Jump to content

makadam

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. E, hvala Vam. Sorry nisam bio detaljan. Dakle prvo ugovor o dosmrtnom, pa onda doživotnog uživanja/stanovanja/plodouživanja. Nemre sve u jednom? Hvala.
  2. Evo čitam: Zakon o pometu nekretnina NN 115/2016 Članak 8. (1) Ako se nekretnina stječe na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ili ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, obveznik poreza na promet nekretnina je davatelj uzdržavanja. (2) Pri stjecanju nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju porez na promet nekretnina umanjuje se za 5% za svaku godinu trajanja uzdržavanja proteklu od dana sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, koji je ovjerio sudac nadležnog suda ili potvrdio (solemnizirao) javni bilježnik ili je sastavljen u obliku javnobilježničkog akta, do smrti uzdržavanog. Članak 17. (1) Ako se stječe nekretnina na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja tog ugovora. (2) Ako se stječe nekretnina na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju, porezna obveza nastaje u trenutku smrti primatelja uzdržavanja, uz primjenu olakšice iz članka 8. stavka 2. ovoga Zakona. A, ovo je Zakon o pometu nekretnina NN 106/2018 su izmjene u čl. 1 i 2. ZAKON O IZMJENI ZAKONA O POREZU NA PROMET NEKRETNINA Članak 1. U Zakonu o porezu na promet nekretnina (»Narodne novine«, br. 115/16.) članak 12. mijenja se i glasi: »Porez na promet nekretnina plaća se po stopi od 3%.«. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE Članak 2. Na sve sklopljene ugovore i druge isprave o stjecanju nekretnina odnosno na sve odluke koje su postale pravomoćne do 31. prosinca 2018. primjenjuju se odredbe Zakona o porezu na promet nekretnina (»Narodne novine«, br. 115/16.), neovisno o statusu porezne prijave. Pa sada ne kužim....
  3. Majka je dementna, ali su to početci. Naime gubi se sa vremena na vrijeme. Ima perioda kada normalno fukcionira. Za sada su to samo, nazovimo tako, ispadi. Zato bi reagirao na vrijeme. Oprostite ali kada sam istraživao po internetu nisam naišaio na ovo oslobođenje od poreza. To je nešto novo? Ako nije problem koje su to NN-e? I, još onda ostaje jedno pitanje. Dali znate koliko javni bilježnik uzima naknadu za takva 2 ugovora? Puno hvala na infu.
  4. Poštovanje. Malo sam istraživao ali ipak trebam savjet. Potreba mi je sa majkom sklopiti ugovor da osiguram svoju, ali i njenu budućnost. Naime postaje dementna. Sada imam problem: 1. Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju bi sve riješio, ali problem je porez koji nije mali. Tako da on otpada. 2. Ugovor o doživotnom uzdržavanju ne garantira da majka ne može prodati, darovati ili bilo što drugo stan drugoj osobi. Dakle ni ta opcija nije prihvatljiva. 3. Darovnim ugovorom ne bi bilo poreza, ispravite me ako griješim, ali ukoliko ja umrem majka bi možda završila na cesti što ja naravno ne želim (obiteljska situacija u koju ne želim sad ulaziti). Dakle ni to ne štima Jedino što mi pada na pamet kao laiku je slijedeće: 1a. Napraviti darovni ugovor u kojemu mi majka ostavlja nekretninu, dakle nema poreza (ispravite me ako griješim), a zatim da napravimo ugovor o doživotnom uzdržavanju sa mene na nju. Ponavljam, majka je dementna i ona se sama boji da nekome nešto ne potpiše i ne proda, ili daruje nekretninu. Ovako bi nekretnina bila moja, a majka bi po mojoj smrti sve dobila. Ja za sada nisam dementan pa ne bu završila na cesti. I pitanje svih pitanja: 2a. Dali se može u darovnom ugovoru navesti da majka kao darovatelj ima pravo boraviti u nekretnini dok je živa? To meni kao vlasniku nekretnine ne bi smetalo jer ne mislim istu prodavati, a majka bi bila osigurana da može nekretnitnu koristiti dok je živa. Imam djecu i pretpostavljam da nakon moje smrti sve ide njima a ne majci i zato bi ju htio zaštiti. Dali bi darovni ugovor zaštitio njen boravak u nekretnini bez obzira na nove vlasnike? Eto to je to. Hvala. Ako netko ima još kakvu ideju samo pucajte, thanks!
  5. Hvala na brzom odgovoru. 👍
  6. Poštovanje. Imam majku 87 godina koja je pri kraju svoga života. Imam jednu ćerku - 16 godina koja živi sa bivšom suprugom. Moja ćerka mi prijeti da će tužbom tražiti nužni dio nasljedstva od moje majke, kada ona umre. Ne postoji nikakav ugovor o nasljeđivanju ili nešto slično između mene i majke. Dakle normalna ostavna. Može li mi netko pojasniti dali moje djete ima pravo na nužni dio od moje majke? Hvala.
  7. Meni je ovo jako bitno jer postoji mogućnost da ću na kraju svega realno biti dužan platiti alimentaciju za određeni period vremena bez obzira što sam novce trošio na svoju djecu. Dali netko ima iskustva s tim? Kakva je sudska praksa? Hvala vam.
  8. Poštovanje. Zanima me jedna stvar. Trenutno čekamo da sud donese privremenu mjeru s kime će djeca živjeti (7 i 12), do okončanja sudskog postupka za skrbništvo. U tom periodu plaćam alimentaciju ženi 2000Kn, plus sve treninge za djecu, školu, kupujem odjeću itd. Djeca spavaju kod mene cca 12-dana u mjesecu a vidim ih svaki dan. Vozim na treninge, školu itd. Kuham im, perem veš i sve ostalo. Zanima me dali po okončanju suda moram nadoknaditi razliku u vezi alimentacije ili će mi troškovi koje sam potrošio na djecu biti priznati. Naime, ne želim saznati da sam na kraju parnice koja može potrajati par godina dužan 150000Kn.....Ako se sva moja davanja za djecu recimo vode kao darovi, što je slučaj kada je skrbništvo potvrđeno i alimentacija određena. Kako je najbolje postupiti dok sed ne donese privremenu mjeru? Dali ovako nastaviti i sakupljati račune kao dokaz o troškovima, ili jednostavno da plaćam 3000Kn, a ostale troškove neka pokriva moja supruga? Hvala. Još samo jedno pitanje. Sudu je predan zahtjev za donošenje privremene mjere početkom 9. mjeseca. Kada mogu očekivati da će se to riješiti? Naravno supruga želi djecu i ja ih želim, tako da nije sporazum u pitanju.
  9. Ako nekome odmah ne odgovorim nemojte se ljutiti jer ovo nije moj račun nego kolege s posla koji mi je i preporučio ovaj forum. Moj sin dobija oko 400 Kn mjesečno. Naime ja stvarno ne mogu više odvojiti. Koliko sam načula misli otići živjeti sa bakom koja će mu plačati sve, a tih 2000 Kn će mu biti džeparac od mene. Ja sa bakom (mama od moga pokojnoga muža) nisam u dobrim odnosima i ne pričamo. No, to je nevažno za cijelu priču. Zanima me može li pravno on to napraviti i dali ću ja morati plačati tako visoko uzdržavanje? Još jednom hvala svima na odgovorima.
  10. Poštovanje. Imam sina koji će navršiti u 12 mjesecu 18 godina. Trenutno je u 4 razredu srednje škole i misli upisati fakultet. Odlučio je otići od mene jer smatra da ne dobija dovoljno novaca. samohrana sam majka i plaća mi je oko 4 tisuće. Živimo ja, on i još dvoje malodobne djece zajedno. Samo ja radim. Ukratko dajem mu koliko mogu izdvojiti. Prijeti mi da će me tužiti za uzdržavanje kada se odseli i da ću mu morati plačati 2000 Kn mjesečno dok god se redovno školuje + još 2 godine poslije završetka studija. Kaže da je pročitao zakone i da sam to dužna kao roditelj. Zanima me dali je to istina!?
  11. Nemam dokaza. Naime rata kredita nije isplačivana sa moje kartice ili moga račun na račun banke kod koje je imala kredit. Novac je išao iz zajedničkog fonda. Znači u tom slučaju ne mogu potraživati ništa natrag? Ima jedna stvar. Supruga je u vrijeme dok nije bila samnom kasnila sa plačanjem rata. Od trenutka kada sam saznao za dugove (bilo ih je više), sve je uredno plačano. Može li to biti nekakav dokaz. Večinu dugova smo poplačali nakon svadbe novcem dobijenim od svadbe.
  12. Pozdrav. Supruga je, još dok se nismo poznavali, digla kredit u banci. Dio toga kredita smo otplatili zajedno u braku. Dali u slučaju razvoda mogu tražiti dio sredstava od supruge natrag? Taj dio bi bio onaj period u kojem smo bili u braku, i to pola svote. Hvala na odgovoru.
  13. Mislio sam uzeti odvjetnka jer mi vozilo jako puno znači, a odvjetnici se bave pisanjem žalbi. Bojim se da ću nešto krivo napisati pa još više sve zaprskam. Recimo, dali da napišem da mi vozačka ostane, ili ako se baš mora uzeti radi velike količine alkohola da to bude mjesec dana. Mjesec dana bi bilo prihvatljivo. Ako zamolim sud da mi ostave vozačku, mogu to ne prihvatiti i uzeti ju na 3 mjeseca. Radi toga mislim uzeti odvjetnika. Mislim da je jako bitno kako je sročena žalba itd.
  14. Prije par dana sam dobio prekrsajni nalog jer sam napuhao 1.33 (1.44) prije oduzimanja propisanih 0.1) i izrecena mi je kazna od 3000kn i zastitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kat. u trajanju od 9 mjeseci. Namjeravam poslati prigovor radi duljine zabrane upravljanja vozilom. Dali postoji mogućnost da ne dobijem zabranu upravljanja vozilom jer mi je to prvi prekršaj u zadnjih 13 god. bez obzira na dosta veliku količinu alkohola u krvi? 1997 godine sam imao sličan slučaj ali su kazne bile drukčije. Dali u prigovoru mogu napisati da mi je ovo prvi prekršaj ili sud ima evidenciju o tom događaju iz 1997 godine? I na kraju ako možete preporučiti odvjetnika koji će mi napisati prigovor bio bih vam zahvalan. l.p.
  15. Poštovanje. Zanima me dali je uništavanje novaca protuzakonito i pod koji točno zakon to spada. Ako može link. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija