Jump to content

rumores

Korisnik
  • Broj objava

    49
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    rumores je reagirao na lawbydesign u Azuriranje osobnih podataka u banci   
    Provjerite u internim propisima banke da li u tom slučaju banka od vaših sredstava na računima naplaćuje kakve naknade ili slično. 
  2. Sviđa mi se
    rumores je reagirao na drot13 u Prikupljanje osobnih podataka   
    Ovisno koje podatke prikuplja, ima li pravni interes i radi li to na odgovarajući način.
    O kakvoj situaciji točno pričamo?
    Uvijek možeš podnijeti prijavu Agenciji za zaštitu osobnih podataka, oni su najmjerodavniji, a odgovorit će ti u roku od 30 dana.
  3. Hvala
    rumores je reagirao na lawbydesign u Azuriranje osobnih podataka u banci   
    Riječ je o međunarodnim propisima kojima podliježu banke, a tiču se pranja novca i financiranja terorizma.
    Banke to provode svake cca 2 godine. Negdje je moguće online, a negdje se treba osobno otići.
    Slažem se da je za klijenta gubitak vremena, ali banka u slučaju neažuriranja podataka ima pravo obustaviti neke ili sve svoje usluge prema tom klijentu - to ne znači da će nestati novac s računa.
     
  4. Hvala
    rumores je reagirao na Ruby_Danderfluff u stalkanje   
    Vaš iskaz je dokaz: vidjeli ste određenu osobu kako sjedi i snima mobitelom satima. To je dovoljno. Ne znate tko je ta osoba, zbog toga "nepoznati počinitelj". Policija će operativnim radom na terenu već ustanoviti o kome se radi.
  5. Hvala
    rumores je reagirao na Ruby_Danderfluff u stalkanje   
    Podnesite kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja radi neovlaštenog slikovnog snimanja, odnosno potencijalno nametljivog ponašanja, jer je moguće snimanje usmjereno na točno određenu osobu koja se stalka.
  6. Hvala
    rumores je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u hzzo kontrola bolovanja   
    Danas smo dobili odgovor hzzo-a i hlk. Kazu sve isto sto i vi, samo s par mjeseci zakasnjenja ? 
    Dakle, poslala sam pristojan upit, samo trazeci drugo strucno misljenje; hzzo kaze isto sto gosp. rubens (hvala, opet), te dobih popis svih lijecnika od Bjelovara do Zupanje. 
    Hlk, pak, trazi da prijavim lijecnicu imenom i prezimenom. 
    Sad, posto sam u meduvremenu ipak uspjela pronac novog doktora... ostaje samo zahvalit Legalisu! 
  7. Hvala
    rumores je reagirao na Ruby_Danderfluff u o koristenju zdravstvenih pregleda po kolektivnom ugovoru zaposlenih u javnim sluzbama   
    Koliko i ja znam, svake dvije godine imate pravo na jedan besplatni sistematski pregled (i državni službenici također), je li to po kolektivnom ugovoru ili po čemu, ne znam. Druga škola nije u pravu, s obzirom da znam za više srednjih škola kod kojih se pregledi obavljaju. Što se tiče medicinskih informacija od obiteljskog liječnika, na to nemaju pravo bez Vaše privole.
  8. Hvala
    rumores je reagirao na sivko u o koristenju zdravstvenih pregleda po kolektivnom ugovoru zaposlenih u javnim sluzbama   
    To bi bio sistematski pregled a na njega se ide kad se poslodavac dogovori sa doktorima a ne kad netko zaželi.Očito tablice stavlja da vidi koliko će ga to koštat.Dužan je u određenom roku obezbijedit da se može ići a ne da se mora.
  9. Hvala
    rumores je reagirao na Ruby_Danderfluff u hzzo kontrola bolovanja   
    Disciplinski postupci pred strukovnim tijelima nisu transparentni, tako da ne postoji javno poznata praksa, međutim, iz nekih drugih postupaka mi je poznato da traju oko pola godine do godinu dana. Što se tiče kaznenog postupka, ako zbog postupaka liječnice nije došlo do narušenja zdravlja onda nema tog kaznenog djela. Podnesak HZZO-u još najrazumnije zvuči, jer se očigledno radi o sprezi liječnice i poslodavca da mu uštede troškove bolovanja.
    Što god poduzeli, dok god Vam je obiteljska liječnica, to će biti u najmanju ruku čudno.
  10. Hvala
    rumores je reagirao na Ruby_Danderfluff u Poslodavac krši hrpu zakona(životna opasnost)   
    Je li riječ o privatnom poslodavcu? Zapošljava li više od 20 ljudi i ima li donesen pravilnik o radu? (koji se onda primjenjuje prije Zakona o radu)?
    Poslodavac je dužan osigurati rad na siguran način, ako to nije u stanju, po čl. 69. Zakona o zaštiti na radu, radnik može obustaviti rad dok se ne osiguraju adekvatni uvjeti.
    Razlike u plaći, da bi bile diskriminatorne, moraju biti zbog nečijeg spola, rase, boje kože itd., a ne zbog razlike u radnim performansama, i to se mora moći dokazati. Kao i prekovremeni sati (vodite li vlastitu paralelnu šihtericu? To bi bilo dobro, jer ne znate što poslodavac piše u službene evidencije, u slučaju spora ili inspekcije), i kršenje pauzi.
    Ako Vam prijava inspekciji rada nije opcija, a kao radnici ste ujedinjeni, predlažem Vam da izaberete zastupnika među sobom ili opunomoćite nekoga, i da sastavite službeni dopis poslodavcu s upozorenjima na kršenja Vaših radnih prava i s mogućim posljedicama ako se kršenja nastave (otkazi, prijave inspekciji, sudski sporovi, obustava rada, obraćanje medijima i negativan publicitet itd.). Pokušajte otvoriti pregovore s poslodavcem, ali to ne može jedan ili nekolicina. Ovo je blaže rješenje od sudskih sporova ili prijave inspekcijama, ali također može naljutiti poslodavca.
  11. Hvala
    rumores je dobio reakciju od drot13 u hzzo kontrola bolovanja   
    Pozdrav opet,
    za promjenu, da budem korisna, ovako je s naknadama preko hzzo-a: 
    poslodavac isplati radnika na bolovanju, pa traži refundaciju od zavoda. Zavod je dužan refundirati u određenom roku, koji nama nije bitan. Ako poslodavac to ne napravi, radnik piše zahtjev prema zavodu.
    Ako je firma nelikvidna ili je u stečaju, naknada se isplaćuje direktno osiguraniku.
    https://www.zakon.hr/z/192/Zakon-o-obveznom-zdravstvenom-osiguranju
    čl. 41. i 42.
  12. Hvala
    rumores je reagirao na Spitfire u Dvostruka pricuva   
    Nema vas zašto biti. Ionako je veliki broj predstavnika na glasu da rade po svojoj volji i slično. Pa ako se ovime i sličnim primjerima može učiniti nešto da takovih bude što manje ili ćak da se taj glas pokaže netočnim, još bolje.
  13. Hvala
    rumores je reagirao na Spitfire u Dvostruka pricuva   
    Moram malo reagirati. Večina suvlasnika se uvijek računa u suvlasničkim omjerima. Dakle, ako natpolovičnu večinu čine oni koji imaju to u suvlasničkim omjerima ne mora ih biti brojčano 50%+1 suvlasnika. Više o tome, smjeni predstavnika i sazivanju sastanka je objašnjeno ovdje.
    Što se tiće zakonske regulative, iako bi valjalo da bi se konkretno definirala regulativa, još uvijek ne postoji Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, samo ZVDSP i Uredba o održavanju zgrada.
    Što se tiće uplatnica, na prvu zvući kao nekakova muljaža, no moguće je da je tako regulirana naknada predstavniku (između njega i upravitelja, iako je i to na rubu zakona posebno ako nije regulirano MU) zbog raznoraznih razloga, no to bi saznali na sastanku.  
  14. Hvala
    rumores je reagirao na Željac047 u Dvostruka pricuva   
    Da, 50% suvlasnika plus jedan, znači natpolovična većina suvlasnika...
    A što možemo kad je zakon takav
    Ova firma što naplaćuje pričuvu, to je upravitelj zgrade koji vodi račune zgrade, brine se o popravcima isl., naravno, poštuje odluku suvlasnika koje predstavlja predstavnik suvlasnika, njoj se plaća pričuva, tj. preko nje banci, ona vodi statistiku ulaza i izlaza pričuve (uplate i rashoda), vodi statistiku naplate pričuve (ko plaća, a ko ne plaća), ovlaštena je da u ime suvlasnika pokrene ovršni postupak protiv suvlasnika koji ne plaća pričuvu idr., a predstavnik suvlasnika je spona između svih suvlasnika i upravitelja, tj. te firme što naplaćuje račune....
  15. Hvala
    rumores je reagirao na Željac047 u Dvostruka pricuva   
    Postoji Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (ZOV), kao i Zakon o upravljanju i održavanju zgrade...
    Vi, drugi suvlasnici se složite i potpišite (treba potpisati polovica svih  suvlasnika + jedan) za njegovu smjenu, izaberete adekvatnu osobu, i onda on ne može ništa više...
  16. Hvala
    rumores je reagirao na Željac047 u Dvostruka pricuva   
    Mišljenja sam da Vam ipak on malo "farba", možda griješim, ali ipak bi se svi suvlasnici trebali zauzeti da utvrde što je istina od svega toga što on priča, pa ako treba, tj. ako se utvrdi da to nije tako, jednostavno ga smjenite, niko nije nezamjenjiv pa ni on...
    Slučajno sam predstavnik suvlasnika u svojoj zgradi pa pišem iz iskustva, svi ti pobrojani izdaci se naplaćuju iz zajedničke pričuve, kažem, neznam kako ste to Vi regulirali, ali svi popravci na zajedničkim prostorijama se plaćaju iz zajedničke pričuve, pa zato i plaćamo pričuvu, iskreno, nije mi jasno...
  17. Hvala
    rumores je reagirao na Željac047 u Dvostruka pricuva   
    Zatražite od tog predstavnika suvlasnika da sazove sastanak i na istom mu postavite pitanje temeljem čega naplaćuje tu svotu i kamo idu ti novci, mora Vam dati valjani razlog i valjano opravdanje..
  18. Hvala
    rumores je reagirao na Ruby_Danderfluff u Sklapanje ugovora na određeno po drugi puta   
    Što se tiče sudske zaštite, ovdje mogu odgovoriti da je nadležan općinski sud u mjestu sjedišta tuženika, a da se cjelokupni postupak provodi temeljem odredbi Zakona o radu koje se tiču zaštite dostojanstva radnika (odredba čl. 134.). Zaštita od diskriminacije može se provesti i kroz institute kaznenog progona (po Kaznenom zakonu), gdje je također nadležan općinski sud, ali postupak vodi državno odvjetništvo.
    Ako ravnatelj loše organizira rad (primjerice, raspored i sl.), po mom mišljenju je jedina zaštita koju radnik može tražiti,  ako smatra da je zakinut, zaštita prava iz radnog odnosa, opet kroz institute radnog prava. Međutim, organizacija rada i radnih procesa je isključivo u domeni poslodavca i radnik ovdje teško može uspjeti.
  19. Hvala
    rumores je reagirao na Spitfire u Dvostruka pricuva   
    Jesu li barem brojevi računa na objema isti ili predstavnik suvlasnika ima neki drugi?
  20. Sviđa mi se
    rumores je reagirao na mila17 u Sklapanje ugovora na određeno po drugi puta   
    Zahvaljujem se na odgovoru odnosno zahvaljujem se na dobroti i zainteresiranosti da mi pružite konkretnu informaciju. Tako sam i sama mislila, ali obzirom da situacija i nije baš česta, a većina nas živi i radi po malim sredinama, nije mi baš bilo praktično raspitivati se osobno ili kako se kaže okolo.
    Također bih nešto dodala vezano za ovo pitanje. Nisam ga postavila iz razloga što želim provjeriti kako stoji stanje u vezi zapošljavanja po školama odnosno provodi li se zakon ili ne. To nije u mojoj ovlasti. Osobno, kao žena koja ima osim radnog i nešto životnog iskustva znam da savršenstvo ne postoji, ali također znam i da postoje lijeni ljudi i zločesti ljudi. Na pojedincu je kako će se postaviti u takvoj situaciji, a ako se postavi da traži svoja prava uvijek mora znati da uz njih idu i odgovornosti. Pravo bez odgovornosti ne postoji. Dakle, koliko uložite toliko dobivate. Imam sreću da radim s krasnim čovjekom koji zaista osim što me potiče na izvrsnost u poslu kroz niz stimulacija i sam  je takav i iz tog razloga radimo po zakonu i nemamo se čega bojati. Inspekcije se ne boji već ju se poštiva. Najljepši mogući poticaj u radu je kada ljudi misleći da ih se za oštetilo prijave inspekciji svoj slučaj, a vi, poštivajući taj isti institut, mirno sjedite i čekate da vam pokucaju na vrata i dokažete kako ste sve odradili besprijekorno. Dakle suma svega je koliko ste spremni uložiti toliko ćete i dobiti.
    Još jednom se zahvaljujem i obvezujem ako mogu da ću od sada i sama pomagati savjetima.
  21. Hvala
    rumores je reagirao na gala385 u Sklapanje ugovora na određeno po drugi puta   
    "Osnova prednosti pri zapošljavanju" je najčešće hrv. branitelj, djeca poginulih branitelja i invalidi. Takve osobe, ako ispunjavaju sve uvjete, ravnatelj MORA predložiti šk. odboru po natječaju, a šk. odbor u pravilu "mora" dati suglasnost za takvo zapošljavanje. Dakle nemaju izbora.
    Što se tiče bolovanja, u konkretnom slučaju je žena trudna, a čl. 30. ZOR-a strogo zabranjuje diskriminaciju trudnica. U drugom slučaju ne znam postoji li propis koji to zabranjuje.
  22. Sviđa mi se
    rumores je reagirao na Matrix u Komunalna naknada za suvlasništvo   
    Mišljenja sam da svakom suvlasniku treba obračunati komunalnu naknadu, razmjerno njegovu suvlasničkom udjelu ,sukladno upisu u zemljišnoj knjizi, a ne prema njihovim izjavama,na što upučuje ODLUKA UPRAVNOG SUDA U RIJECI, BR. UsI-664/12-22 OD 20. SVIBNJA 2013.
  23. Hvala
    rumores je reagirao na malicovjek u Godišnji i odlazak u mirovinu   
    Da kernem odotraga:
    - sasvim vam je svejedno od kojeg datuma u mjesecu zatrazite mirovinu, ali zbog navrsenja punog mjeseca zivota za vas je bolje da to bude na dan poslje vaseg rodjendana znaci poslje 24 dana u mjesecu ( odgovara 30.04.2018.god) kako bi imali navrseni puni mjesec zivota za navrsenje onih 0,15% po clanku 85., stavka 4. ZOMO-a.
    - sto se tice predaje zahtjeva i cekanje rijesenja na mirovinu, ako niste predali zahtjev za pretkompletiranje mirovine napravite to sto prije odmah sutra, u pretkompletiranju HZMO ce prikupiti i iskristalizirati sve vase podatke i ako ima bilo kakavih problema (sa radnim stazom ili uplatama u mirovinsko) odmah ce krenuti u rascicavanje, ako sav staz imate navrsen u RH i ako ste obavili pretkompletiranje  u tom slucaju ako je sve u redu do mjesec dana, sto znaci da bi trebali do trenutka primitka mirovine dobiti i rijesenje. ako ce biti nekakvih problema dobit cete privremeno rijesenje na predujam mirovine koja ce iznositi otprilike cca 80 do 90% od konacnog rijesenja i konacnog iznosa mirovine.
    - Sto se tice daljnjeg rada dok ste u mirovini, mozere raditi na "ugovor o dijelu", i dalje primati punu mirovinu, ako se bas redovito zaposlite i placaju se doprinosi mirovina vam se zamrzava tako dugo dok radite, ako tako radite godinu i vise dana nakon prestanka rada imate pravo na ponovni izracun vase mirovine.
    - za taj rad do 30.04. imate pravo na razmjerni dio godisnjeg odmora 1/12 po mjesecu rada (20/12 =1,67 x 4 mj. = 6,68) imate pravo na 7 radnih dana GO.
    Za svojih 42 godine i 4 mjeseca zivota po clanku 85., stavak 4., imate pravo na povecanje mirovine za: 28 mjeseci x 0,15% = 4,2% i to dozivotno, ovih 1 godina sudjelovanja u domovinskom ratu uracunava vam se u formulu kod izracuna mirovine i sa tog naslova imat cete nesto kuna vecu mirovinu.
     
  24. Hvala
    rumores je reagirao na Mister-X u hzzo kontrola bolovanja   
    probajte joj ne odnijet,možda prođete bolje
    u čemu je problem ako kontrola ne pravi problem?......neznam kako je sad...ali se sjećam prije par godina,u slučaju problema sa svojim doktorom zatražiš da te pošalje "komisiju" za bolovanja i onda oni odrede...ako odrede bolovanje tvoj doktor nek priča priče.....ili otiđite sami ako ste uvjereni da bolovanje morate dobiti zbog bolesti pa prijavite doktora opče prakse...
  25. Hvala
    rumores je reagirao na crny46 u hzzo kontrola bolovanja   
    ovdje ima jedan ekstreman primjer/zamka....HZZO isplaćuje naknadu za bolovanje firmi....a firma u stečaju....radnik na bolovanju-ne dobije ni 1 kn!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija