Jump to content

Rradnica

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Osobni podaci

  • Web stranica
    http://neisplaceneplace.blog.hr
  1. Možete pokušati razgovarati s poslodavcem i to bez prijetnji, nego samo smireno objasniti da si ne možete priušitit da radite bez plaće i da Vas činjenica da ne možete podmirivati troškove koji su potrebni da biste osigurali egzistenciju izlaže sresu i da imate sve manje motivacije za posao. Ako to ne da rezultate, bježite glavom bez obzira. Znam da to s jedne strane izgleda kao "tu imam posao, kako mi može biti bolje bez posla" ali ako Vi radite, a oni Vas ne plaćaju, to nije posao nego volontiranje. Ako posvetite tih 8 sati (zapravo će prije biti 10 sati kad dodamo vrijeme potrebno da se spremite za posao i da doputujete do radnog mjesta) tome da nađete posao, sigurno ćete ga prije pronaći nego ovako. Iz iskustva znam da mnogi očekuju da su im na raspolaganju "pravni" koraci no to, na žalost, nije tako. Za više pogledajte moj blog, i sama sam bila u sličnoj situaciji. Osjećala sam se i ponašala slično kao Vi sad, a da mi je ova pamet bila odmah bih dala otkaz makar ne našla ništa drugo, ako ništa drugo barem bih badava ležala (za razliku od badava radila)! Jer rad na mjestu na kojem me nisu plaćali me iscrpio na svaki nači, bila sam pod užasnim stresom, a i dan danas se tužim s bivšim poslodavcem da mi isplati ono što mi je dužan (= do novca svejedno moram preko suda). Znate kako kažu: sreća voli hrabre! Puno sreće!
  2. Banka je vjerojatno tražila ovrhu na Vašoj cjelokupnoj imovini. Prvo će se pokušati naplatiti s Vašeg računa. Ako to ne uspije, mogu od Vas zatražiti da im date podatke o tome koju imovinu imate (tzv. prokazni popis imovine). Ak ovršenik ima imovinu, ovrhovoditelj može predložiti da se ovrha provede na toj imovini. Ako nemate baš nikakvu imovinu pa se banka nema odakle naplatiti sud će obustaviti ovrhu. Zstara nastupa za 10 godina od donošenja rješenja o ovrsi. Ako u tom razdoblju steknete imovinu ili se, primjerice, zaposlite pa počnete dobivati plaću, banka može tražiti da se provede rješenje o ovrsi. Svakako Vas nitko ne može zatvoriti zato što se nema odakle namiriti. Pozdrav!
  3. Prvo pitanje: je li Vaša tražbina prijavljena u stečajnom postupku tj. je li je priznao stečajni upravitelj? No bez obzira na odgovor: žalite se, nikoga ne čekajte! Napišite jasno i razložno što su Vam priznali, a na što imate pravo po zakonu koji ste citirali. I priložite sve dokumente kojima dokazujete svoje tvrdnje. Pozdrav!
  4. Ako na dan dospjelosti (=dan kad je plaća trebala biti isplaćena po ugovoru/kolektivnom ugovoru) ne isplati plaću ili je ne isplati u cijelosti, poslodavac je dužan do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće radniku dostaviti obračun iznosa koji je bio dužan isplatiti (čl. 85 Zakona o radu). Kao što su već kolege napomenule, nišetan je uglavak kojim Vas je poslodavac obavezao na plaćanje ugovorne kazne u slučaju da želite prekinuti ugovor o radu. No činjenicu da Vam poslodavac ne samo da nije isplatio plaću nego Vam nije uručio ni obračun možete iskoristiti kod prestanka ugovora o radu. Naime, zavisno od vremena koliko ste radila kod tog poslodavca imate (po čl 107/6 ZOR) obvezu odraditi otkazni rok pa predložite poslodavcu da Vam ODMAH uruči sve obračune za plaće koje Vam još duguje i pristane na nula otkaznog roka, a Vi nećete zvati inspekciju rada. No ne bi bilo loše da taj razgovor za Vas obavi netko treći. A kad Vam da obračune plaće, onda ćete svoje plaće naplatiti putem ovrhe - jer obračun plaće je ovršna isprava. Samo smireno. Sve će on to platiti. Pozdrav! http://neisplaceneplace.blog.hr
  5. Moraš tražiti i specificirati troškove. Ali ako imaš obračun plaće ne moraš tužiti nego možeš izravno na ovrhu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija