Jump to content

pika

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Radim u firmi koja se bavi proizvodnjom. Kako obračunavam plaću, obzirom da imamo djelatnike koji rade 5 radnih dana u tjednu i djelatnike koji imaju 6 radnih dana u tjednu. Obračunavam li svaku subotu godišnjeg odmora za djelatnike u proizvodnji, a djelatnicima u upravi samo 5 radnih dana u tjednu(bez subota) ili......???????
  2. Što je sve potrebno od dokumentacije kada stranac osnuje d.. u Hrvatskoj, osim registracije firme koju je obavio, da li je potrebno ishoditi i radnu dozvolu kod MUP, da bi firma počela sa radom, ili još neki papiri.
  3. Kako otvoriti obrt ili poduzeće u Austriji, bavili bi se proizvodnjom i uvoz-izvoz.... Ima li netko ikakvog iskustva. Zahvaljujem unaprijed.
  4. 4. Navedene tete u HITRO su samo poštarice koje pomažu javnim bilježnicima jer njihove društvene ugovore odnosno akte o osnivanju nose na sud i nazad, sve su sa raznoraznim srednjim školama te u principu nemaju pojma o onome što pričaju! E ovo je sada stvarno........ Navedene tete u HITRO nisu samo sa raznoraznim srednjim školama, već i sa fakultetima, pa ako mislis da si zavrsio fakultet, ne znaci da imas sve u malom prstu, na srecu vecu ulogu u radnom odnosu je ipak pridobio onaj drugi dio - praksa..... I nikada ne pretpostavljajte tko sa kakvom stručnom spremom radi na bilo kojem radnom mjestu, jer nije bitno po meni stručna sprema, već znanje i tko se kako potrudi obavljati svoj posao.
  5. To je imovina koja je unešena u obrt. Znači li to da onda ipak treba biti procjena revizije, kako bi se to unijelo kao početni kapital u d.. Još jednom unaprijed zahvaljujem, sa poštovanjem.
  6. Poštovani, kako se može iz obrta koji je postao prevelik, sve prenijeti u d.., misleći pri tome na imovinu koja je stečena u obrtu (dugotrajna imovina). Znači vlasnik je isti, oprema je ista, sve je isto samo treba zatvoriti obrt i prenijeti u d.. Porezni savjetnici mi nisu dali konkretan odgovor, revizija također, svi nekako okolišaju i nemaju kratak i konkretan odgovor. Nebi htjela zatvoriti obrt i otvoriti d.., jer bih onda morala prodavati sama sebi dugotraju imovinu, na koju sam već platila pdv i ostalo. Postoji li neki jednostavan način prijenosa obrta u d.. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, sa poštovanjem.
  7. da, možeš osnovati firmu, imaš funkciju direktora, i ne moraš biti zaposlen u firmi.- to je samo funkcija, a ne radno mjesto.
  8. Predlažem Vam da je najbolje rješenje da osnujete novu firmu, jer kod kupnje firme, ionako, ako je firma ok, jer kada je kupujete kupujete je sa svim dugovanjima i potraživanjima, sa svim zaposlenicima kojima nemožete mijenjati ugovore, odnosno prihode, a promjena vlasnika firme će Vas kod javnog bilježnika koštati više od pola, nego da registrirate novu firmu. Zna se javljati puno problema kod takovih firmi, ali zna se dogoditi da i kupite zaista čistu firmu. Ako se odlučite registrirati na novo, potrebno Vam je položiti 20000,00 kn početnog kapitala, i potrebno Vam je 650-700 Eura za registraciju, što Vam predlažem da registrirate sve osim ono što neide bez dozvola Ministarstva (oružje i lijekovi)......... Ako Vam ovo išta znači.........
  9. Pa u pismenom otkazu ugovora o vođenju računovodstvenih poslova napišite samo da otkazujete ugovor o vođenju sa tim i tim datumom, te da Vam iz istog razloga svu dokumentaciju Vaše firme pripreme do tog i tog datuma. Ugovor se raskida zbog nezadovoljstva usluge ili zbog cijene ili .......to znate i sami zbog čega. Uglavnom morate navesti da potražujete svu dokumentaciju, bruto bilance, kartice, M4 obrazac (mirovinska kontrola), sva izvješća koja su predavana, uglavnom sve, sve, sve........Ako vam to nešto znači, odnosno ako sam Vam bar imalo pomogla, to je ono što ja znam.......Pozdrav
  10. Da hvala vam, inace sam iz Medjimurja.......a Vi?
  11. Ma imam jednu (na sreću ili nesreću neznam ni sama) izjavu koju je djelatnik potpisao da priznaje grešku koju je uzrokovao našem komitentu gdje je obračunavajući doprinose na dohodak krivo uplatio (sa krivog računa-računa drugog komitenta), te oštetio tog drugog komitenta za iznos doprinosa, koji se kasnije brojnim pozivima i isprikama ispravio. Neznam dali to nešto znači, ili ne, ali očito je da sam stvarno pokupila najgori gen koji me je mogao snaći, a to je da padam na osjećaje, sentimento glupido!!!!!! Ajooooooj, već sam i ja razmišljala u ovom trenutku o likvidaciji, ali imam veliku nekretninu i neznammmmmmm..........mozda, ali mi je bed ugasiti firmu koja posluje od 1960. godine, a ja sam je samo kupila i nikada nije bila u blokadi i nikada nema previše prihoda, ali ipak posluje i redovno isplaćuje plaću radnicima i doprinose..... ali............. što sad.
  12. Poštovani pravnici molim pomoć. Ja sam jedna naivna poslodavka koja je htjela pomoći djelatniku, a na kraju je djelatnik pokazao da nije baš neki djelatnik. Naime radi se o tome da sam dala otkaz djelatniku koji je u radnom odnosu 26 godina. Dogovorili smo se zbog njegovih pogrešaka na poslu da ćemo ići na ruku i dati mu poslovno uvjetovan otkaz, kako bi se prijavio na burzi da dobiva naknadu do penzije, a da ću mu ja otpremninu dati kada ćemo imati nekakav novac na računu i to u ratama (ugovoreno je 8000 kn - onoliko koliko je neoporezivo). Međutim neki dan sam dobila opomenu pred tužbu za neisplaćenu otpremninu za iznos od cirka 20000 kn što bi zakonski i trebala pripasti za njega, ali firma nije u nekakvom financijskom odlučnom stanju, nažalost, jedva da pokrivamo troškove, pa odakle mi novac ako me stavi u blokadu da naplati otpremninu. Šta da radim ja glupa naivna poduzetnica. Očito nisam baš neka kada pomažući drugome, iništavam sebe. A mogla sam ga otpustiti zbog svih pogrešaka koje je napravio i za koje imam dokaze i pismene i usmene........ Molim Vas pomoć u nekakvom savjetu. Pika
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija