Jump to content

nick17

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Zanima me na što se odnosi izjava koja se mora potpisati kod javnog bilježnika prilikom otvaranja TD: da ne postoji dugovanje drugih trgovačkih društava u kojima je isti vlasnik? Da li u trenutku potpisivanja izjave ne smije postojati nikakvo dugovanje s osnove javnih davanja ili samo ne smije biti pokrenut ovršni postupak od strane države zbog nepodmirenih dugovanja?
  2. samo da se nadovežem da ne otvaram novu temu vezano uz nasljednike: što se događa u slucaju da nema nasljednika, odnosno dužnik nema imovine koju bi isti naslijedili, ili moguci nasljednici (recimo djeca) ne žele prihvatiti nasljedstvo ? da li u tom slucaju nasljeđuju obveze dužnika ili ne s obzirom da u zakonu stoji da se dug nasljeđuje u visini imovine koja se naslijeđuje?
  3. molim pomoć dali se ugostiteljski objekt daje u najam ili zakup?
  4. Radi se o vlastitoj mjenici (fizička osoba), kako sredtsvo osiguranja plaćanja kod kredita koji je uzela pravna osoba.
  5. Da li postoji zastara odnosno rok u kojem se mjenica mora dati na naplatu, koliko čitam u Zakonu o mjenici to je godinu dana ako je po viđenju. U konkretnom slučaju mjenica je potpisana 01.04.2009, 23.08.2010 protest, 01.04.2011. rješenje javnog bilježnika o ovrsi temeljem te mjenice, pa jel moguce da je u ovom slučaju nastupila zastara budući da je proslo vise od godinu dana od izdavanja do protesta odnosno rješenja o ovrsi. Hvala.
  6. Molim za savjet: kod rješenja za ovrhu gdje je prvi ovršenik pravna osoba + 2 fizičke osobe koje su dale osiguranja plaćanja (hipoteku), da li žalbu na ovo rješenje može podnijeti samo pravna osoba (glavni dužnik) ili moraju svi navedeni ovršenici na rješenju da bi žalba bila pravovaljana na cijelo rješenje, te ukoliko moraju svi - tko snosi troškove žalbe? Hvala!
  7. Postovani, Zanima me da li dane mjenice kao instrument osiguranja placanja kredita banci mogu zastariti, tj, u konkretnom slucaju kredit je istekao tj dospio prije mjesec dana (ugovor bio na godinu dana) i nije otplacen dok kraja niti jos prolongiran-potpisan novi ugovor. Kao osiguranje placanja banka ima hipoteku i mjenice vlasnika tvrtke-duznika. Zanima me u kojem roku, tj da li postoji rok, u kojem banka nakon dospijeca kredita moze mjenice pustiti na naplatu. Hvala.
  8. Zanima me da li se član uprave-likvidator (direktor) (ujedno jedan od osnivača) koji je otišao u mirovinu mora brisati iz sudskog registra kao član uprave?
  9. Molio bih savjet u slijedećem slučaju: Vjerovnik je pokrenuo ovršni postupak na trgovačkom suda protiv dužnika. Dužnik trenutno ne može podmiriti dugovanje zbog nelikvidnosti ali obećaje vjerovniku da će podmiriti dugovanje u skorije vrijeme. Budući da se osobno poznaju vjerovnik je u nekoliko navrata dolazio vlasniku tvrtke-dužniku i putem telefona (ne postoji audio zapis) i izjavljivao prijetnje smrcu njemu i užoj obitelji poput: "Nestat cete s lica zemlje!, "Doci cu puskom tebi!, "Pustit ću zolju na tvoju kucu! itd,. Dužnik nije prijetnje prijavio policiji jer nije htio dodatno narušavati već prilično zategnute odnose. U posljednje vrijeme u nekoliko navrata u nocnim satima napravljena je veća materijalna šteta na pokretninama dužnika, sve prijavljeno policiji ali bez indicija o počinitelju da "se ostane u koliko toliko dobrim odnosima i čim prije završi nastala situacija". E sad dolazi do problema, vjerovnik je parkirao svoj automobil na ulaz u dvorište dužnika i zablokirao izlaz. Dužnik zove policiju koja prvo odlazi vjerovniku, te vjerovnik iznosi lažni iskaz, tj. sve prijetnje koje je on prijetio dužniku sada daje iskaz da je dužnik uputio njemu. Molim za savjet kako dalje postupiti jer su dužnik i njegova obitelj u strahu od daljnih postupaka vjerovnika. Unaprijed zahvaljujem.
  10. Zakonodavac je novim Zakonom o radu propisao minimalno trajanje godišnjeg odmora u trajanju od 4 tjedna, s tim da se blagdani i neradni dani ne uračunavaju u godišnji odmor. Jel to sad znači da je umjesto 18 dana po starom Zakonu godišnji povećan na 28 dana bez neradnih dana ?
  11. Poštovani, molim ako mi možete objasniti što točno znači da zahtjevi prema glavnom dužniku zastarijevaju nakon 3 godine? Hvala.
  12. Molio bih za savjet u konkretnom slucaju: računi doo su blokirani od strane vjerovnika, a doo je i dužnik banci po osnovi kredita. član uprave je i osobno jamac banci putem osobnih mjenica. Ukoliko član uprave otvori novo doo preko kojeg bi radio i preko tog društva podmirivao obveze "starog" dok se ne riješi situacija (postoji volja i mogucnosti spasiti staro drustvo kroz odredjeno vrijeme), da li ima zakonske osnove da ako banka aktivira instrumente osiguranja placanja da se povlači i odgovornost "novog" drustva gdje je isti osnivač-član uprave? te da li ako i porezna uprava sjedne na račun starog društva zbog nepodmirenih obveza automatski povlači odgovornost u novom društvu zbog istog osnivača-člana uprave ?? unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  13. Poštovani, Molim za informaciju ako u konkretnom slucaju banka aktivira osobnu mjenicu vlasnika doo (odnosno osnivača/člana uprave), da li to ima pravne posljedice i na druga trgovačka društva u vlasništvu te osobe. Hvala.
  14. Poštovani, molim za informaciju da li je dozvoljeno obavljati kompenzacije i cesije za vrijeme kada su poslovni računi u blokadi. Hvala.
  15. Nadležni sud je stavio izvan snage rješenje o ovrsi javnog bilježnika, ukinuo provedene radnje, te odlučio da će se postupak nastaviti kao u povodu prigovora protiv platnog naloga pred nadležnim sudom. Što to znači? Treba li ovrhovoditelj izjaviti žalbu na ovo rješenje? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija