Jump to content

Nigra

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav 2002 sam imala ovrhu od vip-a koju nikad nisam dobila i par dana nakon pravomoćnosti platila račun s kamatama po opomeni. Nakon 4 godine , točnije u 3. mjesecu 2006 godine dobijam novo rješenje o ovrsi na nekih 2200 kn ali pošto sam sad radila promjenili su način plaćanja sa pljenidbe na obustavu plaće. Na to rješenje sam podnjela žalbu i prošle godine u studenom dobila rješenje da se žalba prihvaća i ovrha obustavlja. Danas u sandučiću nađem pismo od odvjetničkog ureda Leko i partneri u kojem traže da platim još 1200 kn razlike po onom prvom rješenju iz 2002. Pismo nije preporučeno a broj ovrhe je isti kao i na ovoj prihvačenoj žalbi. Trebam li uopće reagirati na ovo pismo? LP
  2. Pozdrav Radim kao vozać autobusa i vozim u jutarnjoj smjeni od 6 do 14 a u popodnevnoj od 14 do 20.15. Poslodavac mi jutarnju smjenu obračunava 5 sati i 17 minuta, a popodnevnu 4 sata i 30 minuta. Ja vozim cc 45 minuta po turi i ujutro vozim 7 tura a popodne 5 tura. U pravilniku piše da na posao moram doć 30 minuta prije početka radnog vremena, nakon posla se moram razdužit, u pauzi između tura moram tankat gorivo, barem 5 minuta prije ture moram otvorit vrata da ljudi uđu u autobus, a poslodavac mi plača samo čistu vožnju. I tu vožnju plača po voznom redu koji se ni fizički, a kamoli po zakonu nemože odvozit, a ne po stvarnom trajanju vožnje. Molim da mi pomognete i kažete dali je to u skladu sa zakonom?
  3. Zahvaljujem na odgovoru ali bi Vas još molila da mi pomognete oko klasifikacije dolje spomenutog obrta za usluge čišćenja, održavanja, pružanje usluga pomoći u kući,babysitinga i ustupanja radnika na određeni period i slično.
  4. Poštovanje I ja bi postavila par pitanja u vezi obrta pa ako netko zna odgovore bila bi jako zahvalna. 1.Čitala sam pitanja i odgovore od ranije pa bi samo htjela provjerit-ako ja radim za drugog poslodavca i imam obrt u mom obrtu nemora bit zaposlenih? Ja konkretno imam obrt za trgovinu i izradu suvenira koji se baš nije proslavio ovog ljeta a ni čitave ove godine ali u njemu imam dosta robe pa mi se ne isplati zatvorit ga dok ne probam bar još dio prodat. A imam mogučnost da se zaposlim kod drugog poslodavca ali mi se ne isplati ako moram u svom obrtu nekog drugog zaposlit. Da li je to pravno moguče? 2.Imam ideju da otvorim obrt za čišćenje,pomoć u kući,povremeno čuvanje djece, čuvanje i održavanje apartmana kroz godinu i/ili u toku sezone ali neznam kako bi to formulirala u obrtnici i da li za te pomočne poslove treba imat određenu školu. 3.Može li se registrirat u ovom gore spomenutom obrtu i mogučnost ustupanja radnika nekim drugim firmama, recimo ako imate jednog radnika i on mora na godišnji ili kad ja idem dan ili dva u nabavu a nema me tko zamjenit, ili kad imate par dana povećan obim poslovanja da od mene iznajmite radnika?
  5. Zaboravila sam nadodat za obrt morate imat školu ako se to traži a za d.. ne.
  6. Poštovana Najbolje vam je odmah registrirati obrt na sve opcije koje Vam padnu na pamet jer svaku naknadnu promjenu morate plačati. Doduše morate provjeriti koja Vam je škola potrebna za to. Radno vrijeme nebi smjelo bit problem ali provjerite u opčini kod otvaranja obrta ili pitajte svog budučeg knjigovođu. Vi možete biti vlasnik obrta i možete raditi u nekoj drugoj firmi ali bi onda trebali imati zaposlenika. Znam sigurno da u svom obrtu možete biti prijavljeni ili nemorate ali nemožete u svom obrtu raditi pola radnog vremena a negdje drugdje pola.
  7. Pozdrav svima! Moj muž radi u Autotrasu Rijeka kao vozač autobusa. Oni su prije 3 godine kupili to poduzeće i radnicima ponudili da potpišu ugovor na 2100kn bruto iako je tada i minimalna plača bila 2300kn bruto. Muž je u par navrata pokušavao dobiti pravilnik o plaći ali danas su mu iz pravne službe izričito rekli da ga eventualno može dobit na uvid (morao bi otići u Rijeku) a da ga fizički nemože dobit da ga nebi pokazao nekom drugom. Zar je taj dokument tajan i imaju li pravo tako nešto uradit? Također me zanima da li se obračun plače može vodit po minutama? Da pojasnim - kad vozi jutarnju smjenu onda počinje u 6.00 a završava u 14.00 i vozi 7 linija.Linija počinje u puni sat a završava za cc 40-45 minuta. Oni taj rad od 6 do 14 računaju 5 sati i 17 minuta tj. plačaju samo čistu vožnju a u pravilniku o radu piše da moraju doći na posao 30 min prije, nakon smjene moraju razdužit pare, moraju otič na benzinsku natočit gorivo a sve to rade u svoje slobodno vrijeme jer im to ništa ne plačaju. Može li mi neko reči kome se treba obratit u vezi ovog problema?
  8. Pozdrav! I ja bi molila pravni savjet na tu temu.Ako imam svoj kredit na otprilike 1/3 plate što je prvo moj kredit ili obaveze jamca? U firmi kažu da su dobili ovrhu i da moraju podmirit moje obaveze kao jamca prvo. Gdje uopče mogu nač zakonske odredbe o tome? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija