje potvrdu o plaći ER-1 za zadnjih 6 mjeseci prije nastupa bolovanja. Doprinose plaća HZZO za komplikacije i porodni dopust, poslodavac ništa.
  8. Firma je kupila osob.automobil prije 5 god. i iskorišten je pretporez kod nabave. Auto koristi direktor za poslovne i privatne svrhe. Imamo odluku o obračunu primitka u naravi od 1% na nabav.vrijed. i uredno ispostavljamo interni račun s PDV-om koji se direktoru obustavi mjesečno iz neto plaće. Pitanje: sad je zadnji mjesec za obračun amortizacije a odluka o privatnom korištenju auta ostaje i dalje. Treba li i nakon toga obračunavati 1% primitka u naravi i do kada? Hvala!
  9. jmima

    sezonski obrt i PDV

    Prošle godine sam tri mj.imala sezonski obrt (jednost.ugostit.usluge) sa ukupnim primicima od 60 tis.kn. Namjeravam i ove godine opet otvoriti. Moram li se sada prijaviti u sustav PDV jer sam imala lani mjesečno 20 tis.kn Moram li se prijavljiati na MIO i HZZO ili to važi od lani. Lp svima!
  10. u fazi sam otvaranja obrta - uslužna djelatnost. Da li mogu pravdati troškove liječničkog pregleda, nabave sitnog inventara, plaćanja pristojbi i taksi prije nego obrt počne s radom. Predviđam prijaviti početak obavljanja djelatnosti od 1.8.2010. hvala, lp
  11. obrtnik sam koji polaže utržak na žiro račun ali ne svaku lipu jer mi je gotovina potreba i za privatne troškove i život.iz porezne traže da dostavim izjavu zašto imam više prikazanog prometa nego uplaćenog utrška i da se to ne smije razlikovati cca 500 kn. jesu li u pravu jer ranijih godina nije trebalo ništa izjavljivati. hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija