Jump to content

Suchy

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Suchy objavio

  1. Puno hvala na zaista vrijednim i korisnim savjetima. Samo još jedno pitanje, za izdavanje (elektroničkh) knjiga ne treba mi nekakav majstorski ispit, tj. radi se o slobodnom obrtu, zar ne? I još ovo: kad preko svoje poslovne npr. Visa kartice platim preko interneta toj stranoj firmi novce za smještaj web-stranica, trebam li im onda napisati da mi pošalju neki poseban račun tipa R-1, ili sam izlist tog plaćanja na mojoj kartici vrijedi za pravdanje tog troška kao poslovnog, što će mi se uračunati u odbitak od dohotka? Oprosti ako možda gnjavim, ali bolje pitati nego skitati.
  2. A ima li kakav dokument gdje jasno piše šta sve spada pod izdatke za određenu djelatnost?
  3. Ako mi tko može odgovoriti na sljedeća pitanja: 1) Svoj obrt, koji ću otvoriti za koji tjedan, namjeravam proširiti i na izradu web-stranica, možete li mi točno reći koja bi to bila NKD klasifikacija, je li to 63.11 Obrada podataka, usluge poslužitelja i djelatnosti povezane s njima, ili nešto drugo, s obzirom na to da ne bih radio HTML kod web-stranica nego samo grafičko oblikovanje kroz već gotovo softverski alat. Također bih nudio zakup domena putem vanjskih davatelja usluga (npr. neke strane firme koje prodaju domene...). 2) Također namjeravam prodavati elektroničke knjige (u PDF formatu) pa me zanima koja bi to bila klasifikacija, je li to onda prodaja softwera ili nešto drugo? I je li to onda također spada pod slobodni obrt, da mi ne treba neki majstorski ispit? 3) Koji mi sve troškovi mogu ulaziti u obrt koji bi se bavio time, a da mi se ti troškovi odbiju od dobiti? Može li to biti kupnja računala, mobitela za poslovanje (i računi za takav mobitel), knjiga za stručno usavršavanje... 4) Trebam zakupiti prostor i usluge za vlastitu web-stranicu koja mi je nužna za poslovanje pa me zanima može li mi se i to prikazati kao trošak koji će mi se odbijati od dobiti? Mogu li onda tu uslugu platiti vlastitom kreditnom karticom ili moram obavezno imati poslovnu karticu za plaćanje preko interneta s obzirom da je ta tvrtka preko koje bih zakupio vlastiti web prostor i domenu u UK? 5) Može li mi se kao trošak prikazati i npr. Google AdWords oglasi kojima bih se oglašavao? 6) S obzirom da za početak neću biti u sustavu PDV-a hoću li onda to i navesti na cjeniku, da nisam u sustavu PDV-a? Je li to zapravi i prednost, barem za fizičke osobe koje će plaćati moje usluge, jer kako nisam u sustavu PDV-a moje će usluge automatski biti 23% jeftinije? Unaprijed hvala.
  4. Zanima me gdje mogu saznati koliko bih plaćao godišnji porez na obrt koji se bavi prijevodima i uređivanjem tekstova? Dakle ne porez na dobit, nego koliko bi plaćao godišnji porez na takav obrt bez obzira na dohotke? Hvala.
  5. Zanima me mogu li se prijaviti 2 ili više obrta na isti prostor? Npr. ja bih otvorio obrt u prostoru u kojem već postoji jedan drugi obrt, samo što bih s vlasnikom tog obrta sklopio nekakav ugovor o podnajmu. Sad me zanima je li to zakonski moguće da se na isti prostor registriraju dva različita obrta? Hvala.
  6. Poštovanje, planiram otvoriti obrt za pijevode te bih želio sklopiti ugovor s nekoliko prevoditelja za honorarnu suradnju, dakle da im plaćam prema količini narudžbi i obavljenom poslu. Zanima me koji je najbolje s njima sklopiti ugovor kako bi mogli povremeno raditi za mene, tj. moj obrt, je li ugovor o djelu ili nešto drugo? Hvala.
  7. Molim vas pogledajte ovo, na stranici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (Ministarstvo) uopće ne radi link na središnji obrtni registar! Osim toga sve je puno pravopisnih grešaka,napisali su "slijedeći link će vas odvesti na stranice obrtnog registra" umjesto "sljedeći link...". A naziv ministarstva im na stranici glasi "Ministarstvo Gospodarstva, rada i poduzetništva" s ovim velikim "G" koje uopće ne treba biti veliko nego malo. To bi i prvaš znao. A govore da su na intelektualne usluge potrošili milijardu i pol kuna. Sramota! Nije ni čudno da se država nalazi pred raspadom pored ovakvog diletantizma.
  8. Poštovanje, imam namjeru otvoriti obrt za intelektualne usluge (prijevodi i sl.). Inače radim u državnoj službi, pa me zanima mogu li ja otvoriti obrt tako da ostanem raditi u državnoj službi, a da nekog suradnika zaposlim samo honorarno za povremeni rad? To bi mi bilo korisno za početno vrijeme dok se obrt ne uhoda. Ili ipak moram nekoga za stalno zaposliti i plaćati toj osobi mirovinsko i sve ostalo? Koliko bi u tom slučaju morao mjesečno izdvajati za sve to? I drugo pitanje - mogu li taj tip obrta obavljati u stanu u kojem živim, ili moram baš unajmiti neki posebni prostor? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija