Jump to content

BannedOak

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je BannedOak objavio

  1. U obiteljskoj kući izgrađena su tri stana. Provedena je legalizacija objekta. Nakon legalizacije, izvršeno je etažiranje tih triju stanova i zajedničkih prostora i okoliša. Jedan od ta tri stana nalazi se na dva kata kuće. Na koji pravni način je moguće taj dvo-etažni stan podijeliti u dvije samostalne stambene jedinice (građevinski je moguće izvesti potpuno odvajanje) i provesti etažiranje dva tako nastala stana? Zahvaljujem, Dean
  2. Poštovani, hvala na iscrpnim odgovorima, međutim iz rasprave zaključujem da moram navesti povijesni tijek vlasništva i posjeda. Dakle: 1. moj pradjed je bio vlasnikparcele, 2. njegovom smrću njegova djeca, moj djed i njegov brat postali su vlasnici, svaki u 1/2 dijela, 3. smrću brata moga djeda, njegovih sedmero djece naslijedili su 1/2 dijela, od kojih su se petorica odrekla prava vlasništva čime je ta 1/2 postala vlasništvo preostale dvoje djece 4. nakon smrti brata moga djeda posjed nad parcelom moj djed je predao u ruke naslijednika njegovog brata, spomenutim dvoje djece u točki 3. Ta činjenica je posljednja u izvješću povijesnog pregleda posjeda na toj parceli. 5. smrću moga djeda, moja je baka naslijedila vlasništvo kao jedini vlasnik (nije jasno gdje je nestalo suvlasništvo druge 1/2 parcele), a to je vidljivo iz dokumenta o nasljeđivanju moje bake, 6. smrću moje bake, ja sam postao slijedom toga jedini vlasnik te parcele. 7. smrću jednog od posjednika pojavljuju se njegova djeca koja polažu pravo na vlasništvo temeljem posjeda i obrađivanja te parcele, uz navođenje brojnih svjedoka za istinitost te tvrdnje. Čini se da su se moj djed i dva nasljednika njegovog brata dogovorili oko te parcele, međutim netko nije učinio sve potrebno za knjiženje njihovog dijela parcele, ili kompletne parcele. Meni je sva povijest događaja nepoznata, i znam samo ono što isčitavam iz dokumenata čiji je tijek prikazan točkama 1-7.
  3. Poštovanje, Evo učinio sam što mi je ovdje preporučeno. U pregledu knjige povijesti vlasništva utvrdio sam da je parcela pripadala mom pradjedu, a koju su naslijedili dva njegova sina. Linijom moga djeda ja sam jedini nasljednik. Linijom njegovoga brata, nasljednici su osobe koje parcelu imaju u posjedu, a nisu upisani kao vlasnici. Od posjednika sam dobio kopiju rješenja o promjeni u katastarskom operatu kojim se parcela prelazi u posjed nadašnjim posjednicima. Provjerom povijesti posjeda u katastru utvrdio sam da je to bila posljednja promjena posjeda i da na nju nitko nije izjavio žalbu te je postala pravomoćna. U razgovoru sa posjednicima doznao sam da su oni i njihovi pretci jedini obrađivali tu parcelu, dok moji to nisu. Ono što je vjerojatni njihov propust je da nakon knjiženja posjeda na katastru nisu i upisali vlasništvo nad tom parcelom. Budući da su činjenice utvrđene kako sam sad iznio, molim za savjet, da li prepustiti sudu utvrđivanje pravog vlasništva nad tom parcelom ili ju prepustiti posjednicima bez parnice. Plaćanje parničnih troškova na možda bezizglednom postupku čini mi se besmislenim. Unaprijed hvala na odgovoru i savjetima
  4. Hvala još jednom na odgovoru. Ukratko, moje stanje je: vlasnik bez prava na korištenje. Zaključujem da svakako moram otići na katastar pogledati po kojem osnovu oni imaju pravo posjeda. Pozdrav i hvala na trudu.
  5. Kositi travu? Sjeći drveće? Ne ometa li to moje vlasništvo? Inače parcela je već dugi niz godina neobrađena, zarasla u gusto raslinje, neprohodna... Na kraju krajeva, smijem li ja nju očistiti od tog raslinja (trave, grmlja, drveća)? Osim toga, na koji način mogu biti upisan i u posjedovni list, kako bi u budućnosti onemogućio probleme mojim nasljednicima?
  6. Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru, sad mi je jasnije. Puno hvala!
  7. Nakon ovih odgovora, sve mi je manje jasno čemu pravo vlasništva. Naime, kao vlasnik nekretnine ne mogu je prodati, obrađivati je, eventualno graditi na njoj, jer postoji posjednik. Pitam se, čemu onda pravo vlasništva ukoliko to nije i pravo posjeda?! I, naslijeđuje li se jedino pravo vlasništva ili se naslijeđuje i pravo posjeda?
  8. Hvala na brzome odgovoru! Što se tiče predmetne parcele nemam nikakvih informacija osim činjenice da sam je naslijedio vlasnički. Za sada nemam mnogo informacija o tome kako je došlo do posjeda. Prema onome što mi je jedan od nasljednika telefonom rekao, pred mnogo godina došlo je do prodaje koju očito nitko nije evidentirao kao vlasništvo. Nasljednik posjednika kaže da je činjenica da je posjednik koristio tu parcelu te da za to ima svjedoke, a nije potpuno siguran ima li i pismeni trag o prodaji. On mi se je javio upravo kako ste vi naveli u odgovoru na moje 3. pitanje. Ono što se mene tiče, to je najvrijednija parcela u nasljedstvu zbog okoliša u kojem se nalazi. Odricanjem od prava na tu parcelu ostao bi bez značajne vrijednosti nasljeđa. Međutim, nije mi jasno zašto moram upisati vlasništvo ako ono može biti osporavano ukoliko ne budem suglasan potpisati tabularnu isravu, te ako spor završi na sudu sa nejasnim ishodom po mene. Molim pojašnjenje, hvala.
  9. Poštovanje, nedavno sam naslijedio nekretninu (pašnjak). Pred nekoliko dana dobio sam dopis kojim mogu upisati vlasništvo nad tom nekretninom na moje ime. Danas sam primio poziv od nasljednika osobe za koju se ispostavilo da je bila u posjedu iste te nekretnine. Ostavinski postupak za tu preminulu osobu je u tijeku. Pitanja glase: 1. Jesam li ja svojim naslijeđivanjem postao vlasnikom nekretnine kojoj je vlasnik bila osoba od koje sam istu naslijedio? 2. Kakva prava imaju nasljednici osobe koja je bila u posjedu iste te nekretnine? 3. Kakve su međusobne obveze mene kao vlasnika i drugih osoba koje polažu pravo na posjedovanje? 4. Smijem li uknjižiti naslijeđenu nekretninu na svoje ime te time steći i pravo vlasništva i pravo posjeda? Unaprijed hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija