Jump to content

marelica5

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. To je bilo 1995 godine. Rješenje smo dobili 2003. Tada još nisam bila upućena u pravne procedure. Propustili smo rok iz banalnog razloga što nismo vidjeli na poleđini rok za žalbu. Prvu ovrhu uspjeli smo zaustaviti prigovorom jer je bio neispravan broj žiro računa; i sve se nekako oteglo. Mislili smo tada da je gotovo, sve dok nam banka nije drugi puta napravila ovrhu 2005. tada smo shvatili da nije sve gotovo a kad se nisu uspjeli naplatiti sve se odvilo vrlo brzo. Čuli smo da je banka platila jer je netko ovrhu držao u ladici valjda čekajući da sredstva stignu na žiro račun pa da ih skinu no kad se to nije dogodilo već su premašili rok i vidjeli da će im kazna za neizvršenje ovrhe biti do 500000 kn pa su platili ukupan iznos od 234000 kn i sad upravo prije zastare banka je podigla tužbu protiv nas za povrat uplaćenih sredstava. To je jučer stiglo, a vidjela sam da je tužba podignuta 5 dana prije isteka roka od 5 godina od kad su platili. Znači neposredno prije zastare.
  2. Prostudirala sam Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, Zakon o obveznim odnosima i Ovršni zakon i došla do zaključka da je Banka zaista platila samo da bi izbjegla kaznu. Međutim, cijeli postupak koji je prethodio ovome je nelegalan i kažnjiv, jer se temelji na ispravi koja zakonski nije ispravna formalno pravno tj to je samo interna potvrda o našoj garanciji i to 5 jamaca na 15000 kn obrtniku koji je smio u tolikom iznosu otići u minus na žiro računu s obvezom da do 31. prosinca svede račun u pozitivu pa za sljedeću godinu opet mora imati nove jamce kako bi mogao koristiti ovu mogućnost. Dogodilo se to da je tom obrtniku službenik koji je radio u toj banci ilegalno vodio knjigovodstvo pa mu je dozvolio da ode 160000 kn u minus i to do polovine iduće godine. Uglavnom kad su se sjetili i tražili da vrati dug obrtnik se pozivao na prijevaru od strane tog službenika. Sve je to zanemareno u dokaznom postupku. Sud je presudio da od 5 jamaca izvrši naplatu glavnog duga + kamate i to samo od nas dvoje jamaca. Blokirali su nam sve račune, skinuli sve što su tamo zatekli itd itd. Uglavnom prije nego su izvršili tu blokadu banka je mjesec dana držala predmet negdje u ladici. Kad su aktivirali blokadu i skinuli sredstva sa svih računa naisu se uspjeli pokriti troškovi jer je kamata bila 3,5 % mjesečno-lihvarska, ali ju je sud priznao i eto ni kriv ni dužan nastradaš jer si kolegio jamčio za 3000 kn ali kao solidarni jamac preuzela sam sve grrrrrrrrrrrrr.
  3. Stigla je ovrha na sve moje poslovne račune (obrt). Kako nije bilo dovoljno sredstava da se ispuni ovršni zahtjev, Banka nije postupila u zakonskom roku od 8 dana da obavijesti sud da nema dovoljno sredstava na svim računima za izvršenje ovršnog zahtjeva, nego je čekala mjesec dana pa kad je vidjela da je kazna za nepostupanje po ovrsi od 100000-500000 kn za banku, banka je sama isplatila ovršni zahtjev u cijelosti i namirila vjerovnika a da nije mene ništa pitala, što znači sama je preuzela ispunjenje duga. Sad mene tuži da im vratim plaćeni iznos uz odgovarajuću kamatu. Inače dužnik sam silom prilika jer sam u cijeloj stvari jamac. Strašno. Što učiniti??????
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija