Jump to content

skoda

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala puno, krester! Pokusala sam sad procitati taj clanak, i bolje da nisam, sad mi je jos manje jasno. Jer se ne govori o prijevoznom sredstvu uopce, nego o usluzi. A u iznimci (4) se govori o nekretnini. Da li se negdje spominje prijevozno sredstvo? Ili se to podrazumijeva? Ili je leasing ugovor (operativni leasing, btw) samo jedna obicna usluga - za svrhu pdv-a? (Ili sam ja nasla staru verziju zakona online.Ni narodne novine nisu sto su nekad bile...) Hvala jos jednom, pozdrav. --------------------------- (3) Mjestom obavljanja usluga razumijeva se sjedište poduzeca koje obavlja usluge ili mjesto gdje se usluge stalno obavljaju. Ako uslugu obavi poslovna jedinica, onda se mjestom obavljanja usluge smatra mjesto sjedišta poslovne jedinice. Ako takvo mjesto ne postoji, tada se mjestom obavljanja usluge smatra mjesto gdje poduzetnik koji obavlja uslugu ima svoje stalno boravište ili prebivalište. (4) Iznimno od stavka 3. ovoga clanka, mjestom obavljanja usluga smatra se: 1. mjesto gdje se nalazi nekretnina ako se radi o uslugama u svezi s tom nekretninom, ukljucujuci i najam ili zakup,
  2. Da li ja moram placati PDV na leasing racun? Leasing ugovor iz 2009, tada sam imala prebivaliste u Hrvatskoj i radila u Hrvatskoj. Trenutno sam u Austriji, privremeno na 3 godine, ali od ovog trenutka dajem otkaz firmi u Hrvatskoj i pocinjem raditi u Austriji direktno. Stalni boravak u Austriji sam vec dobila, a sad ce to biti i sluzbeno - dakle rezident u Austriji. Leasing racuni stizu normalno kao i uvijek, s pdv-om, i ja ih placam online bankingom, sve u redu. Moje pitanje je - da li od trenutka kad postajem Austrijski rezident (jos ne drzavljan, jos uvijek je putovnica HR), placam PDV na racune od PorscheLeasinga iz Hrvatske? Drugim rijecima, oni sad salju racun meni u Austriju, dakle strancu, odnosno hrvatskom ne-rezidentu. Ili stvari ostaju iste? Puno hvala unaprijed na odgovoru! Nela.
  3. Imam pitanje: Da li ce se na moju placu morati obracunati krizni porez? radim za hrvatsku d.. firmu, moja placa se obracunava i isplacuje u Hrvatskoj, a ja zivim i radim u Austriji (postoji ugovor o izbjegavanju duplog oporezivanja). Prije odlaska sam razgovarala sa HR poreznom upravom, i rekli su mi da cijelu 2009 trebam placati porez u Austriji. Moj obracun place ima doprinose za mirovinsko i zdravstveno, i iznos za isplatu. Nema poreza i prireza, buduci da cu ja porez na dohodak cijeli morati platiti u Austriji za 2009.g. Dakle, na racun u Hrvatskoj mi sjeda bruto placa, umanjena samo za doprinose zdravstvenog i mirovinskog. Trenutno imam stalni boravak u Austriji, dakle nisam rezident u Hrvatskoj ... ... Tekst zakona - prva dva clanka : (1) Poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke rezidenata plaća se na: 1. primitke od nesamostalnog rada (plaću i mirovinu) prema Zakonu o porezu na dohodak, 2. primitke od kojih se utvrđuje drugi dohodak prema Zakonu o porezu na dohodak, 3. mirovine na koje se prema Zakonu o porezu na dohodak ne plaća porez na dohodak, 4. primitke koji se fizičkim i pravnim osobama isplaćuju po osnovi dividendi i udjela u dobiti. (2) U smislu ovoga Zakona, primicima od kojih se obračunava i plaća poseban porez na plaće smatraju se primici iz stavka 1. točke 1. ovoga članka umanjeni za izdatke uplaćenih doprinosa iz primitka, uplaćene porezno priznate premije osiguranja, predujam poreza na dohodak i prirez porezu na dohodak.
  4. Ja bi jos samo dodala, bilo da se radi o policajcu ili firmi koja nije platila dugovanje: Tuzena osoba se u nasoj drzavi moze zaliti, pa opet zaliti, i tako svaki puta. Izgleda da nema ogranicenja zalbama. A svaka zalba produljuje proces, i tako u beskonacnost. Buduci da se nakon svake zalbe treba zakazati sljedece rociste. Drugim rijecima: tuzeni se nikad ne pojavi na nijednom rocistu, ali svaki puta kad dobije bilo kakav dopis od suda, onda na dnu pisma uvijek pise zakonski rok od npr.15 dana, i u tom roku se smije zaliti. To je nase vrlo pravosudje !!
  5. Ok, sad smo ovako napravili: otisli smo muz i ja u HAK, i napravili punomoci za voznju tudjeg auta van HR, onda otisli u Porsche Leasing i oni su kao vlasnici vozila udarili zig. I to je to sto se tice HR pravila za izlaz iz Hrvatske. Sad cemo vidjeti sto ce Austrijanci reci - mozda slucajno ipak budem smjela voziti... Ako ne , sjedit cu ko putnik. Muz za svaki slucaj ostavlja svoju HR dozvolu i prebivaliste. Tako da on sigurno moze voziti. Tako je Octavia spasena!! Inace, model je Combi 1.9 TDI PD 4x4 imamo crnog retrievera, pa prtljaznik sluzi kao pseca kucica kad se vozimo (nije Scout - mozda sljedeci bude, a mozda i Yeti... ko zna koja ce mi drzava dati sljedeci leasing ugovor!?)
  6. Je, Octavia 4x4 ! Divan auto, i pokusavam ga zadrzati, ali izgleda da imam sanse ga izgubiti. Ja ga necu moci voziti s austrijskom dozvolom po EU, pa ce voziti muz s Hrvatskom dozvolom. Medjutim cim sam leasing kuci to spomenula sad su se usutili i nista ne odgovaraju. Spremam se sad na put, iz Beca za Zagreb, i nadam se da cu to rijesiti u toku sutrasnjeg dana. Porsche leasing bas nisu jako od pomoci, izgleda da im se ne da. A austrijancima nije jasno zasto svoj hrvatski auto ne prodam i ne kupim austrijski. Kako da im objasnim da nedam svoju Octaviu !
  7. Molim vas odgovor na sljedece pitanje: smije li moj suprug bez da sam ja prisutna voziti auto na operativni leasing (ja sam korisnik leasinga, porsche leasing je vlasnik auta)? Hvala!
  8. Hvala puno, stvari su jasnije. Rijesili smo problem, makar malo naopacke. Kontaktirala sam EU besplatne pravne savjete i nasli smo nacin da zadrzimo HR auto na leasing. Medjutim, svejedno ja necu moci voziti auto s HR tablicama unutar Austrije, jer moj boravak je povezan s radom i placanjem poreza u Austriji. Muz ce voziti auto, i ostati s prebivalistem u Hrvatskoj i sa HR vozackom. Auto ostaje u kategoriji sluzbenog automobila van Hrvatske. Tako nesto uglavnom, spetljano, ali rijeseno. Konacno je i to gotovo, pa se sad mogu naspavat!! Ako je neko zainteresiran, evo odgovora od OAEMTC - Austrijskog HAK-a: "A person with the main resident here in Austria is not allowed to drive a car of any other country more than 1 month after passing the Austrian border. This limit of one month starts everytime when you leave Austria and when you come back. But for sure you have to bring all the proofs for that circumstances." Pozdrav i hvala svima!
  9. Ovo mi je jako interesantno sad: moj auto je u vlasnistvu leasinga, jer sam uzela privatni Operativni Leasing, kod Porsche Leasinga Hrvatska. Moje ime stoji na onoj malom sivom dokumentu - otraga, kao korisnik vozila. Da li je to onda sada u redu? Za par dana cu dobiti Austrijsku dozvolu, pa bi bilo jako interesantno znati !!! Nije mi jasno zasto me je Porsche Leasing nazvao na telefon ovdje da me obavijesti da radim carinski prekrsaj ako vozim auto s austrijskom dozvolom. Dal se radi o prebivalistu? Jer ja cu sada imati stalno prebivaliste tu, i tako ce mi pisati i na dozvoli (valjda). Sad sam se malo smotala. Pa molim pojasnjenje... Hvala !
  10. Da li je netko mozda imao iskustva sa autom u vlasnistvu leasinga - koji se izvozi iz Hrvatske, i prodaje stranom (EU) leasingu, koji dalje potpisuje novi leasing ugovor s istim klijentom - zbog promjene prebivalista ? (samo trazim sve mogucnosti...) unaprijed hvala
  11. Imate pravo, trebala bi potraziti savjet odvjetnika... Sad postavljam par pitanja ovdje kao nova tema - jer se pitanja ticu hrvatskih zakona. U medjuvremenu trazim austrijski forum. Je, bilo bi logicno da ja svoj auto mogu voziti, ali ocito da to nije slucaj. Hvala u svakom slucaju!
  12. Moze li hrvatski drzavljanin s trajnim boravkom u EU biti vlasnik leasing vozila - koje je uzeo na leasing dok je imao trajni boravak u Hrvatskoj? Drugim rijecima - na pola trajanja leasinga, promijenio se trajni boravak. Da li je leasing ugovor valjan?
  13. Moje drzavljanstvo je hrvatsko. I ostaje hrvatsko, samo mijenjam trajni boravak. Moj muz ima putovnicu druge EU zemlje, ne Austrije. Ima hrvatski trajni boravak i hrvatsku vozacku dozvolu. On vozi ovaj nas auto stalno, sa hrvatskom dozvolom. Stvar je u tome da nam sad istice 6 mjeseci u Austriji i ja moram napraviti dozvolu, a i on bi trebao... (a mi svakih par mjeseci ionako dolazimo u Hrvatsku)
  14. Trenutno zivim i radim u Austriji. Buduci da sada dobijam trajni boravak u Austriji, sada moram promijeniti HR dozvolu u Austrijsku. Auto koji imam je HR auto koji sam uzela na operativni leasing 2007g u Zagrebu, na 5 godina. Taj auto glasi na Leasing (vlasnik), ja sam korisnik. Informirali su me da jednom kad uzmem austrijsku dozvolu, ne mogu vise voziti svoj auto bilo gdje u EU, te da u Austriji cinim carinski prekrsaj. Pitala sam Leasing, i oni su samo potvrdili da je to carinski prekrsaj i pitali me da li zelim prekinuti ugovor. Ne zelim! Koja je situacija s leasingom? Ko smije voziti taj auto u EU? Zar nitko sa EU tablicama ne smije voziti HR auto, po Europi? Pozdrav i hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija