Jump to content

online

Korisnik
  • Broj objava

    44
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je online objavio

  1. Pozdrav, prije dva mjeseca sam potpisao ugovor na neodređeno s probnim rokom od 6 mjeseci. Poslodavac počinje pred mene stavljati zadatke koje su nemogući za provesti u djelo, primjerice, otvoriti 4 maloprodaje za 3 radna dana. Može li mi zbog nemogućnosti provođenja zadataka dati izvanredan otkaz bez obrazloženja? Hvala
  2. Zahvaljujem se na odgovoru
  3. Da li je tako, čak i ako nije vratio potpisani ugovor?
  4. Hvala na odgovoru. Ugovor je realiziran, proizvod poslan, no kupac ne želi potpisati potvrdu primitka proizvoda i niječe sadržaj ugovora, kao i svoje obveze. No to mi je za sada dovoljno ....
  5. Pozdrav, moj obrt je potpisao ugovor s korisnikom i poslao ga na potpis. U ugovoru je kao dodatna obaveza postavljena i plaćanje 30% avansa. Kupac je platio avans. Članak 7. Ovaj Ugovor stupa na snagu i primjenjuje se danom potpisa po ovlaštenim predstavnicima Ugovornih strana te avansnom uplatom u iznosu od 30% od jednokratne naknade u Prilogu 1. Da li je ugovor pravno obvezujući?
  6. 1. Ako osoba ima 5/8 vlasništva i banka polaže pravo na 1/8 (preko udjela jednog djeteta), kako može banka natjerati bilo koga da otkupi tu 1/8 kuće? 2. Što se dešava, ako nitko od djece ne želi naslijediti te 3/8, pa ni supruga svoju 1/8, jer se boje potencijalnih dugova za koje ne znaju? Dakle, ona na kraju uživa u svojoj 1/2. BTW, Kuća u ovim uvjetima vrijedi manje od 100k Eura. Hvala na prijašnjim odgovorima.
  7. Pozdrav, prenosim pitanje moje prijateljice koja zbog ove situacije ima problem doći do pravnog savjeta. "Ove godine mi je preminuo suprug. Imam troje punoljetne djece i očekujem, da će na ostavinskoj raspravi svi tražiti svoj udio u kući u kojoj živim. Jedan od djece ima velike dugove u banci, a postat će vlasnik dijela nekretnine. Može li me iz tih razloga, banka deložirati i prodati kuću na dražbi? Hvala na odgovoru."
  8. Pozdrav, može li tvrtka X osporiti račun tvrtki Y nakon što je konzumirala uslugu? Naime, tvrtke X i Y imaju ugovor koji regulira satnicu. Mailom su naručeni poslovi od tvrtke X koji su kasnije odrađeni od tvrtke Y. Tvrtka X je počela koristiti naručenu uslugu i dalje ju dorađivati, a koju nakon par mjeseci ne želi platiti, jer nije pristala na ponudu koju nikada nije ni tražila. Hvala na odgovorima ....
  9. online

    Strana udruga

    Da, ona djeluje u Hrvatskoj, a članovi imaju članske iskaznice. U cca 26 gradova u RH ima 100-njak članova. Za članstvo uplaćuju godišnju članarinu na žiro-račun, koji nije žiro-račun udruge već račun jedne pravne osobe u RH. Na isti račun idu i sve prikupljene donacije. Udruga nije registrirana u RH, odnosno, ne postoji u registru i nema OIB. Sve odgovorne osobe, su dogovorene na sastanku i ne predstavljaju odgovornu osobu pred zakonom RH. S obzirom da sam visoko pozicioniran u toj udruzi, ukazao sam na potencijalno kršenje zakona i mogućnost zabrane djelovanja udruge zbog nepostojanja iste u registru stranih udruga.
  10. online

    Strana udruga

    Pozdrav, član sam strane udruge u Hrvatskoj, no vidim da ista nije u registru udruga. Kršimo li time zakon? Ako da, postoji li kakva kazna i što nam je činiti da se uskladimo?
  11. Pozdrav, mogu li se zaposlenicima, a koji su na prodiljnom dopustu isplaćivati uskrsnice i slične isplate? Kolika je maksimalna uskrsnica? Hvala.
  12. Upravo tako - oni podnose tužbu i ja ju priznam. Zar ne bi, u suprotnom, bivša supruga mogla pokrenuti ovrhu jer sam prestao uplaćivati na njen tekući račun?
  13. Temeljem savjeta dobrih i upućenih ljudi s ovog portala, moja punoljetna djeca (20 i 18 godina) i ja smo dogovorili da: - od idućeg mjeseca počinjemo uplaćivati alimentaciju na njihove osobne tekuće račune - od idućeg mjeseca podižemo iznos alimentacije za 20% Pretpostavljam da moramo pokrenuti izvanparnični postupak bez kontaktiranja CZSS, no kako i gdje? Hvala još jednom.
  14. Ako sam dobro shvatio: 1. Punoljetno dijete i dalje ima pravo na alimentaciju, premda zarađuje preko 15.000kn godišnje te nije više uzdržavana osoba pred zakonom (redovan rad preko studentskog) 2. Gdje se zatraži i pokreće postupak za izmjenu postojećeg Plana o roditeljskoj skrbi. U CZSS ili direktno na sudu. 3. I još jedan dodatak, budući da vidim da ga spominjete. Da li majka krši Plan, budući da djeca već više godina dolaze kod oca tek 6 sati mjesečno u dva navrata. Na primjedbe oca, majka nije poduzela ništa, već je to sada prešlo u standard. Hvala
  15. Mogu li s punoljetnim djetetom ugovoriti uplaćivanje alimemtacije na njegov tekući račun?
  16. Pozdrav, da li punoljetno dijete, student, koje zarađuje preko 15.000kn godišnje ima pravo i na alimentaciju? Hvala
  17. Policijski službenik me je snimio kamerom gdje vozim brže od dozvoljene brzine u ulasku u naselje. Početak snimanja je na samoj tabli za ulazak u naseljeno mjesto i na snimci se jasno vidi da kontinuirano usporavam do potrebne brzine (usporavanje je cca 150 m). Policijski službenik mi je unatoč mojoj napomeni upisao da sam vozio nedozvoljenom (maksimalno izmjerenom) brzinom, koja je u stvarnosti bila zabilježena na neposrednom prolasku table s oznakom naselja. Imam li elemente za žalbu, budući da postoji snimka? Neslužbeno sam saznao da pravinikom, snimanje brzine ne provode unutar 150 m od početka znaka za ograničenje. Hvala
  18. Ne znam kako bi trebao tumačiti, kako ga vi tumačite? Imam barem dvije osnove po kojoj smijem biti vlasnik druge tvrtke. 1. Moja tvrtka ne posluje u djelatnosti koju obavlja poslodavac 2. Pa čak i da posluje, obzirom da Zakonom nije propisan oblik u kojem se odobrenje daje, moguće je da se ono izda i u usmenom obliku, pa čak i prešutno. Dakle, prošlo je i više godina od kako poslodavac zna da imam tvrtku, a nije reagirao do sada.. Stoga ne vidim osnove da se moja tvrtka i njeno djelovanje okarakterizira kao zakonska zabrana. Po čemu ste vi to zaključili?
  19. Jeste vidjeli u mom postu da nema nikave povrede ugovorne utakmice? Bar ne sukladno ovom zakonu ... ******************************** evo dijela zakona Zabrana takmičenja radnika sa poslodavcem Radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac (zakonska zabrana utakmice). Zakonska zabrana utakmice Članak 99. (1) Radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac (zakonska zabrana utakmice). ***********************************
  20. Imam jednu jednostavnu situaciju koja može imati ozbiljne posljedice. zaposlenik sam u tvrtki i imam ugovor na neodređeno. U ugovoru o radu nemam zabranu otvaranja vlastite tvrtke. Tvrtku sam otvorio još 2010 i ima 0 zaposlenih. Sa svojim proizvodima, koji čine softver, nisam u sukobu interesa, a za prodaju svojih proizvoda koristim distributere, druge tvrtke, kako me ne bi opterečivalo vrijeme koje je potrebno za obavljanje prodaje. Sada, nakon dvije godine, poslodavac tvrtke u kojoj radim pismeno traži da zatvorim vlastitu tvrtku iako imam natprosječne rezultate u tvrtki u kojoj sam zaposlen. Kako se mogu zaštititi od eventualnog mobinga?
  21. Zaista ste si dali truda, no ja sam došao do drugih informacija: Naime, upitom u državni inspektorat u Zagrebu, vrlo ljubazno su mi dali sljedeći odgovor: Ne znamo, pošaljite pismeni upit na Ministarstvo gospodarstva, a koji je isti zakon i kreirao ... Radno vrijeme tvrtki bez zaposlenih nema smisla, jer tamo nitko ne radi. Oni predstavljaju samo poslovni subjekt koji ima određena prava i obaveze. Prava i obaveze, a koja su vezana za zaposlenike, nema. Bez obzira što ja fizički radim za tu tvrtku kao direktor, ne mogu si isplatiti dnevnicu ili neki sličan izdatak koji se generira sličnim djelovanjem, djelovanjem zaposlenika. Ja nemam niti ugovor o radu. Dakle ja sam vlasnik i u toj tvrtki i da hoću , ne mogu prijaviti radno vrijeme, jer ga trošim u tvrki gdje sam zaposlen. Radno vrijeme se spominje u Zakonu o trgovini. Tamo je radno vrijeme logično, dok za sebe ne vidim smisao. U svakom slučaju, vidjet ću što će nadležno ministarstvo izjaviti. Hvala na odgovoru.
  22. Ovdje pravni savjeti frcaju samo tako ... Mislim da bi trebali napisati da je to samo pravni forum, a ono "pravni savjeti" izbaciti. Ako ste legalisti, ne bi trebali ljude dovoditi u zabludu Ništa osobono ....
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija