Jump to content

boman

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postovani Ultra, hvala vam na odgovoru, mnoge stvari su postale jasnije, iako je jos nejasno da li je za sifre 74.87. Ostale poslovne djelatnosti 93.05. Ostale usluzne djelatnosti potreban MTU ukoliko se djelatnost povremeno obavlja u iznajmljenom poslovnom prostoru?
  2. Postovani Ultra, zaista ste sjajni i hvala vam na svim odgovorima svima nama koji zujimo po cesto nejasnim propisima, da ne spominjem kronicno neznanje drzavnih sluzbenika koji bi nam, kao, trebali pomagati, a ne vecinu radnog vremena . Kako sam u sluzbama uglavnom naisao na nejasnoce i kontradiktornosti, molim vas za pomoc. Obrt (slobodni obrt, usluzna djelatnost-savjetovanje, ne zahtijeva MTU) nije registriran u Zagrebu, a buduci da namjeravamo iznajmiti poslovni prostor u Zagrebu, te prosirivati djelatnost obrta, imam slijedeca pitanja pitanja. 1. Da li srediste obrta moze ostati u maticnoj zupaniji, a da obrt ima iznajmljen prostor u Zagrebu? Naravno, uz postojeci, kod javnog biljeznika ovjeren, ugovor o najmu. 2. Da li se za iznajmljeni prostor placa porez? Ako da, po kojoj osnovi? 3. U iznajmljenom prostoru obrt bi se prosirio na djelatnosti - manikura, sminkanje, trgovina kozmetickom proizvodima na malo, trgovina putem interneta. 3a. Da li je za prosirenje djelatnosti na manikuru i sminkanje potrebna odredjena strucna sprema vlasnika obrta? Ili mora postojati zaposlenik s odredjenom strucnom spremom. 3b. Da li je moguce obavljati djelatnost trgovine ukoliko vlasnik obrta nije zavrsio trgovacku skolu, vec ekonomsku? Ili mora postojati zaposlenik s trgovackom strucnom spremom. 3c. Da li nam je za prostor potreban MTU ukoliko se unutra obavlja djelatnost trgovine (pretpostavljem da je potreban) i gdje se trazi zahtjev za MTU s obzirom da srediste obrta nije u Zgb, a prostor je iznajmljen u gradu Zagrebu? 3d. Sto ako vlasnik prostora vec posjeduje potvrdu o MTU? Da li se mora raditi novi MTU? Eto ga i hvala unaprijed.
  3. @ ultra. hvala vam na odgovoru jos od 27.8.
  4. Dobar dan, imam pitanje u vezi doprinosa za obrt pa ako mi netko moze pomoci. Ako sam vlasnik obrta, zanima me sto se dogadja s mojim radnim stazom tj. da li se moje redovne uplate za mirovinsko i zdravstveno (one koje mi po defaultu odredi nadlezna uprava) racunaju kao da mi, u slucaju kada sam zaposlen, poslodavac uplacuje redovne mjesecne doprinose? Hocu li nakon, recimo, 35 godina rada obrta imati pravo na mirovinu temeljem tih uplata? Ako da, znaci da se kao vlasnik obrta ne moram zaposliti u svom vlastitom obrtu? Hvala lijepa.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija